Information om EuroMillions

EuroMillions erbjuder oftast de största jackpottvinsterna på den europeiska kontinenten. I vår EuroMillions guide, som är full med intressant information, finns allt som är värt att veta om det här populära lotteriet.Spännande nyheter: En spelare från Storbritannien vann EuroMillions jackpott på 184,2 miljoner € den 23 september 2022.

Innehåll:

EM länder

Vad är EuroMillions?

EuroMillions är ett transnationellt europeiskt lotteri med dragning varje tisdag och fredag. För att spela behöver du välja fem huvudnummer (1-50) och två Lucky Stars (1-12) och för att vinna förstapriset som startar på 17 miljoner €, och som kan växa till 240 miljoner €, måste alla de valda numren matcha de nummer som dyker upp i den officiella EuroMillionsdragningen.

Det finns totalt 13 vinstkategorier som du kan vinna priser ifrån. Lotteriets förstapris har ett jackpott-tak på 240 miljoner € och för att vinna det priset behöver du matcha alla huvudnummer och de båda tilläggsnumren.

EuroMillions lottokuponger säljs i nio europeiska länder: Österrike, Belgien, Frankrike, Irland, Luxemburg, Portugal, Spanien, Schweiz och Storbritannien. Om du inte bor i något av de ovanstående länderna kan du spela EuroMillions lotto online.

Förväxla inte EuroMillions, som är ett europeiskt lotteri, med amerikanska Mega Millions, som har ett förvillande likt namn. Liksom EuroMillions kan du även spela Mega Millions på theLotter Sverige. Två Mega Millions jackpottvinnare har blivit inskrivna i lotterihistorien efter att ha vunnit två av världens tre största jackpottar. Priserna var på över en miljard dollar.

Information om EuroMillions på theLotter Sverige

theLotter Sverige, en lotteribettingtjänst online, erbjuder spelare att spela lotto på nätet genom att betta på olika lotteriers utfall, däribland EuroMillions. Spelare som matchar rätt antal nummer vinner priser motsvarande vinsterna i det officiella lotteriet.

För att inte missa en dragning kan du skaffa dig en EuroMillions lottoprenumeration och då är du automatiskt med i varje dragning och behöver aldrig oroa dig för att missa deadlinen för en dragning. I vår FAQ-sektion hittar du de vanligaste frågorna om prenumerationer. Ett annat alternativ som du kan välja är ett flerdragningspaket. Med ett flerdragningspaket bestämmer du i förväg antalet dragningar du vill delta i.

Det går även att spela euroMillions som bolagsspel, vilket är ett populärt val bland spelare som vill ha ta del av så många lottorader som möjligt till en bråkdel av kostnaden. Genom att spela i grupp deltar du i fler spel tillsammans med andra spelare och vinstchansen ökar.

Information om EuroMillions vinnande nummer hittar du på resultatsidan efter varje dragning.

Vad är en Superdragning?

Ibland annonserar EuroMillions att en speciell Superdragning som ersätter den aktuella jackpotten ska äga rum. Superdragningens garanterade startjackpott är på 130 miljoner € och ett tak på 240 miljoner €. Den spännande Superdragningen spelas på exakt samma sätt som det vanliga EuroMillionsspelet: spelare väljer fem huvudnummer och två Lucky Stars.

Om det inte finns någon vinnare till superjackpotten förs den över till nästa dragning. Som mest kan jackpotten växa under fyra efterföljande lottodragningar. Om förstapriset fortfarande inte vinns i den femte dragningen delas jackpotten då ut till vinnarna i den näst högsta vinstklassen.

EuroMillions arrangerade en Superdragning i början av 2021 och jackpotten började på 130 miljoner €, men ingen hade turen att vinna den så förstapriset växte till 210 miljoner €, som då var jackpottgränsen. Först 26 februari lyckades en spelare från Schweiz kamma hem jackpotten på 210 miljoner €. Klicka på länken för mer information om Europas största Superdragning.EuroMillions utlottningar

EuroMillions har även olika sorters utlottningar, men onlinespelare i Sverige kan inte vara med i dessa för man behöver en officiell lottokupong för att delta. Spelare som köper en EuroMillions lottokupong i de deltagande länderna har en kod/ett nummer på kupongerna och det är med dessa som man deltar i utlottningarna.

De populäraste utlottningarna är Österrikes Bonus med ett huvudpris på 100 000 € i varje dragning och Spaniens El Millón delar ut 1 miljon € till två spelare i varje dragning.

EuroMillions priskategorier och vinstodds

EuroMillions har totalt 13 priskategorier och jackpotten är det högsta priset. Både huvudnumren och tilläggsnumren måste vara rätt gissade för att vinna jackpotten.

Tabellen nedan visar hur många nummer som måste matchas för att vara berättigad till priset i respektive vinstkategori. Vinstoddsen är olika beroende på antalet nummer som behövs för att vinna priset. Siffran före plustecknet betecknar huvudnummer och siffran efter plustecknet är tilläggsnumren Lucky Stars som behövs i en del fall.

Priskategorier Matchning Vinstodds

Jackpott

5 + 2

1:139 838 160

2:a pris

5 + 1

1:6 991 908

3:e pris

5 + 0

1:3 107 514

4:e pris

4 + 2

1:621 502

5:e pris

4 + 1

1:31 075

6:e pris

4 + 0

1:13 811

7:e pris

3 + 2

1:14 125

8:e pris

3 + 1

1:706

9:e pris

3 + 0

1:313

10:e pris

2 + 2

1:985

11:e pris

2 + 1

1:49

12:e pris

2 + 0

1:21

13:e pris

1 + 2

1:187


Hur vinner man priser på EuroMillions?

För att kamma hem jackpotten behövs en matchning med alla 5 huvudnumren plus de båda Lucky Stars-numren. Det finns, utöver jackpotten, ytterligare tolv nivåer med priser och dessa kan man vinna med partiella nummermatchningar.
Listan visar de högsta EuroMillions jackpottarna och från vilket land vinnaren kommer från. De flesta storvinnarna har bestämt sig för att förbli anonyma, vilket de har rätt till enligt EuroMillions regler.


Datum Land Pris Vinnare

19/7/22

Storbritannien

230 milj. €

Den lyckliga spelaren till rekordstora 230 miljoner € kommer från Storbritannien. Vinnaren har inte gett sig till känna än.

15/9/21

Frankrike

220 milj. €

Spelaren från Tahiti, franska Polynesien, som vann den här jackpotten tog hem EuroMillions rekordpris som är även det största utdelade lotteripriset i Europa.

10/5/22

Storbritannien

215 milj. €

Det brittiska paret Joe och Jesse Thwait var de enda vinnarna till jackpotten. Till skillnad från de flesta stora EuroMillions-jackpottar, vanns detta i en vanlig dragning.

26/2/21

Schweiz

210 milj. €

Den här jackpotten vanns av en schweizisk spelare och var då det största priset som vunnits i Europa.

11/12/20

Frankrike

200 milj. €

Denna jackpott vanns av en pensionär från södra Frankrike. Enligt Le Parisian kommer han att använda pengarna för att köpa en lägenhet i Paris, donera till sjukhus och starta en familjestiftelse.

8/10/19

UK

190 milj. €

En spelare i UK vann en "måste-vinnas-jackpott" efter en serie av överrullningar.

10/8/12

England

190 milj. €

Adrian och Gillian Bayford i Suffolk slumpade fram sina nummer och vann jackpotten efter 14 överrullningar.

24/10/14

Portugal

190 milj. €

Den här anonyma portugisiska spelaren i Castelo Branco är landets 53:e jackpottvinnare.

6/10/17

Spanien

190 milj. €

Vinnaren från Las Palmas vann den tidens tredje största EuroMillions jackpotten i historien. Priset hann rulla över sex gånger efter en Superdragning.

7/6/13


Irland och Belgien

187 milj. €

Den här jackpotten var vid den tiden det största priset i EuroMillions historia.

12/7/11

Skottland

185 milj. €

Chris och Colin Weir från Largs har skänkt stora belopp till välgörenhet.

23/9/22

Storbritannien

184 milj. €

Den här jackpotten började på 130 miljoner € i en Superdragning. Vinnaren har ännu inte gett sig tillkänna.

3/2/06

Frankrike och Portugal

183 milj. €

Dessa två vinnare fick vardera 61 miljoner €.

17/6/06

UK, Frankrike, Spanien, Portugal, Irland och Belgien

183 milj. €

När det fortfarande fanns en gräns på 12 överrullningar delades jackpotten mellan 20 andrapristagare år 2006.

23/2/18

UK och Spanien

177 milj. €

Priset delades i två delar. Den spanska vinnaren bestod av ett bolag på 80 spelare.

19/2/19

Irland

175 milj. €

Familjen Naul blev Irlands största EuroMillions vinnare när de vann den massiva jackpotten.

3/10/14

Frankrike

169 milj. €

Spelaren från Alpes-Maritime är en av största EuroMillions jackpottvinnarna i landet.

Ta en titt på vår artikel om de största svenska lottovinnarna och hur mycket de har lyckats vinna! Visste du att en svensk spelare har vunnit som mest drygt 560 miljoner kronor?

Avdrag på EuroMillions priser

I Spanien är lotteripriser belagda med skatt. För att du som bettar på EuroMillions utfall ska vara i en likadan ekonomisk ställning som vinnaren i Spanien hamnar i görs ett avdrag på ditt pris. Det finns två avdragsklasser:

  • Avdragsklass 1: Avdragsfritt upp till 40 000 €.

  • Avdragsklass 2: Priser som överstiger 40 000 € är föremål för 20% avdrag.

Avdraget görs automatiskt innan priset betalas ut till dig.

EuroMillions historia

Europeiska EuroMillions lotteriet lanserades i februari 2004 av Frankrike, Spanien och Storbritannien. Bara några månader senare gick ytterligare sex länder med i lotterisamarbetet: Österrike, Belgien, Irland, Luxemburg, Portugal och Schweiz. Genom åren har EuroMillions genomgått en del ändringar, inklusive en introduktion av en jackpottgräns och en andra veckodragning.

I den allra första EuroMillions dragningen som ägde rum 13 februari 2004 vann en fransk spelare den första EuroMillions jackpotten.

I början var jackpottgränsen 185 miljoner € och man kom överens om att varje gång någon vann den, skulle nästa gräns vara 5 miljoner € högre. Första gången detta hände var i juli år 2011 när det brittiska paret Chris och Colin Weir vann 185 miljoner €. Som ett resultat höjdes jackpottaket med 5 miljoner € till 190 miljoner €. Jackpottaket har sedan dess höjts till 240 miljoner €.

EuroMillions introducerade en tisdagsdragning i maj 2011. Ändringar gjordes då även i spelformatet. En ny vinstkategori introducerades för spelare som korrekt matchade två huvudnummer och gissningsurvalet av Lucky Star-numren ökade från nio till elva nummer. För att fira ändringarna organiserade EuroMillions den första av sina legendariska Superdragningar med ett garanterat förstapris på 100 miljoner €.

Med start den 24 september 2016 väljs Lucky Stars numren från en pool av 12 nummer istället för 11. Den garanterade startjackpotten har höjts till 17 miljoner €. Regeln för jackpottaket ändrades till att jackpotten på 190 miljoner € ska bestå under 4 dragningar och om den inte vinns, delas priset mellan vinnarna i den näst högsta vinnande priskategorin.EuroMillions höjde sitt jackpottak till 200 miljoner € i februari 2020. Varje gång som det nya jackpott-taket nås och någon vinner jackpotten höjer man jackpottgränsen med tio miljoner euro i den nya kommande serien. På detta sätt kan fem serier spelas och i den sista serien kommer jackpotten att vara på 250 miljoner €.

Betting på EuroMillions är tryggt och säkert på theLotter Sverige

theLotter Sverige erbjuder EuroMillions till spelare i Sverige. Tänk på att när du spelar online från Sverige bettar du på det officiella lotteriets utfall och det betyder att du inte får någon officiell lottokupong. Priser som du vinner betalas ut av theLotter Sverige. Läs gärna mer om hur lottobetting fungerar!

Vi hoppas att den här EuroMillions guiden har svarat på alla dina frågor om det här fantastiska lotteriet som har gjort många lottospelare till jackpottvinnare. Och du vet väl om att det finns många andra europeiska lotterier som du kan välja mellan på theLotter Sverige?