US Powerball guide fullspäckad med lottofakta

US Powerball har delat ut många av världens största jackpottar, vilket har resulterat i att det är ett av de populäraste lotterierna bland lotterifans världen över.

Det största Powerballpriset någonsin vanns i januari 2016 då Powerball triggade igång en enorm köprush när jackpotten var över en miljard $. Jackpotten landade till slut på 1,58 miljarder $, en astronomisk summa som delades mellan 3 tursamma kuponginnehavare. Läs om de som vann Powerballs miljardjackpott!


Innehåll:

Det är mycket svårt, men inte helt omöjligt att vinna en Powerballjackpott och därför lämnar lotterifans in sina rader två gånger i veckan i hopp om att det snart är deras tur att vinna. För att få mer information, läs vår US Powerball guide och upptäck hur spektakulärt lotteriet är.

Powerballs regler

För att spela US Powerball ska du matcha 5 nummer mellan 1-69 och 1 Powerball mellan 1-26. Powerball har totalt 9 priskategorier med en jackpott som startar på 20 miljoner $ och som fortsätter att växa tills den vinns. Det finns även en valbar funktion som heter Power Play, som kan öka värdet på sekundärpriserna upp till 10 gånger. Dragningarna äger rum två gånger i veckan, på onsdagar och lördagar.

Powerballs jackpottar och priser

Matchning Pris Power Play *

5+PB

Jackpott

Jackpott

5

1 000 000 $

2 000 000 $

4+PB

50 000 $

X Power Play

4

100 $

X Power Play

3+PB

100 $

X Power Play

3

7 $

X Power Play

2+PB

7 $

X Power Play

1+PB

4 $

X Power Play

0+PB

4 $

X Power Play

* Power Playnumret multiplicerar sekundärpriserna 2X, 3X, 4X, 5X eller 10X. 10X multipliceraren är endast möjlig när jackpotten är 150 miljoner $ eller lägre.

Powerballpriserna startar på 4 $ och för det krävs endast en nummermatchning. Det fantastiska med en Powerballjackpott är att den kan fortsätta att växa under en lång tid om ingen matchar alla vinnarnumren. I januari 2016 nådde jackpotten 1,586 miljarder $ och priset delades mellan tre vinnare från tre stater. Även om du inte vinner jackpotten kan du ändå vinna stort genom att matcha dragningens fem huvudnummer och vinna andrapriset.

Genom att lägga till Power Play funktionen till dina lottospel kan du öka de sekundära prisernas värde 2-10 gånger beroende på Power Playnumret som dras slumpmässigt i dragningen. Den högsta multipliceraren på 10X aktiveras endast om jackpotten är 150 miljoner $ eller lägre. Oavsett Power Playnummer är andrapriset max 2 miljoner $ istället för 1 miljon $.

Powerballs jackpottvinnare kan ta ut förstapriset som årliga utbetalningar eller som en klumpsumma. De flesta jackpottvinnarna har föredragit att ta ut priset som ett engångsbelopp.

Om spelaren väljer att ta ut priset i årliga utbetalningar garanteras 30 utbetalningar under 29 år varav den första utbetalningen betalas ut direkt efter att vinnaren ger sig tillkänna. Sedan ökar de årliga utbetalningarna med 5% för varje år i 30 års tid tills den sista utbetalningen görs.

Om du spelar på theLotter Sverige kan du också välja att ta ut förstapriset som årliga utbetalningar eller engångsbelopp.

Amerikanska lotterivinnare beskattas både federalt och statligt och för att du som bettar på Powerballs resultat ska hamna i en likadan ekonomisk ställning som vinnaren i USA dras motsvarande belopp, som den amerikanska vinnaren taxeras med, från ditt pris. Det kan även hända att du blir skatteskyldig i det land där du bor i/är folkbokförd i. Ta därför kontakt med skatteverket om du vinner en större summa. För mer information om avdrag som du kan bli föremål för när du vinner ett stort Powerballpris, se avdrag på lottovinster!

På grund av skatterna är summan som Powerballvinnarna får ut mycket mindre än den annonserade jackpottsumman.

Spelare som spelar från Sverige på theLotter Sverige får ut motsvarande belopp som vinnaren i motsvarande priskategori får ut netto i USA.

Kan man spela på US Powerball från länder utanför USA?

Med Powerballs toppris på hundratals miljoner dollar undrar du säkert om det är möjligt att spela Powerball utanför USA:s gränser, speciellt om du inte är amerikansk medborgare.

Enligt Powerballs regler kan alla "köpa en Powerballkupong...spela lotteriet och ...få ut priser." På Powerballs webbplats står uttryckligen att "du inte behöver vara [amerikansk medborgare] för att spela."

Det finns ett litet problem. Du har troligen varken råd eller tid att åka till USA för att köpa Powerballkuponger varje vecka. Som tur är finns theLotter Sverige, som kan hjälpa dig att spela US Powerball och andra lotterier online.

I stället för att betala multum i resekostnader kan du spela online på theLotter Sverige. Kostnaden för en rad är den samma som i USA och till det kommer en serviceavgift för att täcka våra kostnader. När du vinner är hela priset ditt - ingen kommission tas ut på priser.

Hur spelar man på US Powerball online på theLotter?

Du hittar US Powerball och andra populära internationella lotterier på lotteritjänsten theLotter Sveriges webbplats där du kan betta du på lotteriets utfall. När du bettar på ett lotteris dragningsresultat får du ingen fysisk officiell lottokupong. Du väljer dina nummer som vanligt och betalar för dina lottospel. På ditt spelkonto finns all viktig information: dina valda nummer, dragningsdatum, spelkostnaden o.s.v. Om du vill veta mer om hur lottobetting fungerar läs här!

theLotter håller koll på dina spel och när du vinner får du ett gratulationsmejl eller SMS och ditt pris sätts in på ditt spelkonto. Om du vinner jackpotten kan det ta upp till 90 dagar att processa överförandet av pengarna.TheLotter har försäkrat alla lottospelen via olika försäkringsbolag och det är med dessa försäkringar som din jackpottvinst betalas ut.

Det är enkelt och fullkomligt tryggt och säkert att spela Powerball och andra lotterier online via theLotter Sverige. Och det bästa av allt är att theLotter inte tar ut några kommissioner på priser! Det du vinner sätts in på ditt konto. TheLotters globala tjänst för lotto online är till för dig!

Visste du förresten om att det finns en Powerball även i Oceanien? Ta en titt på Nya Zeelands Powerball guide och upptäck lotteriet från andra sidan jorden.

Vilka är oddsen för att vinna en Powerballjackpott?

Priskategori Matchning Vinstodds

Jackpott

5+PB

1:292 201 338

2:a pris

5

1:11 688 053

3:e pris

4+PB

1:913 129

4:e pris

4

1:36 525

5:e pris

3+PB

1:14 494

6:e pris

3

1:579

7:e pris

2+PB

1:701

8:e pris

1+PB

1:92

9:e pris

0+PB

1:38

Oddsen på dryga 1:292 miljoner för att vinna en Powerballjackpott verkar inte uppmuntrande, men trots det finns det alltid någon som vinner den otroliga jackpotten. Det finns alltid någon som har den där extra lilla turen.

Oddsen för att vinna ett Powerballpris är 1:24,9 och de oddsen förändras inte oavsett om jackpotten är på 20 miljoner $ eller 1 miljard $. Men hur står sig Powerball oddsen mot andra lotteriers odds? Läs den intressanta artikeln om Vilket lotteri har de bästa jackpott oddsen?

Förbättra dina Powerball vinstchanser

Finns det en garanti på att man vinner på Powerball? Självklart inte, men det finns sätt att förbättra chanserna till vinst. Det första är ganska självklart; du måste spela om du vill vinna.

En del spelare väljer att spela bolagsspel för att på så sätt få fler vinstchanser. Några av världens största bolagsspelare tackar nog sin lyckliga stjärna för att de tog beslutet att spela bolagsspel när de vann enorma toppriser.

I artikeln 11 sätt att öka vinstchanserna på lotteri kan du hitta tips på sätt att höja vinstchansen, men när du läser det tänk på att det inte finns några hundraprocent säkra sätt att vinna på lotteri eftersom numren dras fram slumpmässigt i en dragning. Inte ens synska kan förutspå lottonummer.

De största Powerball jackpottarna

US Powerball har delat ut många helt ofattbara jackpottar genom åren och de tio största vinnarnas priser lämnar ingen oberörd. I tabellen nedan finns lite Powerball fakta om de tio största jackpottvinnarna och hur mycket de vann.

Plats Datum Summa # Vinnare

1

13 januari 2016

1 586,4 miljarder $

3

2

27 mars 2019

768,4 miljoner $

1

3

23 augusti 2017

758,7 miljoner $

1

4

22 januari 2021

731,1 miljoner $

1

5

27 oktober 2018

687,8 miljoner $

2

6

18 maj 2013

590,5 miljoner $

1

7

28 november 2012

587,5 miljoner $

2

8

11 februari 2015

564,1 miljoner $

3

9

6 januari 2018

559,7 miljoner $

1

10

30 juli 2016

487 miljoner $

1

Fakta om 5 historiska Powerballjackpottar

 • 13 januari 2016 – En rekordjackpott på 1,586 miljarder $ delades mellan tre kupongägare: Marvin och Mae Acosta från Kalifornien; Lisa och John Robinson från Tennessee; och Nickel 95 Trust från Florida (förvaltaren är Maureen Smith). Alla valde att ta en klumpsumma på 327 835 000 $.

 • 27 mars 2019 - Vinnaren var 24 årige Manuel Franco från Wisconsin som vann 768,4 miljoner $, den tredje största jackpotten i USA:s lotterihistoria. Han hade spelat Powerball sedan 18 års åldern. Han valde att ta ut priset som en klumpsumma på 477 miljoner $ och efter skatter fick han ut 326 miljoner $.

 • 23 augusti 2017 – En enda vinnare från Massachusetts, Mavis Wanczyk, vann 758,7 miljoner $. Läs mer om Mavis lottotur!

 • 22 januari 2021 – En massiv Powerball-jackpott på 731,1 miljoner $ vanns med en kupong köpt i Lonaconing, Maryland. Denna stora vinst kommer efter nästan 5 månaders spännande överrullningar och är nu den femte största jackpotten i världen.

 • 27 oktober 2018 – Två vinnarkuponger - en köpt i Iowa och en i New York. Vinnarna delade på ett jackpottpris på 687,8 miljoner $, 396 173 042 $ netto. Vinnaren från Iowa heter Lerynne West, 51 år, och hon köpte sin kupong samma dag som hon höll på att flytta in i sitt nya hus. Den andra vinnaren från New York är Robert Bailey och även han tog ut sitt pris som en klumpsumma.

Undrar vad de ska göra med sina stora priser? Vad gör svenska lottovinnare efter en storvinst? Alla drömmer ju om att kunna unna sig det där lilla extra i vardagen.

I USA finns ett lotteri som är i nivå med Powerball nämligen Mega Millions. Jackpottvinnarna i Mega Millions vinner liknande summor som de i US Powerball.

Är det möjligt för Powerballvinnare att vara anonyma?

Tänk dig att du har vunnit en Powerballjackpott! Plötsligt börjar du fundera på vad vänner, släkt, grannar och arbetskamrater kommer att säga. Kommer de att be om pengar till det ena än det andra? Offentliggörandet av din stora jackpottvinst är kanske inte det bästa för dig och du kanske föredrar att vara anonym istället. Powerballreglerna om anonymitet är lite komplexa, speciellt om du spelar online.

Det finns lagliga sätt att hålla Powerballpriset privat och därför tar många lottovinnare i USA hjälp av en advokat eller en finansiell rådgivare som kan guida dem i processen. Enligt ett prejudikat i New Hampshires domstol, fastslog domaren att vinnaren hade rätt att förbli anonym trots lotterireglerna. Kvinnan var överlycklig över att slippa avslöja sin identitet.

Läs mer om det går att vinna en lottojackpott anonymt!

Powerball vs Mega Millions

De två största amerikanska lotterierna, US Powerball och Mega Millions, har mycket gemensamt. Båda lotterierna erbjuds i de flesta amerikanska delstaterna, deras jackpottar startar på 20 miljoner $ och kan rulla över utan jackpottak och chanserna att vinna jackpotten är ganska låga. Men det finns även skillnader mellan dessa två lotterier.

US Powerball vs. Mega Millions

20 miljoner $

Startjackpott

20 miljoner $

5/69 + 1/25 Power Ball

Spelformat

5/70 + 1/25 Mega Ball

ons & lör

Dragningsdatum

tis & fre

1,586 miljarder $, världsrekord

Rekordjackpott

1,537 miljarder $

Power Play multiplicerar sekundärpriser upp till 10 ggr, men dubblerar 2:a priset*

Multiplicerare

Megaplier multiplicerar sekundärpriser upp till 5 gånger inklusive 2:a priset

9 kategorier

Priskategorier

9 kategorier

1:292 223 510

Vinnarodds

1:302 575 350

* Multipliceraren 10X är tillgängligt endast om jackpotten är 150 miljoner $ eller lägre.

Läs även om den populära Megapliern, Mega Millions lotteriets multiplikator som nämndes i tabellen ovan.

I vår guide kan du läsa mer om Mega Millions reglerna och där finns även en massa fakta om detta populära amerikanska lotteri.

Powerball i andra länder

Powerball är ett mycket populärt lotteri och har därför kopierats av andra länder runt om i världen.

Sydafrika: Det sydafrikanska PowerBall-lotteriet är mycket populärt i Sydafrika. Där ska man matcha 5 huvudnummer i ett nummerintervall av 1-50 och en PowerBall mellan 1-20. SA PowerBall har totalt 9 priskategorier. Dragningarna äger rum på tisdagar och fredagar.Australien: Även australierna har tagit Powerball till sina hjärtan. I det australiska Powerball ska man matcha 7 huvudnummer mellan 1-35 och 1 Powerball mellan 1-20. Australien Powerball har totalt 9 priskategorier. Dragningarna sker en gång i veckan, på torsdagar.Nya Zeeland: Nya Zeelands Powerball har flest prisnivåer av alla, hela 14 stycken. Där ska man matcha 6 huvudnummer i ett intervall av 1-40 och 1 Powerball mellan 1-10. Dragningarna äger rum på onsdagar och lördagar.Det är små skillnader mellan de olika Powerball lotterierna, men det gemensamma med alla är att de har fina jackpottar, med US Powerball i täten.

US Powerballs historia

US Powerball lanserades i april 1992 och den ersatte Lotto America. Powerball introducerade spelformatet med två trummor och i och med det möjliggjordes högre jackpottar och fler priskategorier då vinstoddsen blev svårare att slå. Men i och med det nya spelformatet behöver spelare endast matcha ett nummer för att vinna ett pris från den lägsta priskategorin.

Femton stater deltog i den första lottodragningen. Senare började fler stater att sälja Powerballkuponger och idag kan man köpa dem i 44 stater och även på Jungfruöarna, Washington D.C. och i Puerto Rico.

Nuförtiden är det även möjligt för svenska spelare att betta på Powerballs slutresultat via theLotter Sverige.

Några viktiga datum i Powerballs historia:

 • 22 april 1992 - Första Powerball dragningen hålls med spelformatet 5/45 + 1/45. Jackpotten var 6 miljoner $.

 • 5 november 1997 - Spelformatet ändrades till 5/49 + 1/42 och startjackpotten ökades till 10 miljoner $.

 • 7 mars 2001 - Introduktion av Power Play.

 • 9 oktober 2002 - Spelformatet ändrades till 5/53 + 1/42.

 • 31 augusti 2005 - Spelformatet ändrades till 5/55 + 1/42 och startjackpotten ändrades till 15 miljoner $.

 • 7 januari 2009 - Spelformatet ändrades till 5/59 + 1/39 och startjackpotten ändrades till 20 miljoner $.

 • 18 januari 2012 - Spelformatet ändrades till 5/59 + 1/35 och startjackpotten ändrades till 40 miljoner $.

 • 7 oktober 2015 - Spelformatet ändrades till 5/69 + 1/26.

 • 13 januari 2016 - Powerball satte ett nytt världsrekord när den delade ut en jackpott på $1,586 miljarder $, ett pris som delades mellan tre vinnare.

 • 23 augusti 2017 - Powerball delade ut en 758,7 miljoner $ jackpott till en vinnare.

 • 27 mars 2019 - Powerball delade ut en 768,4 miljoner $ jackpott till en vinnare.

 • Våren 2020 - Powerball sänkte startjackpotten till 20 miljoner $.

Powerballs spelval på theLotter

Du kan spela Powerball på många olika sätt på theLotter Sverige.

Du kan spela enstaka spel, men om du vill höja dina vinstchanser kan du spela systemspel med fler nummer. Välj dina nummer manuellt eller låta datorn generera fram dina nummer! Med Power Play-funktionen kan du öka värdet på de sekundära priserna.

Du kan också välja att spela Powerball som bolagsspel. Fördelen med bolagsspel är att du får mer för pengarna. Du spelar i grupp med andra spelare och på det sättet är du med i fler spel, men betalar endast en bråkdel.

Om du inte vill missa en spännande dragning kan du köpa en prenumeration som löper på tills du bestämmer dig för att inte spela längre. Vid köp av ett multidragningspaket betalar du i förskott för några dragningar och du bestämmer själv vilka nummer du vill spela med.

Hur betalas Powerball priser ut till theLotter Sveriges spelare?

De priser du vinner motsvarar priserna i motsvarande priskategori vad spelare i USA får ut netto. Om du vinner en större summa pengar bör du kontakta skatteverket för att se om du är föremål för skatt där du bor.


Vi hoppas att den här Powerball guiden har gett dig mycket ny information och fakta om detta otroliga lotteri, som har svårslagna vinstodds, men som samtidigt ståtar med jackpottar som är helt overkliga. I vår guide om amerikanska lotterier hittar du information om fler lotterier från andra sidan Atlanten.

Ovan nämndes sydafrikanska PowerBall, som omgående blev mångas favorit när den lanserades. Du kan läsa mer om den i vår guide om sydafrikanska lottterier.