De bästa europeiska lotterierna

Vet du om att det finns många spännande lotterier i Europa? Europeiska lotterier erbjuder spännande dragningar och några av de största jackpottarna i världen. Här finns lotterier för alla. Kontinentens massiva transnationella lotterier, som EuroMillions delar ofta ut rekordstora jackpottar medan de lokala lotterierna har bättre odds. Här finns allt du behöver veta om hur man spelar på europeiska lotterier, inklusive spelregler, vinster, vinstodds och mer.Innehåll:

Vilka europeiska lotterier har de största jackpottarna?

På första plats kommer EuroMillions med en startjackpott på 17 miljoner €. Det bästa med jackpotten är att den fortsätter att växa om det inte finns någon jackpottvinnare. Den största jackpotten som EuroMillions har delat ut var på 230 miljoner €. Den vinsten är för närvarande den största lotterivinsten som någonsin delats ut av ett europeiskt lotteri. Lotteriets nuvarande jackpott-tak är satt till 240 miljoner €.

Italienska SuperEnalotto är det största nationella lotteriet i hela Europa. Det är mest känt för sina otroligt svåra vinstodds och eftersom huvudvinsten är svår att vinna blir jackpottarna ofta stora. Även om jackpotten startar på 2 miljoner €, kan den växa över 200 miljoner €. SuperEnalottos jackpottrekord är på 209 miljoner € och sattes i augusti 2019.

Vilka sorters lotterier finns det i Europa?

Europeiska flaggor

I Europa finns två sorters lotterier: nationella och transnationella.

Transnationella lotterier finns tillgängliga i flera länder. Dessa dragningar tenderar att ha större vinstpottar på grund av det stora antalet personer som deltar i dragningarna. Även om huvuddragningen och vinsterna är lika stora oavsett land håller vissa länder även spännande utlottningar vid sidan av lotteridragningarna. Spanska EuroMillions-spelare har till exempel chans att vinna en extra vinst på 1 miljon € i El Millón-dragningen som sker direkt efter att EuroMillionsnumren har dragits fram.

På varje officiell lotterikupong finns en kod och det är med den som spelaren deltar i El Millón-utlottningen. Svenskar som spelar på EuroMillions via theLotter Sverige bettar på det officiella lotteriets dragningsresultat och får därför ingen officiell lotterikupong och kan därför inte delta i utlottningarna.

EuroMillions

EuroMillions som är Europas största lotteri grundades i februari 2004 av franska Française des Jeux, spanska Loterías y Apuestas del Estado och Storbritanniens Camelot.

Från och med 2012 återställs EuroMillions-jackpotten till 17 miljoner € när en ny jackpottserie börjar. Detta belopp kan sedan växa för varje dragning tills det når jackpott-taket, som för närvarande är på 240 miljoner €. När någon vinner det beloppet kommer det nya jackpott-taket att öka med 10 miljoner € till 250 miljoner €.

För närvarande säljs EuroMillions-kuponger i nio europeiska länder; Österrike, Belgien, Frankrike, Irland, Luxemburg, Portugal, Spanien, Schweiz och Storbritannien. Dragning hålls varje tisdag och fredag kl 20.45 CET i Paris.

Nationella lotterier i Europa

Nationella lotterier är endast tillgängliga inom det lands gränser där lotteriet anordnas. Även om de lotterierna vanligtvis är mycket mindre än de transnationella lotterierna som erbjuds i flera länder har dessa lokala dragningar lojala lottofans. Spaniens La Primitiva är ett av Europas äldsta lotterier och är fortfarande en stor favorit bland spanska lotterispelare på grund av att lotteriet kan ståts med en attraktiv jackpott värd flera miljoner euro. En annan älskad dragning är polska Mini Loto som erbjuder dagliga lotteridragningar och är ett av de mest prisvärda europeiska lotterierna att spela på.

Nedan ser du de nationella europeiska dragningarna som du kan betta på online hos theLotter Sverige:

Lotteri Matchning Jackpottodds

Frankrikes Loto


7/45

1:45 379 620

Italiens Lotto


5/90

1:43 949 268

Italiens MillionDAY


5/55

1:3 478 761

Italiens SuperEnalotto


6/90

1:622 614 630

Italiens SuperStar


6/90 + 1/90

1:56 035 316 700

Polens Lotto


6/49

1:13 983 816

Polens Mini Lotto


5/42

1:850 668

Portugals Totoloto


5/49 + 1/13

1:24 789 492

Rumäniens Joker


5/45 + 1/20

1:24 435 180

Rumäniens Loto 6/49


6/49

1:13 983 816

Spaniens BonoLoto


6/49

1:13 983 816

Spaniens El Gordo


5/54 + 1/9

1:31 625 100

Spaniens La Primitiva


6/49 + 1/9

1:139 838 160

Tysklands Lotto


6/45

1:8 135 060

Ungerns Hatoslottó


7/35 + 1/20

1:134 490 400

Ungerns Ötöslottó


6/45

1:8 135 060

Österrikes Lotto


6/45

1:8 135 060

Europeiska lotteriutlottningar, superdragningar och speciella dragningar

En sak som gör europeiska lotteridragningar speciella är de många specialdragningarna, superdragningarna och utlottningarna i samband med vissa lotteridragningar. Vid dessa tillfällen kan spelare vinna antingen större summor eller ha fler vinstchanser.

  • Utlottningar arrangeras antingen före eller efter ett lotteris huvuddragning och ger spelarna ytterligare chans att vinna utan att behöva matcha något av lotteriets nummer. Som sagts ovan kan svenska spelare som bettar på europeiska lotteriers utfall inte vara med i dessa utlottningar.

  • EuroMillions Superdragning är ett lotterievenemang som äger rum några gånger om året och som lotterifans ser fram emot. Dragningens vanliga jackpottvinst ökar till 130 miljoner € och kan sedan växa tills den når lotteriets tak. De flesta av Europas största jackpottar kommer från EuroMillions Superdragningar, inklusive en rekordstor vinst på 230 miljoner € som vanns i juli 2022.

  • Speciella dragningar hålls ibland före stora helgdagar, som jul, nyår, påsk, alla hjärtans dag och vissa lokala helgdagar som självständighetsdagen. Dessa tillfällen erbjuder vanligtvis större jackpottar eller extra dragningar.

    Frankrikes Loto ökar sin jackpott till 13 miljoner € för att hedra fredagen den 13:e och rumänska Loto 6/49 och Joker erbjuder då och då både fler dragningar och förstärkta jackpottar på vanliga vardagar och helgdagar. Det här är bara några exempel på speciella lotteridragningar som du kan förvänta dig när du bettar på europeiska lotterier.Vilka europeiska lotterier har de bästa vinstchanserna?

Vilka europeiska lotterier är de bästa att spela på? Ett sätt att begränsa listan är att titta på dina chanser att vinna. Som väntat tenderar mindre lotterier ha de bästa oddsen på grund av mindre nummerintervall.

Lotteribollar med nummer

I Europa erbjuder Polens Mini Lotto de bästa jackpottoddsen, vilket ger spelarna en chans på 1 av 850 668 att vinna lotteriets jackpott. Även om vinsterna kanske inte verkar så spännande är det mer sannolikt att du tar hem en Mini Lotto-jackpott jämfört med ett större lotteris toppvinst.

Om du letar efter ett lotteri med bra vinster och någorlunda bra odds, erbjuder Frankrikes Loto en chans på 1 av 6 för att vinna något av dragningens 10 vinster medan oddsen för att vinna jackpotten är 1 av 19 068 840. Det här låter kanske mycket, men jämfört med Italiens SuperEnalotto och dess jackpottodds på 1 av 622 614 630 är Lotos jackpottodds rimlig, speciellt med tanke på att det franska Lotos rekord är på 30 miljoner €. Ett annat europeiskt lotteri som har en bra balans mellan odds och vinster är Österrikes Lotto. Där är jackpottoddsen 1 av 8 145 060. Det lotteriets förstavinst är ofta på 5 miljoner €.

Om du är spelartypen som inte bryr sig om odds utan vill satsa på att vinna en rejäl jackpott är det EuroMillions du bör satsa på. Förutom att dela ut de största vinsterna i hela Europa, är lotteriets jackpott också några av de svåraste att vinna. För en chans att vinna huvudvinsten, som kan nå 240 miljoner € (!), måste du slå oddsen 1 av 139 838 160.

Beskattas europeiska lotterivinster?

Ja och nej. Vissa europeiska länder kan dela ut lotterivinster skattefritt, som Österrike, Tyskland, Frankrike och Ungern, men de flesta länderna beskattar lotterivinster. För dig som bettar via theLotter Sverige görs ett avdrag motsvarande det belopp som vinnaren i det officiella lotteriet betalar i lokala skatter. Detta görs för att du ska hamna i samma ekonomiska situation som spelaren i motsvarande vinstkategori hamnar i i det officiella lotteriet.

Om du vinner en större summa pengar rekommenderar vi att du kontaktar skatteverket för information om du blir skatteskyldig i Sverige. Mer om avdrag hittar du på vår sida om avdrag på lottovinster.

Kan svenskar spela europeiska lotterier online?

Du behöver inte vara medborgare i det land där lotteriet arrangeras eller ens fysiskt vara i Europa för att delta i kontinentens spännande dragningar. Med en online lotteribettingstjänst som theLotter Sverige kan du spela på officiella lotterier genom att betta på vinnarnumren oavsett var du befinner dig.

Förutom att ge dig tillgång till över ett dussin europeiska lotterier, kan du också betta på lotterier från hela världen, från fantastiska amerikanska lotterier till de populäraste japanska lotterierna och många fler däremellan.Hur spelar man på de bästa europeiska lotterierna online?

Det första steget till att bli en europeisk lotterivinnare är att spela. På theLotter Sverige kan du enkelt fylla i din onlinekupong med dina lyckonummer och betta på att de stämmer med dragningens utfall.

Om dina nummer matchar och du vinner kommer du omedelbart att meddelas med alla detaljer om din vinst. Mindre sekundära vinstpengarna kommer direkt in på ditt spelkonto medan en stor jackpott tar lite tid att processa innan den hamnar på ditt konto. Ovsett hur mycket du vinner tar theLotter Sverige inte ut någon kommission på vinsten.