Mega Millions och Powerball - en jämförelse

Amerikanska Mega Millions och Powerball är de två största lotterierna i världen. Båda spelen erbjuder ofta jackpottar värda hundratals miljoner dollar och ibland än större. Powerball satte världsrekord i jackpott i november 2022 när den delade ut 2,04 miljarder $. Powerball innehar även andraplats i rekordjackpottar. År 2016 delade PB nämligen ut en jackpott på 1,58 miljarder $. Mega Millions är inte långt efter med en toppvinst på 1,53 miljarder $ och hamnar på tredje plats i lottojackpottrekord.Innehåll:

Mega Millions och Powerball har mycket gemensamt, men det finns även skillnader mellan dem. Vilket lotto har bättre odds, Powerball eller Mega Millions? Vilket spel ger bättre vinster? Vilket av de två lotterier är det bättre att spela på? Fortsätt och läs och hitta svaren på alla dina frågor i vår jämförelse av Mega Millions och Powerball!

Spelregler

Spelreglerna för Mega Millions och Powerball är de samma. Du väljer fem huvudnummer och ett tilläggsnummer. Om du matchar alla dragna numren vinner du jackpotten och med några matchningar har du chans att vinna mindre vinster.

Låt oss jämföra de här två populära amerikanska lotterierna.


Powerball vs Mega Millions

*Den annonserade jackpotten baseras på spelförsäljning och räntor och meddelas före varje dragning.


Världsrekord i jackpottar

Powerball och Mega Millions är kända för att dela ut massiva jackpottar, de absolut största i världen. I mars 2012 delade Mega Millions ut en rekordstor jackpott på 656 miljoner $ och världsrekordet höll i sig ända till 13 januari 2016 då Powerball delade ut en jackpott på 1,58 miljarder $. Det tog några år, men i november 2022 slog Powerball sitt eget jackpottrekord med en ännu större toppvinst. Powerball kan nu skryta med en rekordjackpott på 2,04 miljarder $.

I oktober 2018 såg det ut som om Mega Millions var på väg att slå Powerballs dåvarande jackpottrekord. Inför dragningen annonserade Mega Millions att jackpotten var på 1,6 miljarder $, men efter dragningen visade det sig att jackpotten blev snäppet lägre än Powerballs rekord då kupongförsäljningen inte hade levt upp till förväntningarna.

Men Mega Millions-dragningen 23 oktober 2018 satte ett världsrekord trots att den inte var världens högsta jackpott. Förstavinsten på 1,53 miljarder $ vanns nämligen av en enda spelare från South Carolina. Detta är den största jackpotten någonsin som vunnits med en enda kupong.

Mega Millions är känt för att ha delat ut tre miljardjackpottar till. Den 22 januari 2021 vann fyra bolagsspelare 1,05 miljarder $. Denna vinst delades av en lottoklubb med fyra medlemmar som kallade sig för Wolverine FFL Club.

Året efter den andra miljardvinsten var det åter dags för en otrolig jackpott. I juli 2022 gick 1,33 miljarder dollar till två Illinois-bor, som har valt att vara anonyma. Ett halvår senare, den 13 januari 2023, delade Mega Millions åter ut en jackpott på över en miljard, rättare sagt 1,348 miljarder $. Vinnaren kommer från delstaten Maine.

Läs även om de största Powerballvinnarna och om deras fantastiska jackpottar!

Megaplier och Power Play

Megaplier i Mega Millions och Power Play i Powerball är valfria vinstmultiplikatorer som du, mot en extra avgift, kan lägga till dina lottospel. Dessa multiplikatorer gör det möjligt för spelare att vinna större icke-jackpottvinster.

Till skillnad från tilläggsnumret som spelarna väljer när de fyller i sina spelrader (Mega Ball i Mega Millions och Powerball i Powerball) väljs spelens multiplikatornummer slumpmässigt av lotterierna vid dragningen. Detta görs separat antingen före eller efter att huvudnumren och tilläggsnumret har dragits.

I båda spelen kan multiplikatorn ha ett värde på x2, x3, x4 eller x5. I Powerball finns även multiplikatorn x10, som aktiveras när jackpotten är under 150 miljoner $.

Medan multiplikatorn aldrig påverkar jackpottens storlek avgör den hur många gånger de övriga vinsterna kommer att multipliceras. Spelare som adderar multiplikatorn till sina spel vinner icke-jackpottvinsten gånger det nummer som multiplikatorn visar.

Det finns ytterligare en skillnad mellan Power Play och Megaplier. Megapliern multiplicerar alla vinster förutom jackpotten på Mega Millions-vinstlista. Detta betyder att en spelare som vinner spelets andravinst kan vinna 5 miljoner $ om den valda Megapliern var x5. Power Play däremot multiplicerar alla icke-jackpottvinster förutom andrakategorivinsten. Powerballs näst största vinst är 2 miljoner $ oavsett vilket Power Play-nummer som dyker upp i dragningen.Har Powerball eller Mega Millions bättre vinster?

Powerball har delat ut en jackpott på 2,04 miljarder $ och Mega Millions högsta jackpott var på 1,53 miljarder $, så båda kan ha astronomiskt höga jackpottar. De högsta icke-jackpottvinsterna i båda spelen är mycket lika men med en liten skillnad. Mega Millions delar ut ett ”matcha-5-vinst” på en miljon dollar och den kan växa så högt som 5 miljoner $ med Megaplier. Powerballs ”matcha-5-vinsten” är också på en miljon dollar och med Power Play blir den 2 miljoner $.

I både Mega Millions och Powerball vinner du jackpotten om du matchar alla fem huvudnumren och tilläggsnumret. Alla andra vinstnivåer i dessa spel har exakt samma matchningskrav. De utdelade vinsterna är dock inte de samma. Följande tabell visar skillnaderna mellan dem:

Vinst Matchningar Mega Millions vinst Powerballs vinst

1

5 + 1*

Jackpott

Jackpott

2

5

1 miljon $

1 miljon $

3

4 + 1

10 000 $

50 000 $

4

4

500 $

100 $

5

3 + 1

200 $

100 $

6

3

10 $

7 $

7

2 + 1

10 $

7 $

8

1 + 1

4 $

4 $

9

0 + 1

2 $

4 $

*Det första numret är huvudnummer och nummer 1 efter plustecknet är tilläggsnumret Mega Ball i Mega Millions och Powerball i Powerball.

Vilket är lättare att vinna i, Mega Millions eller Powerball?

Både Mega Millions och Powerball har jackpottar som inte är lätta att vinna, men oddsen är något bättre för Powerball. Powerballs jackpottodds är 1:292 201 338 medan oddsen för att vinna Mega Millions toppvinst är 1:302 575 350. Chanserna att vinna de övriga vinsterna i de två lotterierna är ganska lika, även om det finns vissa skillnader.

Oddsen för att vinna i Powerball och Mega Millions skiljer sig lite eftersom spelen har olika nummerintervall. I tabellen nedan kan du jämföra Mega Millions jackpottodds med Powerballs.

Vinst Matchningar Mega Millions odds Powerballs odds

1

5 + 1

1:302 575 350

1:292 201 338

2

5

1:12 607 306

1:11 688 053

3

4 + 1

1:931 001

1:913 129

4

4

1:38 792

1:36 525

5

3 + 1

1:14 547

1:14 494

6

3

1:606

1:579

7

2 + 1

1:693

1:701

8

1 + 1

1:89

1:92

9

0 + 1

1:37

1:38

Och hurdana är oddsen för att få en vinst, vilken som helst, i dessa två lotterier?

Lottospel Lottoodds

Mega Millions

1 av 24

Powerball

1 av 24,9

I vår artikel om lotterier med de bästa oddsen kan du läsa mer om vad de olika oddsen mäter och vilka lotterier som erbjuder de bästa respektive mindre förmånliga oddsen.

Ytterligare skillnader mellan Mega Millions och Powerball

Det finns några saker till som skiljer sig mellan Mega Millions och Powerball.

  • Powerballs första dragning ägde rum 22 april 1992. Mega Millions första dragning hölls 6 september 1996. Läs gärna mer om Mega Millions fantastiska historia!

  • Mega Millions erbjuder ett ”Just the jackpot”-spel som gör det möjligt för spelare att bara spela om jackpotten. (Den här möjligheten finns inte för spelare i Sverige utan endast för spelare i fjorton stater i USA.) Powerball erbjuder inte något liknande spel.

  • Mega Millions dragnigar hålls varje tisdags- och fredagskväll på WSB-TV studion i Atlanta, Georgia. Dragningarna för Powerball hålls varje måndag-, onsdag- och lördagkväll i Universal Studios i Orlando, Florida.

  • Mega Millions spelas i 47 jurisdiktioner: 45 stater plus District of Columbia och Jungfruöarna i USA. Powerball-kuponger kan köpas i de jurisdiktionerna, men till skillnad från Mega Millions, även i Puerto Rico.

Made in USA

Vad har Mega Millions och Powerball gemensamt?

Förutom att vara mycket populära i både USA och resten av världen har Mega Millions och Powerball ett antal saker gemensamt. Här är några av dem.

  • I USA är kostnaden för Mega Millions och Powerball två dollar per rad och ytterligare en dollar om spelaren väljer att inkludera Megaplier/Power Play-funktionen. Om du spelar via theLotter Sverige skiljer sig inte priset mellan de båda spelen.

  • Startjackpotten i båda spelen är cirka 20 miljoner dollar, men kan variera då vinstsumman påverkas av försäljningen.

  • Jackpottvinsterna i båda spelen kan tas ut antingen som en engångsbetalning eller i 29 årliga betalningar (som ökar med 5 procent per år).

  • Du behöver inte resa till USA för att spela Mega Millions och Powerball för du kan spela genom att betta på de officiella dragningsresultaten online på theLotter Sverige.Vilket ska man välja, Mega Millions eller Powerball?

Mega Millions och Powerball liknar varandra och vinsterna du kan vinna är otroliga. Om vår jämförelse gör att du inte kan bestämma dig för vilket lotto du ska spela, finns det en enkel slutsats. Spela på både Mega Millions och Powerball eller pröva först det ena lottot och sedan det andra. Om du inte tycker att dessa lotterier passar dig kan du hitta fler internationella lotterier på theLotter Sverige.