Sydafrikanska lotterier - en komplett lottoguide

På theLotter Sverige erbjuder vi tre av Sydafrikas mest populära lotterier. I denna sydafrikanska lottoguide kommer du att få all information du behöver för att spela eller rättare sagt betta på lotto från Afrikas sydligaste land. Här hittar du även information om sydafrikanska PowerBall som skapades för att likna amerikanernas Powerball-lotto. Sydafrikas PowerBall har sedan grundandet delat ut flera rekordjackpottar.Innehåll:

Varför är sydafrikanska lotterier speciella?

Sydafrikas nationella lotteri grundades 2002 och inom de första veckorna såldes lottokuponger värda 70 miljoner R (ca 46 miljoner kr.). Sedan dess har det tillkommit 8 spännande lotterier och studier visar att 7 av 10 spelar lotto varenda dag. Att lotto har blivit så populärt i Sydafrika beror förmodligen på det faktum att de erbjuder fina jackpottar, de är prisvärda och att de flesta lotterierna har många vinstkategorier.

SA flagga

Vilket sydafrikanskt lotto har bäst vinstodds?

När det gäller vinstchansen är Sydafrikas Daily Lotto med sina jackpottodds på 1:376 992 det lotto som det är enklast att vinna i. Lottot med de högsta jackpottarna är PowerBall som har jackpottodds på 1:42 375 200. Sydafrika Lottos jackpottodds är på 1:20 385 520.

Fakta om de 5 största sydafrikanska lottojackpottarna

Det senaste årtiondet har det Sydafrikanska Nationella Lotteriet delat ut många fantastiska jackpottar. I tabellen nedan finns fakta om de fem största jackpottarna.

Datum Lotto Jackpott Vinnare

19 februari 2019

SA PowerBall

232 331 750 R

Kupong köpt i Cape Town.

27 juli 2021

SA PowerBall

158 035 647 R

Kupong köpt via app av spelare i North West.

10 juli 2020

SA PowerBall

153 466 150 R

En vinnare som spelar ibland.

3 juli 2018

SA PowerBall

145 469 799 R

Kupong köpt i Evander, Mpumalanga.

23 augusti 2019

SA PowerBall

141 343 181 R

En 50-årig man vann hela jackpotten.

Vilka sydafrikanska lotterier erbjuder theLotter Sverige?

På theLotter Sverige kan du spela Sydafrika Lotto, SA PowerBall och det nyaste tillskottet, Sydafrika Daily Lotto, som är ett dagligt lotto. När du spelar på dessa tre lotterier hos theLotter Sverige bettar du på det officiella dragningsresultatet.

Sydafrikas Lotto

Sydafrikas Lotto är landets överlägset populäraste lotto. Cirka 82 % av landets vuxna befolkning deltar i lottodragningarna på onsdagar och lördagar. Det här populära lottot har delat ut jackpottar på över 100 miljoner rand.

Kan utlänningar spela lotto i Sydafrika?

Ja, utlänningar kan spela lotto i Sydafrika. Men vinnaren behöver ett sydafrikanskt bankkonto eftersom vinsterna betalas ut via banken. För att slippa besväret med att åka till en sydafrikansk bank kan man istället lägga lottobets online.

På theLotter Sverige kan du betta på Sydafrikanska Lottoutfallet. Det du behöver göra först är att skapa ett spelkonto. När spelkontot är klart väljer du Sydafrika Lotto, väljer dina nummer och betalar för dina bets. För att veta om du har vunnit jämför du dina valda nummer med dragningsresultatet och om alla numren matchar har du vunnit jackpotten.

Även med några nummermatchningar kan du vinna då det finns åtta vinstgrupper till utöver jackpotten. Om du glömmer att kolla dragningsresultatet gör det inget eftersom theLotter Sverige håller koll på dina spel. Om du vinner får du ett vinstmeddelande och vinsten sätts in på ditt spelkonto. Vinsten betalas ut av theLotter Sverige som har vinstförsäkrat alla lottospelen.


Hur spelar man Sydafrikas Lotto?

Du behöver välja 6 nummer i intervallet 1-52. I spelet finns också ett bonusnummer som dras fram under dragningen. Sydafrikas Lotto har 8 vinstkategorier och fyra av de kategorierna kräver även bonusnummermatchning. Dragningsresultaten ser du på vår resultatsida.

Vinst Matchning

Vinst 1

6

Vinst 2

5+1

Vinst 3

5

Vinst 4

4+1

Vinst 5

4

Vinst 6

3+1

vinst 7

3

Vinst 8

2+1

Den utannonserade jackpotten är en uppskattning och baseras på den förväntade kupongförsäljningen i den kommande dragningen. Om ingen vinner jackpotten för man vinstsumman över till nästa dragning.

Sydafrika Lottos dragningstider

Sydafrikas Lottodragningar äger rum varje onsdag och lördag kl 20.56 sydafrikansk lokaltid.

Sydafrikas PowerBall

Amerikanska Powerball stod som modell när sydafrikas PowerBall skapades och lanserades år 2009.

Sydafrikas PowerBall blev snabbt en favorit på grund av sina jackpottar och många spelare har vunnit rekordstora jackpottar genom åren. Det senaste rekordet var på 232 131 750 R (cirka 154 miljoner kr.) och vanns i februari 2019. Detta är för närvarande det högsta jackpottrekordet i Sydafrikas lottohistoria. Den näst största PowerBalljackpotten på dryga 158 miljoner R (ca 93 miljoner kr) delades ut 27 juli 2021.


Hur spelar man sydafrikas PowerBall?

För att börja spela väljer du 5 nummer. I potten finns vinster från nio vinstkategorier. Sydafrikanska PowerBall har ett gissningsintervall på 1-50 istället för 1-69 som i den amerikanska varianten. Eftersom sydafrikanska PowerBall har ett mindre antal nummer är vinstoddsen mycket bättre än i US Powerball.

För att vinna jackpotten måste dina fem huvudnummer och tilläggsnumret PowerBall matcha dragningens vinnarnummer. Med några nummermatchningar kan du också vara vinnare till PowerBallvinster. Kolla in de uppdaterade PowerBallresultaten på vår resultatsida!

Vinst Matchning

Vinst 1

5+PB

Vinst 2

5

Vinst 3

4+PB

Vinst 4

4

Vinst 5

3+PB

Vinst 6

3

Vinst 7

2+PB

Vinst 8

1+PB

Vinst 9

0+PB

I november 2015 blev vinstoddsen bättre när fler vinstmöjligheter lades till. Ett exempel på detta är 0 + PB vinstkategorin som ger spelare, som inte matchar några vinnande huvudnummer men matchar tilläggsnumret PowerBall, möjlighet att bli berättigade till en mindre vinst.

Sydafrikanska PowerBalls dragningstider

Sydafrikas PowerBalldragning äger rum på tisdagar och fredagar kl. 21.00 sydafrikansk lokaltid.

För Powerball-fans kan det nämnas att ett land i Oceanien har också skapat sin egen modell av det kända lottot. Liksom i de andra Powerball-länderna togs Nya Zeelands Powerball väl emot av de inhemska lottospelarna och under senare åren även av onlinespelarna.

Sydafrikas Daily Lotto

Daily Lotto stal sydafrikanernas hjärtan när den kom ut på marknaden. Efter att Daily Lotto lanserades i mars 2019, har detta dagliga lotto fått många trogna spelare. Förutom att kunna spela om lottovinster varje dag i veckan, är jackpottoddsen på fantastiska 1:376 992. Utöver jackpotten finns det tre vinstkategorier till.


Hur spelar man sydafrikanska Daily Lotto?

För att spela ska du välja 5 nummer i intervallet 1-36 och genom att matcha nummer kan du vinna Daily Lottovinster från 4 vinstklasser. Jackpotten börjar på 100 000 R (ca 66 000 kr).

Vinst Matchning

Vinst 1

5

Vinst 2

4

Vinst 3

3

Vinst 4

2

Sydafrikanska Daily Lotto garanterar att man betalar ut vartenda öre av vinstpengarna till vinnarna. Hur? När en jackpott eller de andra vinsterna inte har någon vinnare, rullar vinsten automatiskt ner till nästa vinstkategori. Detta innebär att spelare har chans att vinna extra stora lottovinster varje dag i veckan. Kolla det senaste dragningsresultatet på Daily Lottos resultatsida!

Sydafrikanska Daily Lottos dragningstider

Sydafrikas Daily Lotto har dragning varje dag, från måndag till söndag, kl. 21.00 sydafrikansk lokaltid.

Sydafrikas lottohistoria

Sedan år 2000 har det sydafrikanska nationella lotteriet haft en hektisk tid. Fram till 1996 var spel förbjudna i landet och när en ny regering kom till makten legaliserades alla former av spel med "National Gambling Act". Detta gjordes för att reglera och uppmuntra till ansvarsfullt spelande i Sydafrika.

Lagliga kasinon började byggas och landets första nationella lotto skapades år 2000. När Sydafrikas Lotto lanserades, såldes mer än 800 000 kuponger på första dagen och lottokuponger för nästan 70 miljoner R såldes inom de första tre veckorna. Sedan dess har tre lotto-operatörer tagit över Nationella Lotteriet och spelutbudet har utökats med ytterligare sju lotterier och digitala skraplotter.

Enligt en studie från 2006 är lotterier den populäraste formen av spel med deltagandegrad på 96,9 %. Den nuvarande operatören, Ithuba Holding Proprietary Limited, betalar ut 34 % av intäkterna från kupongförsäljningen till en central välgörenhetskassa som sedan distrubuerar medel till olika socioekonomiska välgörenhetsorganisationerna i Sydafrika.Hur spelar man på sydafrikanska lotterier online från Sverige?

Du kan spela sydafrikanskt Lotto, PowerBall och Daily Lotto online på theLotter Sverige. Att spela online från Sverige innebär att du bettar på lottots utfall och när du vinner betalar theLotter Sverige ut vinsten, inte den officiella sydafrikanska lottoarrangören. Vid betting motsvarar vinsterna de officiella vinsterna.

För att börja betta är det bara att öppna ett spelkonto hos theLotter Sverige, välja ett lotto och nummer och sedan vänta på dragningen. När du vinner får du ett vinstmeddelande och vinsten sätts in på ditt konto.

Vi hoppas att den här sydafrikanska lottoguiden har väckt ditt intresse för lotterier från Afrikas sydligaste land.