Världens största lottovinster

Lottovinster finns i alla storlekar, från några kronor upp till hundratals miljoner kr och även över två miljarder kronor. I den här artikeln kommer vi att ta en titt på lottovärldens största utdelade lottovinster. Visste du till exempel att US Powerball har delat ut världens största jackpott?Innehåll:

Vilka lotterier har de största startjackpottarna?

En startjackpott är det belopp som ett lotto har i dragningen efter när någon har vunnit en jackpott, med andra ord när en ny jackpottserie börjar. Till skillnad från fasta jackpottvinster, som i Texas Cash Five, som är satt till 25 000 $ eller australiska Monday Lottos vinst på 1 miljon AU$, kan ett lotto som har en startjackpott fortsätta växa med varje överrullning tills det når jackpottgränsen eller tills någon vinner den.

De största startjackpottarna har utan tvekan de två amerikanska lotterierna US Powerball och Mega Millions. Jackpottarna i de båda lotterierna återställs till uppskattningsvis 20 miljoner $ varje gång någon vinner jackpotten. (Startjackpotten baseras på spelförsäljning och räntor.) Den näst största startjackpotten finns hos Europas transnationella lotto EuroMillions vars jackpott börjar på 17 miljoner € och växer för varje rollover tills det når maxtaket.

största lottovinsten i världen

Vilken är den största lottovinsten i världen?

En Powerballjackpott på 2,04 miljarder $ som vanns i november 2022 är för närvarande den största lottovinsten som någonsin vunnits och det krävdes 40 överrullningar innan den nådde rekordnivån. Vinsten gick till en spelare i Kalifornien.

De 10 största amerikanska lottovinsterna

USA är känt över hela världen för att konsekvent betala ut ofattbara jackpottar och gång på gång slå nya rekord. I topp finns rekordjackpottar från Powerball och på hedrande tredje till sjätte plats finns Mega Millions som har betalat ut fyra massiva jackpottar på över en miljard dollar.

Plats Lotto Vinst Datum

1

Powerball

2,04 miljarder $

8 november 2022

2

Powerball

1,58 miljarder $

13 januari 2016

3

Mega Millions

1,53 miljarder $

23 oktober 2018

4

Mega Millions

1,34 miljarder $

15 januari 2023

5

Mega Millions

1,33 miljarder $

22 juli 2022

6

Mega Millions

1,05 miljarder $

22 januari 2021

7

Powerball

768 miljoner $

27 mars 2019

8

Powerball

758 miljoner $

23 augusti 2017

9

Powerball

754 miljoner $

6 februari 2023

10

Powerball

731 miljoner $

20 januari 2021

Blev du nyfiken på vilka vinnarna till de ovanstående fantastiskt stora lottovinsterna är? Läs då artiklarna om Mega Millions rekordvinnare och Powerballs största vinnare!Vilken är den största lottovinsten som vunnits av en enskild spelare?

Powerballs jackpott på 2,04 miljarder $ vanns med en single kupong i Kalifornien. Medan en spelare från South Carolina, som än i dag är anonym, vann Mega Millions rekordvinst på 1,53 miljarder $ den 23 oktober 2018. Vinsten var vid vinsttillfället världens näst största utdelade lottovinst någonsin.

Europas största lottovinster

 • Italiens SuperEnalotto innehar lottorekordet när det kommer till den största utdelade lottovinsten från ett enskilt europeiskt land. Under 2019 betalade SuperEnalotto ut en jackpott på 209 miljoner € till en spelare från den italienska staden Lodi i Lombardiet. Vinsten var kontinentens jackpottrekord i nästan två år tills SuperEnalotto delade ut en jackpott på 371,1 miljoner € till en grupp på 90 andelsspelare i februari 2023.

 • När det kommer till flest utdelade massiva lottovinster i Europa är det EuroMillions som ligger i topp. Detta transnationella lotto slog sitt eget rekord den 19 juli 2022 då en spelare från Storbritannien vann jackpotten på 230 miljoner €. Vinsten, som ursprungligen var en Superdragningsjackpott, startade på 130 miljoner € och rullade över några gånger innan den nådde maximitaket och slog alla tidigare europeiska lottorekord.

 • En spelare från franska Polynesien vann EuroMillions jackpott på 220 miljoner € den 15 oktober 2021. Vinsten var vid den tiden jackpottgränsen och summan höjdes sedan med tio miljoner euro till 230 miljoner €.

 • Den fjärde största europeiska lottovinsten kommer också från EuroMillions: 210 miljoner €. Spelaren hade köpt sin kupong i Schweiz i februari 2021. Vinsten delades ut endast två månader efter att en fransk spelare hade vunnit 200 miljoner € i december 2020. EuroMillions hade då hunnit ha det nya jackpott-taket sedan februari 2020. Utöver dessa fina jackpottar har EuroMillions delat ut fyra jackpottar på 190 miljoner € mellan åren 2014 och 2019. Två av de jackpottarna gick till Storbritannien, en till Spanien och en till Portugal.Stora spanska lottovinster

Spanska lotterier har varit ett normalt inslag bland landets invånare i århundraden. Spaniens största nationella lotteri är La Primitiva, vars rekordvinst nådde 101,7 miljoner € i oktober 2015 efter totalt 56 överrullningar. Lottot introducerades för den spanska allmänheten som ”ett kungligt lotto" av Carlos III på 1700-talet och var Spaniens första officiella lotto. Ett annat populärt spanskt lotto är El Gordo, som betalade ut sin största lottovinst på 33 miljoner € år 2011.

Massiva sydamerikanska lottovinster

Även latinamerikanerna har, under hundratals år, haft särskilt tycke för lottospel och deras spännande lottovinster är bevisar att de latinska lotterierna är uppskattade än idag.

 • Den största lottovinsten i Sydamerika är en brasiliansk Mega Sena-jackpott på 306 miljoner R$, som motsvarade långt över 400 miljoner i svenska kronor, och delades ut år 2017. Rekordvinsten delades ut i Superdragningen Mega da Virada som Mega Sena anordnar varje nyårsafton.

 • Den näst största lottovinsten delades ut i Colombia av Baloto och den vinsten uppgick till 117 miljoner R$ (motsvarande över 250 miljoner kr) år 2012. Den lyckliga spelaren kom från Bucaramanga och vann efter att ha köpt en enda rad med en slumpmässig uppsättning nummer.

 • Sydamerikas tredje största lottovinst står mexikanska Melate för och den fantastiska vinsten uppgick till 639 miljoner MXN, snäppet under Balotos rekordvinst. Den vinsten delades ut år 2013.

Tycker du om latinska lotterier? Du har tur, för förutom dessa ovannämnda lotterier från Sydamerika erbjuder theLotter Sverige fler lotterier från regionen. Peruanska Tinka och chilenska Clasico Loto är bara två exempel. Ta en titt på vår lista över internationella lotterier och uppptäck de spännande lotterierna vars resultat du kan betta på!Sydafrikas största lottovinster

Alla är inte medvetna om att lotterier från Sydafrika har mycket att erbjuda när det gäller fantastiska vinster. Tack vare att det populäraste lottot i landet saknar ett jackpott-tak kan huvudvinsterna växa och bli riktigt attraktiva.

 • Precis som sin amerikanska motsvarighet har sydafrikanska Powerball titeln som regionens topplotto som har delat ut de största lottovinsterna i landet. Hela nio av landets topp tio jackpottar kommer från SA Powerball.

 • Sydafrikas högsta jackpott på 232 miljoner R (ungefär 213 miljoner kr) vanns i februari 2019 av en enda spelare. Den lyckliga vinnaren var en man i 50-årsåldern som hade köpt sin turbringande lottokupong i Cape Town.

 • Sydafrikanska Powerballs näst största lottovinst, som även är landets näst största lottovinst vanns av en spelare 27 juli 2021. Spelaren kunde kvittera ut drygt 158 miljoner R.

 • På tredje plats finner vi en lottovinst på 153 miljoner R (drygt 88 miljoner kr), även den en SA Powerball-jackpott som vanns i juli 2020. Detta är den största jackpotten som en onlinespelare har vunnit. Vinnaren hade köpt tio lottorader och i den tredje fanns alla dragningsnumren som behövdes för att kamma hem jackpotten.Australiens topp-lottovinster

Vår nästa lista med de största lottovinsterna kommer från Down Under. Australiska lotterier ska inte underskattas för de har vinster som lockar miljontals australiensare och internationella spelare. Liksom Powerball i USA och Sydafrika delar det australiska Powerball regelbundet ut landets största vinster.

 • En huvudvinst på 150 miljoner AU$ (som då motsvarade drygt 1 miljard i svenska kronor) i Australiens Powerball slog alla australiska rekord i september 2019. Var och en av de tre vinnarna, två från Queensland och en från New South Wales, fick vardera 50 miljoner AU$. Detta är den största jackpotten som någonsin delats ut utanför USA och Europa.

 • Den näst största lottovinsten som har delats ut i Australien står Oz Lotto för. I september 2012 fanns fyra kuponger med de rätta vinnarnumren och jackpotten på 111 miljoner AU$ delades i fyra lika delar.

 • I juli 2019, bara några månader före landets lottorekord på 150 miljoner AU$, vann en spelare 110 miljoner AU$ (ungefär 770 miljoner kr) i Australiens Powerball. Även den vinsten delades och tre spelare hemmahörande i Adelaide, Victoria och New South Wales fick en tredjedel var.De senaste åren har lotterier från Australien blivit allt populärare bland internationella lottospelare och det är inte så konstigt med tanke på hur stora jackpottarna kan bli.

Asiens massiva lottovinster

Även om de asiatiska lotterierna inte är lika kända som sina amerikanska eller europeiska motsvarigheter har många lotterier därifrån delat ut några imponerande jackpottar.

 • I juni 2012 blev en spelare i det kinesiska välfärdslotteriet den enda vinnaren av Asiens största jackpott någonsin. Kupongen var värd 570 miljoner RMB¥ (ungefär 660 miljoner kr). Denna vinst är den näst största lottovinsten någonsin utanför USA och Europa. Rekordet dessförinnan i ett kinesiskt lotto var på 565 miljoner RMB¥ och den vinsten vanns i juli 2011.

 • På tredje plats finns en lottovinst på 360 miljoner RMB¥ (ungefär 360 miljoner kr) från år 2009 som det kinesiska välfärdslottot, även kallad ”det tvåfärgade boll-lottot”, delade ut till en spelare från staden Anyang i Henan-provinsen.

För att spela på dessa ovannämnda lotterier måste du resa till Kina för att köpa några spelrader. theLotter Sverige erbjuder för närvarande inte de lotterierna, men kanske kan lotterier från Japan och Filippinerna vara av intresse? Japanska Loto 7 har en jackpottgräns på en miljard ¥ (ca 82 miljoner kr) och är värd att spela på om man är ute efter en större jackpott. I Filippinerna är landets stolthet Ultra Lotto 6/58 som delade ut en rekordvinst på 1,18 miljarder ₱ (ca 205 miljoner kr) i oktober 2018).

Dagliga lotteriers storvinster

Även om de flesta inte tänker på dagliga lotterier när man pratar om stora vinster, så erbjuder dessa lotterier faktiskt några fantastiska jackpottar om man ser till de fantastiska oddsen och den dagliga vinstchansen.

De största dagliga lottovinsterna

Den största dagliga lottovinsten som erbjuds är hos det amerikanska Cash4Life. Jackpotten är 1 000 $ per dag för resten av livet. (Spelare i Sverige som bettar på Cash4Lifes resultat och vinner jackpotten får ut den som en engångssumma på 7 miljoner $). Cash4Lifes vinst kommer inte ens i närheten av de amerikanska superlotterierna Powerball och Mega Millions jackpottar, men det här lottot är attraktivt då det erbjuder spelare en chans att vinna en jackpott på flera miljoner dollar - varje dag i veckan.Ett annat atraktivt dagligt lotto är Italiens MillionDAY som delar ut en garanterad jackpott på 1 miljon € varje dag.

Nya lottorekord kommer att slås

Även om jackpottarna vi listade ovan är de största utdelade lottovinsterna i världen just nu kommer nya rekord att slås med tiden. De nämnda lotteriernas jackpottar är inte på de högsta nivåerna just nu men det kan ändå vara spännande och roligt att betta på dessa lotteriers officiella dragningsresultat hos theLotter Sverige, som har ett stort utbud av internationella lotterier att välja mellan.