EuroMillions jackpott-tak

EuroMillions jackpott har ett tak på 250 miljoner € och är den högsta möjliga vinsten i det här populära paneuropeiska lottot. Det här superlottot har gjort många lottospelare till mångmiljonärer runtom i Europa.

Du vet väl om att det går att betta på EuroMillions i Sverige? Det är bara att klicka in dig på theLotter Sverige.


Innehåll:

Hur fungerar taket för EuroMillions jackpott?

EuroMillions jackpott börjar på 17 miljoner €. Om ingen vinner jackpotten fortsätter den att växa från dragning till dragning och som mest kan den bli 250 miljoner €. När EuroMillions når sitt jackpott-tak kommer alla intäkter från spelförsäljningen, som skulle ha gjort jackpotten ännu större, istället att föras över till den näst högsta vinstgruppen.

Jackpotten kan vara kvar på sitt högsta belopp i max fyra dragningar. Om det under den tiden inte finns någon EuroMillions vinnare till jackpotten kommer den femte dragningen att erbjuda en måste-vinnas-jackpott. Om det inte finns någon jackpottvinnare då heller kommer jackpottpengarna att delas ut till vinnarna i vinstklassen under.

När jackpotten når taket på 250 miljoner € och någon vinner den startar jackpotten åter på 17 miljoner € och en ny jackpottserie börjar.

Historik om EuroMillions jackpottgräns

Den första jackpottgränsen var faktiskt en ”roll-over-limit”, ett tak på antalet dragningar, som togs i bruk i februari 2004. Jackpotten kunde då växa under maximalt elva dragningar i rad och om ingen matchade alla fem numren och båda tilläggsnumren gick jackpotten till vinnarna i den näst högsta vinstnivån.

I november 2009 beslutade lottoansvariga på EuroMillions att rollover-gränsen på 185 miljoner € skulle höjas med 5 miljoner € när jackpottgränsen nåddes och en spelare tog hem vinsten. I juli 2011 vann Chris och Colin Weir från Skottland toppvinsten på 185 miljoner € och direkt därpå höjde man jackpottgränsen till 190 miljoner €.

I september 2016 gjordes en del förändringar i EuroMillions-spelet. Antalet dragningar med en jackpott på 190 miljoner €, innan en måste-vinnas-dragning kunde ske, höjdes från en till fyra dragningar.

Regeländringen, som trädde i kraft i februari 2020, ledde till att den nya jackpottgränsen blev 200 miljoner € med möjlighet att växa så högt som 250 miljoner € i olika jackpottserier. I skrivande stund kan en EuroMillions jackpott växa till maximalt 250 miljoner €.

Viktiga datum om EuroMillions jackpott-tak

Datum EuroMillions nyheter

November 2006

Efter elva överrullningar, som var maxantalet, fanns ingen jackpottvinnare, så fredagen den 17 november 2006 gick jackpotten istället till vinnarna i den andra vinstkategorin. Tjugo lyckliga spelare fick 9,65 miljoner € vardera.

November 2009

Jackpottgränsen ändrades till 185 miljoner €.

Juli 2011

EuroMillions jackpotten nådde sitt nya maximum på 185 miljoner € och vanns av Chris och Colin Weir från Skottland den 12 juli 2011.

Januari 2012

Jackpottgränsen ändrades till 190 miljoner €.

Augusti 2012

EuroMillions-jackpotten nådde sitt nya tak på 190 miljoner € den 7 augusti 2012 och tre dagar senare tog paret Bayford i Suffolk, Storbritannien, hem hela vinsten.

Oktober 2014

Jackpotten nådde 190 miljoner €-gränsen fredagen 24 oktober 2014. Vinsten gick till en spelare i Portugal.

September 2016

EuroMillions fick en jackpottgräns på 190 miljoner €.

Oktober 2019

EuroMillions jackpotten steg till 190 miljoner €, en fantastisk vinst som gick till en spelare i Storbritannien.

Februari 2020

Jackpottstrukturen ändrades och man höjde huvudvinsten initialt till 200 miljoner € med möjlighet att växa upp till 250 miljoner €.

December 2020

När en fransk spelare vann EuroMillions rekordjackpott på 200 miljoner € höjde man jackpott-taket till 210 miljoner €.

Februari 2021

En schweizisk spelare vann 210 miljoner €-jackpotten 26 februari 2021. Det nya jackpott-taket blev 220 miljoner €.

Oktober 2021

Den 15 oktober 2021 vann en fransman jackpotten på 220 miljoner € och det nya taket sattes till 230 miljoner €.

Juli 2022

En spelare från Storbritannien kammade hem en jackpott på 230 miljoner €. Jackpott-taket höjdes till 240 miljoner €.

December 2023

Den här gången var den vinnande kupongen köpt i Österrike. Ägaren till kupongen är nu 240 miljoner € rikare. Direkt efter dragningen höjdes jackpott-taket till 250 miljoner €.

Storbritannien och Frankrike är de två EuroMillions länderna som har haft mest antal stora jackpottvinnare.

Hur kan man vinna en EuroMillions jackpott?

EuroMillions är ett lottospel och det betyder att man ska välja nummer, både huvudnummer och tilläggsnummer, bland en uppsättning nummer. Ju fler nummer som är rättgissade desto större är vinsten. För att vinna den högsta vinsten som är en jackpott måste alla numren stämma med dragningens resultat.

I vår guide om EuroMillions Superdraw och den vanliga EuroMillions-guiden hittar du mer information om detta fantastiska lotto.


Kan man spela om EuroMillions jackpott från Sverige?

Oavsett om EuroMillions-jackpotten är 17 miljoner € eller 250 miljoner € är det alltid möjligt för svenska spelare att spela på EuroMillions online hos lottobettingtjänsten theLotter Sverige. När du spelar från Sverige bettar du på EuroMillions och vinster som du vinner betalas ut av lottobettingtjänsten.