Fullspäckad guide om australiska lotterier

Ibland verkar det som om man bara hör om amerikanska och europeiska lotterier. Det är sant att de största lottojackpottarna i världen delas ut av Mega Millions och US Powerball, men lottofans vill nog veta att vinstoddsen är mycket bättre när de spelar på lotterier från Down Under, med andra ord från Australien.

Australiska lotterier är definitivt värda att spelas på. Under årens lopp har de gjort många australienare till miljonärer. I den här guiden kan du bekanta dig med de spännande australiska lotterierna som vi erbjuder här på theLotter Sverige.

Innehåll:

Varför är australiska lotterier speciella?

Australien har ett rikt utbud av lotterier och många spelare tycker att det finns många bra skäl att spela på dem.

  • Det finns en lottodragning nästan varje dag i veckan.

  • De erbjuder bra vinstodds.

  • Lottovinsterna är generösa.

Australiska lotteriers jackpottodds

Oddsen för att vinna på ett australiskt lotto är bra jämfört med många andra globala lotterier och jackpottarna är attraktiva, vilket ger den perfekta balansen mellan överrullningar och vinster. Tabellen nedan visar att det är veckodagslotterierna som har de bästa jackpottoddsen tack vare ett relativt litet nummerurval och det behövs endast sex nummer för att ta hem huvudvinsten. AU Powerball har jackpottodds som är svårare att slå, men i gengäld är jackpotten också större. Oz Lotto överraskar ibland med sina jackpottar och är därför en favorit hos spelarna.

Lotto Dragning   Spelformat Jackpottodds

Oz Lotto

Tisdag

7/47

1:62 891 499

Weekday Windfall

Onsdag

6/45

1:8 135 060

AU Powerball Lotto

Torsdag

7/35 + 1/20

1:134 490 400

Saturday Lotto

Lördag

6/45

1:8 135 060

Vilket lotto har de bästa oddsen? Klicka på länken och kolla hur de australiska lotto-oddsen står sig mot andra lotteriers odds!

Hur stora är de australiska rekordjackpottarna?

Men hur stora är egentligen de australiska jackpottarna? Låt oss ta en titt i tabellen nedan där kontinentens tio största jackpottar är rankade. I den sista kolumnen står även datumet när spelaren/spelarna hade turen att vinna.

  Plats Jackpott Lotto Datum

1

200 milj. AU$

AU Powerball

1 feb 2024

2

160 milj. AU$

AU Powerball

27 okt 2022

3

150 milj. AU$

AU Powerball

19 sep 2019

4

126 milj. AU$

AU Powerball

24 feb 2022

5

111,9 milj. AU$

Oz Lotto

6 nov 2012

6

110 milj. AU$

AU Powerball

18 jul 2019

7

107,5 milj. AU$

AU Powerball

17 jan 2019

8

106,5 milj. AU$

Oz Lotto

30 jun 2009

9

100 milj. AU$

AU Powerball

22 jun 2023

10

100 milj. AU$

AU Powerball

16 aug 2018

AU Powerball har hittills delat ut de fyra största australiska jackpottarna. Rekordet är på fantastiska 200 miljoner AU$, som två spelare fick dela mellan sig 1 februari 2024. På andra plats finns Powerballs jackpott på 160 miljoner AU$ och den gick till tre australiska spelare i dragningen den 27 oktober 2022. Den tredje största jackpotten på 150 miljoner AU$ delades också i tre delar då det fanns tre vinnarkuponger. Till den fjärde största AU Powerballjackpotten fanns två vinnare varav den ena kupongen tillhörde en familjefar i New South Wales och den andra hälften på 63,3 miljoner AU$ gick till en 250 mannagrupp i den lilla staden Kalgoorlie.

De två största jackpottarna som gått till endast en enda vinnare var den 17 januari 2019 då en kvinna från Sydney vann 107 575 649 AU$ och den 22 juni 2023 då en man från Bankstown vann 100 miljoner australiska dollar.

Oz Lotto har delat ut den femte största australiska lottojackpotten. I Ozdragningen 6 november 2012 var den estimerade huvudvinsten 100 miljoner AU$, men försäljningen tog rejäl fart och jackpotten landade till slut på 111 972 151 AU$. Fyra lyckliga vinnare fick dela på den jackpotten.

Nedan kan du läsa om de australiska lotterier som du kan betta på på theLotter Sveriges webbplats.

Australiens Oz Lotto

Den andra dagen i veckan är tisdag och folk över hela Australien spelar Oz Lotto. Oz rekord på strax under 112 miljoner AU$ sattes i november 2012 och var, när den vanns, den största jackpotten som någonsin vunnits i Australien.Hur man spelar Oz Lotto

Att lära sig Oz Lottos spelregler är inte så svårt. För att spela Oz Lotto väljer du sju nummer från ett intervall på 1-47. Oz Lotto har tre bonusnummerbollar som dras från samma trumma som huvudnumren dras från. Dessa tre nummer hjälper dig att vinna högre icke-jackpottvinster.

Oz Lottodragning sker på tisdagar klockan 20.30 lokal tid. Du hittar Oz Lottos resultat genom att klicka på länken.

Australiens Weekday Windfall Lotto

På måndagar, onsdagar och fredagar är det Australiens Weekday Windfalls tur att ha sin dragning. Den garanterade jackpotten är på 1 miljon AU$ per jackpottvinnare, upp till sex vinnare/dragning. Om det finns fler än sex spelare som matchar alla numren, delar man 6 miljoner AU$ lika mellan dem.

Weekday Windfall kom ut på marknaden i maj 2024 då det ersatte Monday och Wednesday lotterierna.Hur Weekday Windfall spelas

Australiska Weekday Windfall har ett klassiskt 6/45 spelformat. Det betyder att du behöver välja sex nummer av 45. Som med många andra lotterier i Australien finns även bonusnummer, två stycken, med i spelet. Totalt finns det sex vinstnivåer, en jackpott och fem kategorier med icke-jackpottvinster som du kan vinna ifrån om du inte lyckas ta hem jackpotten.

Weekday Windfalls lottodragning hålls på måndagar, onsdagar och fredagar klockan 20.30 lokal tid. Du hittar Weekday Windfalls resultat genom att klicka på länken.

Australiens Powerball

Torsdagar är Powerballs stora dag. Detta är det största och populäraste lottot i Australien. Australiens Powerball fick sitt namn efter US Powerball, som man kopierade och anpasade till australiska förhållanden. Australiska Powerball delade ut sin rekordjackpott på 200 miljoner AU$ i februari 2024.

Hur australiska Powerball spelas

För att spela Australiens Powerball är det bara att välja 7 huvudnummer i intervallet 1-35 och 1 tilläggsnummer från nummerintervallet 1-20. Det finns nio vinstklasser. Powerballs startjackpott är på 3 miljoner AU$ och har inget jackpottak. När huvudvinsten når 10 miljoner AU$, ger varje rollover därefter minst 10 miljoner AU$ till på jackpotten, så potentialen för fina vinster är stor.

Powerballs Lottodragning är på torsdagar klockan 20.30 lokal tid. Se AU Powerballs senaste resultat genom att klicka på länken.

Australiens Saturday Lotto

Lördagens höjdpunkt är lördagslottot, Saturday Lotto. Det här nationella australiska lottot går under olika namn i de olika staterna: Tattslotto, Gold Lotto, X Lotto, Lotto och Lotto Lotto. Trots olika namn är det samma lotto.

Huvudvinsten börjar på 5 miljoner AU$ och det är inte så sällan som det finns flera jackpottvinnare. Jackpottrekordet är 47,9 miljoner AU$ och vanns i en Superdragning i april 2008.

Saturday Lotto är, om man tittar på lotto-odds, jackpottar och deltagandekostnad, det lotto som är mest kostnadseffektivt av de australiska lotterierna.Hur man spelar Saturday Lotto

Australiens Saturday Lotto spelar du genom att välja sex nummer i intervallet 1-45. I dragningen dras två bonusbollar från samma lottomaskin som huvudnumren och de avgör vinnarna i två av de fem icke-jackpottvinstkategorierna. Saturday Lottos Superdragningar och Megadragningar har samma spelformat.

Saturdays Lottodragning äger rum på lördagar klockan 20.30 lokal tid. Klicka på länken om du vill se Saturday Lottos resultat!

Specialdragningar

Det nationella australiska lottot arrangerar, liksom många lotterier i Europa, Superdragningar några gånger under året. I dessa specialdragningar är jackpottarna extra stora.

Saturday Lottos Superdragningar

Sju gånger om året arrangerar Saturday Lotto sina populära Superdragningar. Den garanterade jackpotten är då 20 miljoner AU$.

En gång om året arrangerar Saturday Lotto även en Megadragning med en ännu större jackpott. Megadragningen äger rum runt nyår och erbjuder en jackpott på 30 miljoner AU$.

Saturday Lottos jackpott i Superdragningar och Megadragningar fortsätter att växa om det inte finns någon jackpottvinnare, men eftersom jackpottoddsen är goda händer det ofta att det finns flera vinnare redan i den första dragningen. Statistiskt sett finns det ungefär 14 jackpottvinnare i varje Superdragning. Som mest har det funnits 54 Megadragningsjackpottvinnare i en och samma dragning (år 2004) och då delade de på 31 miljoner AU$. Lägst antal jackpottvinnare fanns år 2013 då tolv spelare fick dela på 30 miljoner AU$.

Även du kan vara med och spela genom att betta på Superdragningarna på theLotter Sverige. Strax efter att dragningen är slutförd uppdateras Superdragningens resultat här på webbplatsen.

Ett par gånger om året arrangeras även en Millions-yeah-dragning och då kan upp till tio spelare vinna varsin jackpott på 1 miljon AU$. Om det finns elva eller fler jackpottvinnare får de dela på 10 miljoner AU$.

Australisk lottohistoria

Första gången Australien tevesände en lottodragning var 24 juni 1972. Jackpotten var bara 50 000 AU$ och spelet var egentligen en utlottning då spelarna inte kunde välja sina nummer. Den första riktiga lottodragningen, där spelare kunde välja sina egna nummer, ägde rum i november 1979. Jackpotten var värd 384 975 AU$ och spelformatet var 6/40.

Australiska lotterier spelas idag över hela Australien och även av lottofans från hela världen då det är enkelt att spela via nätet.

När lotterierna lanserades drevs de var för sig i de olika territorierna. Oz Lotto blev det första nationella australiska lottot när det lanserades 22 februari 1994. För att hålla spelarnas intresse vid liv lanserar det australiska lotteriförbundet då och då nya lotterier. Till exempel ersatte det australiska lotteriförbundet Monday och Wednesday lotto med Weekday Windfall i maj 2024.

känguru

Varför spela på australiska lotterier?

Frågan borde istället vara - varför inte spela ett australiskt lotto? Bra vinstchanser, fina jackpottar, övriga vinster och Superdragningar gör att många spelare hellre väljer att spela på australiska lotterier än på europeiska och amerikanska lotterier.

theLotter Sverige har ett stort utbud av lotterier för dig som vill spela lotto på nätet i Sverige.

Australiska lotterier online på theLotter Sverige

Alla ovanstående lotterier och ytterligare ett annat oceaniskt lotto nämligen Nya Zeelands Powerball finns hos lottobettingtjänsten theLotter Sverige. Att spela online innebär att du inte deltar med en riktig kupong i det officiella lottot utan bettar på dragningsnumren. Om du vinner betalar theLotter Sverige ut vinsten, inte det officiella lottot.

Nyss nämnda Nya Zeelands Powerball och dess regler kan du läsa om i vår omfattande lottoguide!