De bästa europeiska lotterierna

Vet du om att det finns många spännande lotterier i Europa? Europeiska lotterier erbjuder spännande dragningar och några av de största jackpottarna i världen. Här finns lotterier för alla. Kontinentens massiva transnationella lotterier, som EuroMillions delar ofta ut rekordstora jackpottar medan de lokala lotterierna har bättre odds. Här finns allt du behöver veta om hur man spelar på europeiska lotterier, inklusive spelregler, vinster, vinstodds och mycket mer.Innehåll:

Vilka europeiska lotterier har de största jackpottarna?

På första plats kommer EuroMillions med en startjackpott på 17 miljoner €. Det bästa med jackpotten är att den fortsätter att växa om det inte finns någon jackpottvinnare. Den största jackpotten som EuroMillions har delat ut var på 230 miljoner €. EuroMillions nuvarande jackpott-tak är satt till 240 miljoner €.

Italienska SuperEnalotto är det största nationella lottot i hela Europa. Det är mest känt för sina otroligt svårslagna vinstodds och eftersom huvudvinsten är svår att vinna blir jackpottarna ofta stora. SuperEnalottos jackpottrekord är på drygt 371 miljoner € och sattes i februari 2023. Den vinsten är för närvarande den största lottovinsten som någonsin delats ut av ett europeiskt lotto.

Vilka sorters lotterier finns det i Europa?

Europeiska flaggor

I Europa finns två sorters lotterier: nationella och transnationella.

Transnationella lotterier finns tillgängliga i flera länder. Dessa dragningar tenderar att ha större vinstpottar på grund av det stora antalet personer som deltar i dragningarna. Även om huvuddragningen och vinsterna är lika stora oavsett land håller vissa länder även spännande utlottningar vid sidan av lottodragningarna. Spanska EuroMillions-spelare har till exempel chans att vinna en extra vinst på 1 miljon € i El Millón-dragningen som sker direkt efter att EuroMillionsnumren har dragits fram.

På varje officiell lottokupong finns en kod och det är med den som spelaren deltar i El Millón-utlottningen. Svenskar som spelar på EuroMillions via theLotter Sverige bettar på det officiella dragningsresultatet och får därför ingen officiell lottokupong och kan därför inte delta i utlottningarna.

EuroMillions

EuroMillions som är Europas största lotto grundades i februari 2004 av franska Française des Jeux, spanska Loterías y Apuestas del Estado och Storbritanniens Camelot.

Från och med 2012 återställs EuroMillions-jackpotten till 17 miljoner € när en ny jackpottserie börjar. Detta belopp kan sedan växa för varje dragning tills det når jackpott-taket, som för närvarande är på 240 miljoner €. När någon vinner det beloppet kommer det nya jackpott-taket att öka med 10 miljoner € till 250 miljoner €.

För närvarande säljs EuroMillions-kuponger i nio europeiska länder; Österrike, Belgien, Frankrike, Irland, Luxemburg, Portugal, Spanien, Schweiz och Storbritannien.

Dragning hålls varje tisdag och fredag kl 21.00 fransk lokal tid. Kontoret där de båda dragningarna arrangeras ligger i Paris.

Nationella lotterier i Europa

Nationella lotterier är endast tillgängliga inom det lands gränser där lottot anordnas. Även om de lotterierna vanligtvis är mycket mindre än de transnationella lotterierna som erbjuds i flera länder har dessa lokala dragningar lojala lottofans. Spanska La Primitiva är ett av Europas äldsta lotterier och är fortfarande en stor favorit bland spanska lottospelare på grund av att det kan ståta med en attraktiv jackpott värd flera miljoner euro. En annan omtyckt dragning är polska Mini Loto som erbjuder dagliga lottodragningar och är ett av de mest prisvärda europeiska lotterierna att spela på.

Nedan ser du de nationella europeiska dragningarna som du kan betta på online hos theLotter Sverige:

Lotto Matchning Jackpottodds

Frankrikes Loto


7/45

1:45 379 620

Italiens Lotto


5/90

1:43 949 268

Italiens MillionDAY


5/55

1:3 478 761

Italiens SuperEnalotto


6/90

1:622 614 630

Italiens SuperStar


6/90 + 1/90

1:56 035 316 700

Polens Lotto


6/49

1:13 983 816

Polens Mini Lotto


5/42

1:850 668

Portugals Totoloto


5/49 + 1/13

1:24 789 492

Rumäniens Joker


5/45 + 1/20

1:24 435 180

Rumäniens Loto 6/49


6/49

1:13 983 816

Spaniens BonoLoto


6/49

1:13 983 816

Spaniens El Gordo


5/54 + 1/9

1:31 625 100

Spaniens La Primitiva


6/49 + 1/9

1:139 838 160

Tysklands Lotto


6/45

1:8 135 060

Ungerns Hatoslottó


7/35 + 1/20

1:134 490 400

Ungerns Ötöslottó


6/45

1:8 135 060

Österrikes Lotto


6/45

1:8 135 060

Europeiska lottoutlottningar, superdragningar och speciella dragningar

En sak som gör europeiska lottodragningar speciella är de många specialdragningarna, superdragningarna och utlottningarna i samband med vissa lottodragningar. Vid dessa tillfällen kan spelare vinna antingen större summor eller ha fler vinstchanser.

  • Utlottningar arrangeras antingen före eller efter ett lottos huvuddragning och ger spelarna ytterligare chans att vinna utan att behöva matcha något av lottonumren. Som sagts ovan kan svenska spelare som bettar på europeiska lotteriers utfall inte vara med i dessa utlottningar.

  • EuroMillions Superdraw är ett lottoevenemang som äger rum några gånger om året och som lottofans ser fram emot. Dragningens vanliga jackpott ökar till 130 miljoner € och kan sedan växa tills den når taket. Flera av Europas största jackpottar kommer från EuroMillions Superdragningar, inklusive en vinst på 230 miljoner € som vanns i juli 2022 och var då vinstrekord för ett europeiskt lotto.

  • Speciella dragningar hålls ibland före stora helgdagar, som jul, nyår, påsk, alla hjärtans dag och vissa lokala helgdagar som självständighetsdagen. Dessa tillfällen erbjuder vanligtvis större jackpottar eller extra dragningar.

    Frankrikes Loto ökar sin jackpott till 13 miljoner € för att hedra fredagen den 13:e och rumänska Loto 6/49 och Joker erbjuder då och då både fler dragningar och förstärkta jackpottar på vanliga vardagar och helgdagar. Det här är bara några exempel på speciella lottodragningar som du kan se fram emot när du bettar på europeiska lotterier.Vilka europeiska lotterier har de bästa vinstchanserna?

Vilka europeiska lotterier är de bästa att spela på? Ett sätt att begränsa listan är att titta på dina chanser att vinna. Som väntat tenderar mindre lotterier ha de bästa oddsen på grund av mindre nummerintervall.

I Europa erbjuder Polens Mini Lotto de bästa jackpottoddsen, vilket ger spelarna en chans på 1 av 850 668 att vinna huvudvinsten. Även om vinsterna kanske inte verkar så spännande är det mer sannolikt att du tar hem en Mini Lotto-jackpott jämfört med ett större lottos toppvinst.

Om du letar efter ett lotto med bra vinster och någorlunda bra odds, erbjuder Frankrikes Loto en chans på 1 av 6 för att vinna något av dragningens tio vinster medan oddsen för att vinna jackpotten är 1 av 19 068 840. Det här låter kanske mycket, men jämfört med Italiens SuperEnalotto och dess jackpottodds på 1 av 622 614 630 är Lotos jackpottodds rimlig, speciellt med tanke på att det franska Lotos rekord är på 30 miljoner €. Ett annat europeiskt lotto med bra balans mellan odds och vinster är Österrikes Lotto vars jackpottodds är på 1 av 8 145 060 och en förstavinst som ofta är på 5 miljoner €.

Om du är spelartypen som inte bryr sig om odds utan vill satsa på att vinna en rejäl jackpott är det EuroMillions du bör satsa på. För en chans att vinna huvudvinsten, som kan nå 240 miljoner €, måste du slå oddsen 1 av 139 838 160.

Beskattas europeiska lottovinster?

Ja och nej. Vissa europeiska länder kan dela ut lottovinster skattefritt, som Österrike, Tyskland, Frankrike och Ungern, men de flesta länderna beskattar lottovinster. För dig som bettar via theLotter Sverige görs ett avdrag motsvarande det belopp som vinnaren i det officiella lottot betalar i lokala skatter. Detta görs för att du ska hamna i samma ekonomiska situation som spelaren i motsvarande vinstkategori hamnar i i det officiella lottot.

Om du vinner en större summa pengar rekommenderar vi att du kontaktar skatteverket för information om du blir skatteskyldig i Sverige. Mer om avdrag hittar du på vår sida om avdrag på lottovinster.

Kan svenskar spela europeiska lotterier online?

Du behöver inte vara medborgare i det land där lottot arrangeras eller ens fysiskt vara i Europa för att delta i kontinentens spännande dragningar. Med en online lottobettingstjänst som theLotter Sverige kan du spela på officiella lotterier genom att betta på vinnarnumren oavsett var du än befinner dig.

Förutom att ge dig tillgång till över ett dussin europeiska lotterier, kan du också betta på lotterier från hela världen, alltifrån fantastiska amerikanska lotterier till de populäraste japanska lotterierna och många fler.Hur spelar man på de bästa europeiska lotterierna online?

Det första steget till att bli en europeisk lottovinnare är att spela. På theLotter Sverige kan du enkelt fylla i din onlinekupong med dina lyckonummer och betta på att de stämmer med dragningens utfall.

Om dina nummer matchar och du vinner kommer du omedelbart att få ett meddelande från theLotter Sverige. Mindre vinster kommer direkt in på ditt spelkonto medan en stor jackpott tar lite tid att processa innan den hamnar på ditt konto. Kom ihåg att en liten jackpott är också roligt att vinna! Kolla gärna Ötöslottos odds innan du fyller i några rader eller den senaste ungerska Hatsolottodragningens resultat för att se om du skulle ha varit en vinnare om du hade använt dina turnummer. Ovsett hur mycket du vinner tar theLotter Sverige inte ut någon kommission på vinsten.