Sydafrikanska lotterier - en komplett lottoguide

På theLotter Sverige erbjuder vi tre av Sydafrikas populäraste lotterier. I denna sydafrikanska lottoguide kommer du att få all information du behöver för att spela eller rättare sagt betta på lotto från Afrikas sydligaste land. Här hittar du även information om sydafrikanska PowerBall som har delat ut flera rekordjackpottar.Innehåll:

Varför är sydafrikanska lotterier speciella?

Sydafrikas nationella lotteri grundades år 2002 och inom de första veckorna såldes lottokuponger värda 70 miljoner R (ca 46 miljoner kr.). Sedan dess har det tillkommit åtta spännande lotterier och studier visar att 7 av 10 spelar lotto varenda dag. Att lotterier har blivit så populära i Sydafrika beror förmodligen på det faktum att de erbjuder fina jackpottar, de är prisvärda och att de har tilltalande vinster.

SA flagga

Vilket lotto från Sydafrika har bäst vinstodds?

Om man ska se enbart på vinstchanserna är Sydafrikas Daily Lotto med sina jackpottodds på 1:376 992 det lotto som det är enklast att vinna i. Lottot med de högsta jackpottarna är PowerBall som har jackpottodds på 1:42 375 200 medan Sydafrika Lottos jackpottodds är på 1:20 385 520.

Fakta om de fem största sydafrikanska lottojackpottarna

Det senaste årtiondet har det Sydafrikanska Nationella Lotteriet delat ut många fantastiska jackpottar. I tabellen nedan står i korthet om de fem största utdelade jackpottarna. Samtliga delades ut av PowerBall.

Datum Lotto Jackpott Vinnare

19 februari 2019

SA PowerBall

232 331 750 R

Kupong köpt i Cape Town.

27 juli 2021

SA PowerBall

158 035 647 R

Kupong köpt via app av spelare i North West.

10 juli 2020

SA PowerBall

153 466 150 R

En vinnare som spelar ibland.

3 juli 2018

SA PowerBall

145 469 799 R

Kupong köpt i Evander, Mpumalanga.

23 augusti 2019

SA PowerBall

141 343 181 R

En 50-årig man vann jackpotten.

Kan utlänningar spela lotto i Sydafrika?

Ja, utlänningar kan spela lotto i Sydafrika. Men vinnaren behöver ett sydafrikanskt bankkonto eftersom vinsterna betalas ut via banken. För att du ska slippa besväret med att skapa ett konto i en sydafrikansk bank på din semester i landet kan du istället lägga lottobets online.

På lottobettingtjänsten theLotter Sverige kan du betta på officiella Sydafrikanska lotterier. Det du behöver göra först är att skapa ett spelkonto på theLotter Sverige och när det är klart är det bara att välja ett lotto, välja dina nummer och betala för dina bets. Efter dragningen är det bara att kolla resultatetet. En av fördelarna med att betta online är att även theLotter Sverige håller koll på dina bets och meddelar dig om du har vunnit. Vinsten betalas ut av theLotter Sverige som har vinstförsäkrat alla lottospelen.

Vilka sydafrikanska lotterier erbjuder theLotter Sverige?

På theLotter Sverige kan du spela tre lotterier från Sydafrika. När du spelar på dessa tre lotterier på theLotter Sverige bettar du på det officiella dragningsresultatet.

  • Sydafrikas PowerBall
  • Sydafrikas Lotto
  • Sydafrikas Daily Lotto

Sydafrikas Lotto

Sydafrikas Lotto är landets överlägset populäraste lotto. Cirka 82 % av landets vuxna befolkning spelar varje vecka. Det här populära lottot har delat ut jackpottar på över 100 miljoner rand.


Hur spelar man Sydafrikas Lotto från Sverige?

Du behöver välja sex nummer bland 52. I spelet finns också ett bonusnummer som dras under dragningen. Sydafrikas Lotto har åtta vinstnivåer och i fyra av dem behöver du även en bonusnummermatchning. Kolla gärna senaste sydafrikanska lottoresultatet och se om du hade de rätta numren!

Vinst Matchning

Vinst 1

6

Vinst 2

5+1

Vinst 3

5

Vinst 4

4+1

Vinst 5

4

Vinst 6

3+1

vinst 7

3

Vinst 8

2+1

Den utannonserade jackpotten är en uppskattning och baseras på den förväntade kupongförsäljningen i den kommande dragningen. Om ingen vinner jackpotten för man vinstsumman över till nästa dragning.

Sydafrika Lottos dragningstider

Sydafrikas Lottodragningar äger rum varje onsdag och lördag klockan 20.56 sydafrikansk lokaltid.

Sydafrikas PowerBall

Amerikanernas Powerball stod som modell när sydafrikas PowerBall skapades och lanserades år 2009.

SA PowerBall-lotto blev snabbt en favorit på grund av sina jackpottar och många spelare har vunnit rekordstora jackpottar genom åren. Det senaste rekordet var på 232 131 750 R (cirka 154 miljoner kr.) och vanns i februari 2019. Detta är för närvarande även det högsta jackpottrekordet i Sydafrikas lottohistoria. Den näst största PowerBalljackpotten på drygt 158 miljoner R (ca 93 miljoner kr) delades ut 27 juli 2021.

Hur spelar man sydafrikas PowerBall från Sverige?

I potten finns vinster från nio vinstkategorier. För att börja spela väljer du fem nummer av de femtio som finns i spelet. Eftersom sydafrikanska PowerBall har ett mindre antal nummer än US Powerball är vinstoddsen också bättre.

För att vinna jackpotten måste alla numren, både huvudnummer och tilläggsnumret, stämma med det officiella resultatet. Med några nummermatchningar kan du vinna någon av de övriga vinsterna. Kolla in de uppdaterade Sydafrikanska PowerBallresultaten på vår resultatsida!

Vinst Matchning

Vinst 1

5+PB

Vinst 2

5

Vinst 3

4+PB

Vinst 4

4

Vinst 5

3+PB

Vinst 6

3

Vinst 7

2+PB

Vinst 8

1+PB

Vinst 9

0+PB

I november 2015 blev vinstoddsen bättre när fler vinstmöjligheter lades till. Ett exempel på detta är 0 + PB vinstkategorin som ger spelare, som inte matchar några vinnande huvudnummer men matchar tilläggsnumret PowerBall, en mindre vinst.

Sydafrikanska PowerBalls dragningstider

Sydafrikas PowerBalldragning äger rum på tisdagar och fredagar klockan 21.00 sydafrikansk lokaltid.

För Powerball-fans kan det nämnas att ett land i Oceanien har också skapat sin egen modell av det kända lottot. Liksom i de andra Powerball-länderna togs NZ Powerball-lotto väl emot av de inhemska lottospelarna och under senare åren även av onlinespelarna.

Sydafrikas Daily Lotto

Daily Lotto stal sydafrikanernas hjärtan när den kom ut på marknaden i mars 2019. Med detta lottospel kan spelare spela om lottovinster varje dag i veckan. Utöver jackpotten, som har oddsen 1 av 376 992, finns det tre vinstkategorier till.


Hur spelar man sydafrikanska Daily Lotto från Sverige?

För att spela Sydafrikas Daily Lotto online behöver du välja fem nummer utav 36 och genom att gissa rätt kan du vinna lottovinster från fyra vinstklasser. Jackpotten börjar på 100 000 R (ca 66 000 kr).

Vinst Matchning

Vinst 1

5

Vinst 2

4

Vinst 3

3

Vinst 4

2

Sydafrikanska Daily Lotto garanterar att man betalar ut vartenda öre av vinstpengarna till vinnarna. Hur? När en jackpott eller de andra vinsterna inte har någon vinnare, rullar vinsten automatiskt ner till nästa vinstkategori. Detta innebär att spelare har chans att vinna extra stora lottovinster varje dag i veckan.

Du har det senaste dragningsresultatet på Daily Lottos resultatsida!

Sydafrikanska Daily Lottos dragningstider

Sydafrikas Daily Lotto har dragning varje dag klockan 21.00 sydafrikansk lokaltid.

Sydafrikas lottohistoria

Sedan år 2000 har det sydafrikanska nationella lotteriet haft en hektisk tid. Fram till 1996 var spel förbjudna i landet och när en ny regering kom till makten legaliserades alla former av spel med "National Gambling Act". Detta gjordes för att reglera och uppmuntra till ansvarsfullt spelande i Sydafrika.

Lagliga kasinon började byggas och landets första nationella lotto skapades år 2000. När Sydafrikas Lotto lanserades, såldes mer än 800 000 kuponger på första dagen och lottokuponger för nästan 70 miljoner R såldes inom de första tre veckorna. Sedan dess har tre lotto-operatörer tagit över Nationella Lotteriet och spelutbudet har utökats med ytterligare sju lotterier och flera skraplotter.

Enligt en studie från 2006 är lotterier den populäraste formen av spel med deltagandegrad på 96,9 %. Den nuvarande operatören, Ithuba Holding Proprietary Limited, betalar ut 34 % av intäkterna från kupongförsäljningen till en central välgörenhetskassa som sedan distrubuerar medel till olika välgörenhetsorganisationer.

Hur spelar man på lotterier från Sydafrika i Sverige?

Du kan spela sydafrikanskt Lotto, PowerBall och Daily Lotto online på theLotter Sverige. Att spela online från Sverige innebär att du bettar på lottots utfall och när du vinner betalar theLotter Sverige ut vinsten, inte den officiella sydafrikanska lottoarrangören. Vid betting motsvarar vinsterna de officiella vinsterna.

Vi hoppas att den här lottoguiden har väckt ditt intresse för lotterier från Sydafrika. Om du tycker om exotiska och mindre kända lotterier kan vi rekommendera kazakstanska lotterier som du också hittar på theLotter Sverige.