Ansvarsfullt spelande på theLotter Sverige

theLotter Sveriges policy angående ansvarsfullt spelande

theLotter Sverige uppmuntrar en ansvarsfull attityd till spelande. Ansvarsfullt spelande innebär att du har kontroll över speltiden, budgeten och att du ser aktiviteten som en balanserad underhållningsform. Precis som med andra former av underhållning har spel ett ekonomiskt element och theLotter Sverige råder dig att inte spendera mer pengar än du har råd att förlora. Dessutom rekommenderar theLotter Sverige dig att använda de verktyg som finns tillgänliga på webbplatsen för att hålla spelandet inom rimliga gränser. Det är viktigt att inte betrakta lotterier som en inkomstkälla eller som ett sätt att ta sig ur skuld.

theLotter Sveriges verktyg för ett ansvarsfullt spelande

Om du känner att du använder våra tjänster på ett oansvarigt sätt, eller är rädd för att du kommer att göra det i framtiden, uppmuntrar vi dig att använda de självbegränsande verktygen som vi har tillgängliga på vår webbplats. Men hjälp av verktygen kan du ställa in en insättningsgräns, tidsbegränsning, paus eller göra en självavstängning. För en kort förklaring av dessa verktyg ber vi dig se sektionerna nedan. När du har öppnat ett konto och valt en betalningsmetod får du mer ingående information och kan ändra inställningarna för de olika verktygen på adminsidan för ansvarsfullt spelande på ditt konto när du är inloggad.

Reality Check

Påminnelse

Påminnelse, även kallad Reality Check, är en automatisk påminnelsefunktion som dyker upp varannan timme där du ser hur mycket tid och pengar du har spenderat under din spelsession. När påminnelsen kommer upp kan du välja att avsluta din session eller återgå till att betta på lotterier.

deposit limit

Insättningsgräns

Med en insättningsgräns ställer du in ett högsta insättningstak under en förutbestämd tidsperiod. När du når taket kan du inte sätta in mer pengar innan den av dig bestämda tidsperioden är över. Inga automatiska transaktioner kommer att göras med den här funktionen.

time out

Spenderingsgräns

Du kan begränsa hur mycket pengar du ska spendera under en bestämd period genom att ställa in en spenderingsgräns på ditt konto. När du har nått spenderingsgränsen kommer du inte kunna spendera mer förrän perioden är över. Inga automatiska transaktioner kommer att göras med den här funktionen.

time limit

Speltidsbegränsning

Med speltidsbegränsningsfunktionen loggas du omedelbart ut, oavsett vad du håller på med just då, när den förutbestämda tidsperioden är nådd. Alla handlingar som inte är sparade förloras och om du vill fortsätta spela måste du logga in igen.

time out

Time-Out

Med Time-out-funktionen kan du inte göra nya köp och inte heller sätta in pengar på ditt konto förrän paus-perioden som du själv har bestämt är över.

self exclusion

Självavstängning

En självvald avstängning hindrar dig från att utföra handlingar på ditt konto. Under en bestämd tidsperiod som du själv specifierat kommer du inte att kunna logga in på ditt spelkonto, kontrollera tidigare deltaganden och inte heller kunna lägga nya bets.

Spelpaus - nationellt avstängningsregister

Om du känner att du har/börjar ha svårt att hantera ditt spelande kan du stänga av dig från spel genom att anmäla dig till Spelpaus.se, som är ett frivilligt avstängningsregister. Du bestämmer själv om avstängningstiden ska gälla för 1, 3, 6 månader eller tills vidare. Tillsvidareavstängningen gäller för minst ett år. När du har tryckt på spelpaus stängs du automatiskt av från samtliga spelbolag som har licens att tillhandahålla spel i Sverige. Under avstängningstiden kan du inte ändra eller avsluta en pågående period. Om du vill börja spela efter att den självvalda avstängningsperioden är över måste du logga in på spelpaus.se för att åter aktivera dig för spel.

Skydd av minderåriga – Åldersgräns för att använda theLotter Sveriges tjänster

theLotter Sverige och dess anslutna hemsidor och varumärken uppmuntrar till ett förnuftigt förhållningssätt till spelande. Det är på grund av denna anledning som vi strikt tillämpar en lägsta åldersgräns för våra kunder. Som generell regel är alla under 18 år strikt förbjudna från att registrera ett konto och använda våra tjänster. Notera att i vissa länder kan åldersgränsen för lottospel vara högre än 18 år. I dessa länder och territorium, med en åldersgräns högre än 18,  gäller lokal lagstiftning och du är då förbjuden från att registrera ett konto och använda våra tjänster. Notera att vi använder sofistikerade verifieringssystem som kan identifiera minderåriga som loggar in på vår sajt!

Rekommenderade internetfilter för föräldrar och vårdnadshavare

Vi förespråkar att föräldrar och vårdnadshavare försöker förebygga tillgången till online lotteribettingtjänster för minderåriga. Vi rekommenderar filtreringsmjukvaror så som GamBlock, Net Nanny, eller liknande produkter som hindrar minderåriga från att få tillgång till spelsidor, mobilapplikationer och mjukvaruprogram som kan innehålla olämpligt innehåll, tjänster och funktioner.

Hur man upptäcker problematiskt spelbeteende

Problematiskt spelbeteende skadar spelaren själv och dennes anhöriga. Ingen är helt immun mot risken att utveckla ett framtida spelberoende. Svårighetsgraden av ett sådant beroende ska inte underskattas. En person som är beroende av onlinespel kan visa symptom på stress, depression, ångest; de kan ligga efter på jobbet och oroa sig för pengar.

Ett spelberoende är ofta svårt att diagnostisera. Till skillnad från t.e.x. de som går igenom en period av drogmissbruk, kan de fysiska effekterna som visas av någon som är beroende av onlinespel vara helt frånvarande. Dessutom diskuteras orsakerna till onlinespel fortfarande vetenskapligt. Problematiskt spelbeteende verkar vara mer framträdande hos spelare varjs familjemedlemmar visar, eller har visat liknande beteende. En annan faktor som verkar öka risken är åldern när en person börjar spela. En ung spelares risk kan dessutom öka när denne får en större vinst.

Även om vetenskaplig forskning inte ännu säkert påvisat de direkta orsakerna rekommenderar vi att försiktighet utövas. Om du eller någon i din familj eller sociala krets drabbats, rekommenderar theLotter Sverige dig att söka professionell hjälp. Även om du är osäker är det alltid bäst att ta upp ämnet med en specialist, då konsekvenserna av ett missbruk är väldigt allvarliga.

Hur man förebygger problematiskt spelbeteende - följ dessa nio grundläggande steg

För att på ett effektivt sätt förebygga problematiskt beteende när du spelar är det ytterst viktigt att du bibehåller kontroll. För att kunna göra detta rekommenderar vi att du läser igenom kontrollistan nedan.

 1.  Balansera spel med andra aktiviteter. Se till att du har andra hobbies och intressen som upptar din tid, för annars kan du komma att lägga orimligt mycket tid på onlinespel.

 2.  Betrakta aldrig onlinespel som ett sätt att tjäna pengar då det är designat för att fungera på motsatt sätt. Betrakta istället spel som underhållning - som att gå på teater.

 3.  Spendera bara pengar du har råd att förlora. Gör en underhållningsbudget och håll dig till denna.

 4.  Spela inte när du är arg. Din beslutsfattningsförmåga kan påverkas när du är upprörd. Spela bara när du känner dig glad och balanserad.

 5.  Använd varken alkohol eller droger när du spelar. Alkohol och droger försämrar omdömet avsevärt.

 6.  Bestäm en pengagräns i förväg. Bestäm hur mycket du har råd att förlora innan du börjar spela. När du har spenderat din budget - sluta spela.

 7.  Bestäm en tidsgräns i förväg. Välj en rimlig tidsgräns för en spelsession och håll dig till denna. Chanserna är att ju mer tid du spenderar på spel, desto mer pengar förlorar du.

 8.  Försök inte vinna tillbaka förluster. Om du förlorar en summa pengar och du spelar för att försöka vinna tillbaka summan håller du dig antagligen inte till din pengagräns. Detta mönster resulterar ofta i en ond circel och skapar ytterligare förluster.

 9. Ta många pauser under tiden du spelar. Att spela utan paus kan resultera i att du glömmer bort tiden.

Innan du skapar ett konto

Vi rekommenderar att du överväger riskerna med spel innan du skapar ett konto. Om du tror att spel kanske inte är det bästa valet för dig rekommenderar vi att du söker råd innan du registrerar dig hos oss. Om du för närvarande har problem med spel, eller har haft spelproblem tidigare, rekommenderar vi starkt att du avstår från att spela. Om du känner att du har tvivel eller känner osäkerhet kring att skapa ett konto, tveka inte att kontakta oss. Vi kommer att erbjuda dig all stöd du behöver och ge råd.

Hur du kontrollerar om du är i riskzonen för att utveckla ett spelproblem

Om du misstänker att du har spelproblem, rekommenderar vi starkt att du gör ett självbedömningstest och vi uppmanar dig att omgående söka hjälp. Ett självbedömningstest innehåller frågor som är relaterade till personer med spelberoende. Med hjälp av de här testerna kan du få en indikation på om dina spelvanor är eller håller på att bli ett problem. Ett självbedömningstest bör betraktas endast som en preliminär bedömning och det ska inte användas för självdiagnostisering.

Om du misstänker att du har spelproblem, bör du söka hjälp oavsett resultat på självbedömningstestet som du har tagit. Här nedan finns tre bedömningstester som du kan göra för att se om du har spelproblem eller är i riskzonen för att utveckla ett spelberoende.

 1. Spelberoendes Riksförbund - Självtest

 2. Stödlinjen - Självtest

 3. Anonyma Spelberoende - Självtest

Om du känner någon som kan vara i riskzonen

Om du har anledning att tro att någon du känner har ett konto hos oss och kan ha, eller riskerar att få, spelproblem rekommenderar vi att du uppmuntrar honom/henne att kontakta oss via e-post eller Live Chatt för att söka hjälp. Du kan även kontakta vårt kundtjänstteam för att diskutera dina misstankar. Allt sker under strikt konfidentialitet. I linje med våra dataskyddsskyldigheter kommer vi att utföra en noggrann kontroll och kommer att göra vårt bästa för att ge stöd. Det finns också onlinesupporttjänster som är tillgängliga för att hjälpa människor som drabbas av spelproblem.

Ytterligare hjälp, support och råd för ansvarsfullt spelande

Följande webbplatser är avsedda att hjälpa dig och andra, som har spelproblem, i riktning mot ett ansvarsfullt spelande och ge stöd till dem som är beroende av och/eller påverkas av spelproblem.