En fullspäckad guide om australiska lotterier

Ibland verkar det som om man bara hör om amerikanska och europeiska lotterier. Det är sant att de största lotterijackpottarna i världen oftast delas ut av Mega Millions och US Powerball, men lotterifans vill nog veta att vinstoddsen är mycket bättre i Australiens Powerball.Australiska lotterier är definitivt värda att spelas på. Under årens lopp har de gjort många australienare till miljonärer. Bekanta dig med spännande australiska lotterier genom att läsa den här guiden som är fylld med information.

Innehåll:

Varför är australiska lotterier speciella?

Det finns många skäl att spela på australiska lotterier, särskilt om du letar efter variation i ditt spel.

  • Det finns en lotteridragning nästan varje dag i veckan.

  • De erbjuder bra vinstodds.

  • Lotterivinsterna är generösa.Kort information om australiska lotterier

Oddsen för att vinna på ett australiskt lotteri är bra och jackpottarna är attraktiva, vilket ger spelarna den perfekta balansen mellan överrullningar och vinster så att det är intressant och spännande att spela. Tabellen visar i korthet information om de australiska lotterierna som du kan spela på hos theLotter Sverige. Med spela menar vi betta på det officiella lotteriets dragningsresultat.

Lotteri Dragning   Spelformat Jackpottodds

Monday Lotto

Måndag

6/45

1:8 135 060

Oz Lotto

Tisdag

7/47

1:62 891 499

Wednesday Lotto

Onsdag

6/45

1:8 135 060

AU Powerball Lotto

Torsdag

7/35 + 1/20

1:134 490 400

Saturday Lotto

Lördag

6/45

1:8 135 060

Vilket lotteri har de bästa oddsen? Kolla hur de australiska lotterioddsen står sig mot andra lotteriodds!

Hur stora är de australiska rekordjackpottarna?

Men hur stora är egentligen de australiska jackpottarna? Låt oss ta en titt i tabellen nedan där kontinentens sju största jackpottar är rankade. I den sista kolumnen står även datumet när spelaren hade turen att vinna.

  Plats Jackpott Lotteri Datum

1

150 milj. AU$

AU Powerball

19 sep 2019

2

126 milj. AU$

AU Powerball

24 feb 2022

3

111,9 milj. AU$

Oz Lotto

6 nov 2012

4

110 milj. AU$

AU Powerball

18 jul 2019

5

107,5 milj. AU$

AU Powerball

17 jan 2019

6

106,5 milj. AU$

Oz Lotto

30 jun 2009

7

100 milj. AU$

Powerball

16 aug 2018

AU Powerball har hittills delat ut de två största australiska jackpottarna. Rekordet var fantastiska 150 miljoner AU$ och summan gick till tre australiska spelare i dragningen den 19 september 2019. Den näst största jackpotten på 120 miljoner AU$ delades i två delar då det fanns två vinnarkuponger. Den ena delen på 63,3 miljoner AU$ gick till en grupp med 250 spelare och den andra delen till en man från New South Wales. Powerball kan även skryta med att ha delat ut den största jackpotten till en enda vinnare den 17 januari 2019. Jackpotten var på 107 575 649 AU$.

Oz Lotto innehar rekordet för den tredje största australiska lotterijackpotten. I lotteriets dragning 6 november 2012 var den estimerade Oz-jackpotten 100 miljoner AU$, men försäljningen tog rejäl fart och jackpotten landade tll slut på 111 972 151 AU$. Fyra lyckliga vinnare fick dela på den jackpotten.

Nedan följer kort information om de australiska lotterier som du kan betta på hos theLotter Sverige.

Monday Lottos regler

Den första australiska lotteridragningen för veckan äger rum varje måndagskväll med en Monday Lotto dragning.
Hur Monday Lotto spelas

Australiens Måndagslotto är ett 6/45 formatspel. Efter att de sex huvudnumren i intervallet 1-45 är framslumpade är det dags att dra fram två bonusbollar som ger fler chanser att vinna sekundära vinster. Monday Lotto garanterar en fast jackpott på 1 miljon AU$/vinnare, upp till fyra vinnare/dragning. Om det finns fler än fyra jackpottvinnare får de dela på 4 miljoner AU$.

Mondays Lottodragning äger rum på måndagar kl. 20.30 lokal tid.

känguru

Oz Lottos regler

Den andra dagen i veckan är tisdag och folk över hela Australien spelar Oz Lotto. Oz rekord på strax under 112 miljoner AU$ sattes i november 2012 och var, när den vanns, den största jackpotten som någonsin vunnits i Australien!Hur man spelar Oz Lotto

Att lära sig Oz Lottos spelregler är inte så svårt. För att spela Oz Lotto, väljer du sju nummer från ett intervall på 1-47. Oz Lotto har tre bonusnummerbollar som dras från samma trumma som huvudnumren dras från. Dessa tre nummer hjälper dig att vinna högre sekundärvinster.

Oz Lottodragning sker på tisdagar kl. 20.30 lokal tid.

Wednesday Lottos regler

På onsdagar har Australiens Wednesday Lotto sin dragning. Wednesday Lotto skryter med en jackpottrekord på 6 miljoner AU$, som en lycklig vinnare kammade hem i januari 2009. Lotteriet genomgick en del förändringar år 2012 och nu garanterar Wednesday Lotto ett fast förstapris på 1 miljon AU$ per jackpottvinnare, upp till fyra vinnare/dragning. Om det finns fler än fyra spelare som matchar alla numren, delar man 4 miljoner AU$ lika mellan dem.
Hur Wednesday Lotto spelas

Australiska Wednesday Lotto har ett klassiskt 6/45 spelformat. Det betyder att du behöver välja sex nummer av 45. Som med många andra lotterier i Australien finns även bonusnummer, två stycken, med i spelet. Totalt finns det sex sekundära vinstnivåer som du kan vinna ifrån om du inte lyckas vinna jackpotten.

Wednesdays Lottodragning hålls på onsdagar kl. 20.30 lokal tid.

Australiens Powerballregler

Torsdagar är Powerballs stora dag. Detta är det största och populäraste lotteriet i Australien. Australiens Powerball fick sitt namn efter sin amerikanska motsvarighet US Powerball som man kopierade och anpasade till australiska förhållanden. AU Powerball delade ut sin rekordjackpott på 150 miljoner AU$ i september 2019.
Hur australiska Powerball spelas

För att spela Australiens Powerball är det bara att välja 7 huvudnummer i intervallet 1-35 och 1 tilläggsnummer från nummerintervallet 1-20. Det finns nio vinstklasser. Powerball startjackpott är på 3 miljoner AU$ och den har inget jackpottak. När huvudvinsten når 10 miljoner AU$, ger varje rollover minst 10 miljoner AU$ till på jackpotten, så potentialen för fina vinster är stor.

Powerballs Lottodragning är på torsdagar kl. 20.30 lokal tid.

Saturday Lottos regler

Lördagens höjdpunkt är lördagslottot, Australiens Saturday Lotto. Det här nationella australiska lotteriet går under olika namn i de australiska staterna: Tattslotto, Gold Lotto, X Lotto, Lotto och Lotto Lotto. Trots olika namn är lotteriet och dragningen en och samma.

Startjackpotten är på 5 miljoner AU$ och det är inte så sällan som det finns flera vinnare till den. Jackpottrekordet är 47,9 miljoner AU$, som vanns i en Superdragning i april 2008.

Saturday Lotto är, om man tittar på lotteriodds, jackpottar och deltagandekostnad det lotteri som är mest kostnadseffektivt bland de australiska lotterierna.
Hur man spelar Saturday Lotto

Australiens Saturday Lotto spelar du genom att välja sex nummer i intervallet 1-45. I dragningen dras två bonusbollar från samma lotteritrumma som huvudnumren och de avgör vinnarna i två av de fem sekundära vinstkategorierna. Saturday Lottos Superdragningar och Megadragningar har samma spelformat.

Saturdays Lottodragning äger rum på lördagar kl. 20.30 lokal tid.

Specialdragningar

Det nationella australiska lotteriet arrangerar i likhet med flera europeiska lotterier Superdragningar några gånger under året. I dessa specialdragningar är jackpottarna extra stora.

Saturday Lottos Superdragningar

Sju gånger om året arrangerar Saturday Lotto sina populära Superdragningar. Den garanterade jackpotten är då på 20 miljoner AU$.

En gång om året arrangerar Saturday Lotto även en Megadragning med en ännu större jackpott. Megadragningen äger rum runt nyår och erbjuder en jackpott på 30 miljoner AU$!

Saturday Lottos jackpott i Superdragningar och Megadragningar fortsätter att växa om det inte finns någon förstaprisvinnare, men eftersom jackpottoddsen är goda händer det ofta att jackpottarna har flera vinnare redan i den första dragningen. Enligt statistiken finns det ungefär 14 jackpottvinnare i varje Superdragning. Som mest har det varit 54 Megadragningsjackpottvinnare i en och samma dragning (år 2004) och då delade de på 31 miljoner AU$. Lägst antal vinnare som har delat på jackpotten är 12 och de delade på 30 miljoner AU$ år 2013.

Ett par gånger om året arrangeras även en Millions-yeah-dragning och då kan upp till 10 spelare vinna varsin jackpott på 1 miljon AU$. Om det finns 11 eller fler jackpottvinnare får de dela på 10 miljoner AU$.

Monday och Wednesday Lotto - Cashcade dragning

Till spelarnas stora glädje arrangeras speciella Cashcade-dragningar på speciella datum. I dessa dragningar kan spelare vinna extra stora vinster från varje vinstkategori. Om ingen vinner jackpotten under en Cashcade-kampanj går jackpottpengarna till vinnarna i 2-6 vinstkategorierna. Vinnarna får vinstkategorins vanliga vinst och en del av dragningens jackpott på 1 miljon AU$.

I tabellen nedan framgår hur jackpotten på 1 miljon AU$ fördelas procentuellt mellan de olika vinstgrupperna.

Kategori Procent

Priskategori 1

4.2%

Priskategori 2

6.5%

Priskategori 3

18.5%

Priskategori 4

26.3%

Priskategori 5

44.5%


Monday & Wednesday Lotto - Dubbla din vinst

Dubbla din vinst-dragningarna är dubbelt så roliga för lottofansen. Den här speciella dragningen dubblerar automatiskt alla Monday Lotto och Wednesday Lottos sekundärvinster under kampanjtiden. Dubblera-din vinst äger rum vid speciella tillfällen under året.

Australisk lotterihistoria

Första gången Australien tevesände en lotteridragning var 24 juni 1972. Jackpotten var bara 50 000 AU$ och spelet var egentligen en utlottning då spelarna inte kunde välja sina nummer. Den första riktiga lotteridragningen, där spelare kunde välja sina egna nummer, ägde rum i november 1979. Jackpotten var värd 384 975 AU$ och spelformatet var 6/40.

Australiska lotterier spelas idag över hela Australien och även av lotterifans från hela världen då det är enkelt att spela via nätet. När lotterierna lanserades drevs de var för sig i de olika territorierna. Oz Lotto blev det första nationella australiska lotteriet när det lanserades 22 februari 1994.

AU operahus

Varför spela på australiska lotterier?

Frågan borde istället vara - varför inte spela ett australiskt lotteri? Bra vinstchanser, fina sekundärpriser och Superdragningar gör att en del spelare hellre väljer att spela på australiska lotterier än på europeiska och amerikanska lotterier. theLotter Sverige har ett stort lotteriutbud för dig som vill spela lotto på nätet. De erbjuder även ovan nämnda australiska lotterierna.Australiska lotterier online på theLotter Sverige

Alla ovanstående lotterier och även Nya Zeelands Powerball finns hos theLotter Sverige, som är en lotteribettingtjänst online. Att spela online innebär att du inte deltar i det officiella lotteriet utan bettar på det officiella lotteriets dragningsresultat. Om du vinner betalar theLotter Sverige ut vinsten, inte det officiella lotteriet.

Nyss nämnda Nya Zeelands Powerball och dess regler kan du läsa om i vår omfattande lottoguide!