US Powerball guide fylld med fakta

US Powerball har delat ut många av världens största jackpottar, vilket gör det till ett av de populäraste lotterierna bland spelarna.

Den största jackpotten, som delats ut av US Powerball var på 1,58 miljarder $ år 2016. Sedan dess har lotteriet fortsatt att dela ut massiva jackpottar till sina lottospelare. Så sent som 5 januari 2022 hade Powerball en jackpott på 632,6 miljoner $, den sjunde största i dess historia, som vanns av två spelare.Det är mycket svårt, men inte helt omöjligt att vinna en Powerballjackpott och därför lämnar många lottospelare in sina rader tre gånger i veckan i hopp om att det snart ska vara deras tur att vinna. I den här guiden tar vi upp spännande information om Powerball, så att du kan känna dig väl förberedd om du vill betta på lotteriets utfall.

Innehåll:

Information om Powerballs lotteriregler

För att spela amerikanska Powerball behöver du matcha 5 nummer mellan 1-69 och 1 Powerball, ett tilläggsnummer, mellan 1-26. Efter dragningen, som äger rum på måndagar, onsdagar och lördagar, kan du jämföra dina valda nummer med utfallet. Med nummermatchningar vinner du priser och ju fler nummer som stämmer desto större är vinsten. Vill du spela om större sekundära vinster? Kryssa då i Power Play-funktionen som påverkar icke-jackpottvinsternas storlek.

Powerballs jackpottar och övriga vinster

Matchning Pris Power Play *

5+PB

Jackpott

Jackpott

5

1 000 000 $

2 000 000 $

4+PB

50 000 $

X Power Play

4

100 $

X Power Play

3+PB

100 $

X Power Play

3

7 $

X Power Play

2+PB

7 $

X Power Play

1+PB

4 $

X Power Play

0+PB

4 $

X Power Play

* Power Playnumret multiplicerar sekundärpriserna 2X, 3X, 4X, 5X eller 10X. 10X multipliceraren är endast möjlig när jackpotten är lägre än 150 miljoner $.

Powerball har totalt 9 vinstkategorier med en estimerad startjackpott på 20 miljoner $, som kan växa under en längre tid om ingen matchar alla vinnarnumren. (I januari 2016 nådde jackpotten 1,586 miljarder $ och vanns av tre spelare från tre olika delstater.) De övriga åtta vinstgrupperna utgörs av sekundära vinster där den lägsta vinsten på 4 $ kan vinnas med en nummermatchning. I några av vinstkategorierna behöver du matcha, utöver huvudnummer, även Powerballnumret för att vinna priset.

Genom att lägga till Power Play-funktionen till dina lottospel kan du öka de sekundära vinsternas värde 2-10 gånger beroende på Power Playnumret som dras slumpmässigt i dragningen. Den högsta multipliceraren på 10X aktiveras endast om jackpotten är 150 miljoner $ eller lägre. Oavsett Power Playnummer är andrapriset max 2 miljoner $ i stället för 1 miljon $.

Jackpottvinnarens viktigaste val blir att bestämma sig för om han ska ta ut vinsten i årliga utbetalningar eller i en klumpsumma. På grund av skatteskäl har de flesta jackpottvinnarna valt engångsbeloppet, som är mindre än livräntealternativet.

Om spelaren väljer att ta ut jackpotten i årliga utbetalningar garanteras 30 utbetalningar under 29 år varav den första utbetalningen betalas ut direkt efter att vinnaren gett sig tillkänna. Sedan ökar de årliga utbetalningarna med 5% för varje år i 29 års tid tills den sista utbetalningen görs.

Lotteribollar

Om du spelar på theLotter Sverige kan du också välja att ta ut jackpotten antingen i årliga utbetalningar eller som ett engångsbelopp.

Amerikanska lotterivinnare beskattas både federalt, statligt och i vissa fall även lokalt. För att du som bettar på Powerballs resultat från Sverige ska hamna i en likadan ekonomisk ställning som vinnaren i USA dras motsvarande belopp som den amerikanska vinnaren taxeras med från ditt pris. Det kan även hända att du blir skatteskyldig i det land där du bor i/är folkbokförd i. Ta därför kontakt med skatteverket om du vinner en större summa. För mer information om avdrag som du kan bli föremål för när du vinner ett stort lotteripris, se avdrag på lottovinster!

På grund av skatterna/avdragen är summan som Powerballvinnarna får ut mindre än den annonserade jackpottsumman.

Kan man spela på US Powerball från länder utanför USA?

Med Powerballs toppris på hundratals miljoner dollar undrar du säkert om det är möjligt att spela Powerball utanför USA:s gränser, speciellt om du inte är amerikansk medborgare.

Enligt Powerballs regler kan alla "köpa en Powerballkupong...spela lotteriet och ...få ut vinster." På Powerballs webbplats står uttryckligen att "du inte behöver vara [amerikansk medborgare] för att spela."

Det finns ett litet problem. Det är långt till USA och du har troligen varken råd eller tid att åka dit för att köpa Powerballkuponger varje vecka. Som tur är finns theLotter Sverige, som kan hjälpa dig att betta på US Powerball och andra lotterier online.

I stället för att betala multum i resekostnader kan du spela online genom att lottobetta hos theLotter Sverige. Kostnaden för en rad är den samma som i USA och på det läggs en serviceavgift för att täcka våra kostnader. När du vinner är hela priset ditt - ingen kommission tas ut på vinster.

Hur spelar man på US Powerball online på theLotter?

Du hittar US Powerball och andra populära internationella lotterier här på lotteribettingtjänsten theLotter Sveriges webbplats. Tänk på att du bettar på lotteriets utfall när du spelar online. Du väljer dina nummer som vanligt och betalar för dina lottospel. På ditt spelkonto finns all viktig information om dina lagda Powerball-bets: dina valda nummer, dragningsdatum, spelkostnad o.s.v.

theLotter håller koll på dina spel och när du vinner får du ett vinstmeddelande och vinsten sätts in på ditt spelkonto. Det är garanterat att alla vinster betalas ut eftersom TheLotter har vinstförsäkrat alla lottospelen. När en stor vinst ska betalas ut täcker försäkringarna den.

Det är enkelt och fullkomligt tryggt och säkert att betta på Powerball och andra lotterier online via theLotter Sverige. Och det bästa av allt är att theLotter inte tar ut några kommissioner på vinster! Det du vinner sätts in på ditt konto. TheLotters globala tjänst för lotto online är till för dig!

Visste du förresten om att det finns en Powerball även i Oceanien? Ta en titt på Nya Zeelands Powerball-guide och upptäck lotteriet från andra sidan jorden!Vilka är oddsen för att vinna en Powerballjackpott?

Priskategori Matchning Vinstodds

Jackpott

5+PB

1:292 201 338

2:a pris

5

1:11 688 053

3:e pris

4+PB

1:913 129

4:e pris

4

1:36 525

5:e pris

3+PB

1:14 494

6:e pris

3

1:579

7:e pris

2+PB

1:701

8:e pris

1+PB

1:92

9:e pris

0+PB

1:38

Jackpottoddsen på dryga 1:292 miljoner gör att Powerballs förstapris ofta växer ett bra tag innan någon vinner den. Men oddsen för att vinna ett Powerballpris, vilket som, är 1:24,9 och de oddsen förändras inte oavsett om jackpotten är på 20 miljoner $ eller 1 miljard $. Men hur står sig Powerballs odds mot andra lotteriers odds? Svaret hittar du i artikeln Vilket lotteri har de bästa jackpottoddsen?

Förbättra dina Powerball vinstchanser

Finns det en garanti på att man vinner på Powerball? Självklart inte, men det finns sätt att förbättra vinstchanserna. Det första är ganska självklart; du måste spela om du vill ha en chans att vinna.

En del spelare väljer att spela bolagsspel för att på så sätt få fler vinstchanser. Några av världens största bolagsspelare tackar nog sin lyckliga stjärna för att de tog beslutet att spela bolagsspel som sedan gjorde att de vann stora toppriser.

I artikeln öka vinstchanserna på lotto kan du hitta tips på sätt att höja vinstchansen, men när du läser det, tänk på att det inte finns några hundraprocent säkra sätt att vinna på lotterier eftersom numren dras fram slumpmässigt i en dragning. Inte ens synska kan förutspå lottonummer.

De största Powerballjackpottarna

US Powerball har delat ut många helt ofattbara jackpottar genom åren och de tio största vinnarnas vinster lämnar ingen oberörd. I tabellen nedan finns lite fakta om de tio största jackpottvinnarna och hur mycket de vann.

Plats Datum Summa # Vinnare

1

13 januari 2016

1 586,4 miljarder $

3

2

27 mars 2019

768,4 miljoner $

1

3

23 augusti 2017

758,7 miljoner $

1

4

22 januari 2021

731,1 miljoner $

1

5

4 oktober 2021

699,8 miljoner $

1

6

27 oktober 2018

687,8 miljoner $

2

7

5 januari 2022

632,6 miljoner $

2

8

18 maj 2013

590,5 miljoner $

1

9

28 november 2012

587,5 miljoner $

2

10

11 februari 2015

564,1 miljoner $

3

Trots att svenska jackpottvinnarnas vinster bleknar i jämförelse med Powerballs största jackpottar så har svenska lottospelare lyckats kamma hem avsevärda jackpottar. Visste du om att den största vunna jackpotten i Sverige var på över en halv miljard kronor?

Fakta om 5 historiska Powerballjackpottar

 • 13 januari 2016 – En rekordjackpott på 1,586 miljarder $ delades mellan tre kupongägare: Marvin och Mae Acosta från Kalifornien; Lisa och John Robinson från Tennessee; och Nickel 95 Trust från Florida (förvaltaren är Maureen Smith). Alla valde att ta en klumpsumma på 327 835 000 $.

 • 27 mars 2019 - Vinnaren var 24 årige Manuel Franco från Wisconsin som vann 768,4 miljoner $, den tredje största jackpotten i USA:s lotterihistoria. Han hade spelat Powerball sedan 18 års åldern. Han valde att ta ut priset som en klumpsumma på 477 miljoner $ och efter skatter fick han ut 326 miljoner $.

 • 23 augusti 2017 – En enda vinnare från Massachusetts, Mavis Wanczyk, vann 758,7 miljoner $. Mavis gjorde misstaget att gå ut offentligt med nyheten om sin vinst och folk började jaga henne i hopp om att få ta del av hennes pengar. Till slut var hon tvungen att flytta till okänd ort.

 • 22 januari 2021 – En massiv Powerball-jackpott på 731,1 miljoner $ vanns med en kupong köpt i Lonaconing, Maryland. Denna vinst var resultatet efter nästan 5 månaders spännande överrullningar. Bolagsspelarna The Power Pack har valt att inte gå ut offenligt med sina namn.

 • 27 oktober 2018 – Två vinnarkuponger - en köpt i Iowa och en i New York. Vinnarna delade på ett jackpottpris på 687,8 miljoner $, 396 173 042 $ netto. Vinnaren från Iowa, Lerynne West, 51 år, köpte sin lottokupong samma dag som hon höll på att flytta in i sitt nya hus. Den andra vinnaren från New York var Robert Bailey och han tog, liksom Lerynne, ut sitt pris som en klumpsumma.

I USA finns ett lotteri som är i nivå med Powerball, nämligen Mega Millions. Jackpottvinnarna i Mega Millions vinner liknande summor som de i US Powerball.

Är det möjligt för Powerballvinnare att vara anonyma?

Tänk dig att du har vunnit en Powerballjackpott! Plötsligt börjar du fundera på vad vänner, släkt, grannar och arbetskamrater kommer att säga. Kommer de att tigga om pengar till det ena än det andra? Att berätta om sin stora jackpottvinst till alla runt omkring en är kanske inte det bästa beslutet.

Det finns lagliga sätt att hålla Powerballvinsten privat och därför tar många lottovinnare i USA hjälp av advokater och finansiella rådgivare som kan guida dem i processen. Enligt ett prejudikat i New Hampshires domstol fastslog domaren att jackpottvinnaren, som gick till domstol om att få förbli anonym, hade rätt att förbli okänd för allmänheten trots att lotterireglerna sa annat. Kvinnan var överlycklig över beslutet.

Läs mer om det går att vinna en lottojackpott anonymt!

Powerball vs Mega Millions

De två största amerikanska lotterierna, US Powerball och Mega Millions, har mycket gemensamt. Båda lotterierna erbjuds i de flesta amerikanska delstaterna, de estimerade startjackpottarna är på 20 miljoner $ och kan växa utan jackpottak. Men det finns även skillnader mellan dessa två lotterier.

US Powerball vs Mega Millions

est. 20 miljoner $*

Startjackpott

est. 20 miljoner $*

5/69 + 1/25 Power Ball

Spelformat

5/70 + 1/25 Mega Ball

mån, ons & lör

Dragning

tis & fre

1,58 miljarder $ världsrekord

Rekord

1,53 miljarder $

Power Play multiplicerar sekundära priser upp till 10 ggr, men dubblerar 2:a priset**

Multiplikator

Megaplier multiplicerar sekundärpriser upp till 5 gånger inklusive 2:a priset

9 kategorier

Prisnivåer

9 kategorier

1:292 223 510

Vinstodds

1:302 575 350

* Startjackpotten är beroende av kupongförsäljningen och är därför estimerad.

** Multipliceraren 10X är endast tillgänglig om jackpotten är lägre än 150 miljoner $.

Även nyss nämnda Mega Millions har en egen multiplicerarfunktion, Megaplier, med vars hjälp spelare kan vinna högre sekundärvinster. I en annan guide hittar du mer om Mega Millions reglerna och där finns även en massa fakta om detta populära amerikanska lotteri.

Powerball i andra länder

Powerball är ett populärt lotteri och har kopierats av andra länder runt om i världen.

Sydafrika: Det sydafrikanska PowerBall-lotteriet är mycket populärt i Sydafrika. Där ska man matcha 5 huvudnummer i ett nummerintervall av 1-50 och en PowerBall mellan 1-20. SA PowerBall har totalt 9 priskategorier. Dragningarna äger rum på tisdagar och fredagar.Australien: Även australierna har tagit Powerball till sina hjärtan. I det australiska Powerball ska man matcha 7 huvudnummer mellan 1-35 och 1 Powerball mellan 1-20. Australiens Powerball har totalt 9 priskategorier. Dragningarna sker en gång i veckan, på torsdagar.Nya Zeeland: Nya Zeelands Powerball erbjuder flest vinstnivåer av alla, hela 14 stycken. I den Powerballvarianten ska spelare matcha 6 huvudnummer i ett intervall av 1-40 och 1 Powerball mellan 1-10. Dragningarna äger rum på onsdagar och lördagar.Det finns skillnader mellan de olika Powerball-lotterierna, men det gemensamma med dem är att de är populära bland spelarna i respektive land.

US Powerballs historia

US Powerball lanserades i april 1992 och den ersatte Lotto America. Powerball introducerade ett spelformat med två trummor som gjorde att jackpottarna blev högre och antalet priskategorier ökade. Ännu en fördel med det nya spelformatet var att spelarna behövde endast matcha ett nummer för att vinna ett pris, nämligen från den lägsta priskategorin.

Femton stater deltog i den första lottodragningen. Allt eftersom kunde lottokuponger köpas i fler stater och idag kan man köpa dem i 44 stater, Jungfruöarna, Washington D.C. och i Puerto Rico.

Nuförtiden är det även möjligt för svenska spelare att betta på Powerballs slutresultat via theLotter Sverige.

Några viktiga datum i Powerballs historia:

 • 22 april 1992 - Första Powerballdragningen hålls med spelformatet 5/45 + 1/45. Jackpotten var 6 miljoner $.

 • 5 november 1997 - Spelformatet ändrades till 5/49 + 1/42 och startjackpotten ökades till 10 miljoner $.

 • 7 mars 2001 - Introduktion av Power Play.

 • 9 oktober 2002 - Spelformatet ändrades till 5/53 + 1/42.

 • 31 augusti 2005 - Spelformatet ändrades till 5/55 + 1/42 och startjackpotten ändrades till 15 miljoner $.

 • 7 januari 2009 - Spelformatet ändrades till 5/59 + 1/39 och startjackpotten ändrades till 20 miljoner $.

 • 18 januari 2012 - Spelformatet ändrades till 5/59 + 1/35 och startjackpotten ändrades till 40 miljoner $.

 • 7 oktober 2015 - Spelformatet ändrades till 5/69 + 1/26.

 • 13 januari 2016 - Powerball satte ett nytt världsrekord en jackpott på $1,586 miljarder $, ett pris som delades mellan tre vinnare.

 • 23 augusti 2017 - Powerball delade ut en 758,7 miljoner $ jackpott till en vinnare.

 • 27 mars 2019 - Powerball delade ut en 768,4 miljoner $ jackpott till en vinnare.

 • Våren 2020 - Powerball bestämde att startjackpotten ska vara kopplat till den aktuella kupongförsäljningen och man estimerar då startjackpotten till 20 miljoner $.

 • 23 augusti 2021 - US Powerball lade till en tredje dragning som äger rum på måndagar.

Powerballs spelval på theLotter

På theLotter Sverige kan du variera ditt Powerballspel.

Du kan spela enstaka spel, men om du vill höja dina vinstchanser kan du spela systemspel med fler nummer. Välj dina nummer manuellt eller låta datorn generera fram dina nummer! Med Power Play-funktionen kan du öka värdet på de sekundära priserna.

Powerball kan också spelas som bolagsspel. Fördelen med bolagsspel är att du får mer för pengarna. Du spelar i grupp med andra spelare och på det sättet har du andelar i många spel, men betalar endast en bråkdel.Om du inte vill missa en spännande dragning kan du köpa en prenumeration som löper på tills du bestämmer dig för att inte spela längre. Vid köp av ett flerdragningspaket betalar du i förskott för några dragningar och du bestämmer själv vilka nummer du vill spela med.

Hur betalas Powerball vinster ut till theLotter Sveriges spelare?

De priser du vinner motsvarar priserna i motsvarande vinstkategori som spelare i USA får ut efter att skatter är betalda. Avdrag på lottovinster görs för att du ska hamna i motsvarande finansiell ställning som de amerikanska vinnarna.


Vi hoppas att den här Powerballguiden har gett dig ny information och fakta om detta fantastiska lotteri, som ståtar med jackpottar som är utöver de vanliga. I vår guide om amerikanska lotterier hittar du information om fler lotterier från andra sidan Atlanten.

Fakta om ovannämnda sydafrikanska PowerBall, hittar du i guiden om sydafrikanska lottterier.