Information om EuroMillions

Det omåttligt populära EuroMillions erbjuder oftast de största jackpottvinsterna på den europeiska kontinenten. I vår EuroMillions guide, som är full med intressant information, finns allt som är värt att veta om det här populära lottot.

Spännande nyhet: Det är dags för årets tredje EuroMillions Superdragning. Dragningen kommer att hållas fredagen 7 juni 2024 och du som är bosatt i Sverige kan betta på det officiella resultatet. Jackpotten börjar på 130 miljoner € och kan som högst bli 250 miljoner €.Innehåll:

EM karta

Vad är EuroMillions?

EuroMillions är ett transnationellt europeiskt lotto med dragning varje tisdag och fredag. För att spela behöver du välja fem huvudnummer (1-50) och två Lucky Stars (1-12). För att vinna huvudvinsten, som startar på 17 miljoner € och som kan växa till 250 miljoner €, måste alla dina valda nummer matcha de nummer som dyker upp i den officiella EuroMillionsdragningen.

Det finns totalt 13 vinstkategorier som du kan vinna ifrån. Huvudvinsten har ett tak på 250 miljoner € och för att vinna den behöver du matcha alla huvudnummer och de båda tilläggsnumren.

EuroMillions lottokuponger säljs i nio europeiska länder: Österrike, Belgien, Frankrike, Irland, Luxemburg, Portugal, Spanien, Schweiz och Storbritannien. Om du inte bor i något av de ovanstående länderna kan du spela EuroMillions lotto online.

Förväxla inte EuroMillions, som är ett europeiskt lotto, med amerikanska Mega Millions, som har ett förvillande likt namn. Liksom EuroMillions kan du även spela Mega Millions på theLotter Sverige. Fem Mega Millions vinnare har blivit inskrivna i lottohistorien efter att ha vunnit varsin jackpott på över en miljard dollar.

EuroMillions på theLotter Sverige

theLotter Sverige, en lottobettingtjänst online, erbjuder svenska spelare lotto på nätet i form av betting på utländska lotteriers dragningsnummer, däribland EuroMillions. Om du matchar rätt antal nummer vinner du motsvarande de vinster som finns i det officiella lottot.

För att inte missa en dragning kan du skaffa dig en EuroMillions lottoprenumeration och då är du automatiskt med i varje dragning och behöver aldrig oroa dig för att missa deadlinen för en dragning. I vår FAQ-sektion hittar du de vanligaste frågorna om prenumerationer. Ett annat alternativ som du kan välja är ett flerdragningspaket. Med ett flerdragningspaket bestämmer du i förväg antalet dragningar du vill delta i.

Du kan även välja att spela EuroMillions som andelsspel, vilket är ett populärt val bland spelare som vill ha så många lottorader som möjligt till en bråkdel av den totala kostnaden.

Vill du rätta dina EuroMillionsspel? Klicka på länken så hittar du senaste resultatet för EuroMillions!

Vad är en Superdragning?

Ibland annonserar EuroMillions att en speciell Superdragning kommer att arrangeras. Superdragningens garanterade startjackpott är då på 130 miljoner € med ett tak på 250 miljoner €. Du kan delta i den spännande Superdragningen på exakt samma sätt som i det vanliga EuroMillionsspelet: genom att välja fem huvudnummer och två Lucky Stars.

Om det inte finns någon vinnare till Superdragningens jackpott förs den över till nästa dragning. Som mest kan jackpotten växa under fyra efterföljande lottodragningar. Om det fortfarande inte finns någon vinnare till jackpotten i den femte dragningen delas den då ut till vinnarna i den näst högsta vinstklassen.

theLotter Sverige meddelar här på webbplatsen när EuroMillions går ut med en ny omgång av Superdragningen. Klicka på länken för mer information om Europas största Superdragning.

EuroMillions utlottningar

EuroMillions har även olika sorters utlottningar, men som onlinespelare i Sverige kan du inte vara med i dessa för man behöver en officiell lottokupong för att delta. Spelare som köper en EuroMillionskupong i de deltagande länderna har en kod/ett nummer på kupongerna och det är med dessa som de deltar i utlottningarna.

De populäraste utlottningarna är Österrikes Bonus med en huvudvinst på 100 000 € i varje dragning medan Spaniens El Millón delar ut 1 miljon € till två spelare i varje dragning.

EuroMillions vinstkategorier och vinstodds

EuroMillions har totalt tretton vinstkategorier och jackpotten är den högsta vinsten. För att jackptten ska bli din måste du gissa rätt på alla huvudnumren och båda tilläggsnumren.

Tabellen nedan visar hur många nummer du måste matcha för att vara berättigad till vinsten i respektive vinstkategori. Vinstoddsen är olika beroende på antalet nummer du måste gissa rätt. Siffran före plustecknet i den andra kolumnen visar antalet huvudnummer och siffran efter plustecknet är tilläggsnumren Lucky Stars som du behöver för att vinna i respektive vinstkategori.

Vinstkategorier Matchning Vinstodds

Jackpott

5 + 2

1:139 838 160

Vinst 2

5 + 1

1:6 991 908

Vinst 3

5 + 0

1:3 107 514

Vinst 4

4 + 2

1:621 502

Vinst 5

4 + 1

1:31 075

Vinst 6

4 + 0

1:13 811

Vinst 7

3 + 2

1:14 125

Vinst 8

3 + 1

1:706

Vinst 9

3 + 0

1:313

Vinst 10

2 + 2

1:985

Vinst 11

2 + 1

1:49

Vinst 12

2 + 0

1:21

Vinst 13

1 + 2

1:187


Om du gillar EuroMillions så kan kanske EuroDream vara ett spelalternativ för dig. Du kan spela om EuroDreams vinster genom att lottobetta. Ta gärna och kolla upp de två högsta vinsterna som är speciella! På samma sida som finns EuroDreams resultat hittar du även oddsen, vinstnivåerna och info om vinsterna.

Hur vinner man på EuroMillions?

För att kamma hem jackpotten behöver du en matchning med alla fem huvudnumren plus de båda Lucky Stars-numren. Det finns, utöver jackpotten, ytterligare tolv nivåer med vinster och dessa kan du vinna med några nummermatchningar.
Listan visar de högsta EuroMillions jackpottarna och från vilket land vinnaren kommer från. De flesta storvinnarna har bestämt sig för att förbli anonyma, vilket de har rätt till enligt EuroMillions regler.


Datum Land Vinst Vinnare

15/3/24

Spanien

130 milj. €

En spelare i Spanien hade turen på sin sida redan i premiärdragningen. Spelaren var den enda med en rätt rad.

8/12/23

Österrike

240 milj. €

Kupongägaren från Österrike vann rekordhöga 240 miljoner € med sina nummer.

19/7/22

Storbritannien

230 milj. €

Vinnaren till 230 miljoner € är från Storbritannien och har valt att vara anonym.

15/9/21

Frankrike

220 milj. €

Den anonyma vinnaren till den här jackpotten kom från Tahiti i franska Polynesien.

10/5/22

Storbritannien

215 milj. €

Brittiska paret Joe och Jesse Thwait var de enda vinnarna till jackpotten som de vann i en vanlig dragning.

26/2/21

Schweiz

210 milj. €

Den här jackpotten gick till en schweizisk spelare.

11/12/20

Frankrike

200 milj. €

Enligt Le Parisian ska vinnaren, en pensionär i södra Frankrike, köpa en lägenhet i Paris, donera till sjukhus och starta en familjestiftelse.

8/10/19

UK

190 milj. €

En spelare i UK vann en "måste-vinnas-jackpott" efter flera överrullningar.

10/8/12

England

190 milj. €

Adrian och Gillian Bayford i Suffolk slumpade fram sina nummer och vann jackpotten efter 14 överrullningar.

24/10/14

Portugal

190 milj. €

En portugisisk spelare i Castelo Branco är landets 53:e jackpottvinnare.

6/10/17

Spanien

190 milj. €

Vinnaren från Las Palmas vann den tidens tredje största EM-jackpotten efter sex dragningar.

7/6/13


Irland och Belgien

187 milj. €

Två kuponger hade de rätta numren så jackpotten delades mellan de båda vinnarna.

12/7/11

Skottland

185 milj. €

Chris och Colin Weir från Largs har skänkt stora belopp till välgörenhet.

23/9/22

Storbritannien

184 milj. €

Jackpotten började på 130 miljoner € i en Superdragning. Vinnaren har valt anonymitet.

3/2/06

Frankrike och Portugal

183 milj. €

Båda vinnarna fick drygt 61 miljoner € vardera.

17/6/06

UK, Frankrike, Spanien, Portugal, Irland och Belgien

183 milj. €

När det fortfarande fanns en gräns på 12 överrullningar delades jackpotten mellan 20 andravinsttagare år 2006.

23/2/18

UK och Spanien

177 milj. €

Vinsten delades i två delar. Den spanska kupongen tillhörde en grupp på 80 spelare.

19/2/19

Irland

175 milj. €

I och med vinsten blev familjen Naul Irlands största EuroMillions vinnare.

3/10/14

Frankrike

169 milj. €

Spelaren från Alpes-Maritime är en av största EuroMillions vinnarna i landet.

Kolla in den fantastiska lottoreklamen där EuroMillionsarrangörerna med glimten i ögat visar hurdana problem vinnarna kan få efter en massiv jackpott!

Ta en titt på vår artikel om de största svenska lottovinnarna och hur mycket de har lyckats vinna! Visste du att en svensk spelare har vunnit som mest drygt 560 miljoner kronor?

Avdrag på EuroMillions vinster

I Spanien är lottovinster belagda med skatt. För att du som bettar på EuroMillions utfall ska vara i en likadan ekonomisk ställning som vinnaren i Spanien hamnar i görs ett avdrag på din vinst. Det finns två avdragsklasser:

  • Avdragsklass 1: Avdragsfritt upp till 40 000 €.

  • Avdragsklass 2: Vinster som överstiger 40 000 € är föremål för avdrag på 20 %.

Avdraget görs automatiskt innan vinsten betalas ut.

EuroMillions historia

Europeiska EuroMillions lanserades i februari 2004 av Frankrike, Spanien och Storbritannien. I den allra första EuroMillions dragningen den 13 februari 2004 vann en fransk spelare den första EuroMillions jackpotten. Bara några månader senare gick även Österrike, Belgien, Irland, Luxemburg, Portugal och Schweiz med i lottosamarbetet.

I början var jackpottgränsen 185 miljoner € och man kom överens om att varje gång någon vann den, skulle nästa gräns vara 5 miljoner € högre. Första gången detta hände var i juli år 2011 när det brittiska paret Chris och Colin Weir vann 185 miljoner €. Som ett resultat höjdes jackpottens tak med 5 miljoner € till 190 miljoner €. Idag är jackpottens tak 250 miljoner €.

EuroMillions introducerade en tisdagsdragning i maj 2011. Samtidigt passade man även på att ändra spelformatet. En ny vinstkategori introducerades och gissningsurvalet av Lucky Star-numren ökade från nio till elva nummer. För att fira ändringarna organiserade EuroMillions den första av sina legendariska Superdragningar med en garanterad förstavinst på 100 miljoner €.

Från och med 24 september 2016 väljs Lucky Stars numren från en pool av 12 nummer istället för 11. Den garanterade startjackpotten har höjts till 17 miljoner €. Regeln för jackpottaket ändrades till att jackpotten på 190 miljoner € skulle bestå under fyra dragningar och om den inte vanns, skulle vinsten delas mellan vinnarna i den näst högsta vinstkategorin.

EuroMillions höjde sitt jackpottak till 200 miljoner € i februari 2020. Varje gång som det nya jackpott-taket nås och någon vinner jackpotten höjer man jackpottgränsen med tio miljoner euro i den nya kommande serien. På detta sätt kan fem serier spelas och i den sista serien kommer jackpotten att vara på 250 miljoner €.

I de flesta länderna har människorna roat sig med olika slags lotterier sedan länge. I en av våra artiklar tar vi upp hur länge lotterier har funnits och vad för slags vinster deltagarna kunde vinna.

Betting på EuroMillions är tryggt och säkert på theLotter Sverige

theLotter Sverige erbjuder EuroMillions till spelare i Sverige. Tänk på att när du spelar online från Sverige bettar du på det officiella lottots vinnande nummer. Vinster som du vinner betalas ut av theLotter Sverige. Läs gärna mer om hur lottobetting fungerar!

Vi hoppas att den här EuroMillions guiden har svarat på alla dina frågor om det här fantastiska lottot som har gjort många lottospelare till jackpottvinnare. Och du vet väl om att det finns många andra lotterier från Europa som du kan välja mellan på theLotter Sverige?