De bästa europeiska lotterierna

Vet du om att det finns många spännande lotterier i Europa? Europeiska lotterier erbjuder spännande dragningar, fina jackpottar, mindre vinster och vinstodds som uppskattas av många. Här finns lotterier för alla. Kontinentens transnationella lotterier, som EuroMillions delar ofta ut rekordstora jackpottar medan de lokala lotterierna har bättre odds. I den här artikeln hittar du allt som är bra att veta om europeiska lotterier.Innehåll:

Vilka europeiska lotterier har de största jackpottarna?

Om man ser till flest antal utdelade massiva jackpottar så är transnationella EuroMillions, med en startjackpott på 17 miljoner €, det största lottot i Europa. Så sent som i december 2023 delade EuroMillions ut sin hittills största vinst. Kupongen var köpt i Österrike och värd 240 miljoner €. Det nuvarande jackpott-taket är satt till 250 miljoner €.

Italienska SuperEnalotto är det största nationella lottot i Europa och är mest känt för stora jackpottar och det otroligt svårslagna jackpottoddset. SuperEnalottos jackpottrekord är på drygt 371 miljoner € och sattes i februari 2023. Den vinsten är för närvarande den största lottovinsten som någonsin delats ut av ett europeiskt lotto.

Ta reda på hur stor den största lottovinsten någonsin är i olika världsdelar!

Vad finns det för sorts lotterier i Europa?

Europeiska flaggor

I den här artikeln tar vi en titt på ett transnationellt lotto och några nationella lotterier i Europa.

Ett transnationellt lotto är ett lotto som finns tillgängligt i flera länder. Dessa lotteriers dragningar tenderar att ha större vinstpotter på grund av det stora antalet personer som spelar. Dragningen är den samma och vinsterna lika stora oavsett land, men sedan är det upp till varje land om de vill arrangera egna dragningar och utlottingar efter den gemensamma lottodragningen.

EuroMillions

EuroMillions som är Europas största lotto grundades i februari 2004 av franska Française des Jeux, spanska Loterías y Apuestas del Estado och Storbritanniens Camelot.

Från och med år 2012 återställs EuroMillions-jackpotten till 17 miljoner € när en ny jackpottserie börjar. Beloppet växer sedan för varje dragning tills någon vinner den eller tills jackpott-taket nås, som för närvarande är 250 miljoner €.

För närvarande går det att köpa EuroMillions-kuponger i nio europeiska länder; Österrike, Belgien, Frankrike, Irland, Luxemburg, Portugal, Spanien, Schweiz och Storbritannien.

När det är dags för en specialdragning kan endast de spelare som har köpt officiella kuponger i respektive deltagarland vara med i dragningen. På den officiella EuroMillionskupongen finns då en kod och det är med den som spelaren deltar i till exempel spanska El Millón-utlottningen. Svenskar som spelar på EuroMillions via theLotter Sverige bettar på det officiella dragningsresultatet och får därför ingen officiell lottokupong och kan därför inte delta i utlottningarna.

EuroDreams

EuroDreams är Europas senaste lottosensation som hade sin första dragning den sjätte november 2023. Det som skiljer detta lotto från andra lotterier är dess två högsta vinster. Spelaren kan vinna en livsförändrande jackpott på 20 000 € varje månad under 30 år eller den näst högsta vinsten är på 2 000 € i månaden under fem år. Utöver dessa två fantastiska vinster finns ytterligare fyra kategorier med mindre vinster.

Två gånger i veckan, på måndagar och torsdagar klockan 21.00 lokal tid i Paris sker EuroDreams lottodragning.

Nationella lotterier i Europa

Nationella lotterier är endast tillgängliga inom det lands gränser där lottodragningen anordnas. Även om de lotterierna vanligtvis är mycket mindre än de transnationella lotterierna som erbjuds i flera länder har de här dragningarna lojala lottospelare. Spanska La Primitiva är ett av Europas äldsta lotterier och är fortfarande en stor favorit bland spanska lottospelare på grund av att det kan ståta med en attraktiv jackpott värd flera miljoner euro. En annan omtyckt dragning är polska Mini Loto som erbjuder dagliga lottodragningar och är ett av de mest prisvärda europeiska lotterierna att spela på.

Nedan ser du de nationella europeiska dragningarna som du kan betta på online på theLotter Sverige.

Lotto Matchning Jackpottodds

Frankrikes Loto


7/45

1:45 379 620

Italiens Lotto


5/90

1:43 949 268

Italiens MillionDAY


5/55

1:3 478 761

Italiens SuperEnalotto


6/90

1:622 614 630

Italiens SuperStar


6/90 + 1/90

1:56 035 316 700

Polens Lotto


6/49

1:13 983 816

Polens Mini Lotto


5/42

1:850 668

Portugals Totoloto


5/49 + 1/13

1:24 789 492

Rumäniens Joker


5/45 + 1/20

1:24 435 180

Rumäniens Loto 6/49


6/49

1:13 983 816

Spaniens BonoLoto


6/49

1:13 983 816

Spaniens El Gordo


5/54 + 1/9

1:31 625 100

Spaniens La Primitiva


6/49 + 1/9

1:139 838 160

Tysklands Lotto


6/45

1:8 135 060

Ungerns Hatoslotto


7/35 + 1/20

1:134 490 400

Ungerns Ötöslotto


6/45

1:8 135 060

Österrikes Lotto


6/45

1:8 135 060

Polens Lotto, Rumäniens Loto 6/49 och Bonoloto har jackpottoddsen 1 av 13 983 816, samma som oddsen i Ontario 49, som är ett kanadensiskt lotto.

Europeiska lottoutlottningar, superdragningar och speciella dragningar

En sak som gör europeiska lottodragningar speciella är de många specialdragningarna, superdragningarna och utlottningarna i samband med vissa lottodragningar. Vid dessa tillfällen kan spelare vinna antingen större summor eller ha fler vinstchanser.

  • Utlottningar arrangeras antingen före eller efter ett lottos huvuddragning och ger spelarna ytterligare chans att vinna utan att behöva matcha något av lottonumren. Som sagts ovan kan svenska spelare som bettar på europeiska lotterier inte vara med i dessa utlottningar.

  • EuroMillions Superdraw är ett lottoevenemang som äger rum några gånger om året och som lottofans ser fram emot. Dragningens vanliga EuroMillionsjackpott ökar till 130 miljoner € och kan sedan växa tills den når det nya taket på 250 miljoner €. Flera av Europas största jackpottar har delats ut av EuroMillions Superdragning. Jackpottrekordet är på 240 miljoner € som vanns i december 2023.

  • Speciella dragningar hålls ibland före stora helgdagar som jul, nyår, påsk, alla hjärtans dag och vissa lokala helgdagar som självständighetsdagen. Dessa tillfällen erbjuder vanligtvis större jackpottar eller extra dragningar.

    Frankrikes Lotto ökar sin jackpott till 13 miljoner € för att hedra fredagen den 13:e. Rumänska Loto 6/49 och Joker kan däremot ha fler dragningar och förstärkta jackpottar på vanliga vardagar och helgdagar. Det här är bara några exempel på speciella lottodragningar som du kan se fram emot när du bettar på europeiska lotterier.Vilka europeiska lotterier har de bästa vinstchanserna?

Många undrar över i vilket lotto har man störst vinstchans och sanningen är att mindre lotterier har de bästa oddsen på grund av mindre nummerintervall.

I Europa erbjuder Polens Mini Lotto de bästa jackpottoddsen, vilket ger spelarna en chans på 1 av 850 668 att vinna huvudvinsten. Även om vinsterna kanske inte verkar så spännande är det mer sannolikt att du tar hem en Mini Lotto-jackpott jämfört med ett större lottos toppvinst.

Om du letar efter ett lotto med bra vinster och någorlunda bra odds, är Frankrikes Lotos lotto-odds 1 av 7,6 medan jackpottoddsen är 1 av 19 068 840. Det här låter kanske mycket, men jämfört med Italiens SuperEnalotto och dess jackpottodds på 1 av 622 614 630 är Lotos jackpottodds rimlig, speciellt med tanke på att franska Lotos rekord är på 30 miljoner €. Ett annat europeiskt lotto med bra balans mellan odds och vinster är Österrikes Lotto vars jackpottodds är 1 av 8 145 060 och en förstavinst som ofta hinner växa till 5 miljoner €.

Om du är spelartypen som inte bryr sig om odds utan vill satsa på att vinna en rejäl jackpott är det EuroMillions du bör satsa på. För en chans att vinna huvudvinsten måste du slå oddsen 1 av 139 838 160.

I artikeln om lottohistoria finns bland annat en berättelse om hur Voltaire överlistade ett franskt lotteri på 1700-talet.

Beskattas europeiska lottovinster?

Ja och nej. I till exempel Österrike, Tyskland, Frankrike och Ungern är lottovinster skattebefriade, men i de flesta andra europeiska länderna måste spelarna betala skatt på lottovinster. För dig som bettar via theLotter Sverige görs ett avdrag motsvarande det belopp som vinnaren i det officiella lottot betalar i lokala skatter. Detta görs för att du ska hamna i samma ekonomiska situation som spelaren i motsvarande vinstkategori hamnar i i det officiella lottot.

Om du vinner en större summa pengar rekommenderar vi att du kontaktar skatteverket för information om du blir skatteskyldig i Sverige.

Kan svenskar spela europeiska lotterier online?

Du behöver inte vara medborgare i det land där lottodragningen arrangeras eller ens fysiskt vara i Europa för att delta i kontinentens spännande dragningar. Med en online lottobettingstjänst som theLotter Sverige kan du spela på officiella lotterier genom att betta på dem oavsett var du än befinner dig.

Förutom att ge dig tillgång till över ett dussin europeiska lotterier, kan du också betta på lotterier från hela världen, alltifrån fantastiska amerikanska lotterier till de populäraste lotterierna från Japan.Hur spelar man på de bästa lotterierna i Europa?

Det första steget till att bli en europeisk lottovinnare är att spela. På theLotter Sverige kan du enkelt fylla i din onlinekupong med dina lyckonummer och betta på att de stämmer med den officiella dragningens resultat.

Kom ihåg att en liten jackpott är också roligt att vinna! Kolla gärna Ötöslottos odds innan du börjar fylla i lottorader eller den senaste ungerska Hatsolottodragningens resultat för att se om du skulle ha varit en vinnare om du hade använt dina turnummer. Ovsett hur mycket du vinner tar theLotter Sverige inte ut någon kommission på vinsten.