Kan man vara anonym lottovinnare?

Spelare som vinner stort får ofta kändisstatus över en natt och som kanske inte är för deras bästa. Men måste en lottovinnare bli en offentlig person? Får man vara anonym när man vinner på lotto?

Anonymitet är en lite komplex fråga då det beror var dragningen sker och var kupongen har köpts. I staten South Carolina får lotterivinnare behålla sin integritet. I oktober 2018 hade Mega Millions en jackpott på 1,53 miljarder $ som vanns av en spelare i South Carolina, en stat som tillåter vinnarna behålla sin integritet. Vinnaren kunde därför hämta ut sitt pris anonymt.Innehåll:

Varför offentliggörs information om lottovinnarna?

Många lotterier kräver att grundläggande information om vinnarna offentliggörs, inklusive namn, stad och vinstsumman för alla priser - inte bara jackpottar. Varför är det så? Lotterierna strävar helt enkelt efter transparens i verksamheten. På lotterierna vill man att allmänheten ska veta att vanliga människor kan och faktiskt vinner på lotto, inklusive fantastiska jackpottpriser värda hundratals miljoner dollar. Att publicera vinnarnas namn ökar allmänhetens förtroende till rättvisa lotteridragningar.

Berättelser om vanliga människor som vinner jackpottar är mycket fördelaktiga för lotterierna eftersom de genererar mer intresse för lotterierna, vilket i sin tur leder till en ökad försäljning.

Finns det lotterier där man kan vinna anonymt?

Självklart finns det det! En del av lotterierna, som är tillgängliga hos lotteribettingtjänsten theLotter Sverige tillåter jackpottvinnarna att hämta ut priserna anonymt. Några av dessa är stora europeiska lotterier som det omåttligt populära EuroMillions, italienska SuperEnalotto och spanska La Primitiva. Se i listan de lotterier som vi på theLotter erbjuder och som tillåter spelare att vinna anonymt.


Australien - Monday Lotto

Polen - Lotto

Australien - Powerball

Polen - Mini Lotto

Australien - Saturday Lotto

Rumänien - Joker

Australien - Wednesday Lotto

Rumänien - Loto 6/49

Colombia - Baloto

Spanien - Bonoloto

Filippinerna - Grand Lotto

Spanien - El Gordo

Filippinerna - Lotto

Spanien - EuroMillions

Filippinerna - Mega Lotto

Spanien - La Primitiva

Filippinerna - Super Lotto

Sydafrika - Daily Lotto

Filippinerna - Ultra Lotto

Sydafrika - Lotto

Frankrike - Loto

Sydafrika - Powerball

Irland - Lotto

Texas - Cash Five

Italien - Lotto

Texas - Lotto Texas*

Italien - MillionDAY

Texas - Lotto Texas Extra*

Italien - SuperEnalotto

Texas - Two Step*

Italien - SuperStar

Tyskland - Lotto

Japan - Loto 6

Ukraina - Loto Maxima

Japan - Loto 7

Ukraina - Megalot

Japan - Mini Lotto

Ukraina - Super Loto

Kazakstan - 5/36

Ungern - Hatoslotto

Kazakstan - 6/49

Ungern - Otosloto

Nya Zeeland - Lotto

Österrike - Lotto

Nya Zeeland - Powerball

*På priser över 1 miljon $ har vinnaren rätt att vara anonym.


Om du vill läsa mer om några av ovanstående lotterierna så kan vi rekommendera våra guider som är fyllda med fakta, regler och information; EuroMillions guide, SuperEnalotto guide, australiska lotterier guide, Sydafrikanska lotterier guide och Nya Zeelands Powerball guide.

Hålla en lottojackpott hemlig i USA

Januari 2016, vid tidpunkten för rekordjackpotten på 1,58 miljarder $ i US Powerball, gjordes en rad opinionsundersökningar där folk fick berätta vad de skulle göra med en sådan stor summa pengar. Många svarade "hålla den hemlig."

Att hålla en jackpottvinst hemlig är endast möjligt i några amerikanska stater: Arizona, Delaware, Georgia, Kansas, Maryland, Minnesota, Missouri, New Jersey, North Dakota, Ohio, South Carolina, Texas och Virginia. I vissa stater får lotterivinnare bara vara anonyma efter att ha vunnit ett visst prisbelopp. Vissa stater, inklusive Colorado, Connecticut, Massachusetts och Vermont är villiga att betala ut vinster till en fond från vilket spelare kan ta ut sina pengar. Detta gör det möjligt för spelare från dessa stater att hålla sin identitet hemlig. Andra jurisdiktioner där Mega Millions och Powerballkuponger säljs, till exempel Washington, DC, Amerikanska Jungfruöarna och Puerto Rico, kräver att lotterivinnare framträder med sina namn.

För mer information om världens största lotto, läs US Powerball guiden!

Hur kan man förbli en anonym lottovinnare?

"Det finns strategier och juridiska enheter du kan skapa som kan hjälpa dig att förbli en anonym lotterivinnare", säger Robert Pagliarini, författaren av "The Sudden Wealth Solution: 12 Priniciples to Transform Sudden Wealth into Lasting Wealth. En av dem kallas "blind tillit". I detta fall refererar "blind" till allmänheten som inte får vetskap om lottovinnarens identitet. Dessa frågor är ganska komplicerade och därför konsulterar amerikanska storvinnare en advokat för att få hjälp med de juridiska aspekterna innan jackpottpriset löses ut.

Låt oss ta som exempel den vinnande Powerballkupongen med en vinst på 487 miljoner $. Kupongen hade köpts i New Hampshire sommaren 2016. Enligt lotterirepresentanter valde lotterivinnaren att vara anonym när hen tog ut priset via Robin Egg 2016 Nominee Trust som hade upprättats av en lokal advokatfirma. "Vi önskar verkligen att vi kunde möta vår Powerballvinnare personligen, men samtidigt respekterar vi vinnarens val att leva ett så normalt liv som möjligt", sa Charlie McIntyre, verkställande direktör för lotterikommissionen i New Hampshire.Domstol avkunnar att jackpottvinnare kan förbli anonyma

När en kvinna från New Hampshire blev den enda vinnaren av en 560 miljoner $ Powerball-jackpott i januari 2018, signerade hon snabbt baksidan av sin vinnande lotterikupong. Hon visste inte då att den statliga lotterilagen krävde att hon identifierade sig offentligt. Om jackpottvinnaren hade vetat detta, skulle hon ha signerat kupongen med namnet på en juridisk fond och därmed kunnat förbli en anonym lotterivinnare.

Kvinnan lämnade in en stämningsansökan och en förfrågan om att slippa röja sin identitet för allmänheten. Hennes advokat pläderade: "Hon är långvarigt bosatt i New Hampshire och är en engagerad medlem i samhället. Hon önskar fortsätta att arbeta, ha friheten att gå till affären och delta i offentliga sammanhang utan att bli en måltavla eller känd som kvinnan som vann en halv miljard dollar."

tummarna upp

I mars 2018 dömde domaren att vinnaren skulle få sina prispengar och att hennes namn skulle undanhållas från offentligheten. Domaren menade att om vinnarens "identitet avslöjas, kommer hon att utsättas för trakasserier, förfrågningar och oönskade närmanden."

Varför offentliggjorde en storvinnare sin identitet?

När Mavis Wanczyk vann 758,7 miljoner $ på Powerball i augusti 2017 blev alla förvånade när hon höll en presskonferens bara en dag efter dragningen. "Jag vill helt enkelt göra det, jag vill få det överstökat, få det gjort och sen kan alla bara lämna mig ifred", förklarade den 53-åriga New Hampshirebon.

Det var många som tyckte att Wanczyk gjorde ett stort misstag när hon bestämde sig för att bli offentlig istället för att vara anonym. De trodde att hon skulle bli utsatt för investeringsförslag, välgörenhetsförfrågningar och okända kommer att kontakta henne i hopp om att få ta del av hennes pengar.

Farhågorna besannades och dagarna efter vinsten fick polisen sätta upp patruller utanför Wanczyks hus och varna folk för bedrägerier i sociala medier. Om Wanczyk hade tagit hem sitt jackpottpris anonymt via en juridisk enhet så som LLC (limited liability company) eller en fond, hade hon sluppit alla de besvär och problem som uppstod.

De flesta vill vinna på lotteri anonymt

Lotterivinnare har sagt att det är näst intill omöjligt att vinna på lotteri anonymt.

"Vi hade föredragit att förbli anonyma lottovinnare, men vi förstod att det inte var möjligt”, sa Christine Weir som tillsammans med sin man vann 161 miljoner £ på EuroMillions i juli 2011. "Vi skulle inte kunna njuta av upplevelsen om vi hade behövt hitta på lögner för våra nära och kära," sa hon i The Independent.

Det är nog sant som Christine Weir säger, att det inte är möjligt att vinna lotto och hemlighålla en storvinst. Hur ska man förklara för sin omgivning ett par nya bilar, ett nytt hus eller totalrenovering av sitt gamla hus, nya möbler, semestrar och eventuellt en uppsägning?Ännu en brittisk lotterivinnare - Julie Jeffrey, som vann 1 miljon £ år 2002, berättade för Yahoo! News att hon "blev offentlig p.g.a. samma anledning som de flesta andra människorna; det finns ingenstans att gömma sig."

Att vinna på lotto anonymt hos theLotter Sverige

theLotter Sverige respekterar vi våra spelares integritet. Vi använder aldrig vinnarens fullständiga namn eller/och bild på vinnaren på vår kampanj- eller hemsida om inte vinnaren har gett sitt samtycke. theLotter Sverige har vinstförsäkrat alla sina lotterier och det kan hända att försäkringsbolagen eller det aktuella lotteriet har andra regler kring en lottovinnares anonymitet och då gäller deras regler.

Om du har turen att vinna ett förstapris när du bettar på lotterier med stora jackpottar kontakta juridiska rådgivare som kan hjälpa dig att förbli en anonym lottovinnare.

theLotter Sverige uppmanar dig att spela tryggt och säkert och det finns en del verktyg på webbplatsen som du kan använda dig av för att spela ansvarsfullt.