Mega Millions och Powerball - en jämförelse

Amerikanska Mega Millions och Powerball är de två största lotterierna i världen. Båda spelen erbjuder ofta jackpottpriser värda hundratals miljoner dollar och ibland än större. Powerball satte för några år sedan världsrekord med sin jackpott på 1,58 miljarder $ och Mega Millions är inte långt efter med ett topp-pris på 1,53 miljarder $.Innehåll:

Mega Millions och Powerball har mycket gemensamt, men det finns även skillnader mellan spelen. Vilket lotteri har bättre odds, Powerball eller Mega Millions? Vilket spel ger bättre priser? Vilket av de två lotterierna är det bättre att spela på? Fortsätt och läs och hitta svaren på alla dina frågor i vår jämförelse av Mega Millions och Powerball!

Spelregler

Spelreglerna för Mega Millions och Powerball är i princip desamma. Du väljer fem huvudnummer och ett tilläggsnummer. Om du matchar alla dragna numren vinner du lotterijackpotten och med partiella matchningar har du chans att vinna mindre priser.

Låt oss jämföra de här två populära amerikanska lotterierna.

Mega Millions Powerball

Dragning

tis & ons

mån, ons & lör

Huvudnummer

1-70

1-69

Extra nummer

Mega Ball

Powerball

Intervall för extra nr

1-25

1-26

Startjackpott

≈20 miljoner $*

≈20 miljoner $*

Rekordjackpott

1,53 miljarder $

1,58 miljarder $

Jackpottodds

1:302 575 350

1:292 201 338

Prisgrupper

9

9

Multiplicerare

Megaplier

Power Play

Max multiplikator

5x

10x

*Den annonserade jackpotten baseras på spelförsäljning och räntor och meddelas före varje dragning.

Världsrekord i jackpottar

Powerball och Mega Millions är kända för att dela ut massiva jackpottpriser, de absolut största i världen. I mars 2012 delade Mega Millions ut en rekordstor jackpott på 656 miljoner $ och världsrekordet höll i sig ända till 13 januari 2016 då Powerball delade ut ett förstapris på 1,58 miljarder $.

I oktober 2018 såg det ut som om Mega Millions var på väg att slå Powerballs jackpottrekord. Inför dragningen annonserade Mega Millions att jackpotten var på 1,6 miljarder $, men efter dragningen visade det sig att slutpriset blev snäppet lägre än Powerballs rekord då kupongförsäljningen inte hade levt upp till förväntningarna.

Men Mega Millions-dragningen 23 oktober 2018 satte ett världsrekord trots att den inte var världens högsta jackpott. Förstapriset på 1,53 miljarder $ vanns nämligen av en enda spelare från South Carolina. Detta är den största jackpotten någonsin som vunnits med en enda kupong.

Mega Millions är känt för att ha delat ut en andra miljard-dollar-jackpott. Detta hände 22 januari 2021 då fyra bolagsspelare vann 1,05 miljarder $. Detta pris delades av en lotteriklubb med fyra medlemmar som kallade sig för Wolverine FFL Club.

Läs även om de största Powerballvinnarna och om deras fantastiska jackpottar!

Megaplier och Power Play

Megaplier i Mega Millions och Power Play i Powerball är valfria prismultiplikatorer som kan läggas till lotterispelen mot en extra avgift. Dessa multiplikatorer gör det möjligt för spelare att vinna högre sekundära priser, alltså icke-jackpottpriser.

Till skillnad från tilläggsnumret som spelarna väljer när de fyller i sina spelrader (Mega Ball for Mega Millions och Powerball for Powerball) väljs spelens multiplikatorer slumpmässigt av lotterierna vid dragningen. Detta görs separat efter att huvudnumren och tilläggsnumret har dragits.

I båda spelen kan multiplikatorn ha ett värde på 2x, 3x, 4x eller 5x. I Powerball finns även multiplikatorn 10x, som är aktiveras när jackpotten är under 150 miljoner $.

Medan multiplikatorn aldrig påverkar jackpottens storlek avgör den hur många gånger de sekundära priserna kommer att multipliceras. Spelare som adderar multiplikatorn till sina spel vinner det sekundära priset gånger det nummer som multiplikatorn visar.

Det finns ytterligare en skillnad mellan Power Play och Megaplier. Megapliern multiplicerar alla sekundära priser på Mega Millions-vinstlista. Detta betyder att en spelare som vinner spelets andrapris kan vinna 5 miljoner $ om den valda Megapliern var 5x. Power Play däremot multiplicerar alla sekundära priser förutom andrapriset. Powerballs andrapris är 2 miljoner $ oavsett vilket Power Play-nummer som dyker upp i dragningen.Vilka har bättre priser, Powerball eller Mega Millions?

Powerball har delat ut en jackpott på 1,58 miljarder $ och Mega Millions högsta jackpott var på 1,53 miljarder $, så båda lotterierna kan ha astronomiskt höga förstapriser. De högsta sekundära priserna i båda spelen är mycket lika men med en liten skillnad. Mega Millions delar ut ett ”matcha-5-pris” på en miljon dollar och det kan växa så högt som 5 miljoner $ med Megaplier. Powerballs ”matcha-5-priset” är också på en miljon dollar och med Power Play är det 2 miljoner $.

I både Mega Millions och Powerball vinner du lotteriets jackpott om du matchar alla fem huvudnumren och tilläggsnumret. Alla andra prisnivåer i dessa spel har exakt samma matchningskrav. De utdelade priserna är dock inte desamma i Powerball och Mega Millions. Följande tabell visar skillnaderna mellan dem:

Pris Matchningar Mega Millions pris Powerballs pris

1

5 + 1*

Jackpott

Jackpott

2

5

1 miljon $

1 miljon $

3

4 + 1

10 000 $

50 000 $

4

4

500 $

100 $

5

3 + 1

200 $

100 $

6

3

10 $

7 $

7

2 + 1

10 $

7 $

8

1 + 1

4 $

4 $

9

0 + 1

2 $

4 $

*Det första numret är huvudnummer och nummer 1 efter plustecknet är tilläggsnumret Mega Ball i Mega Millions och Powerball i Powerball.

Vilket är lättare att vinna, Mega Millions eller Powerball?

Både Mega Millions och Powerball har jackpottar som inte är lätta att vinna, men oddsen är något bättre för Powerball. Oddsen för att vinna Powerballs jackpott är 1:292 201 338 medan oddsen för att vinna Mega Millions topp-pris är 1:302 575 350. Chanserna att vinna sekundära priser i de två lotterierna är ganska lika, även om det finns vissa skillnader.

Oddsen för att vinna i Powerball och Mega Millions skiljer sig lite eftersom spelen har olika nummerintervall. I tabellen nedan kan du jämföra Mega Millions jackpottodds med Powerballs.

Pris Matchningar Mega Millions odds Powerball odds

1

5 + 1

1:302 575 350

1:292 201 338

2

5

1:12 607 306

1:11 688 053

3

4 + 1

1:931 001

1:913 129

4

4

1:38 792

1:36 525

5

3 + 1

1:14 547

1:14 494

6

3

1:606

1:579

7

2 + 1

1:693

1:701

8

1 + 1

1:89

1:92

9

0 + 1

1:37

1:38

Och hurdana är oddsen för att vinna ett pris, vilket som helst, i dessa två lotterier?

Lotterispel Lotteriodds

Mega Millions

1 av 24

Powerball

1 av 24,9

I vår artikel om lotterier med de bästa oddsen kan du läsa mer om vad de olika oddsen mäter och vilka lotterier som erbjuder de bästa respektive mindre förmånliga oddsen.

Ytterligare skillnader mellan Mega Millions och Powerball

Det finns några saker till som skiljer sig mellan Mega Millions och Powerball.

  • Powerballs första dragning ägde rum 22 april 1992. Mega Millions första dragning hölls 6 september 1996. Läs gärna mer om Mega Millions fantastiska historia!

  • Mega Millions erbjuder ett ”Just the jackpot”-spel som gör det möjligt för spelare att bara spela om jackpottpriset. (Den här möjligheten finns inte för spelare i Sverige utan endast för spelare i fjorton stater i USA.) Powerball erbjuder inte något liknande spel.

  • Mega Millions dragnigar hålls varje tisdags- och fredagskväll på WSB-TV studion i Atlanta, Georgia. Dragningarna för Powerball hålls varje måndag-, onsdag- och lördagkväll i Universal Studios i Orlando, Florida.

  • Mega Millions spelas i 47 jurisdiktioner: 45 stater plus District of Columbia och Jungfruöarna i USA. Powerball-kuponger kan köpas i de jurisdiktionerna, men till skillnad från Mega Millions, även i Puerto Rico.

Made in USA

Vad har Mega Millions och Powerball gemensamt?

Förutom att vara mycket populära över hela världen har Mega Millions och Powerball ett antal saker gemensamt. Här är några av dem.

  • I USA är kostnaden för Mega Millions-spel samt priset på Powerball-spel 2 $ styck och ytterligare 1 $ om spelaren väljer att inkludera Megaplier/Power Play-funktionen. Om du spelar via theLotter Sverige skiljer sig inte kostnaden för de båda spelen.

  • Startjackpotten i båda spelen är cirka 20 miljoner dollar, men kan variera då prissumman påverkas av försäljningen.

  • Jackpottpriserna i båda spelen kan tas ut antingen som en engångsbetalning eller i 30 årliga betalningar (som ökar med 5 procent per år).

  • Du behöver inte resa till USA för att spela Mega Millions och Powerball för du kan spela genom att betta på dessa officiella lotteriers dragningsresultat online på theLotter Sverige.Vilket ska man välja, Mega Millions eller Powerball?

Mega Millions och Powerball liknar varandra och priserna du kan vinna är otroliga. Om vår jämförelse gör att du inte kan bestämma dig för vilket lotteri du ska spela, finns det en enkel slutsats. Spela på både Mega Millions och Powerball eller pröva först det ena lotteriet och sedan det andra. Om du inte tycker att dessa lotterier passar dig kan du hitta fler internationella lotterier på theLotter Sverige.