En fullspäckad guide om australiska lotterier

Ibland verkar det som om man enbart hör om amerikanska och europeiska lotterier. Det är sant att de största lotterijackpottarna i världen oftast delas ut av US Powerball, Mega Millions och EuroMillions lotteriet, men lotterifans vill nog veta att vinnaroddsen är mycket bättre i Australien.

Australiska lotterier är definitivt värda att spela på. De har gjort många australienare till miljonärer. Bekanta dig med spännande australiska lotterier genom att läsa denna australiska lotteriguide fylld med lottofakta!

Innehåll:

Australian lottery guide

Varför är australiska lotterier speciella?

Det finns många skäl att spela på australiska lotterier, särskilt om du letar efter variation i ditt spel:

  • I Australien finns en lotteridragning nästan varje dag i veckan.

  • Australiska lotterier erbjuder några av de bästa vinnaroddsen.

  • Lotteripriserna i Australien är generösa.


Fakta om australiska lotterier

Oddsen för att vinna ett australiskt lotteri är inte så höga och jackpottarna är attraktiva, vilket ger spelarna den perfekta balansen mellan överrullningar och priser för att lotteriet ska vara intressant och spännande att spela. Låt oss ta en titt på australisk lotterifakta innan vi fortsätter.

Lotto Dragning   Format Jackpottodds

Monday Lotto

Måndag

6/45

1:8 135 060

Oz Lotto

Tisdag

7/45

1:45 379 620

Wednesday Lotto

Onsdag

6/45

1:8 135 060

AU Powerball Lotto

Torsdag

7/35 + 1/20

1:134 490 400

Saturday Lotto

Lördag

6/45

1:8 135 060

Vilket lotteri har de bästa oddsen? Kolla hur de australiska lotterioddsen står sig mot andra lotteriodds!

De största australiska jackpottarna

Australiska lotterier har inte lika stora jackpottar som lotterierna i Europa och USA har, men de har bättre vinstodds. I tabellen nedan rankas de största australiska jackpottarna och fakta om när de vanns. Nya jackpottrekord sätts hela tiden.

  Plats Jackpott Lotteri Datum

1

150 milj. AU$

AU Powerball

19 sep 2019

2

111,9 milj. AU$

Oz Lotto

6 nov 2012

3

110 milj. AU$

AU Powerball

18 jul 2019

4

107,5 milj. AU$

AU Powerball

17 jan 2019

5

106,5 milj. AU$

Oz Lotto

30 jun 2009

6

100 milj. AU$

AU Powerball

16 aug 2018

AU Powerball har hittills delat ut den största australiska jackpotten. Rekordet var fantastiska 150 miljoner AU$ och vanns av tre australiska spelare i 19 september dragningen 2019. Powerball kan även skryta med att ha delat ut den största jackpotten till en ensam vinnare 17 januari 2019. Jackpotten var på 107 575 649 AU$.

Oz Lotto har rekordet för den näst största australiska lotterijackpotten. I lotteriets dragning 6 november 2012 var den estimerade jackpotten 100 miljoner AU$, men försäljningen tog rejäl fart och jackpotten landade på 111 972 151 AU$. Fyra lyckliga vinnare delade på den jackpotten.

Att lära sig de australiska lotteriernas regler är lätta. Nedan följer kort information om de lotterier som theLotter Sverige erbjuder.

Monday Lottoregler

Den första australiska lotteridragningen för veckan äger rum på måndagskvällen med en Monday Lotto dragning.


Hur Monday Lotto spelas

Australiens Måndagslotto spelas med ett 6/45 format och två bonusbollar från huvudtrumman läggs till i varje dragning för att bestämma sekundära priser. Monday Lotto garanterar ett fast förstapris på 1 miljon AU$/vinnare, upp till fyra vinnare/dragning. Om det finns fler än fyra förstaprisvinnare, delas priset på 4 miljoner AU$ lika mellan dem.

Monday Lotto dragningen äger rum på måndagar kl. 20:30 lokal tid.

Australia lottery guide

Oz Lottoregler

Den andra dagen i veckan är tisdag och folk över hela Australien spelar Oz Lotto. Lotteriets rekord är strax under 112 miljoner AU$, som utföll november 2012 och var, när den vanns, den största jackpotten som någonsin vunnits i Australien!


Hur man spelar Oz Lotto

Att lära sig Oz Lottos spelregler är inte så svårt. För att spela Oz Lotto, väljer man sju nummer från ett intervall på 1-45. Som med Monday Lotto har Oz Lotto två bonusbollar som dras från samma trumma som huvudnumren dras från. Dessa bollar hjälper dig att vinna något av de spännande sekundärpriserna.

Oz Lotto dragningen sker på tisdagar kl. 20:30 lokal tid.

Wednesday Lottoregler

På onsdagar, som av många anses vara en ganska tråkig dag, har Australiens Wednesday Lotto sin dragning. Wednesday Lotto skryter med en jackpottrekord på 6 miljoner AU$, som en lycklig vinnare kammade hem i januari 2009. 2012 gjordes en del förändringar och nu garanterar Wednesday Lotto ett fast förstapris på 1 miljon AU$/vinnare, upp till fyra vinnare/dragning. Om det finns fler än fyra förstaprisvinnare, delas priset på 4 miljoner AU$ lika mellan dem.


Hur Wednesday Lotto spelas

Australiska Wednesday Lotto spelas i det klassiska 6/45 formatet. Som med många andra lotterier i Australien tas två bonusbollar från samma trumma som huvudnumren för att bestämma priserna i fyra sekundärpriskategorier. Totalt finns det sex sekundära prisnivåer som spelare kan vinna ifrån om de inte lyckas vinna jackpotten.

Wednesday Lotto dragningen hålls på onsdagar kl. 20:30 lokal tid.

Australiens Powerballregler

Torsdag är Powerballs magiska dag. Detta är ett av de största och mest populära lotterispelen i Australien! Australiens Powerball har fått sitt namn efter sin amerikanska motsvarighet. AU Powerball hade en otrolig jackpott på 107 575 649 miljoner AU$, som vanns i januari 2019!


Hur australiska Powerball spelas

För att spela Australiens Powerball lotteri, välj 7 nummer utav 35 och 1 tilläggsnummer från ett intervall av 1-20. Det finns 9 priskategorier. Powerball jackpotten börjar på 3 miljoner AU$ och har inget jackpottak. När jackpotten når 10 miljoner AU$, ger varje rollover minst 10 miljoner AU$ till på jackpotten, så potentialen för fina priser är alltid stor.

Powerball Lotto dragningen är på torsdagar kl. 20:30 lokal tid.

Play Australia lotteries online

Saturday Lottoregler

Lördagens höjdpunkt är lördagslottot, Australiens Saturday Lotto. Det här nationella australiska lotteriet marknadsförs faktiskt i olika australiska stater under olika namn: Tattslotto, Gold Lotto, X Lotto, Lotto och Lotto Lotto. Trots olika namn är dragningen en och samma.

Jackpotten startar på 5 miljoner AU$ och den delas ofta av flera vinnare. Jackpotten för denna superspännande lotteri är fantastiska 47,9 miljoner AU$, som vanns i en Superdragning i april 2008.

Saturday Lotto är, om man tittar på lotteriodds, jackpottpriser och deltagandekostnad det lotteri som är mest kostnadseffektivt bland de australiska lotterierna.


Hur man spelar Saturday Lotto

Australiens Saturday Lotto spelas genom att välja sex nummer i intervallet 1-45. I dragningen dras två bonusbollar från samma trumma som huvudnumren och de avgör vinnarna i två av fem priskategorier. Saturday Lottos Superdragningar och Megadragningar spelas med samma spelformat.

Saturday Lotto dragningen äger rum på lördagar kl. 20:30 lokal tid.

Extra lottodragningar

Utöver de vanliga lotteridragningarna arrangerar det nationella australiska lotteriet även Superdragningar vid speciella tillfällen under året. I dessa speciella dragningar delas ut extra stora jackpottar och sekundärpriser.

Saturday Lottos Superdragningar

Sju gånger om året arrangerar Saturday Lotto mycket populära Superdragningar, som erbjuder en garanterad jackpott på 20 miljoner AU$. År 2021 kommer att ha sin första Superdragning 13 februari. Saturday Megadragning

En gång om året arrangerar Saturday Lotto även en Megadragning med ännu större priser. Megadragningen äger rum runt nyår och erbjuder en jackpott på 30 miljoner AU$!

Saturday Lottos Superdragningar och Saturday Lottos Megadragningar rullar över om det inte finns någon förstaprisvinnare, men eftersom jackpottoddsen är goda händer det ofta att jackpottarna har flera vinnare i den första dragningen. Enligt statistiken finns det ungefär 14 förstaprisvinnare i varje Superdragning. Som mest har det varit 54 Megadragningsjackpottvinnare i en och samma dragning (år 2004) och då delade de på 31 miljoner AU$. Lägst antal vinnare som har delat på jackpotten är 12 och de delade på 30 AU$ år 2013.

Ett par gånger om året arrangeras även en Millions-yeah-dragning och då kan upp till 10 spelare vinna varsin jackpott på 1 miljon AU$. Om det finns 11 eller fler jackpottvinnre delas 10 miljoner AU$ mellan dem.

Tabellen nedan visar när de kommande specialdragningarna äger rum och startjackpottarna.

Dragningsdatum Jackpott

13 februari 2021

Superdragning
20 miljoner AU$

20 mars 2021

Superdragning
20 miljoner AU$

10 april 2021

Million-yeah
10 miljoner AU$

8 maj 2021

Superdragning
20 miljoner AU$

19 juni 2021

Superdragning
20 miljoner AU$

Monday och Wednesday Lotto - Cashcade dragning

Till spelarnas stora glädje arrangeras speciella Cashcade-dragningar på speciella datum. I dessa dragningar kan spelare vinna extra stora priser från varje priskategori. Om jackpotten inte vinns under en Cashcade-kampanj rullar priset ner och delas mellan vinnarna i 2-6 priskategorierna. Vinnarna får det vanliga priset och en del av dragningens jackpottpris på 1 miljon AU$.

I tabellen nedan framgår hur jackpottpriset på 1 miljon AU$ fördelas mellan de olika priskategorierna:

Kategori Procent

Priskategori 1

4.2%

Priskategori 2

6.5%

Priskategori 3

18.5%

Priskategori 4

26.3%

Priskategori 5

44.5%


Monday & Wednesday Lotto - Dubbla ditt pris

Dubbla ditt pris dragningarna betyder dubbelt så kul för lottofansen. Den här speciella dragningen dubblerar automatiskt alla Monday Lotto och Wednesday Lottos sekundärpriser under kampanjtiden. Dubblera ditt pris äger rum vid speciella tillfällen under året.

Fakta om australisk lottohistoria

Första gången Australien tevesände en lotteridragning var 24 juni 1972. Jackpotten var bara 50 000 AU$ och spelet var egentligen en utlottning och spelarna kunde inte välja sina nummer. Den första lottodragningen, där spelare kunde välja sina egna nummer, ägde rum i november 1979. Första priset var värt 384 975 AU$ och formatet var 6/40.

Australiska lotterier spelas idag över hela Australien och fans från hela världen spelar regelbundet på australiska lotterier online. När lotterierna startades, arrangerades varje australiskt lotteri var för sig och drevs endast i några australiska stater. Oz Lotto blev det första nationella australiska lotteriet när det lanserades 22 februari 1994.

Australia lottery online

Varför spela ett australiskt lotteri?

En bättre fråga skulle vara - varför inte spela ett australiskt lotteri? Bra vinstchanser, fina sekundärpriser och superdragningar gör att en del spelare hellre väljer att spela på australiska lotterier än på europeiska och amerikanska lotterier. theLotter Sverige har ett stort lotteriutbud för dig som vill spela lotto på nätet. De erbjuder även ovan nämnda australiska lotterierna.

Australiska lotterier online på theLotter Sverige

Alla ovanstående lotterier och även Nya Zeelands Powerball kan du spela på theLotter Sverige, som är en lotteritjänst online. Att spela online innebär att du inte deltar i det officiella lotteriet utan bettar på dragningens resultat och om du vinner betalar theLotter ut ditt pris, inte det officiella lotteriet.

Nyss nämnda Nya Zeelands Powerball och dess regler kan du läsa om i vår omfattande lottoguide!

Nu när du har fått mycket australisk lotterifakta kanske du vill läsa mer om oss och de tjänster theLotter Sverige erbjuder. Innan du bestämmer dig för att betta på lotteriresultat kanske du vill läsa mer om hur lottobetting fungerar.