SuperEnalotto: guide med lottoinformation

Italienska SuperEnalotto är känt för sina massiva jackpottar. Till exempel delade lottot ut en rekordstor jackpott på drygt 371 miljoner € i februari 2023. I den här guiden kan du bekanta dig med SuperEnalotto och ta del av intressant information om allt som har med det italienska lottoundret att göra.Innehåll:

Vad är SuperEnalotto?

SuperEnalotto är ett italienskt lotto som lanserades på 1950-talet. I början hette lottot "Enalotto", men den 3 december 1997 döpte den italienska lotto-operatören SISAL om det till SuperEnalotto. Trots att SuperEnalotto är över sjuttio år gammalt är spelet lika populärt idag som när det lanserades och det mycket tack vare att det inte finns något jackpott-tak. Ett lotto utan tak innebär att jackpotten fortsätter att växa ända tills det finns minst en spelare som gissar rätt på alla numren.

Vilka är SuperEnalottos regler vid spel online från Sverige?

Att spela italienska SuperEnalotto online från Sverige är enkelt på theLotter Sverige, som erbjuder betting på officiella lottoutfall.

För att komma igång behöver du välja 6 nummer i intervallet 1-90. När dragningen är över är det dags att kontrollera om du har nummermatchningar och om alla numren matchar är du en jackpottvinnare. Andrakategorivinsten vinner du om du matchar fem av de sex huvudnumren och det så kallade Jolly-numret som är ett bonusnummer. För att vinna från de övriga fyra vinstgrupperna behöver du matcha mellan två och fem huvudnummer.

Eftersom du bettar på SuperEnalottos dragningsresultat deltar du inte i det officiella lottot och får därför ingen officiell lottokupong från lottot. Vid betting följer man endast dragningsresultatet. När du vinner är det theLotter Sverige som betalar ut vinsten. Alla lottospelen är vinstförsäkrade och dessa försäkringar täcker stora vinster medan mindre vinster betalas ut med inkomsterna från lottospelen. I FAQ kan du läsa mer om vinstutbetalning vid lottobetting.

SuperEnalottos dragningsdatum

De spännande dragningarna äger rum varje tisdag, torsdag och lördag klockan 20.00 italiensk lokal tid. Om dragningsdagen skulle råka infalla på en helgdag håller man dragning istället dagen innan eller dagen efter. Oavsett dragningsdag hittar du alltid det senaste utfallet på SuperEnalottos resultatsida på theLotter Sveriges webbplats.Är SuperStar lotto samma spel som SuperEnalotto?

Nej, de är inte exakt samma. SuperStar är ett systerlotto till SuperEnalotto. De två spelen delar de dragna numren och de delar också på jackpotten. SuperStar är en funktion som du kan lägga till till dina SuperEnalottospel. Om du väljer att spela med SuperStar har du chans att öka jackpotten med 2 miljoner € och andrakategorivinsten med 1 miljon €. När SuperEnalottonumren är dragna drar man ytterligare ett nummer som är SuperStar och det numret behöver du matcha tillsammans med övriga nummer för att bli berättigad till en högre första och andravinst. SuperStar-funktionen ger helt enkelt större topp-vinster.

SuperStar påverkar också de mindre vinsterna genom att de kan multipliceras 25-100 gånger. SuperStar erbjuder även fler vinstgrupper än vad SuperEnalotto har.

Vad är ett Jollynummer?

Jolly är ett bonusnummer som du behöver för att vinna andrakategorivinsten. Ett Jollynummer finns med i alla italienska lottodragningar och det dras efter huvudnumren. Även om du inte behöver matcha Jolly för att vinna jackpotten, är den avsedd att ge spelare en extra chans till en annan fantastisk vinst.

SuperEnalottos vinnarodds

Oddsen för att vinna SuperEnalottos jackpott är 1:622 614 630, vilket betyder att huvudvinsten inte är lätt att vinna. Men det är just på grund av de svårslagna oddsen som SuperEnalotto har kunnat erbjuda några av de högsta jackpottarna i Europa.

Vinstkategori Matchning Vinstodds

Vinst 1

6

1:622 614 630

Vinst 2

5+1

1:103 769 105

Vinst 3

5

1:1 250 230

Vinst 4

4

1:11 907

Vinst 5

3

1:327

Vinst 6

2

1:22
SuperEnalottos rekordjackpott

SuperEnalottos högsta utdelade jackpott är på 371 miljoner €. De lyckosamma numren 1, 38, 47, 52, 56, 66 gav 90 andelsspelare runt om i Italien enorm tur.


Mer fakta om SuperEnalottos jackpottar

Startjackpotten i SuperEnalotto är på 2 miljoner €. För att öka på huvudvinstens storlek avsätter man en del av försäljningsinkomsten till jackpotten så att den ökar för varje dragning tills det finns en vinnare.

SuperEnalotto är känt för sina jackpottar, som ofta växer under en lång tid och är större än de flesta andra europeiska lotteriers huvudvinster. Ett bra exempel på en sådan period var när SuperEnalottos jackpott kom upp i 371 miljoner € innan en en grupp på nittio andelsspelare vann den.

Datum Jackpott Vinnare

16 februari 2023

371,1 miljoner €

90 vinnare från hela Italien

13 augusti 2019

209,1 miljoner €

En vinnare från Lodi, Lombardy

30 oktober 2010

177,7 miljoner €

grupp med 70 spelare från Milano

27 oktober 2016

163,5 miljoner €

Kupong köpt i Vibo Valentia, Calabria

22 maj 2021

156,1 miljoner €

Kuongen såldes i Montappone, Fermo

22 augusti 2009

147,8 miljoner €

Ugo Verni från Bagnone, Toscana

9 februari 2010

139 miljoner €

Två kuponger, köpta i Parma, Emilia-Romagna och i Pistoia, Toscana

17 april 2018

130,2 million €

Kupong köpt i Caltanisetta, Sicilien


SuperEnalottos utlottningar

För att fira storhelger håller SuperEnalotto speciella årliga utlottningar, så kallade Superdragningar. Dessa utlottningar äger rum i samband med en vanlig SuperEnalottodragning. Då finns på SuperEnalottos lottokuponger unika tolvsiffriga koder och det är med den koden som spelaren kan vinna i utlottningen. Dessa utlottningar arrangeras vanligtvis vid jul, påsk och den italienska nationaldagen. Utlottningarna har inga fasta vinster utan de tillkännages på den officiella webbplatsen några veckor innan dragningen. För att vara med i en SuperEnalotto utlottning måste spelare köpa en SuperEnalottokupong med SuperStar-alternativet.

Tyvärr kan inte du som bor i Sverige vara med i utlottningarna eftersom du bettar på resultatet och får därför ingen officiell lottokupong.

Avdrag på SuperEnalottovinster

Italienska lottovinster beskattas i Italien och för att du som bettar på ett italienskt lotto ska hamna i samma ekonomiska ställning som vinnaren i Italien hamnar i efter betalda skatter görs ett avdrag på din vinst.

Det finns sju skattenivåer för lottovinster i Italien och theLotter Sverige har motsvarande avdragsnivåer på vinster du vinner efter att ha bettat på italienska lotterier:

  • Nivå 1: Vinster upp till 100 € betalas ut i sin helhet.

  • Nivå 2: Vinster mellan 100,01 € - 300 € är föremål för en avgift på 1,03 €.

  • Nivå 3: Vinster mellan 300,01 € - 500 € är föremål för en avgift på 3,10 €.

  • Nivå 4: Vinster mellan 500,01 € - 1 000 € är föremål för en avgift på 3,10 € och ett avdrag på 12 %.*

  • Nivå 5: Vinster mellan 1 000,01 € - 5 200 € är föremål för en avgift på 6,20 € och ett avdrag på 20 %.

  • Nivå 6: Vinster mellan 5 200,01 € - 52 000 € är föremål för en avgift på 5,16 € och ett avdrag på 20 %.

  • Nivå 7: Vinster som överstiger 52 000,01 € är föremål för ett avdrag på 20 %.

*Endast den del av vinsten som överstiger 500 € omfattas av ett avdrag på 12 %.

Om du vinner stort uppmanar vi dig att kontrollera skattelagen i landet där du är folkbokförd för eventuella lokala beskattningar som du kan bli föremål för.

Finns det sätt att öka på vinstchanserna i SuperEnalotto?

På theLotter Sverige kan du spela på SuperEnalotto och SuperEnalotto SuperStar i olika former. Du kan välja engångsspel som gäller för en dragning, köpa andelar i ett andelsspel och systemspel där du spelar med fler nummer i olika kombinationer. Du kan även köpa din spel som flerdragningspaket och prenumeration och på så sätt vara med i varje konsekutiv dragning.

Att spela SuperEnalotto som andelsspel ger dig bättre vinstchanser och du betalar endast en bråkdel av kostnaden. Hur fungerar det? När du går med i ett SuperEnalotto-andelsspel kan du spela hundratals nummerkombinationer utan att behöva köpa alla lottospelen själv. Du bestämmer vid köptillfället hur många andelar av spelet du vill äga. När vinst utfaller motsvarar din del av vinsten antalet andelar du äger i andelsspelet.

Italiensk fontän

SuperEnalotto - en italiensk lottofavorit

Enalotto skapades på 1950-talet som ett 1X2-spel där spelare skulle markera antingen "1", "X" eller "2" i vart och ett av de 12 raderna. Nästan fyra decennier senare den 3 december 1997 lanserade den italienska lotto-operatören SISAL den moderna versionen av Enalotto och lottot fick namnet SuperEnalotto.I den nya versionen skulle spelare välja sex nummer i gissningsintervallet 1-90 och för första gången kunde en italiensk jackpott fortsätta växa tills någon vann den. SuperEnalotto hade snart huvudvinster som konkurrerade med lottojättarna US Powerball och EuroMillions.

Nuförtiden har SuperEnalotto tre dragningar i veckan istället för de ursprungliga två. Ett bonusnummer och ett SuperStar-bonusnummer har också lagts till för att göra spelet mer spännande.

Nu när du har läst hela SuperEnalottoguiden kan du mycket om lottot. Om du blev nyfiken på SuperEnalotto och vill betta om jackpotten kan du göra det på theLotter Sverige. Kom ihåg att det är lottobetting som gäller när du spelar på SuperEnalotto från Sverige!

Världens största lotto som nämndes ovan kan du läsa om i den heltäckande US Powerball guiden.