Powerballvinnare och de största jackpottarna

Amerikanernas Powerball är världens största och kändaste lotto med jackpottar som är rena drömmen. De högsta jackpottarna räknas i hundratals miljoner dollar och rekorden är ännu högre. Nedanstående största Powerballvinnarna tog beslutet att spela Powerball och hade turen att vinna fantastiska jackpottar.Innehåll:

1. 2,04 miljarder $ - 8 november 2022 - Edwin Castro

Efter fyrtio dragningar hade jackpotten nått 2,04 miljarder $ och spelare väntade ivrigt på dragningen måndagen 7 november 2022. På grund av oförutsedda tekniska problem blev dragningen försenad och först på tisdagsmorgonen 8 november kunde den genomföras. När numren 10, 33, 41, 47, 56 och Powerballnumret 10 hade dragits fram framkom att det fanns endast en vinnande kupong och den hade sålts hos Joes Service Center i Altadena, Kalifornien.

Den lyckosamme vinnaren Edwin Castro trädde fram i mitten av februari 2023 och beslutade sig för att ta ut vinsten i en klumpsumma värd 997,6 miljoner $. Enligt Kaliforniens lotterilagar måste vinnarnas namn offentliggöras, all annan personlig information kan hållas hemlig.

Summan på drygt två miljarder dollar är den största lottovinsten i världen, men hurdana lottorekord har andra länders lotterier delat ut? Klicka på linken och ta reda på det!

2. 1,76 miljarder $ - 11 oktober 2023 - Theodorus Struyck/grupp

Det tog fem månader innan Powerballs näst största vinst kunde delas ut. Theodorus Struyck trädde då fram med kupongen med de rätta numren 22, 24, 40, 52, 64 och Powerballen 10. Han representerade en grupp som vill förbli anonym. Den nyblivne vinnarens grannar beskriver Theo, som ursprungligen kommer från Hawaii, som en ödmjuk man som gillar att fiska. De tror att gruppen består av familjemedlemmar. Vinsten är värd 774,1 miljoner $ före skatt i en engångsutbetalning.

3. 1,58 miljarder $ - 13 januari 2016 - Lisa & John Robinson, The Nickel 95 Trust, Marvin & Mae Acosta

Efter flera månaders överullningar hade Powerballs jackpott nått 1 miljard $ och det rådde lottohysteri och folk stod i långa köer för att lämna in sina lottokuponger. När jackpotten nådde 1,58 miljarder $ höll alla andan och hoppades att just de skulle vara de lyckliga Powerballvinnarna. I 13 januari 2016-dragningen fanns det äntligen tre kuponger som innehöll vinnarnumren 4, 8, 19, 27, 34 och Powerballnumret 10. Jackpotten på 1,58 miljarder $ var då inte bara den största jackpotten i USA:s historia utan även den största lottojackpotten i världen. Men vilka var de tre vinnarna?

John och Lisa Robinson från Munford, Tennessee, var så glada att de ställde upp i ett teveprogram innan de gick för att hämta ut sin andel av vinsten. På lottokontoret bekräftade man att paret verkligen var en av de historiska lottovinnarna och deras andel var 528 miljoner $. När paret hämtade ut vinsten hade de med sig dottern Tiffany och hunden Abby, som inte var intreserad av ståhejet utan sov under hela checkceremonin. Lisa och John bestämde sig för att ta klumpsumman på 327,8 miljoner $ före skatt.

Ytterligare 528 miljoner $ betalades ut till The Nickel 95 Trust-stiftelsen. Förvaltaren av fonden är Maureen Smith, 70, från Melbourne Beach, Florida. Även den här Powerballvinnaren valde att ta emot vinsten som en klumpsumma.

Den tredje kupongen tillhörde Marvin och Mae Acosta från södra Kalifornien. Till skillnad från de andra två jackpottvinnarna väntade paret Acosta sju månader innan de trädde fram för att hämta sin tredjedel av vinsten. Anledningen till att det dröjde var att paret hade anlitat ett team av advokater och finansiella rådgivare för att hantera den kommande vinsten.

Att anlita professionella är klokt så att pengarna ska räcka för en lång tid framöver. Tyvärr finns det alltför många stora lottovinnare som har slösat bort allt inom ett par års tid.

4. 1,32 miljarder $ - 6 april 2024 - Cheng Saephan

Cheng Saephan bosatt i Portland, Oregon, lyckades träffa rätt med sina nummer 22, 27,44, 52, 69 och tilläggsnumret 9 i dragningen 6 april 2024. Han kommer att dela jackpotten på 1,32 miljarder $ med sin fru Duanpen Saephan och vännen Laiza Chao.

Eftersom Cheng valde att ta ut vinsten i en engångsumma blev vinstens värde 621 miljoner $. På den summan betalade han även vinstskatt. I slutändan fick han ut 422 309 193 $.

5. 1,08 miljarder $ - 19 juli 2023 - Yanira Alvarez

Yanira Alvarez i Kalifornien vann Powerballjackpotten på 1,08 miljarder $. Det var först på den 39:e dragningen som vinnaren lyckades pricka in numren 7, 10, 11, 13, 24 och 24 och slå oddsen på drygt 1 av 292 miljoner.

Enligt ägaren till Las Palmitas Mini Market i nedre Los Angeles, där den vinnande kupongen var köpt, är Yanira från Latinamerika. Yanira själv har avböjt alla intervjuer och vill inte kommentera sin vinst.

6. 842 miljoner $ - 1 januari 2024 - The Breakfast Club

En grupp bestående av tre spelare i Michigan, som kallar sig för The Breakfast Club, vann jackpotten på 842,2 miljoner $ efter att ha matchat dragningens nummer 12, 21, 42, 44, 49 och tilläggsnumret 1 på årets (2024) första dag. Alla tre vinnarna har valt att vara anonyma, men berättade vid vinsthämtningen att vinsten har förändrat livet för dem och att de tänker förtidspensionera sig.

"Hittills har vi levt ett bekvämt liv och förväntat oss att gå i pension en dag. Nu är vi inte ekonomiskt bundna till en specifik tidtabell. Våra möjligheter är helt andra nu", sa en av gruppmedlemmarna.

7. 768 miljoner $ - 27 mars 2019 - Manuel Franco

En kupong köpt i Wisconsin var den enda vinnande lottokupongen till jackpotten på 768,4 miljoner $ (kontantvärde 477 miljoner $), vid den tiden den tredje största i USA:s lottohistoria. De vinnande numren var 16, 20, 37, 44, 62 och Powerballnumret 12. Powerball-vinnaren var Manuel Franco, 24, från Wisconsin.

Vid presskonferensen, som anordnades i samband med vinstutdelningen, sa Franco: ”Att vinna känns som en dröm. Jag kan bara inte tro att en vanlig kille som jag skulle vara i den här positionen. ... Jag kan säga att en kupong på två dollar är värd chansen då den kan förändra livet för alltid. Detta har verkligen förändrat mitt liv och jag ser fram emot framtiden.”

8. 758 miljoner $ - 23 augusti 2017 - Mavis Wanczyk

Ett tag såg det ut som om Powerball var på väg till en andra miljard-dollar-jackpott, men plötsligt dök det upp en rätt lottorad. Vinnaren i dragningen den 23 augusti 2017 gick rakt in i rekordböckerna. Mavis Wanczyk, som arbetade på ett sjukhus i Massachusetts, var den enda Powerball-vinnaren till jackpotten på 758,7 miljoner $. Den här vinsten satte rekord vid den tiden som den näst största amerikanska lottojackpotten som delats ut liksom för det högsta kontantvärde som vunnits med en enda kupong.

Överraskande nog gick Mavis med på att delta i en presskonferens på lotterikontoret i Massachusetts. Detta var ganska ovanligt då stora Powerballvinnare brukar föredra att vara anonyma lottovinnare så länge som möjligt. Tydligen ville Wanczyk dela sin glädje med alla.

Publiciteten ledde till oönskad uppmärksamhet och Mavis flyttade ganska snabbt till en okänd ort.

9. 754 miljoner $ - 6 februari 2023 - Becky Bell

Boeing-anställda Becky Bell från staten Washington slog Powerballs odds och vann jackpotten på 754,6 miljoner $ efter att vinsten hade växt under 34 dragningar. Vid vinsttillfället var vinsten den femte största i Powerballs historia och nionde största jackpotten i USA.

Becky hade redan köpt en kupong, men för att fira Boeing som levererade sin sista 747 jumbojet bestämde hon sig för att köpa en Powerballkupong till. Den nyblivna vinnaren bestämde sig för en kontantsumma och fick ut ca 309,5 miljoner $ efter skatter.

Det är viktigt att komma ihåg att Powerball har utöver jackpotten ytterligare åtta vinstkategorier. Kolla upp hur mycket de olika Powerballvinsterna är värda, med eller utan multiplikatorn, och oddsen för att vinna dem!

10. 731 miljoner $ - 20 januari 2021 - Power Pack

En Powerballkupong köpt på Coney Market, en närbutik i Lonaconing, Maryland matchade alla Powerball-numren som dök upp i dragningen i januari 2021. Kupongägaren visade sig vara ett gäng spelare, Power Pack, som brukade spela tillsammans. Det tog dem fyra månader innan de hämtade ut vinsten på 731,1 miljoner $. Gruppen bestämde sig för att ta ut jackpotten som ett engångsbelopp på 546,8 miljoner $ (efter både federala och statliga skatter fick de ut 366,6 miljoner $).

Jackpotten var då den fjärde största i Powerballs historia och den sjätte största i USAs lottohistoria. Vinsten slog med råge det förra lottorekordet i Maryland som var på drygt 218 miljoner $ och hade vunnits av gruppvinnarna The Three Amigos våren 2012.

11. 699 miljoner $ - 4 oktober 2021 - Scott Godfrey

Powerballs jackpott hade växt i fyra månader innan en vinnare dök upp i Kalifornien. Lottokupongen som hade köpts i en Morro Bay-livsmedelsbutik var värd 699,8 miljoner $ och tillhörde Scott Godfrey.

Den tursamme Powerballvinnaren bestämde sig för att ta ut vinsten som en engångssumma på 496 miljoner $. (Även delstaten Kalifornien vann stort på den här vinsten då 78 miljoner $ gick till delstatens skolor.) Scott berättade i en intervju att han kommer att skänka pengar till välgörande ändamål och en av de första mottagarna ska bli KSBY:s Season of Hope dit han ska skänka leksaker.

Välgörande ändamål ligger varmt om hjärtat hos många och när de vinner pengar är det en självklarhet för dem att donera. Lottovinnare sprider glädje genom att de ser till att barn får gå på sommarläger, att äldre får hjälp och att mindre bemedlade kan studera.

12. 687 miljoner $ - 27 oktober 2018 - Lerynne West, Robert Bailey

Innan dragningen sades jackpotten vara 750 miljoner $, men minskade i värde till 687,8 miljoner $ då kupongförsäljningen inte uppfyllde förväntningarna. Numren som drogs var 8, 12, 13, 19, 27 och Powerball-numret 4 och Power Play multiplikatorn X3.

Lerynne West, 51-årig trebarnsmor från Redfield, Iowa, hade precis köpt ett hus och medan hon flyttade in stannade hon till i stan för att köpa pizza och kaffe och passade samtidigt på att köpa en Powerballkupong. Oturligt nog föll kupongen ur hennes väska och blev liggandes på golvet i systerns pickup. När kupongen väl hittades insåg Lerynne att hon hade vunnit Powerball-jackpotten. Hennes del av vinsten var 343,9 miljoner $, vilket hon tog ut som en engångsbelopp till ett värde av 198,1 miljoner $.

Robert Bailey, en 67-årig pensionerad postanställd i New York, hade spelat med samma lottonummer i nästan tre decennier. "En familjemedlem gav mig numren för över 25 år sedan och jag har spelat troget med dem", sa han. När de vinnande numren tillkännagavs kontrollerade Bailey resultatet online och sa till sig själv: "Dessa ser ut som mina nummer." Även efter sin stora Powerball-seger sa Bailey att han tänker fortsätta spela med sina turnummer.

amerikaflagga

13. 632,6 miljoner $ - 5 januari 2022 - Orlando Lozano, Tammy & Cliff Webster

Ett nytt år kan knappast börja bättre än vad det gjorde för Orlando Lozano från Kalifornien och paret Tammy och Cliff Webster från Wisconsin. De hade nämligen turen att träffa rätt med sina lottonummer och fick dela på Powerballs jackpott på 632,6 miljoner $.

Paret från Wisconsin hämtade ut sin halva av jackpotten redan i februari medan det dröjde mer än fyra månader innan Orlando begav sig till lottokontoret. Båda valde att ta ut vinsten i en klumpsumma värd 225,1 miljoner $ istället för i delbetalningar under 29 år.

14. 590 miljoner $ - 19 maj 2013 - Gloria MacKenzie

Mindy Crandell väntade i kö till kassan på Publix-stormarknad i Tampa, Florida. Bakom henne stod Gloria MacKenzie, en 84-årig kvinna från Zephyrhills. Crandell bestämde sig för att låta den äldre damen gå före, utan att inse att det kom att betyda att hon gick miste om en rekordvinst på 590,5 miljoner $ i Powerball.

MacKenzie tog Mindys plats, köpte en Powerballkupong med Quick Pick, en funktion där numren slumpas fram, och blev vinnare av vad som vid den tiden var den största jackpotten som någonsin vunnits av en enda spelare. Den snälla Mindy, som också hade köpt en Powerball-kupong med Quick Pick, säger att att hon inte ångrar sig att hon gav sin plats åt den äldre kvinnan och att det är viktigare att lära dottern att vänlighet är viktigare än pengar.

Tycker du att det här fantastiska lottot är intressant? Läs då hur Powerball fungerar i Sverige!

Vet du hurdana svenska lottovinnares rekordjackpottar är i jämförelse med dessa massiva amerikanska vinster?

Finns Powerball-vinnare i Sverige?

Att vinna US Powerballjackpotten är en otrolig upplevelse och de flesta är utan tvekan avundsjuka på vinnarna. Visste du om att även spelare i Sverige kan spela om US Powerballs jackpottar och de övriga vinsterna? På theLotter Sverige kan du betta på Powerballs dragningsresultat. I nuläget finns ingen stor Powerballvinnare i Sverige, men många har lyckats vinna mindre summor.

Utöver Powerball finns även Mega Millions med ett jackpottrekord på 1,6 miljarder $. Ta en titt på vår artikel om de största Mega Millions vinnarna! Du kommer att häpna över de många miljarddollarvinsterna som det lottot har delat ut.

theLotter Sverige erbjuder ett stort urval av spännande internationella lotterier vars resultat du kan spela på genom betting.