Spelpaus - nationellt avstängningsregister
Om du känner att du har/börjar ha svårt att hantera ditt spelande kan du stänga av dig från spel genom att anmäla dig till Spelpaus.se, som är ett frivilligt avstängningsregister. Du bestämmer själv om avstängningstiden ska gälla för 1, 3, 6 månader eller tills vidare. Tillsvidareavstängningen gäller för minst ett år. När du har tryckt på spelpaus stängs du automatiskt av från samtliga spelbolag som har licens att tillhandahålla spel i Sverige. Under avstängningstiden kan du inte ändra eller avsluta en pågående period. Om du vill börja spela efter att den självvalda avstängningsperioden är över måste du logga in på spelpaus.se för att åter aktivera dig för spel.
Skydd av minderåriga – Åldersgräns för att använda theLotter Sveriges tjänster
theLotter Sverige och dess anslutna hemsidor och varumärken uppmuntrar till ett förnuftigt förhållningssätt till spelande. Det är på grund av denna anledning som vi strikt tillämpar en lägsta åldersgräns för våra kunder. Som generell regel är alla under 18 år strikt förbjudna från att registrera ett konto och använda våra tjänster. Notera att i vissa länder kan åldersgränsen för lottospel vara högre än 18 år. I dessa länder och territorium, med en åldersgräns högre än 18, gäller lokal lagstiftning och du är då förbjuden från att registrera ett konto och använda våra tjänster. Notera att vi använder sofistikerade verifieringssystem som kan identifiera minderåriga som loggar in på vår sajt!
Rekommenderade internetfilter för föräldrar och vårdnadshavare
Vi förespråkar att föräldrar och vårdnadshavare försöker förebygga tillgången till online lotteribettingtjänster för minderåriga. Vi rekommenderar filtreringsmjukvaror så som GamBlock, Net Nanny, eller liknande produkter som hindrar minderåriga från att få tillgång till spelsidor, mobilapplikationer och mjukvaruprogram som kan innehålla olämpligt innehåll, tjänster och funktioner.
Hur man upptäcker problematiskt spelbeteende
Problematiskt spelbeteende skadar spelaren själv och dennes anhöriga. Ingen är helt immun mot risken att utveckla ett framtida spelberoende. Svårighetsgraden av ett sådant beroende ska inte underskattas. En person som är beroende av onlinespel kan visa symptom på stress, depression, ångest; de kan ligga efter på jobbet och oroa sig för pengar.
Ett spelberoende är ofta svårt att diagnostisera. Till skillnad från t.e.x. de som går igenom en period av drogmissbruk, kan de fysiska effekterna som visas av någon som är beroende av onlinespel vara helt frånvarande. Dessutom diskuteras orsakerna till onlinespel fortfarande vetenskapligt. Problematiskt spelbeteende verkar vara mer framträdande hos spelare varjs familjemedlemmar visar, eller har visat liknande beteende. En annan faktor som verkar öka risken är åldern när en person börjar spela. En ung spelares risk kan dessutom öka när denne får en större vinst.
Även om vetenskaplig forskning inte ännu säkert påvisat de direkta orsakerna rekommenderar vi att försiktighet utövas. Om du eller någon i din familj eller sociala krets drabbats, rekommenderar theLotter Sverige dig att söka professionell hjälp. Även om du är osäker är det alltid bäst att ta upp ämnet med en specialist, då konsekvenserna av ett missbruk är väldigt allvarliga.
Hur man förebygger problematiskt spelbeteende - följ dessa nio grundläggande steg
För att på ett effektivt sätt förebygga problematiskt beteende när du spelar är det ytterst viktigt att du bibehåller kontroll. För att kunna göra detta rekommenderar vi att du läser igenom kontrollistan nedan.
-
Balansera spel med andra aktiviteter. Se till att du har andra hobbies och intressen som upptar din tid, för annars kan du komma att lägga orimligt mycket tid på onlinespel.
-
Betrakta aldrig onlinespel som ett sätt att tjäna pengar då det är designat för att fungera på motsatt sätt. Betrakta istället spel som underhållning - som att gå på teater.
-
Spendera bara pengar du har råd att förlora. Gör en underhållningsbudget och håll dig till denna.
-
Spela inte när du är arg. Din beslutsfattningsförmåga kan påverkas när du är upprörd. Spela bara när du känner dig glad och balanserad.
-
Använd varken alkohol eller droger när du spelar. Alkohol och droger försämrar omdömet avsevärt.
-
Bestäm en pengagräns i förväg. Bestäm hur mycket du har råd att förlora innan du börjar spela. När du har spenderat din budget - sluta spela.
-
Bestäm en tidsgräns i förväg. Välj en rimlig tidsgräns för en spelsession och håll dig till denna. Chanserna är att ju mer tid du spenderar på spel, desto mer pengar förlorar du.
-
Försök inte vinna tillbaka förluster. Om du förlorar en summa pengar och du spelar för att försöka vinna tillbaka summan håller du dig antagligen inte till din pengagräns. Detta mönster resulterar ofta i en ond circel och skapar ytterligare förluster.
-
Ta många pauser under tiden du spelar. Att spela utan paus kan resultera i att du glömmer bort tiden.
Innan du skapar ett konto
Vi rekommenderar att du överväger riskerna med spel innan du skapar ett konto. Om du tror att spel kanske inte är det bästa valet för dig rekommenderar vi att du söker råd innan du registrerar dig hos oss. Om du för närvarande har problem med spel, eller har haft spelproblem tidigare, rekommenderar vi starkt att du avstår från att spela. Om du känner att du har tvivel eller känner osäkerhet kring att skapa ett konto, tveka inte att kontakta oss. Vi kommer att erbjuda dig all stöd du behöver och ge råd.
Hur du kontrollerar om du är i riskzonen för att utveckla ett spelproblem
Om du misstänker att du har spelproblem, rekommenderar vi starkt att du gör ett
självbedömningstest och vi uppmanar dig att omgående söka hjälp. Ett självbedömningstest innehåller frågor
som är relaterade till personer med spelberoende. Med hjälp av de här testerna kan du få en indikation på
om dina spelvanor är eller håller på att bli ett problem. Ett självbedömningstest bör betraktas
endast som en preliminär bedömning och det ska inte användas för självdiagnostisering.
Om du misstänker att du har spelproblem, bör du söka hjälp oavsett resultat på självbedömningstestet som du har tagit.
Här nedan finns tre bedömningstester som du kan göra för att se om du har spelproblem eller är i riskzonen för att utveckla ett spelberoende.
-
Spelberoendes Riksförbund - Självtest
-
Stödlinjen - Självtest
-
Anonyma Spelberoende - Självtest
Om du har anledning att tro att någon du känner har ett konto hos oss och kan ha, eller riskerar att få, spelproblem rekommenderar vi att du uppmuntrar honom/henne att kontakta oss via e-post eller Live Chatt för att söka hjälp. Du kan även kontakta vårt kundtjänstteam för att diskutera dina misstankar. Allt sker under strikt konfidentialitet. I linje med våra dataskyddsskyldigheter kommer vi att utföra en noggrann kontroll och kommer att göra vårt bästa för att ge stöd. Det finns också onlinesupporttjänster som är tillgängliga för att hjälpa människor som drabbas av spelproblem.