SuperEnalotto: guide med lottoinformation

Italienska SuperEnalotto är känt för sina massiva jackpottar. Till exempel delade lotteriet ut ett rekordstort förstapris på 209,1 miljoner € år 2019. I den här guiden kan du bekanta dig med SuperEnalotto och ta del av intressant information om allt som har med lotteriet att göra.Innehåll:

Vad är SuperEnalotto?

SuperEnalotto är ett italienskt lotteri som lanserades på 1950-talet när det helt enkelt kallades för "Enalotto". Den 3 december 1997 döptes Enalotto om till SuperEnalotto av den italienska lotterioperatören SISAL. Lotteriet är omyckt av spelarna mycket tack vare att det inte har något jackpott-tak vilket innebär att förstapriserna är ofta några av de högsta i Europa.

Vilka är SuperEnalottos regler vid spel online från Sverige?

Att spela italienska SuperEnalotto online från Sverige är enkelt på theLotter Sverige, som erbjuder betting på det officiella lotteriets utfall.

Du behöver endast välja 6 nummer i intervallet 1-90. När dragningen är över kontrollerar du om du har nummermatchningar och om du matchar alla numren blir du jackpottvinnare. Det stora andrapriset vinner du om du matchar 5 av de 6 huvudnumren och det så kallade Jolly-numret som är ett bonusnummer. För att vinna ett sekundärt pris från de övriga fyra priskategorierna behöver du matcha mellan två och fem huvudnummer.

Eftersom du bettar på SuperEnalottos dragningsresultat deltar du inte i det officiella lotteriet och får därför ingen officiell lottokupong från lotteriet. När du vinner ett pris är det theLotter Sverige som betalar ut det. Alla lottospelen vinstförsäkras och dessa försäkringar täcker stora priser. Mindre priser betalas ut med inkomsterna från lotterispelen. I FAQ kan du läsa mer om prisutbetalning vid lottobetting.

Italiensk fontän

SuperEnalottos dragningsdatum

De spännande dragningarna äger rum varje tisdag, torsdag och lördag klockan 20.00 lokal italiensk tid. En dragningsdag kan ändras om den infaller på en helgdag till dagen innan eller dagen efter. Efter varje dragning uppdaterar theLotter Sverige utfallet på SuperEnalottos resultatsida.Är SuperStar lotto samma spel som SuperEnalotto?

De är inte exakt samma. SuperStar är ett systerlotteri till SuperEnalotto. De två spelen delar de dragna numren och de delar också på jackpottpriset. Vid dragningen dras ett extra nummer och med det numret kan extra 2 miljoner € adderas på den vanliga SuperEnalotto jackpotten och 1 miljon € på andrapriset. Det betyder att med SuperStar-funktionen kan du vinna högre topp-priser.

Även de mindre priserna påverkas av SuperStar. De kan multipliceras 25-100 gånger och desutom erbjuder SuperStar även fler vinstgrupper.

Vad är ett Jollynummer?

Jolly är ett bonusnummer som avgör det ovannämnda andrapriset, det vill säga 5 + 1 priset i SuperStar. Jolly är med i alla italienska lotteridragningar och det dras efter huvudnumren. Även om du inte behöver matcha Jolly för att vinna jackpotten, är den avsedd att ge spelare en extra chans till vinst.

Fakta om SuperEnalottos vinnarodds

Oddsen för att vinna SuperEnalottos jackpott är 1:622 614 630, vilket betyder att förstapriset inte är lätt att vinna. Men det är just på grund av de svårslagna oddsen som SuperEnalotto kan erbjuda några av de högsta jackpottarna i Europa.

Priskategori Matchning Vinstodds

1:a pris

6

1:622 614 630

2:a pris

5+1

1:103 769 105

3:e pris

5

1:1 250 230

4:e pris

4

1:11 907

5:e pris

3

1:327

6:e pris

2

1:22
SuperEnalottos rekordjackpott

SuperEnalottos högsta utdelade jackpott är på 209 miljoner €. Den vanns av en spelare från staden Lodi i norra Italien. Den tursamma spelaren hade låtit datorn slumpa fram numren och visade sig att 7, 32, 41, 59, 75, 76 var riktiga turnummer.


Mer fakta om SuperEnalottos jackpottar

Startjackpotten i SuperEnalotto är på 2 miljoner € och en del av försäljningsinkomsten adderas till jackpotten så att priset ökar för varje dragning tills det finns en jackpottvinnare.

Lotteriet är känt för sina jackpottar, som ofta växer under en lång tid och är större än de flesta andra europeiska lotteriers huvudvinster. Ett bra exempel på en sådan period var när SuperEnalottos jackpott kom upp i 177,7 miljoner € i oktober 2010 efter att ha rullat över i nästan nio månader. Det toppriset vanns av ett gäng på 70 bolagsspelare.

Tabellen nedan visar de sju högsta SuperEnalottojackpottarna som har vunnits genom åren.

Datum Jackpott Vinnare

13 augusti 2019

209,1 miljoner €

En vinnare från Lodi, Lombardy

30 oktober 2010

177,7 miljoner €

Bolag med 70 spelare från Milano

27 oktober 2016

163,5 miljoner €

Kupong köpt i Vibo Valentia, Calabria

22 maj 2021

156,1 miljoner €

Kuongen såldes i Montappone, Fermo

22 augusti 2009

147,8 miljoner €

Ugo Verni från Bagnone, Toscana

9 februari 2010

139 miljoner €

Två kuponger, köpta i Parma, Emilia-Romagna och i Pistoia, Toscana

17 april 2018

130,2 million €

Kupong köpt i Caltanisetta, Sicilien


SuperEnalottos utlottningar

För att fira storhelger håller SuperEnalotto speciella årliga utlottningar eller Superdragningar som de också kallas. Dessa utlottningar arrangeras i samband med en SuperEnalottodragning med hjälp av unika tolvsiffriga koder, som finns då på SuperEnalottokupongerna. Sådana utlottningar arrangeras vanligtvis vid jul, påsk och den italienska nationaldagen. Utlottningarna har inga fasta priser utan de tillkännages på den officiella webbplatsen några veckor innan dragningen. För att vara med i en SuperEnalotto utlottning måste spelare köpa en SuperEnalottokupong med SuperStar-alternativet.

Tyvärr kan inte svenska spelare vara med i utlottningarna eftersom onlinespelare i Sverige bettar på lotteriets resultat och får därför inga officiella lottokuponger.

Avdrag på SuperEnalottopriser

Italienska lotteripriser beskattas i Italien och för att du som bettar på ett italienskt lotteri ska hamna i samma ekonomiska ställning som vinnaren i Italien hamnar i efter betalda skatter görs ett avdrag på ditt pris.

Det finns sju skattenivåer för lotterivinster i Italien och theLotter Sverige har motsvarande avdragsnivåer på priser du vinner efter att ha bettat på italienska lotterier:

  • Nivå 1: Priser upp till 100 € betalas ut i sin helhet.

  • Nnivå 2: Priser mellan 100,01 € - 300 € är föremål för en avgift på 1,03 €.

  • Nivå 3: Priser mellan 300,01 € - 500 € är föremål för en avgift på 3,10 €.

  • Nivå 4: Priser mellan 500,01 € - 1 000 € är föremål för en avgift på 3,10 € och ett avdrag på 12%.*

  • Nivå 5: Priser mellan 1 000,01 € - 5 200 € är föremål för en avgift på 6,20 € och ett avdrag på 20%.

  • Nivå 6: Priser mellan 5 200,01 € - 52 000 € är föremål för en avgift på 5,16 € och ett avdrag på 20%.

  • Nivå 7: Priser som överstiger 52 000,01 € är föremål för ett avdrag på 20%.

*Endast den del av priset som överstiger 500 € omfattas av ett avdrag på 12 %.

Vi uppmanar storvinnare att kontrollera skattelagen i landet där de är bosatta för eventuella lokala beskattningar som de kan bli föremål för.

Finns det sätt att öka på vinstchanserna i SuperEnalotto?

På theLotter Sverige kan du spela på SuperEnalotto och SuperEnalotto SuperStar i olika former. Du kan välja standardspel som gäller för en dragning, bolagsspel, systemspel, flerdragningspaket och prenumeration.

Att spela SuperEnalotto som bolagsspel ger dig bättre vinstchanser och du betalar endast en bråkdel av kostnaden. Hur fungerar det? När du går med i ett SuperEnalottobolag kan du spela hundratals nummerkombinationer utan att behöva köpa alla lottospelen själv. Du bestämmer vid köptillfället hur många andelar av spelet du vill äga. När vinst utfaller motsvarar din del av priset antalet andelar du äger i bolagsspelet.

Venice

SuperEnalotto - en italiensk lottofavorit

Enalotto skapades på 1950-talet som ett 1X2-spel där spelare skulle markera antingen "1", "X" eller "2" i vart och ett av de 12 raderna. Nästan fyra decennier senare den 3 december 1997 lanserade den italienska lotterioperatören SISAL den moderna versionen av Enalotto och namnet byttes till SuperEnalotto.

I den nya versionen skulle spelare välja 6 nummer i gissningsintervallet 1-90. För första gången kunde en italiensk jackpott rulla över tills någon vann den. SuperEnalotto hade snart jackpottar som konkurrerade med jättarna US Powerball och EuroMillions.

Nuförtiden har SuperEnalotto tre dragningar i veckan istället för de ursprungliga två. Ett bonusnummer och ett SuperStar-bonusnummer har också lagts till för att göra lotteriet mer spännande.


Nu när du har läst hela SuperEnalottoguiden kan du mycket om lotteriet och känner till dess regler och hur man spelar på det italienska populära lotteriet. Om du vill betta om jackpottarna kan du göra det på theLotter Sverige. Kom ihåg att det är lotteribetting som gäller vid spel från Sverige! Världens största lotto som nämndes ovan kan du läsa om i i den heltäckande US Powerball guiden.