Japanska lotterier

Upptäck Fjärran Österns lottopärlor med theLotter Sveriges guide om japanska lotterier! Du kommer att bli positivt överraskad av Loto 6, Loto 7 och Mini Loto. Dessa lottospel är populära bland de japanska spelarna och den senaste tiden har även spelare utanför Japans gränser fått upp ögonen för dem.Innehåll:

Japan har mycket att erbjuda vad gäller lotterier

Du kanske förknippar önationen Japan med dess forntida unika kultur, moderna tekniska prylar och sofistikerade maträtter, men har du hört om lottospelen som erbjuder några av de största vinsterna i Asien? Japan har haft lottodragningar sedan 1400-talet då helgedomar och tempel arrangerade dem för att få in pengar för reparationer och underhåll. De lyckliga vinnarna kunde vinna amuletter som skulle föra lycka och tur med sig. Århundraden senare spelar lottofans fortfarande på japanska lotterier, inte för att få en lyckobringande amulett utan för pengavinsternas skull.

Vilka lotterier från Japan är tillgängliga på thelotter Sverige?

Du hittar tre lotterier från Japan på theLotter Sverige som du kan betta på; Loto 6, Loto 7 och Mini Loto. Japan har många fler lotterier, men vi har valt att koncentrera oss enbart på de som finns i theLotter Sveriges utbud.

Hur går det till att spela på lotterier från Japan om man är i Sverige?

Det är inte så svårt att spela på japanska lotterier online från Sverige då det är bara att gå in på theLotter Sveriges lista över internationella lotterier. När du har valt ett japanskt lotto som du vill spela på är det betting på dragningsresultatet som gäller. Du väljer dina nummer och betalar för dina lottospel. Du deltar alltså inte i det officiella lottot med en fysisk lottokupong utan följer endast resultatet genom att betta på det.

Om du vinner via lottobetting betalar theLotter Sverige ut vinsten, inte det officiella lottot. Vinsterna motsvarar de vinster som vinnarna får ut i det officiella japanska lottot.

Hurdana spelformat har lotterier från Japan?

Det som förenar de tre japanska lotterierna som finns här på theLotter Sverige är att nummerintervallet är ganska lågt om man jämför med många andra lotterier. Loto 6 har 43 nummer jämfört med Loto 7 som har 37 och Mini Loto har endast 31 nummer.

Den andra kolumnen i tabellen nedan visar antalet nummer som finns i spelet och hur många nummer du ska välja. Den tredje kolumnen visar hur många bonusnummer som finns med i lottospelet. Bonusnumrets syfte är att skapa fler vinstkategorier.

Lotto Spelmatris Bonusnummer

Loto 6

6/43

1

Loto 7

7/37

2

Mini Loto

5/31

1I vilket av de japanska lotterierna har jag störst chans att vinna?

Många spelare vill veta jackpottoddsen innan de börjar spela. Först och främst påverkas lottooddsen av två saker: Antalet nummer du måste matcha och det totala antalet nummer i spelet. Ju lägre dessa båda är, desto större är dina chanser att vinna.

Mini Loto har jackpottodds på 1 av 169 911 och detta beror på just det lilla nummerintervallet och att man behöver endast fem rätta nummer för att vinna huvudvinsten. Kolla gärna in sidan för japanska Mini Loto-resultatet där du har oddsen för alla vinstnivåerna!

Loto 6 hamnar på andra plats med jackpottoddsen 1 av 6 096 454. Jackpottoddsen är ett resultat av det större gissningsintervallet (1-43) och kravet på en sex-nummermatchning. Japans Loto 7 vinster är större än de två ovanstående lotteriers vinster och det är på grund av att det är svårare att pricka in sju nummer. Jackpottoddsen är 1 av 10 295 472 och spelet är värt att spela om du är ute efter en högre japansk jackpott.

Lotto Jackpottodds

Loto 6

1:6 096 454

Loto 7

1:10 295 472

Mini Loto

1:169 911

Men vad säger oddsen egentligen? Jo, ett lotto som har låga jackpottodds tenderar att ha en mindre jackpott jämfört med ett lotto som har svårslagna odds. Ett lotto där oddsen är förmånliga hinner jackpotten inte växa till sig innan det finns en kupong med de rätta numren medan det kan dröja flera dragningar innan det finns en jackpottvinnare i ett lotto med höga jackpottodds. Läs gärna mer om odds i vår artikel om vilket lotteri som har de bästa oddsen!Vilka lotterier från Japan har de högsta startjackpottarna?

Det är en stor skillnad på startjackpottarna på de tre japanska lotterierna som theLotter Sverige har på sin webbplats. Både Loto 6 och Loto 7 har fasta startjackpottar medan Mini Lotos jackpott är beroende av försäljningen.

Det går inte att säga vad vinsterna motsvarar exakt i svenska kronor då växelkursen förändras hela tiden, så de satta svenska summorna i tabellen kan skilja sig starkt från dagens värde.

Lotto Startjackpott I kronor (cirka)

Loto 6

200 miljoner ¥

ca 14 miljoner kr

Loto 7

600 miljoner ¥

ca 44 miljoner kr

Mini Loto*

ca 10 miljoner ¥

ca 700 000 kr

*Den slutliga vinstsumman är beroende av kupongförsäljningen och däför kan jackpotten vara både större och mindre än det på förhand annonserade beloppet på 10 miljoner ¥.

Hur stora kan de japanska jackpottarna bli?

Både Loto 6 och 7 har jackpott-tak, 600 miljoner ¥ respektive 1 miljard ¥, medan Mini Lotos jackpott bestäms utifrån försäljningen och som sedan måste delas ut vid varje dragning. Om det inte finns en jackpottvinnare får vinnarna i vinstklassen under ta del av huvudvinsten. Men oftast finns det mer än en jackpottvinnare i varje Mini Lotodragning då oddsen är så bra.

Då växelkurserna fluktuerar är vinstsummorna i svenska kronor, i tabellen nedan, bara ungefärliga.

*Mini Loto har inget jackpottöverföringssystem, vilket betyder att alla vinstpengarna måste fördelas bland dragningens vinnare. Jackpottsumman kan vara både större och mindre än det på förhand annonserade beloppet på 10 miljoner ¥ då den bestäms utifrån kupongförsäljningen.När har de japanska lotterierna dragning?

Loto 6 har dragning två gånger i veckan och du kan se japanska loto 6 resultatet här på webbplatsen strax efter att dragningen är över och resultatet har godkänts av det anordnande lottokontoret.

Lotto Dragning

Lotto 6

måndagar & torsdagar

Loto 7

fredagar

Mini Loto

tisdagar

Behöver jag betala skatt på japanska lottovinster?

När en spelare i Japan vinner på ett japanskt lotto betalar denne ingen skatt på sin lottovinst. Det betyder att du som bettar och vinner på ett lotto från Japan får ut hela vinsten så som den motsvarar i det officiella lottot. Mer information hittar du i vår artikel om avdragsfria lottovinster.

När du bettar på theLotter Sverige tar lottobettingtjänsten inte ut någon kommission på din vinst, oavsett hur stor den är. Det du vinner är ditt.

Vi rekommenderar alltid att man ska kolla med den svenska skattemyndigheten om man behöver betala skatt i Sverige då svensk skattelagsstiftning kan kräva in skatt beroende på den enskildes situation.

Japanska moln

Japans unika lottohistoria

Lotterispel går tillbaka århundraden i Japan. En av de tidigaste uppgifterna är från 1624 där det framkommer att besökare i ett tempel i provinsen Ryuanji, dagens Osaka, la en träplatta med påskrivet namn i en låda mellan nyårsdagen och den 7 januari. Den 7 januari valde en munk tre träplattor ur lådan och var och en av vinnarna fick en lyckoamulett.

Liknande lotterispel anordnades under hela Edo-perioden som ett sätt för tempel och helgedomar att få in pengar för underhåll av de heliga byggnaderna.

När lotterierna fick allt fler spelare började privata företag anordna lotterispel. Detta gillades inte av Shogunate-regeringen som upprepade gånger förbjöd lotterier då de ansågs göra allmänheten materialistisk. Den ekonomiskt instabila regeringen kunde emellertid inte ge ekonomisk hjälp till tempel och helgedomar och därför tilläts lotteriförsäljning för en tid. År 1842 förbjöd den regerande Tenpo-regeringen lotterier helt under de kommande 103 åren.

Japans moderna lottosystem lanserades i oktober 1945, tre månader efter slutet av andra världskriget, som ett sätt att förhindra inflation efter kriget. 1948 fick varje prefektur (administrativt område) etablera ett eget lokalt lotto för att få in pengar till återuppbyggnaden av förödelsen som kriget hade orsakat. När den ekonomiska situationen blev bättre lanserade Japan det nationella lotteriet Takerakuji år 1954. Det var först i slutet av 1980-talet när de nummervalda lotterier som vi är vana vid kom till Japan. Mini Loto lanserades 1999, Loto 6 år 2000 och så sent som 2013 lanserades Loto 7.

Genom århundradena har lotterier förblivit ett oumbärligt sätt att hjälpa och underhålla prefekturer över hela Japan utan att höja skatten för folket. När japanerna spelar ett japanskt lotto går 45 % av intäkterna till vinnarna, medan 40 % av intäkterna går till de lokala myndigheterna och de återstående 15 % täcker detaljhandelns provisioner och administrationskostnader. Enligt en undersökning publicerad år 2016 på Takarakuji-webbplatsen har cirka 76,4 % av Japans befolkning spelat på lotto minst en gång.

Japanska lotterier på theLotter Sverige

Japanska lotterier har vunnit många lottospelares gunst tack vare vinstvänliga odds och spännande vinster. Spelare bosatta i Sverige kan lottobetta på theLotter Sverige, en lottobettingtjänst online. theLotter Sverige är trygg plats att betta på och du hittar Loto 6, Loto 7 och Mini Loto där.


Om du är intresserad av lotterier från andra länder har theLotter Sverige ett stort utbud av lotterier som du kan välja mellan. På webbplatsen hittar du många sorters lotterier och även världens största lotto; US Powerball som ståtar med världsrekord i jackpott.