Latinamerikansk lotterier online i Sverige

Länderna i Latinamerika och dess invånare har vissa egenskaper som är typiska för regionen, såsom historia, geografi och språk. Utöver att vara ett specifikt område på kartan har Latinamerika även ett starkt kulturellt band som förenar länderna.

Det finns en speciell sak som förenar de latinamerikanska länderna - deras passion för lotterier. Nämn en latinamerikan som inte känner till Melate-lotto!Innehåll:

Vilka lotterier från Latinamerika kan jag spela på i Sverige?

Lottobettingtjänsten theLotter Sverige erbjuder fem lotterier från Latinamerika. Du kan välja att betta på Brasiliens Mega Sena och Quina. Från Peru Kábala och La Tinka. Du kan även välja mellan Chispazo, Melate, Melate Retro och Tris Clasico som är från Mexiko.

vy över en bukt

Listan nedan visar de latinamerikanska lotterierna du kan betta på på theLotter Sveriges webbplats.

Land Lotto

Brasilien

Mega Sena och Quina

Mexiko

Chispazo, Melate, Melate Retro och
Tris Clasico

Peru

Kábala och La Tinka

Hur spelar jag på lotterier från Latinamerika i Sverige?

Du kan spela på lotterier från Latinamerika online genom att betta på de officiella lotteriernas utfall. I tabellen nedan ser du antalet nummer som finns i de olika lotterierna. Den tredje kolumnen visar om det finns ett bonusnummer med i spelet. Bonusnumret dras från samma lottosnurra som huvudnumren dras från och den kan du inte välja.

Lotto Spelmatris Bonusnummer

Chispazo

5/28

-

Kábala

6/40

-

La Tinka

6/48

1 "Boliyapa"

Mega Sena

6/60

-

Melate

6/56

1 bonusnummer

Melate retro

6/39

1 bonusnummer

Quina

5/80

-

Tris Clasico

5/0-9

-

I Tinka, Melate Retro och Melates dragning dras ett bonusnummer som ger extra vinstchanser.

Att spela på Tris Clasico online är speciellt då det finns endast 10 siffror, 0-9, som du kan välja mellan. Eftersom du kan även välja insatstyp och insatsbelopp är detta lottospel intressant och annorlunda.

Latinamerikanska lotterier med störst chans att vinna jackpotten

Latinamerikanska lotterier har vinstodds som uppskattas av många spelare. Om vi jämför dem med de stora amerikanska lotterierna så är det lättare att vinna i de latinamerikanska lotterierna. US Powerball har till exempel jackpottoddsen 1:292 201 338, vilket gör att Mega Senas toppvinst (den svåraste att vinna i Latinamerika) är nästan sex gånger enklare att vinna än den nordamerikanska jättens huvudvinst. I vår artikel om lotterier från Brasilien finns mer om Mega Sena.

Lotto Jackpottodds

Chispazo

1:98 280

Kábala

1:3 838 380

Melate Retro

1:3 262 623

La Tinka

1:9 366 819

Quina

1:24 040 016

Melate

1:32 468 436

Mega Sena

1:50 063 856

Tris Clasico

1:10 - 1:100 000*

*Tris Clasico har ingen jackpott som de övriga lotterierna. I spelet väljer du istället insatstyp och om dina nummer matchar dragningens nummer i den insatstyp som du har valt vinner du en summa pengar. Vinstoddsen beror på vilken sorts insatstyp du har valt.

Efter en titt på de latinamerikanska lotteriernas jackpottodds framgår det tydligt att om man väljer att spela på Chispazo är det lättast att vinna en jackpott i det lottot då jackpottoddsen är endast 1 av 98 280.

Om du är ute efter att vinna en större jackpott är det ett lotto med svårslagna jackpottodds som du ska satsa på.

Lotterierna med de högsta startjackpottarna

Latinamerikanska lottostartjackpottarna skiljer sig stort mellan lotterierna. Den enda jackpotten som bestäms utifrån försäljningen är Mexikanska Chispazos toppvinst (passa på och kolla Chispazos odds som är en av de bästa i lottovärlden). De övriga lotterierna har en garanterad minsta jackpott.

Kolla gärna upp även La Tinkas odds då det lottot har en ganska blygsam startjackpott, men har överraskat rejält några gånger genom att dela ut massiva jackpottar.

Lotto Startjackpott I kronor (cirka)

Melate

30 miljoner MXN

12 miljoner kr

La Tinka

2 miljoner S/.

4,3 miljoner kr

Melate Retro

5 miljoner MXN

2 miljoner kr

Quina

600 000 R$

900 000 kr

Mega Sena

3 miljoner R$

860 000 kr

Kábala

150 000 S/.

318 000 kr

Chispazo

≈ 60 000 MXN

25 000 kr

Tris Clasico

*

*

*Tris Clasico har ingen jackpott eftersom det finns olika insatstyper och insatsbelopp. På Tris Clasicos resultatsida finns mer om vinsterna i en överskådlig tabell.Latinamerikanska lotteriers rekordjackpottar

Många verkar tro att lotterier från Latinamerika erbjuder obetydliga jackpottar, men sanningen är den att flera av lotterierna har delat ut fantastiska huvudvinster som är till och med större än jackpottarna i många europeiska lotterier.

Tabellen nedan visar rekordjackpottarna för de nio latinamerikanska lotterierna som finns på theLotter Sverige. Samtliga jackpottar saknar jackpottgräns, vilket betyder att jackpotten fortsätter att växa tills det finns någon som har valt de rätta numren. Chispazos jackpott är den enda som inte hinner växa till lika stora belopp som de övriga lotteriernas huvudvinster och det har att göra med de goda vinstchanserna.

*Tris Clasico har ingen jackpott utan vinsten beror på vilken insatstyp och insatsbelopp som du väljer.

Det är två lotterier, Mega Sena och Melate som sticker ut från mängden med sina enorma jackpottar.

Beskattas latinamerikanska lottovinster?

En del länder beskattar spelarnas lottovinster. Det betyder att innan vinnarna får ut sin vinst drar lotterierna av en summa som motsvarar skattesatsen i respektive land.

Du som spelar från Sverige bettar på det officiella lottoresultatet och det betyder att det officiella lottot inte har något med din vinst att göra utan det är theLotter Sverige som betalar ut vinsten. MEN för att du ska hamna i samma ekonomiska situation som vinnaren i motsvarande vinstgrupp i det officiella lottot hamnar i gör theLotter Sverige ett avdrag på motsvarande skattesats som gäller i landet där det officiella lottot arrangeras.

Låt oss titta på vilka avdrag du som spelar från Sverige kan förvänta dig om du vinner efter att ha bettat på ett latinamerikanskt lottos slutresultat.

Land Avdrag

Mexiko

7 %

Peru

10 %

Brasilien har 13,8 procents lottoskatt. Men när landets lottovinster annonseras är beloppen efter avdragen skatt. Så om du vinner på ett brasilianskt lotto görs inga avdrag.

När du vinner hos theLotter Sverige kommer beloppet efter ett eventuellt avdrag att sättas in på ditt konto. theLotter Sverige tar inte ut någon provision på lottovinster.

När har de latinamerikanska lotterierna dragning?

De latinska lotterierna har dragning från två gånger i veckan till två dagliga dragningar varje dag i veckan. Tabellen nedan visar lotteriernas dragningstider, men kom ihåg att spelstopp inträder några timmar innan dragningen startar.

För att inte gå miste om en spännande dragning kan du prenumerera på ditt favoritlotto eller köpa ett flerdragningspaket för några dragningar.

Lotto Ti On To Fr

Chispazo

15.00 & 21.15

15.00 & 21.15

15.00 & 21.15

15.00 & 21.15

15.00 & 21.15

15.00 & 21.15

15.00 & 21.15

Kábala

-

21.00

-

21.00

-

21.00

-

La Tinka

-

-

21.00

-

-

-

21.00

Mega Sena

-

-

20.00

-

-

20.00

-

Melate

-

-

21.15

-

21.15

-

21.15

Melate Retro

-

21.15

-

-

-

21.15

-

Quina

20.00

20.00

20.00

20.00

20.00

20.00

-

Tris Clasico

21.00

21.00

21.00

21.00

21.00

21.00

21.00

* Tiderna i tabellen motsvarar lokaltiderna i respektive land.

Historia: spels ursprung i förcolumbiansk tid

Spel och hasardspel har varit en del av latinamerikansk kultur i århundraden. Även om det finns de som säger att lottospel fördes till kontinenten av spanjorerna finns det gott om bevis för att den här sortens spel fanns i mesoamerikanska kulturer långt före den spanska erövringen.

Till exempel var Patolli ett utbrett hasardspel i Mesoamerika och som utövades under spansktiden (200 f.Kr. - 1521 e.Kr.) av Tehotihuacaner, Toltecer, Mayaer, Aztecer, bosättarna i Chichen Itza och folken som erövrades av dem. I spelet använde man några målade brädor i form av ett kors med uppdelade rutor och fem markerade bönor uppfyllde tärningens funktioner. För att få tur i spelen bad deltagarna till den azteciska guden Macuilxochitl. Insatserna varierade allt ifrån filtar, juveler, stenar, slavar och emellanåt även med spelarens liv och frihet som insats.

Ett annat populärt spel vid den tiden var ett bollspel med religiösa konnotationer som spelades av de förcolombianska folken i Mesoamerika. Spelet har haft flera varianter genom historien beroende på geografi. Nahuaner kallade det Tlatchtli eller Ulama och mayaerna kallade det för Poktapok eller Tipitzil. Trots sin rituella bakgrund åtföljdes dessa spel vanligtvis av stora insatser, både av folket och av härskarna. Vissa arkeologer tror att spelet användes även i politiska syften för att förhindra krig. Insatserna i dessa spel var höga: ledarnas liv eller ett åtråvärt territorium.

Spelen har sedan dess utvecklats till dagens lotterier. Mexikos nationella lotteri, grundat 1770, är den första officiella lotto-organisationen i Latinamerika. Över fyrtio år senare, 1813, fick Venezuela en egen lotto-organisation grundat av Cortes av Cádiz. Idag har varje latinamerikanskt land minst ett eget lotto och traditionen att spela är djupt rotad i kulturen.Vill du spela lotterier från Latinamerika men vet inte vilka nummer du ska välja? Då kanske det kan hjälpa att ta en titt i vår artikel om hur man kan välja lottonummer.

Lottospel går tillbaka århundraden även i Japan. I vår guide om japanska lotterier kan du läsa vad som gör japanska lotterier så speciella.