Världens största lottovinster

Lottovinster finns i alla storlekar, från några kronor upp till hundratals miljoner kr och även långt över en miljard kronor. I den här artikeln kommer vi att ta en titt på lotterivärldens största utdelade lottovinster. Visste du till exempel att US Powerball har delat ut världens största jackpott?Innehåll:

Vilka lotterier har de största startjackpottarna?

En startjackpott är det belopp som ett lotteris jackpottvinst nollställs till efter att det har vunnits. Till skillnad från fasta jackpottvinster, som förstapriset i Texas Cash Five som är satt till 25 000 $, eller australiska Monday Lottos vinst på 1 miljon AU$, kan ett lotteri som har en startjackpott fortsätta växa med varje överrullning tills det når lotteriets jackpottgräns eller tills någon vinner den.

De största startjackpottarna har utan tvekan de två amerikanska lotterierna US Powerball och Mega Millions. Jackpottpriserna i de båda lotterierna återställs till uppskattningsvis 20 miljoner $ varje gång någon vinner jackpotten. (Den slutgiltiga jackpotten baseras på spelförsäljning och räntor.) Startjackpotten är större än många lotteriers största utbetalningar. Den näst största startjackpotten finns hos Europas transnationella lotteri: EuroMillions. Det lotteris jackpott börjar på 17 miljoner € och växer för varje rollover tills det når lotteriets maxtak.

största lotterivinsten i världen

Vilken är den största lotterivinsten i världen?

En Powerballjackpott på 2,04 miljarder $ som vanns i november 2022 är för närvarande den största lottovinsten som någonsin vunnits och det krävdes 40 överrullningar innan lotteriets förstapris nådde den rekordnivån. Vinsten gick till en spelare i Kalifornien.

De 10 största amerikanska lottovinsterna

USA är känt över hela världen för att konsekvent betala ut ofattbara förstapriser och gång på gång slå rekord vad gäller stora lottovinster. I topp finns rekordjackpottar från Powerball och på hedrande tredje och fjärde plats finns Mega Millions som har betalat ut två massiva jackpottar på över en miljard dollar.

Plats Lotteri Vinst Datum

1

Powerball

2,04 miljarder $

8 november 2022

2

Powerball

1,58 miljarder $

13 januari 2016

3

Mega Millions

1,53 miljarder $

23 oktober 2018

4

Mega Millions

1,05 miljarder $

22 januari 2021

5

Powerball

768 miljoner $

27 mars 2019

6

Powerball

758 miljoner $

23 augusti 2017

7

Powerball

731 miljoner $

20 januari 2021

8

Powerball

699 miljoner $

4 oktober 2021

9

Powerball

687 miljoner $

27 oktober 2018

10

Mega Millions

656 miljoner $

20 mars 2012

Blev du nyfiken på vilka vinnarna till de ovanstående fantastiskt stora lotterivinsterna är? Läs då artiklarna om Mega Millions rekordvinnare och Powerballs största vinnare.Vilken är den största lottovinsten som vunnits av en enskild spelare?

Powerballs jackpott på 2,04 miljarder $ vanns med en single kupong i Kalifornien. Medan en spelare från South Carolina, som än i dag är anonym, vann Mega Millions rekordpris på 1,53 miljarder $ den 23 oktober 2018. Vinsten var vid vinsttillfället världens näst största utdelade lotterivinst någonsin.

Den näst största vinsten som vunnits av en singel spelare delades även den ut av Mega Millions-lotteriet. I januari 2021 matchade en kupong köpt i delstaten Michigan dragningens utfall och gjorde spelaren 1,05 miljarder $ rikare. Vinsten innehar även titeln som världens tredje största lotterivinst.

Europas största lottovinster

 • När det kommer till de största utdelade lottovinsterna i Europa är det EuroMillions som ligger i topp. Detta transnationella lotteri slog rekord den 19 juli 2022 då en spelare från Storbritannien vann jackpotten på 230 miljoner €. Vinsten, som ursprungligen var en Superdragningsjackpott, startade på 130 miljoner € och rullade över några gånger innan den nådde maximitaket och slog alla tidigare europeiska lotterirekord.

 • En spelare från franska Polynesien vann EuroMillions jackpottpris på 220 miljoner € den 15 oktober 2021. Vid den tiden var vinsten lotteriets jackpottgräns och summan höjdes sedan med tio miljoner euro till 230 miljoner €.

 • Den näst största europeiska lottovinsten kommer också från EuroMillions: 210 miljoner €. Spelaren hade köpt sin kupong i Schweiz i februari 2021. Vinsten delades ut endast två månader efter att en fransk spelare hade vunnit 200 miljoner € i december 2020. EuroMillions hade då hunnit ha det nya jackpott-taket sedan februari 2020. Utöver dessa fina förstapriser har EuroMillions delat ut fyra jackpottar på 190 miljoner € mellan åren 2014 och 2019. Två av de jackpottarna gick till Storbritannien, en till Spanien och en till Portugal.

 • Italiens SuperEnalotto innehar lotterirekordet när det kommer till den största utdelade lotterivinsten från ett enskilt europeiskt land. Under 2019 betalade SuperEnalotto ut ett jackpottpris på 209 miljoner € till en enda spelare från den italienska staden Lodi i Lombardiet. Vinsten innehade titeln som kontinentens jackpottrekord i nästan två år.Spanska stora lotterivinster

Spanska lotterier har varit ett normalt inslag bland landets invånare i århundraden. Spaniens största nationella lotteri är La Primitiva, vars rekordvinst nådde 101,7 miljoner € i oktober 2015 efter totalt 56 överrullningar. Lotteriet introducerades för den spanska allmänheten som ”ett kungligt lotteri" av Carlos III på 1700-talet och var Spaniens första officiella lotteri. Ett annat populärt spanskt lotteri är El Gordo, som betalade ut sin största lotterivinst på 33 miljoner € år 2011.

Sydamerikanska massiva lotterivinster

Även latinamerikanerna har, under hundratals år, haft särskilt tycke för lotterispel och deras spännande lotterivinster är tecken på att de latinska lotterierna är uppskattade än idag.

 • Den största lotterivinsten i Sydamerika är en brasiliansk Mega Sena-jackpott på 306 miljoner R$, som motsvarade långt över 400 miljoner i svenska kronor, och delades ut år 2017. Rekordvinsten delades ut i Superdragningen Mega da Virada som Mega Sena anordnar varje nyårsafton.

 • Det näst största lotteripriset delades ut i Colombia av Baloto-lotteriet och den vinsten uppgick till 117 miljoner R$ (motsvarande över 250 miljoner kr) år 2012. Den lyckliga spelaren kom från Bucaramanga och vann priset efter att ha köpt ett enda spel med en slumpmässig uppsättning nummer.

 • Sydamerikas tredje största lotterivinst står mexikanska Melate för och det fantastiska priset uppgick till 639 miljoner MXN, snäppet under Balotos rekordvinst. Den vinsten delades ut år 2013.

Tycker du om latinska lotterier? Du har tur, för förutom dessa ovannämnda lotterier från Sydamerika erbjuder theLotter Sverige fler lotterier från regionen. Peruanska Tinka och chilenska Clasico Loto är bara två exempel. Ta en titt på vår lista över internationella lotterier och uppptäck de spännande lotterierna vars resultat du kan betta på!Sydafrikas största lottovinster

Alla är inte medvetna om att lotterier från Sydafrika har mycket att erbjuda när det gäller fantastiska priser. Tack vare att det populäraste lotteriet i landet saknar ett jackpott-tak kan förstapriserna växa och bli riktigt attraktiva.

 • Precis som sin amerikanska motsvarighet har sydafrikanska Powerball titeln som regionens topplotteri som har delat ut de största lottovinsterna i landet. Hela nio av landets topp tio jackpottar kommer från SA Powerball.

 • Sydafrikas högsta jackpott på 232 miljoner R (ungefär 213 miljoner kr) vanns i februari 2019 av en enda spelare. Den lyckliga vinnaren var en man i 50-årsåldern som hade köpt sin turbringande lotterikupong i Cape Town.

 • Sydafrikanska Powerballs näst största lotterivinst, som även är landets näst största lottovinst vanns av en spelare 27 juli 2021. Spelaren kunde kvittera ut drygt 158 miljoner R.

 • På tredje plats finner vi en lotterivinst på 153 miljoner R (drygt 88 miljoner kr), även den en SA Powerball-jackpott som vanns i juli 2020. Detta är den största jackpotten som en onlinespelare har vunnit. Vinnaren hade köpt tio lottorader och i den tredje fanns alla dragningsnumren som behövdes för att kamma hem jackpotten.Australiens topp-lottovinster

Vår nästa lista med de största lottovinsterna kommer från Down Under. Australiska lotterier ska inte underskattas för de har vinster som lockar miljontals australiensare och internationella spelare. Liksom Powerball i USA och Sydafrika delar det australiska Powerball-lotteriet regelbundet ut landets största priser.

 • Ett förstapris på 150 miljoner AU$ (som då motsvarade drygt 1 miljard i svenska kronor) i Australiens Powerball slog alla australiska rekord i september 2019. Var och en av de tre vinnarna, två från Queensland och en från New South Wales, fick vardera 50 miljoner AU$. Detta är den största jackpotten som någonsin delats ut utanför USA och Europa.

 • Den näst största lotterivinsten som har delats ut i Australien står Oz Lotto för. I september 2012 fanns fyra kuponger med de rätta vinnarnumren och jackpotten på 111 miljoner AU$ delades i fyra lika delar.

 • I juli 2019, bara några månader före landets lottorekord på 150 miljoner AU$, vann en spelare 110 miljoner AU$ (ungefär 770 miljoner kr) i Australiens Powerball. Även det priset delades och tre spelare hemmahörande i Adelaide, Victoria och New South Wales fick en tredjedel var.De senaste åren har lotterier från Australien blivit allt mer populära bland internationella lottospelare och det är inte så konstigt med tanke på hur stora de primära vinsterna kan bli.

Asiens massiva lotterivinster

Även om de asiatiska lotterierna inte är lika kända som sina amerikanska eller europeiska motsvarigheter har många lotterier därifrån delat ut några imponerande jackpottpriser.

 • I juni 2012 blev en spelare i det kinesiska välfärdslotteriet den enda vinnaren av Asiens största jackpott någonsin. Kupongen var värd 570 miljoner RMB¥ (ungefär 660 miljoner kr). Efter Australiens rekordjackpott är detta den näst största lotterivinsten någonsin utanför USA och Europa. Rekordet dessförinnan i det kinesiska lotteriet var på 565 miljoner RMB¥ och det priset vanns i juli 2011.

 • På tredje plats finns en lotterivinst på 360 miljoner RMB¥ (ungefär 360 miljoner kr) från år 2009 som det kinesiska välfärdslotteriet, även kallad ”det tvåfärgade boll-lotteriet”, delade ut till en spelare från staden Anyang i Henan-provinsen.

För att spela på dessa ovannämnda lotterier måste du resa till Kina för att köpa några spelrader. theLotter Sverige erbjuder för närvarande inte de lotterierna, men kanske kan lotterier från Japan och Filippinerna vara av intresse? Japanska Loto 7 har en jackpottgräns på en miljard ¥ (ca 82 miljoner kr) och är värd att spela på om man är ute efter ett större förstapris. I Filippinerna är landets stolthet Ultra Lotto 6/58 som delade ut en rekordvinst på 1,18 miljarder ₱ (ca 205 miljoner kr) i oktober 2018).

Dagliga lotteriers storvinster

Även om de flesta inte tänker på dagliga lotterier när man pratar om stora vinster, så erbjuder dessa lotterier faktiskt några fantastiska jackpottar om man ser till de fantastiska oddsen och den dagliga vinstchansen.

största dagliga lotterivinsten

De största dagliga lotterivinsterna

Den största dagliga lotterivinsten som erbjuds är hos det amerikanska Cash4Life. Medan topppriset traditionellt är 1 000 $ per dag för resten av livet, kan spelare också välja att ta hem en klumpsumma på 7 miljoner $ (Spelare i Sverige som bettar på lotteriets resultat får ut priset som en engångssumma på 7 miljoner $). Cash4Lifes pris kommer inte ens i närheten av de amerikanska superlotterierna Powerball och Mega Millions förstapriser, men det här lotteriet är attraktivt då det erbjuder spelare en chans att vinna ett jackpottpris på flera miljoner dollar - varje dag i veckan.Ett annat anmärkningsvärt dagligt lotteri är Italiens MillionDAY som delar ut ett garanterat jackpottpris på 1 miljon € varje dag.

Nya lotterirekord kommer att slås

Även om jackpottarna vi listade ovan är de största utdelade lottovinsterna i världen just nu kommer nya rekord att slås med tiden. De nämnda lotteriers förstapriser är inte på de högsta nivåerna just nu men det kan ändå vara spännande och roligt att betta på dessa lotteriers officiella dragningsresultat hos theLotter Sverige, som har ett stort utbud av internationella lotterier att välja mellan.