EuroMillions jackpott har ett tak

EuroMillions jackpott har ett tak på 240 miljoner € och är den högsta möjliga vinsten i detta populära paneuropeiska lottot. När jackpotten når taket på 240 miljoner € förs alla medel från försäljningen, som skulle ha lagts till jackpotten, ner till den andra vinstkategorin. Om det inte finns några vinnare till EuroMillions jackpott efter fyra konsekutiva dragningar blir den femte dragningen en måste-vinnas-dragning. Det betyder att om det fortfarande saknas en jackpottvinnare i den femte dragningen delas hela jackpottbeloppet på 240 miljoner € mellan vinnarna i den näst högsta vinstkategorin.Spännande nyheter:Årets första EuroMillions Superdragning kommer att hållas fredagen 3 mars 2023. Den extra stora jackpotten börjar på 130 miljoner € och kan växa upp till 240 miljoner €.


EM jackpottgräns

Hur fungerar taket för EuroMillions jackpott?

EuroMillions jackpott börjar på 17 miljoner €. Om ingen vinner jackpotten fortsätter den att växa från dragning till dragning och som mest kan den bli 240 miljoner €. När EuroMillions når sitt jackpott-tak kommer alla intäkter från spelförsäljningen, som skulle ha gjort jackpotten ännu större, istället att föras över till den näst högsta vinstgruppen.

EuroMillions-jackpotten kan vara kvar på sitt högsta belopp i max fyra konsekutiva dragningar. Om det under den tiden inte finns någon jackpottvinnare kommer den femte dragningen att erbjuda en måste-vinnas-jackpott. Om jackpotten inte vinns då heller kommer jackpottpengarna att delas ut till vinnarna i vinstklassen under.

När jackpotten når taket på 240 miljoner € och någon vinner den startar EuroMillions jackpotten åter på 17 miljoner €, som är dess startjackpott, och en ny jackpottserie börjar. Jackpottgränsen i den nya jackpottserien höjs då med 10 miljoner €. Det betyder att huvudvinsten kan bli 250 miljoner € efter några dragningar.


Historik om EuroMillions jackpottgräns

Det första ”jackpott-taket” var faktiskt en ”roll-over-limit”, en begränsning på antalet dragningar, som togs i bruk i februari 2004. Jackpotten kunde då växa under maximalt elva dragningar i rad och om ingen matchade alla fem numren och båda tilläggsnumren Lucky Stars gick jackpotten till vinnarna i den näst högsta vinstnivån.

I november 2009 beslutade lottoansvariga på EuroMillions att rollover-gränsen på 185 miljoner € skulle höjas med 5 miljoner € när jackpottgränsen nåddes och en spelare tog hem vinsten. I juli 2011 vann Chris och Colin Weir från Skottland toppvinsten på 185 miljoner € och direkt därpå höjdes jackpott-taket till 190 miljoner €.

I september 2016 gjordes en del förändringar i EuroMillions-spelet. Antalet dragningar med en jackpott på 190 miljoner €, innan en måste-vinnas-dragning skulle ske, höjdes från en till fyra dragningar.

Regeländringar, som infördes i februari 2020, höjde jackpottgränsen till 200 miljoner € med möjlighet att växa så högt som 250 miljoner € i olika jackpottserier. I skrivande stund kan en EuroMillions jackpott växa till maximalt 240 miljoner €.

Viktiga datum om EuroMillions jackpott-tak

Datum EuroMillions nyheter

November 2006

EuroMillions jackpott rullade över elva gånger, som var max antal överrullningar. Fredagen den 17 november 2006 fanns ingen kupong med de rätta numren så jackpotten gick istället till vinnarna i den andra vinstkategorin. 20 lyckliga spelare tog hem 9,65 miljoner € vardera.

November 2009

Jackpottgränsen ändrades till 185 miljoner €.

Juli 2011

EuroMillions jackpotten nådde sitt nya maximum på 185 miljoner € och vanns av Chris och Colin Weir från Skottland den 12 juli 2011.

Januari 2012

Jackpottgränsen ändrades till 190 miljoner €.

Augusti 2012

EuroMillions-jackpotten nådde sitt nya tak på 190 miljoner € den 7 augusti 2012 och tre dagar senare tog Adrian och Gillian Bayford i Suffolk, Storbritannien, hem hela vinsten.

Oktober 2014

EuroMillions nådde jackpottgränsen på 190 miljoner € fredagen den 24 oktober 2014 och vanns av en spelare i Portugal.

September 2016

Som en del av reglerförändringarna som infördes i EuroMillions-spelet sattes en jackpottgräns på 190 miljoner € som skulle bestå under fyra dragningar och den femte dragningen skulle vara en måste-vinnas-dragning.

Oktober 2019

EuroMillions jackpotten steg till 190 miljoner €, en fantastisk vinst som gick till en spelare i Storbritannien.

Februari 2020

EuroMillions förändrade jackpottstrukturen och höjde huvudvinsten initialt till 200 miljoner € med möjlighet att den kunde växa så högt som 250 miljoner €.

December 2020

Efter att en fransk spelare vann EuroMillions rekordjackpott på 200 miljoner € höjdes jackpott-taket till 210 miljoner €.

Februari 2021

EuroMillions jackpott-tak höjdes till 220 miljoner € efter att en spelare från Schweiz vann 210 miljoner €-jackpotten 26 februari 2021.

Oktober 2021

EuroMillions jackpott fick ett nytt tak på 230 miljoner € efter att en fransman vann jackpotten på 220 miljoner € 15 oktober 2021.

Juli 2022

En spelare från Storbritannien kammade hem en jackpott på 230 miljoner € och blev därmed EuroMillions rekordvinnare. Jackpott-taket höjdes till 240 miljoner €.

Hur kan man vinna en EuroMillions jackpott?

Spelformat: 5 huvudnummer + 2 tillägssnummer som kallas för Lucky Stars.

EuroMillions lottospel har två fält. Ett fält med huvudnummer från 1 till 50 och ett annat fält med tilläggsnumren Lucky Stars mellan 1 och 12. I det första fältet ska du välja 5 av de 50 huvudnumren medan i det andra fältet ska du välja två Lucky Stars-nummer i intervallet 1-12. Om du matchar alla 5 huvudnumren och de två tilläggsnumren, vinner du jackpotten.

I vår guide om EuroMillions Superdragning och den vanliga EuroMillions-guiden hittar du mer information om detta fantastiska lotto.


Kan man spela om EuroMillions jackpott från Sverige?

Oavsett om EuroMillions-jackpotten är 17 miljoner € eller 240 miljoner € är det alltid möjligt för svenska spelare att spela på EuroMillions online på lottobettingtjänsten theLotter Sverige. När du spelar från Sverige bettar du på EuroMillions utfall och vinster som du vinner betalas ut av lotteribettingtjänsten. Läs mer om hur lottobetting fungerar!