Sydafrikanska lotterier - en komplett lottoguide

På theLotter Sverige erbjuder vi nu tre av Sydafrikas mest populära lotterier. I denna sydafrikanska lotteriguide kommer du att få all information du behöver för att spela på ett lotteri från Afrikas sydligaste land. Här hittar du även information om Sydafrikas Powerball som skapades för att likna det amerikanska ofantligt populära lotteriet. SA Powerball har sedan grundandet delat ut flera rekordjackpottar.Innehåll:

Vad gör Sydafrikanska lotterier speciella?

Sydafrikas nationella lotteri grundades 2002 och inom de första veckorna såldes lottokuponger värda 70 miljoner R (ca 46 miljoner kr.). Sedan dess har det tillkommit 8 spännande lotterier och studier visar att 7 av 10 personer spelar lotto varenda dag. Att lotterier har blivit så populära i Sydafrika beror förmodligen på det faktum att lotterierna erbjuder fina jackpottar, de är prisvärda och att de flesta lotterierna har många priskategorier.

SA flagga

Vilket sydafrikanskt lotteri har bäst vinstodds?

När vi tittar på oddsen skulle vi säga att Sydafrika Daily Lotto med jackpottodds på 1:376 992 är det lotteri som det är enklast att vinna i. Men om vi ska titta på vilket lotteri som har de högsta jackpottarna så är det Sydafrika PowerBall med jackpottoddsen 1:42 375 200. Sydafrika Lotto har lägre jackpottodds på 1:20 385 520.

Fakta om de 5 största sydafrikanska lotterijackpottarna

Det senaste årtiondet har det Sydafrikanska Nationella Lotteriet delat ut några fantastiska jackpottar. Här nedan finns fakta om sydafrikanska lotteriers 5 största jackpottar.

Datum Lotteri Jackpott Vinnare

19 februari 2019

SA PowerBall

232 331 750 R

Kupong köpt i Cape Town

27 juli 2021

SA PowerBall

158 035 647 R

Kupong köpt via app av spelare i North West

10 juli 2020

SA PowerBall

153 466 150 R

En vinnare som brukade spela då och då

3 juli 2018

SA PowerBall

145 469 799 R

Kupongen hade köpts i Evander, Mpumalanga

23 augusti 2019

SA PowerBall

141 343 181 R

En 50-årig man vann hela jackpotten

Vilka sydafrikanska lotterier erbjuder theLotter Sverige?

På theLotter Sverige kan du spela Sydafrika Lotto (lotteriet som de flesta i Sydafrika föredrar), SA PowerBall och det nyaste tillskottet, Sydafrika Daily Lotto, som är ett dagligt lotteri. Dessa sydafrikanska lotteriers regler och fakta om dem finns här nedan.

Sydafrikas Lotto

Sydafrika Lotto är landets överlägset populäraste lotto. Cirka 82% av landets vuxna befolkning deltar i lotteriets dragningar på onsdagar och lördagar. Det här populära lotteriet har delat ut jackpottar på över 100 miljoner R.

Kan utlänningar spela lotto i Sydafrika?

Ja, utlänningar kan spela lotto i Sydafrika. Men vinnaren behöver ett sydafrikanskt bankkonto eftersom priserna betalas ut via banken. För att slippa besväret med att gå till banken kan man istället lägga lottobets online.

På theLotter Sverige kan du betta på Sydafrikanska Lottoutfallet. Det du behöver göra först är att skapa ett spelkonto och sedan väljer du Sydafrika Lotto, väljer dina nummer och betalar för dina bets. För att veta om du har vunnit ett pris jämför du dina valda nummer med dragningsresultatet och om alla numren matchar har du vunnit jackpotten.

Med partiella matchningar kan du vinna ett mindre pris från något av de åtta sekundära prisgrupperna. Om du glömmer att kolla dragningsresultatet gör det inget eftersom theLotter håller koll på om du har vunnit och skickar ett vinstmeddelande och sätter in priset på ditt konto. Lotteripriset betalas ut av theLotter som har vinstförsäkrat alla lotterierna.


Hur spelar man Sydafrikas Lotto?

Du ska välja 6 nummer i intervallet 1-52. I spelet finns också ett bonusnummer som dras fram under dragningen. Sydafrikas Lotto har 8 priskategorier, varav i 4 priskategorier behöver du bonusnumret för att vinna priserna. Dragningsresultaten ser du på vår resultatsida.

Pris Matchning

Pris 1

6

Pris 2

5+1

Pris 3

5

Pris 4

4+1

Pris 5

4

Pris 6

3+1

Pris 7

3

Pris 8

2+1

Lotteriet annonserar en uppskattad jackpott baserad på den förväntade kupongförsäljningen för den kommande dragningen. Om jackpotten inte vinns rullar priset över till nästa dragning och beloppet läggs till den kommande dragningens jackpott.

Sydafrika Lottos dragningstider

Sydafrikas Lottodragningar äger rum varje onsdag och lördag kl 20.56 sydafrikansk lokaltid.

Sydafrikas PowerBall

Det populära US Powerball stod som modell när det sydafrikas PowerBall skapades, fast med en sydafrikansk twist, och presenterades för allmänheten 2009.

Sydafrikas PowerBall blev snabbt en favorit på grund av sina jackpottar och lotteriet har satt många jackpottrekord. Det senaste rekordet var på 232 131 750 R (cirka 154 miljoner kr.) och vanns i februari 2019. Detta är för närvarande det högsta jackpottrekordet i Sydafrikas lottohistoria. Den näst största PowerBalljackpotten på dryga 158 miljoner R (ca 93 miljoner kr) delades ut 27 juli 2021.


Hur spelar man sydafrikas PowerBall?

Liksom på US Powerball väljer du 5 nummer och du kan vinna ett pris från 9 vinstkategorier. Sydafrikanska PowerBall har ett gissningsintervall på 1-50 istället för den amerikanska 1-69. Det betyder att sydafrikanska PowerBall har mycket bättre vinnarodds än originalet US Powerball.

För att vinna jackpotten måste dina 5 huvudnummer och PowerBalldragningens nummer matcha. Med partiella nummermatchningar kan du vara vinnare till sekundära SA PowerBallpriser. Kolla in de uppdaterade PowerBallresultaten på vår resultatsida!

Pris Matchning

Pris 1

5+PB

Pris 2

5

Pris 3

4+PB

Pris 4

4

Pris 5

3+PB

Pris 6

3

Pris 7

2+PB

Pris 8

1+PB

Pris 9

0+PB

I november 2015 ökade vinnaroddsen när fler vinstmöjligheter lades till. Ett exempel på detta är 0 + PB priskategorin som låter spelare som inte matchar några vinnande nummer men matchar tilläggsnumret PowerBall att vinna ett lotteripris.

Sydafrikanska PowerBalls dragningstider

Sydafrikas PowerBalldragningar äger rum på tisdagar och fredagar kl. 21.00 sydafrikansk lokaltid.

För Powerball fans kan det nämnas att ett land i Oceanien har också skapat sin egen modell av det kända lotteriet. Som med de andra PB lotterierna mottogs Nya Zeelands Powerball väl av de inhemska lottospelarna och under senare åren även av onlinespelarna.

Sydafrikas Daily Lotto

Daily Lotto har tagit Sydafrika med storm. Trots att Daily Lotto lanserades i mars 2019, har detta dagliga lotteri fått många trogna spelare. Förutom att kunna spela om lotteripriser varje dag i veckan, är lotteriets jackpottodds bara 1:376 992. Det finns även chans att vinna sekundära priser från tre priskategorier.


Hur spelar man sydafrikanska Daily Lotto?

För att spela ska du välja 5 nummer i intervallet 1-36 och genom att matcha nummer kan du vinna Daily Lottopriser från 4 prisklasser. Jackpotten börjar på 100 000 R (ca 66 000 kr).

Pris Matchning

Pris 1

5

Pris 2

4

Pris 3

3

Pris 4

2

Sydafrikanska Daily Lotto garanterar att man betalar ut vartenda öre av priserna till vinnarna. Hur? När en jackpott eller ett sekundärpris inte vinns, rullar priset automatiskt ner till nästa priskategori. Detta innebär att spelare har chans att vinna extra stora lotteripriser varje dag i veckan! Kolla det senaste dragningsresultatet på Daily Lottos resultatsida!

Sydafrikanska Daily Lottos dragningstider

Sydafrikas Daily Lotto har dragning varje dag, från måndag till söndag, kl. 21.00 sydafrikansk lokaltid.

Fakta om sydafrikas lottohistoria

Sydafrika

Sedan år 2000 har det sydafrikanska nationella lotteriet haft en hektisk tid. Fram till 1996 var spel strikt förbjudet i landet och när den demokratiska regeringen kom till makten legaliserades alla former av spel med "National Gambling Act". Detta gjordes för att reglera och uppmuntra till ansvarsfullt spelande i Sydafrika.

Lagliga kasinon upprättades och landets första nationella lotteri skapades år 2000. När Sydafrikas Lotto lanserades, såldes mer än 800 000 kuponger på första dagen och lotterikuponger för nästan 70 miljoner R såldes inom de första tre veckorna. Sedan dess har tre lotterioperatörer tagit över Nationella Lotteriet och spelutbudet har utökats med ytterligare 7 lotterier och digitala skraplotter.

Enligt en studie från 2006 är lotterier den populäraste formen av spel med deltagandegrad på 96,9%! Den nuvarande operatören, Ithuba Holding Proprietary Limited, betalar ut 34% av intäkterna från kupongförsäljningen till en central välgörenhetskassa som distrubuerar medel till socioekonomiska välgörenhetsorganisationer och program i hela Sydafrika.

Hur spelar man på sydafrikanska lotterier online från Sverige?

Du kan spela Sydafrikas Lotto, SA PowerBall och Daily Lotto online på theLotter Sverige. Att spela online från Sverige innebär att du bettar på lotteriets utfall och när du vinner ett pris betalar theLotter Sverige ut det, inte det officiella sydafrikanska lotteriet. Alla priser som du kan vinna när du bettar motsvarar det officiella lotteriets priser i motsvarande priskategori.

För att börja spela är det bara att skapa ett konto på theLotter Sverige, välja lotteri och nummer och sedan vänta på dragningen. När du vinner får du ett vinstmeddelande och priset sätts in på ditt konto.

Vi hoppas att den här sydafrikanska lotteriguiden har gett dig tillräckligt med fakta och information och väckt ditt intresse för lotterier från Afrikas sydspets.