US Powerball guide fylld med fakta

Amerikanska Powerball är det mest populära lottospelet i världen och är mest känt för sina rekordstora miljard-dollar-jackpottar. I november 2022 satte US Powerball ett nytt fantastiskt världsrekord när det blev det första spelet som passerade tröskeln på 2 miljarder $ och hamnade slutligen på 2,04 miljarder dollar. Som tur är kan du också delta i detta spännande lotto genom att betta på Powerballs resultat online.Innehåll:

Information om Powerballs spelregler

För att spela amerikanska Powerball behöver du matcha 5 nummer mellan 1-69 och 1 Powerball, som är ett tilläggsnummer, mellan 1-26. Efter dragningen, som äger rum på måndagar, onsdagar och lördagar, kan du jämföra dina valda nummer med utfallet. Du vinner med nummermatchningar och ju fler nummer som stämmer desto större är vinsten. Vill du spela om större icke-jackpottvinster? Kryssa då i Power Play-funktionen som påverkar dessa vinsters storlek.

Powerballs jackpottar och övriga vinster

Matchning Vinst Power Play *

5+PB

Jackpott

Jackpott

5

1 000 000 $

2 000 000 $

4+PB

50 000 $

X Power Play

4

100 $

X Power Play

3+PB

100 $

X Power Play

3

7 $

X Power Play

2+PB

7 $

X Power Play

1+PB

4 $

X Power Play

0+PB

4 $

X Power Play

* Power Playnumret multiplicerar icke-jackpottvinsterna 2X, 3X, 4X, 5X eller 10X. 10X multipliceraren är endast möjlig när jackpotten är lägre än 150 miljoner $.

Powerball har totalt 9 vinstkategorier med en estimerad startjackpott på 20 miljoner $, som kan växa under en längre tid om ingen matchar alla vinnarnumren. (I november 2022 nådde jackpotten 2,04 miljarder $ och vanns av en spelare från Kalifornien.) De övriga åtta vinstgrupperna utgörs av vinster som inte är i jackpottstorleken. Den lägsta vinsten på 4 $ kan du vinna med en nummermatchning. I några av vinstkategorierna behöver du matcha, utöver huvudnummer, även Powerballnumret för att vinna.

Genom att lägga till Power Play-funktionen till dina lottospel kan du öka de icke-jackpottvinsternas värde 2-10 gånger beroende på vilket Power Playnummer som dyker upp i dragningen. Den högsta multipliceraren på X10 aktiveras endast om jackpotten är 150 miljoner $ eller lägre. Oavsett Power Playnummer är den högsta vinsten max 2 miljoner $ i stället för 1 miljon $.

Jackpottvinnarens viktigaste val blir att bestämma hur vinsten ska tas ut. Alternativen är i årliga utbetalningar eller i en klumpsumma. På grund av skatteskäl har de flesta jackpottvinnarna valt engångsbeloppet, som är mindre än livräntealternativet.

Om spelaren väljer att ta ut jackpotten i årliga utbetalningar garanteras 30 utbetalningar under 29 år varav den första utbetalningen sker direkt efter att vinnaren gett sig tillkänna. Sedan ökar de årliga utbetalningarna med 5% för varje år i 29 års tid tills den sista utbetalningen görs.

Lottobollar

Om du spelar på theLotter Sverige kan du också välja att ta ut jackpotten antingen i årliga utbetalningar eller som ett engångsbelopp.

Amerikanska lottovinnare beskattas både federalt, statligt och i vissa fall även lokalt. För att du som bettar på Powerballs resultat från Sverige ska hamna i en likadan ekonomisk ställning som vinnaren i USA dras motsvarande belopp som den amerikanska vinnaren taxeras med från din vinst. Det kan även hända att du blir skatteskyldig i det land där du bor i/är folkbokförd i. Ta därför kontakt med skatteverket om du vinner en större summa. För mer information om avdrag som du kan bli föremål för när du vinner en stor lottovinst, se avdrag på lottovinster!

På grund av skatterna/avdragen är summan, som Powerballvinnarna får ut, mindre än den annonserade jackpottsumman.

Kan man spela på US Powerball från länder utanför USA?

Med Powerballs toppvinst på hundratals miljoner dollar undrar du säkert om det är möjligt att spela Powerball utanför USA:s gränser, speciellt om du inte är amerikansk medborgare.

Enligt Powerballs regler kan alla "köpa en Powerballkupong...spela lottot och ...få ut vinster." På Powerballs webbplats står uttryckligen att "du inte behöver vara [amerikansk medborgare] för att spela."

Det finns ett litet problem. Det är långt till USA och du har troligen varken råd eller tid att åka dit för att köpa Powerballkuponger varje vecka. Som tur är finns theLotter Sverige, som kan hjälpa dig att betta på US Powerball och andra lotterier online.

I stället för att betala multum i resekostnader kan du spela online genom att lottobetta hos theLotter Sverige. Kostnaden för en rad är den samma som i USA och på det läggs en serviceavgift för att täcka våra kostnader. När du vinner är hela vinsten din - ingen kommission tas ut på vinster.

Hur spelar man på US Powerball online på theLotter Sverige?

Du hittar US Powerball och andra populära internationella lotterier här på lottobettingtjänsten theLotter Sveriges webbplats. Tänk på att du bettar på ett officiellt lottos slutresultat när du spelar online. Du väljer dina nummer som vanligt och betalar för dina lottospel. På ditt spelkonto finns all viktig information om dina lagda Powerball-bets: dina valda nummer, dragningsdatum, spelkostnad o.s.v.

theLotter Sverige håller koll på dina spel och när du vinner får du ett vinstmeddelande och vinsten sätts in på ditt spelkonto. Det är garanterat att alla vinster betalas ut eftersom theLotter Sverige har vinstförsäkrat alla lottospelen. När en stor vinst ska betalas ut täcker försäkringarna den.

Det är enkelt och fullkomligt tryggt och säkert att betta på Powerball och andra lotterier online via theLotter Sverige. Och det bästa av allt är att theLotter Sverige inte tar ut några kommissioner på vinster! Det du vinner sätts in på ditt konto. theLotter Sveriges globala tjänst för lotto online är till för dig!

Visste du förresten om att det finns en Powerball även i Oceanien? Ta en titt på Nya Zeelands PB-guide och upptäck Powerball från andra sidan jorden!Vilka är oddsen för att vinna en Powerballjackpott?

Vinstkategori Matchning Vinstodds

Jackpott

5+PB

1:292 201 338

Vinst 2

5

1:11 688 053

Vinst 3

4+PB

1:913 129

Vinst 4

4

1:36 525

Vinst 5

3+PB

1:14 494

Vinst 6

3

1:579

Vinst 7

2+PB

1:701

Vinst 8

1+PB

1:92

Vinst 9

0+PB

1:38

Jackpottoddsen på dryga 1:292 miljoner gör att Powerballs jackpott ofta växer ett bra tag innan någon vinner den. Men oddsen för att vinna vilken vinst som helst, är 1:24,9 och de oddsen förändras inte oavsett om jackpotten är på 20 miljoner $ eller 1 miljard $. Men hur står sig Powerballs odds mot andra lotteriers odds? Svaret hittar du i artikeln Vilket lotto har de bästa jackpottoddsen?

Förbättra dina vinstchanser i Powerball

Finns det en garanti på att man vinner på Powerball? Självklart inte, men det finns sätt att förbättra vinstchanserna. Det första är ganska självklart; du måste spela om du vill ha en chans att vinna.

En del spelare väljer att spela i grupp för att på så sätt få fler vinstchanser. I USA är det vanligt att spela tillsammans med kollegor och vänner för att på så sätt få tillgång till fler lottorader. Några av världens största lottovinster har gått just till dessa gruppspelare.

I artikeln öka vinstchanserna på lotto kan du hitta tips på sätt att höja vinstchansen, men när du läser det, tänk på att det inte finns några hundraprocent säkra sätt att vinna på lotto eftersom numren dras fram slumpmässigt i en dragning. Inte ens synska kan förutspå lottonummer.

De största Powerballjackpottarna

US Powerball har delat ut många helt ofattbara jackpottar genom åren och de största vinnarnas vinster lämnar ingen oberörd. I tabellen nedan finns lite fakta om de största jackpottarna.

Plats Datum Summa # Vinnare

1

8 november 2022

2,4 miljarder $

1

2

13 januari 2016

1 586,4 miljarder $

3

3

27 mars 2019

768,4 miljoner $

1

4

23 augusti 2017

758,7 miljoner $

1

5

6 februari 2023

754,6 miljoner $

1

6

22 januari 2021

731,1 miljoner $

1

7

4 oktober 2021

699,8 miljoner $

1

8

27 oktober 2018

687,8 miljoner $

2

9

5 januari 2022

632,6 miljoner $

2

10

18 maj 2013

590,5 miljoner $

1

11

28 november 2012

587,5 miljoner $

2

12

11 februari 2015

564,1 miljoner $

3

Trots att svenska jackpottvinnarnas vinster bleknar i jämförelse med Powerballs största jackpottar så har svenska lottospelare lyckats kamma hem avsevärda jackpottar. Visste du om att den största svenska lottovinnarens jackpott var på över en halv miljard kronor?

Fakta om historiska Powerballjackpottar

 • Den 6 februari 2023 – Powerballs första jackpott för året hann växa under 34 dragningar till 754,6 miljoner $ innan den vanns av Becky Bell i Auburn i staten Washington. Hon tog ut vinsten i en engångssumma til ett värde av cirka 309 miljoner $ efter federala och statliga skatter.

 • Den 8 november 2022 – Jackpotten hann växa under 40 dragningar och nå rekordhöga 2,04 miljarder $ innan en spelare från Altadena i Kalifornien lyckades pricka rätt med sina nummer. Vinnaren kan ta ut vinsten i en klumpsumma på dryga 997,6 miljoner $ eller ta ut hela summan i avbetalningar under 29 år.

 • Den 22 januari 2021 – En massiv Powerball-jackpott på 731,1 miljoner $ vanns med en kupong köpt i Lonaconing, Maryland. Denna vinst var resultatet efter nästan 5 månaders spännande överrullningar. The Power Pack, som består av flera kollegor och vänner, har valt att inte gå ut offenligt med sina namn.

 • Den 27 mars 2019 - Vinnaren var 24 årige Manuel Franco från Wisconsin som vann 768,4 miljoner $, den tredje största jackpotten i USA:s lottohistoria. Han hade spelat Powerball sedan 18 års åldern. Han valde att ta ut vinsten som en klumpsumma på 477 miljoner $ och efter skatter fick han ut 326 miljoner $.

 • Den 27 oktober 2018 – Två vinnarkuponger - en köpt i Iowa och en i New York. Vinnarna delade på jackpotten på 687,8 miljoner $, 396 173 042 $ netto. Vinnaren från Iowa, Lerynne West, 51 år, köpte sin lottokupong samma dag som hon höll på att flytta in i sitt nya hus. Den andra vinnaren från New York var Robert Bailey och han tog, liksom Lerynne, ut sin del som en klumpsumma.

 • Den 23 augusti 2017 – En enda vinnare från Massachusetts, Mavis Wanczyk, vann 758,7 miljoner $. Mavis gjorde misstaget att gå ut offentligt med nyheten om sin vinst och folk började jaga henne i hopp om att få ta del av hennes pengar. Till slut var hon tvungen att flytta till okänd ort.

 • Den 13 januari 2016 – En rekordjackpott på 1,586 miljarder $ delades mellan tre kupongägare: Marvin och Mae Acosta från Kalifornien; Lisa och John Robinson från Tennessee; och Nickel 95 Trust från Florida (förvaltaren är Maureen Smith). Alla valde att ta en klumpsumma på 327 835 000 $.

I USA finns ett lotto som är i nivå med Powerball, nämligen Mega Millions. Jackpottvinnarna i Mega Millions vinner liknande summor som de i US Powerball.

Är det möjligt för Powerballvinnare att vara anonyma?

Tänk dig att du har vunnit en Powerballjackpott! Plötsligt börjar du fundera på vad vänner, släkt, grannar och arbetskamrater kommer att säga. Kommer de att tigga om pengar till det ena än det andra? Att berätta om sin stora jackpottvinst till alla runt omkring är kanske inte det bästa beslutet.

Det finns lagliga sätt att hålla Powerballvinsten privat och därför tar många lottovinnare i USA hjälp av advokater och finansiella rådgivare som kan guida dem i processen. Enligt ett prejudikat i New Hampshires domstol fastslog domaren att jackpottvinnaren, som gick till domstol om att få förbli anonym, hade rätt att förbli okänd för allmänheten trots att lottoreglerna sa annat. Kvinnan var överlycklig över beslutet.

Läs mer om det går att vinna en lottojackpott anonymt!

Powerball vs Mega Millions

De två största amerikanska lotterierna, US Powerball och Mega Millions, har mycket gemensamt. Båda lotterierna erbjuds i de flesta amerikanska delstaterna, de estimerade startjackpottarna är på 20 miljoner $ och kan växa utan jackpottak. Men det finns även skillnader mellan dessa två lotterier.


Powerball vs Mega Millions

* Startjackpotten är beroende av kupongförsäljningen och är därför estimerad. Multipliceraren X10 är endast tillgänglig om jackpotten är lägre än 150 miljoner $.


Även nyss nämnda Mega Millions har en egen multiplicerarfunktion, Megaplier, med vars hjälp spelare kan vinna högre icke-jackpottvinster. I en annan guide hittar du mer om Mega Millions reglerna och där finns även en massa fakta om detta populära amerikanska lotto.

Powerball i andra länder

Powerball är ett populärt lotto och har kopierats av andra länder runt om i världen.

Sydafrika: Det sydafrikanska PowerBall är mycket populärt i Sydafrika. Där ska man matcha 5 huvudnummer i ett nummerintervall av 1-50 och en PowerBall mellan 1-20. SA PowerBall har totalt nio vinstkategorier. Dragningarna äger rum på tisdagar och fredagar.Australien: Även australierna har tagit Powerball till sina hjärtan. I det australiska Powerball ska man matcha 7 huvudnummer mellan 1-35 och 1 Powerball mellan 1-20. Australiens Powerball har totalt nio vinstgrupper. Dragningarna sker en gång i veckan, på torsdagar.Nya Zeeland: Nya Zeelands Powerball erbjuder flest vinstnivåer av alla, hela 14 stycken. I den Powerballvarianten ska spelare matcha 6 huvudnummer i ett intervall av 1-40 och 1 Powerball mellan 1-10. Dragningarna äger rum på onsdagar och lördagar.Det finns skillnader mellan de olika Powerball-lotterierna, men det gemensamma med dem är att de är populära bland spelarna i respektive land.

US Powerballs historia

US Powerball lanserades i april 1992 och den ersatte Lotto America. Powerball introducerade ett spelformat med två trummor som gjorde att jackpottarna blev större och antalet vinstkategorier fler. Ännu en fördel med det nya spelformatet var att spelarna behövde endast matcha ett nummer för att vinna.

Femton stater deltog i den första lottodragningen. Allt eftersom kunde lottokuponger köpas i fler stater och idag kan man köpa dem i 44 stater, Jungfruöarna, Washington D.C. och i Puerto Rico.

Nuförtiden kan även spelare i Sverige spela genom att betta på Powerballs slutresultat via theLotter Sverige.

Några viktiga datum i Powerballs historia:

 • 22 april 1992 - Första Powerballdragningen hålls med spelformatet 5/45 + 1/45. Jackpotten var 6 miljoner $.

 • 5 november 1997 - Spelformatet ändrades till 5/49 + 1/42 och startjackpotten ökades till 10 miljoner $.

 • 7 mars 2001 - Introduktion av Power Play.

 • 9 oktober 2002 - Spelformatet ändrades till 5/53 + 1/42.

 • 31 augusti 2005 - Spelformatet ändrades till 5/55 + 1/42 och startjackpotten ändrades till 15 miljoner $.

 • 7 januari 2009 - Spelformatet ändrades till 5/59 + 1/39 och startjackpotten ändrades till 20 miljoner $.

 • 18 januari 2012 - Spelformatet ändrades till 5/59 + 1/35 och startjackpotten ändrades till 40 miljoner $.

 • 7 oktober 2015 - Spelformatet ändrades till 5/69 + 1/26.

 • 13 januari 2016 - Powerball satte ett nytt världsrekord en jackpott på $1,586 miljarder $ som sedan delades mellan tre vinnare.

 • 23 augusti 2017 - Powerball delade ut en 758,7 miljoner $ jackpott till en vinnare.

 • 27 mars 2019 - Powerball delade ut en 768,4 miljoner $ jackpott till en vinnare.

 • Våren 2020 - På Powerball bestämde man att startjackpotten ska vara kopplad till den aktuella kupongförsäljningen och startjackpotten estimerades till 20 miljoner $.

 • 23 augusti 2021 - US Powerball lade till en tredje dragning som äger rum på måndagar.

 • 7 november 2022 - US Powerball delade ut en rekordstor jackpott på 2,04 miljarder $ till en vinnare.


Cronología de Powerball

Powerballs spelval på theLotter Sverige

På theLotter Sverige kan du variera ditt Powerballspel. Du kan spela i en enda dragning, men om du vill höja dina vinstchanser kan du spela systemspel med fler nummer. Välj dina nummer manuellt eller låta datorn generera fram dina nummer! Med Power Play-funktionen kan du öka värdet på icke-jackpottvinsterna.

Powerball finns också som andelsspel. Fördelen med andelsspel är att du får mer för pengarna. Du spelar i grupp med andra spelare och var och en av er har en eller flera andelar i de många spelen som ingår i ett andelsspel. Då du äger andelar av spelen betalar du endast en bråkdel jämfört med om du hade köpt alla raderna själv.Om du inte vill missa en spännande dragning kan du köpa en prenumeration som löper på tills du bestämmer dig för att inte spela längre. Vid köp av ett flerdragningspaket betalar du i förskott för några dragningar och du bestämmer själv vilka nummer du vill spela med.

Hur betalas Powerball vinster ut till theLotter Sveriges spelare?

Det du vinner motsvarar det som spelare i USA vinner i motsvarande vinstkategori efter att lokala skatter är betalda. Avdrag på lottovinster görs för att du ska hamna i motsvarande finansiell ställning som de amerikanska vinnarna.


Vi hoppas att den här Powerballguiden har gett dig ny information och fakta om detta fantastiska lotto som ståtar med jackpottar som är utöver de vanliga. I vår guide om amerikanska lotterier hittar du information om fler lotterier från andra sidan Atlanten.

Fakta om ovannämnda sydafrikanska PowerBall, hittar du i guiden om sydafrikanska lottterier.