En fullspäckad guide om australiska lotterier

Ibland verkar det som om man bara hör om amerikanska och europeiska lotterier. Det är sant att de största lotterijackpottarna i världen oftast delas ut av US Powerball, men lotterifans vill nog veta att vinstoddsen är mycket bättre i Australiens Powerball.Australiska lotterier är definitivt värda att spelas på. De har gjort många australienare till miljonärer. Bekanta dig med spännande australiska lotterier genom att läsa den här guiden som är fylld med information.

Innehåll:

Varför är australiska lotterier speciella?

Det finns många skäl att spela på australiska lotterier, särskilt om du letar efter variation i ditt spel:

  • I Australien finns en lotteridragning nästan varje dag i veckan.

  • Australiska lotterier erbjuder bra vinstodds.

  • Lotteripriserna i Australien är generösa.Kort information om australiska lotterier

Oddsen för att vinna på ett australiskt lotteri är bra och jackpottarna är attraktiva, vilket ger spelarna den perfekta balansen mellan överrullningar och priser så att lotteriet är intressant och spännande att spela. Tabellen visar i korthet information om de australiska lotterierna som du kan spela på hos theLotter Sverige.

Lotteri Dragning   Spelformat Jackpottodds

Monday Lotto

Måndag

6/45

1:8 135 060

Oz Lotto

Tisdag

7/47

1:62 891 499

Wednesday Lotto

Onsdag

6/45

1:8 135 060

AU Powerball Lotto

Torsdag

7/35 + 1/20

1:134 490 400

Saturday Lotto

Lördag

6/45

1:8 135 060

Vilket lotteri har de bästa oddsen? Kolla hur de australiska lotterioddsen står sig mot andra lotteriodds!

Hur stora är de australiska rekordjackpottarna?

Australiska lotterier är värda att ta en extra titt på. I tabellen nedan rankas de sju största australiska jackpottarna och när de vanns.

  Plats Jackpott Lotteri Datum

1

150 milj. AU$

AU Powerball

19 sep 2019

2

126 milj. AU$

AU Powerball

24 feb 2022

3

111,9 milj. AU$

Oz Lotto

6 nov 2012

4

110 milj. AU$

AU Powerball

18 jul 2019

5

107,5 milj. AU$

AU Powerball

17 jan 2019

6

106,5 milj. AU$

Oz Lotto

30 jun 2009

7

100 milj. AU$

Powerball

16 aug 2018

AU Powerball har hittills delat ut de två största australiska jackpottarna. Rekordet var fantastiska 150 miljoner AU$ och vanns av tre australiska spelare i 19 september dragningen 2019. Jackpotten på 120 miljoner AU$ delades i två delar på 63,3 miljoner AU$. Den ena delen gick till ett 250 manna-lotteribolag Powerball och den andra delen till en man från New South Wales. Powerball kan även skryta med att ha delat ut den största jackpotten till en ensam vinnare 17 januari 2019. Jackpotten var på 107 575 649 AU$.

Oz Lotto har rekordet för den tredje största australiska lotterijackpotten. I lotteriets dragning 6 november 2012 var den estimerade jackpotten 100 miljoner AU$, men försäljningen tog rejäl fart och jackpotten landade på 111 972 151 AU$. Fyra lyckliga vinnare delade på den jackpotten.

Nedan följer kort information om de australiska lotterier som du kan betta på hos theLotter Sverige.

Monday Lottos regler

Den första australiska lotteridragningen för veckan äger rum varje måndagkväll med en Monday Lotto dragning.
Hur Monday Lotto spelas

Australiens Måndagslotto spelas med ett 6/45 format. Efter de sex huvudnumren dras två bonusbollar som ger spelarna fler chanser att vinna sekundära priser. Monday Lotto garanterar ett fast förstapris på 1 miljon AU$/vinnare, upp till fyra vinnare/dragning. Om det finns fler än fyra jackpottvinnare, delas priset på 4 miljoner AU$ lika mellan dem.

Mondays Lottodragning äger rum på måndagar kl. 20:30 lokal tid.

känguru

Oz Lottos regler

Den andra dagen i veckan är tisdag och folk över hela Australien spelar Oz Lotto. Lotteriets rekord är strax under 112 miljoner AU$, som utföll november 2012 och var, när den vanns, den största jackpotten som någonsin vunnits i Australien!Hur man spelar Oz Lotto

Att lära sig Oz Lottos spelregler är inte så svårt. För att spela Oz Lotto, väljer man sju nummer från ett intervall på 1-47. Oz Lotto har tre bonusnummerbollar som dras från samma trumma som de övriga numren dras från. Dessa nummer hjälper dig att vinna högre sekundärpriser.

Oz Lottodragning sker på tisdagar kl. 20:30 lokal tid.

Wednesday Lottos regler

På onsdagar har Australiens Wednesday Lotto sin dragning. Wednesday Lotto skryter med en jackpottrekord på 6 miljoner AU$, som en lycklig vinnare kammade hem i januari 2009. 2012 gjordes en del förändringar och nu garanterar Wednesday Lotto ett fast förstapris på 1 miljon AU$ per jackpottvinnare, upp till fyra vinnare/dragning. Om det finns fler än fyra spelare som har matchat alla numren, delas priset på 4 miljoner AU$ lika mellan dem.
Hur Wednesday Lotto spelas

Australiska Wednesday Lotto spelas i det klassiska 6/45 spelformatet. Som med många andra lotterier i Australien dras två bonusbollar från samma lotteritrumma som de övriga numren. Med dessa nummer skapas fler sekundärpriskategorier. Totalt finns det sex sekundära prisnivåer som spelare kan vinna ifrån om de inte lyckas vinna jackpotten.

Wednesdays Lottodragning hålls på onsdagar kl. 20:30 lokal tid.

Australiens Powerballregler

Torsdagar är Powerballs stora dag. Detta är det största och populäraste lotteriet i Australien. Australiens Powerball fick sitt namn efter sin amerikanska motsvarighet US Powerball som man kopierade och anpasade till australiska förhållanden. AU Powerball delade ut sin rekordjackpott på 150 miljoner AU$ i september 2019.
Hur australiska Powerball spelas

För att spela Australiens Powerball är det bara att välja 7 huvudnummer i intervallet 1-35 och 1 tilläggsnummer från nummerintervallet 1-20. Det finns 9 prisklasser. Powerball jackpotten börjar på 3 miljoner AU$ och har inget jackpottak. När jackpotten når 10 miljoner AU$, ger varje rollover minst 10 miljoner AU$ till på jackpotten, så potentialen för fina priser är alltid stor.

Powerballs Lottodragning är på torsdagar kl. 20:30 lokal tid.

Saturday Lottos regler

Lördagens höjdpunkt är lördagslottot, Australiens Saturday Lotto. Det här nationella australiska lotteriet marknadsförs under olika namn i de australiska staterna: Tattslotto, Gold Lotto, X Lotto, Lotto och Lotto Lotto. Trots olika namn är dragningen en och samma.

Startjackpotten är på 5 miljoner AU$ och den delas ofta av flera vinnare. Jackpottrekordet är 47,9 miljoner AU$, som vanns i en Superdragning i april 2008.

Saturday Lotto är, om man tittar på lotteriodds, jackpottar och deltagandekostnad det lotteri som är mest kostnadseffektivt bland de australiska lotterierna.
Hur man spelar Saturday Lotto

Australiens Saturday Lotto spelas genom att välja sex nummer i intervallet 1-45. I dragningen dras två bonusbollar från samma lotteritrumma som de andra numren och de avgör vinnarna i två av fem sekundärpriskategorier. Saturday Lottos Superdragningar och Megadragningar spelas med samma spelformat.

Saturdays Lottodragning hålls på lördagar kl. 20:30 lokal tid.

Specialdragningar

Det nationella australiska lotteriet arrangerar i likhet med flera europeiska lotterier Superdragningar några gånger under året. I dessa specialdragningarna delar man ut extra stora jackpottar och sekundärpriser.

Saturday Lottos Superdragningar

Sju gånger om året arrangerar Saturday Lotto sina populära Superdragningar. Den garanterade jackpotten är då på 20 miljoner AU$.

En gång om året arrangerar Saturday Lotto även en Megadragning med ännu större priser. Megadragningen äger rum runt nyår och erbjuder en jackpott på 30 miljoner AU$!

Saturday Lottos Superdragningar och Megadragningar fortsätter att växa om det inte finns någon förstaprisvinnare, men eftersom jackpottoddsen är goda händer det ofta att jackpottarna har flera vinnare i den första dragningen. Enligt statistiken finns det ungefär 14 jackpottvinnare i varje Superdragning. Som mest har det varit 54 Megadragningsjackpottvinnare i en och samma dragning (år 2004) och då delade de på 31 miljoner AU$. Lägst antal vinnare som har delat på jackpotten är 12 och de delade på 30 miljoner AU$ år 2013.

Ett par gånger om året arrangeras även en Millions-yeah-dragning och då kan upp till 10 spelare vinna varsin jackpott på 1 miljon AU$. Om det finns 11 eller fler jackpottvinnare delas 10 miljoner AU$ mellan dem.

Monday och Wednesday Lotto - Cashcade dragning

Till spelarnas stora glädje arrangeras speciella Cashcade-dragningar på speciella datum. I dessa dragningar kan spelare vinna extra stora priser från varje priskategori. Om jackpotten inte vinns under en Cashcade-kampanj delas jackpottpengarna mellan vinnarna i 2-6 priskategorierna. Vinnarna får det vanliga priset och en del av dragningens jackpottpris på 1 miljon AU$.

I tabellen nedan framgår hur jackpottpriset på 1 miljon AU$ fördelas procentuellt mellan de olika priskategorierna:

Kategori Procent

Priskategori 1

4.2%

Priskategori 2

6.5%

Priskategori 3

18.5%

Priskategori 4

26.3%

Priskategori 5

44.5%


Monday & Wednesday Lotto - Dubbla ditt pris

Dubbla ditt pris-dragningarna är dubbelt så kul för lottofansen. Den här speciella dragningen dubblerar automatiskt alla Monday Lotto och Wednesday Lottos sekundärpriser under kampanjtiden. Dubblera-ditt-pris äger rum vid speciella tillfällen under året.

Australisk lotterihistoria

Första gången Australien tevesände en lotteridragning var 24 juni 1972. Jackpotten var bara 50 000 AU$ och spelet var egentligen en utlottning då spelarna inte kunde välja sina nummer. Den första lotteridragningen, där spelare kunde välja sina egna nummer, ägde rum i november 1979. Förstapriset var värt 384 975 AU$ och spelformatet var 6/40.

Australiska lotterier spelas idag över hela Australien och även fans från hela världen spelar regelbundet på australiska lotterier online. När lotterierna lanserades drevs de var för sig och kunde endast spelas i några av Australiens stater. Oz Lotto blev det första nationella australiska lotteriet när det lanserades 22 februari 1994.

AU operahus

Varför spela på australiska lotterier?

Frågan borde istället vara - varför inte spela ett australiskt lotteri? Bra vinstchanser, fina sekundärpriser och Superdragningar gör att en del spelare hellre väljer att spela på australiska lotterier än på europeiska och amerikanska lotterier. theLotter Sverige har ett stort lotteriutbud för dig som vill spela lotto på nätet. De erbjuder även ovan nämnda australiska lotterierna.

Australiska lotterier online på theLotter Sverige

Alla ovanstående lotterier och även Nya Zeelands Powerball finns hos theLotter Sverige, som är en lotteribettingtjänst online. Att spela online innebär att du inte deltar i det officiella lotteriet utan bettar på det officiella lotteriets dragningsresultat. Om du vinner ett pris betalar theLotter Sverige ut det, inte det officiella lotteriet.

Nyss nämnda Nya Zeelands Powerball och dess regler kan du läsa om i vår omfattande lottoguide!