EuroMillions jackpott-tak

EuroMillions jackpott-tak är 220 miljoner €, det högsta möjliga priset i det extremt populära paneuropeiska lotteriet. När jackpotten når taket på 220 miljoner € förs alla ytterligare medel från försäljningen, som skulle ha lagts till jackpotten, ner till den andra priskategorin. Om det inte finns några jackpottvinnare efter fyra konsekutiva dragningar blir den 5:e dragningen en måste-vinnas-dragning. Det betyder att om det fortfarande saknas en jackpottvinnare i den femte dragningen delas hela jackpottbeloppet på 220 miljoner € mellan vinnarna i den näst högsta vinstkategorin.

Spännande nyheter: EuroMillions Superdragning kommer att gå av stapeln 4 juni 2021. Startjackpotten är på 130 miljoner € och kan växa till 220 miljoner €.

euromillions jackpot cap

Hur EuroMillions jackpott-tak fungerar

EuroMillions jackpott börjar på 17 miljoner €. Om den inte vinns rullar jackpotten över och fortsätter att växa från dragning till dragning tills den når lotteriets jackpottgräns på 220 miljoner €. När EuroMillions når sitt jackpott-tak kommer alla intäkter från spelförsäljningen, som skulle ha gjort jackpotten ännu större, föras ned till nästa priskategori.

EuroMillions-jackpotten kan vara kvar på sitt högsta belopp under fyra dragningar i rad. Om den fortfarande inte vinns kommer nästa dragning, alltså den femte, att erbjuda en måste-vinnas-jackpott. Om jackpotten inte vinns då heller kommer alla prispengarna att rulla ner till vinnarna i priskategorin under.

När jackpott-taket på 220 miljoner € har uppnåtts och vunnits för första gången startar EuroMillions jackpotten åter på 17 miljoner €, som är dess startjackpott, och en ny jackpottserie börjar. Jackpott-taket i den EuroMillions jackpottserien höjs med 10 miljoner € och då blir det maximala förstapriset på 230 miljoner € och när den jackpottgränsen är uppnådd kommer EuroMillions åter igen att höja sitt tak med 10 miljoner € och jackpotten kommer då att vara 240 miljoner €. I den sista EuroMillions jackpottserien kommer det maximala jackpott-tak att vara på 250 miljoner €.


Historik om EuroMillions jackpottgräns

Det första ”jackpott-taket” var faktiskt en ”roll-over-limit”, ett tak som begränsade antalet överrullningar, och sattes i februari 2004. Överrullningsgränsen var då på maximalt 11 dragningar i rad och om ingen matchade alla 5 numren och båda tilläggsnumren Lucky Stars på den 12:e dragningen överfördes jackpotten till den näst högsta vinstnivån.

I november 2009 beslutades att rollover-gränsen på 185 miljoner € skulle höjas med 5 miljoner € när jackpottgränsen nåddes.

Chris och Colin Weir från Skottland vann topppriset på 185 miljoner € i juli 2011 och då höjdes jackpott-taket till 190 miljoner €, där det har stannat sedan dess.

I september 2016 gjordes en del förändringar i EuroMillions-spelet. Antalet dragningar med en jackpott på 190 miljoner €, innan en måste-vinnas-dragning skulle ske, höjdes från en till fyra dragningar.

Regeländringar, som infördes i februari 2020, höjde jackpottgränsen till 200 miljoner € med möjlighet att växa så högt som 250 miljoner €.

Viktiga EuroMillions jackpottgräns-datum

Datum EuroMillions nyheter

November 2006

EuroMillions jackpott rullade över elva gånger, som var max antal överrullningar, innan det vanns fredagen den 17 november 2006. Inga spel matchade alla fem huvudnumren och de två Lucky Stars-numren och jackpotten gick istället till vinnarna i andra priskategorin där alla fem huvudnumren och en Lucky Star skulle matchas. 20 lyckliga spelare tog hem 9,65 miljoner € vardera.

November 2009

Jackpottgränsen ändrades till 185 miljoner €.

Juli 2011

EuroMillions jackpotten nådde sitt nya maximum på 185 miljoner € och vanns av Chris och Colin Weir från Skottland den 12 juli 2011.

Januari 2012

Jackpottgränsen ändrades till 190 miljoner €.

Augusti 2012

EuroMillions-jackpotten slog sitt nya tak på 190 miljoner € den 7 augusti 2012 innan den vanns av Adrian och Gillian Bayford från Suffolk, Storbritannien den 10 augusti 2012.

Oktober 2014

EuroMillions nådde jackpottgränsen på 190 miljoner € fredagen den 24 oktober 2014 och vanns med en kupong som köpts i Portugal.

September 2016

Som en del av reglerförändringarna som infördes i EuroMillions-spelet sattes en jackpottgräns på 190 miljoner € under fyra dragningar och därefter anordnades en måste-vinnas-dragning.

Oktober 2019

EuroMillions jackpotten steg till 190 miljoner €, ett fantastiskt pris som så småningom vanns med en kupong köpt i Storbritannien.

Februari 2020

EuroMillions förändrade jackpottstrukturen och höjde förstapriset initialt till 200 miljoner € med möjlighet att den kunde växa så högt som 250 miljoner €.

December 2020

Efter att EuroMillions rekordjackpott på 200 miljoner € vanns av en spelare i Frankrike har jackpott-taket höjts till 210 miljoner €.

Februari 2021

EuroMillions jackpott-tak höjdes till 220 miljoner € efter att en spelare från Schweiz vann 210 miljoner €-jackpotten 26 februari 2021. Priset var rekord för EuroMillions och även det största lotteripriset som delats ut i Europa.

Hur man spelar EuroMillions

Spelformat: 5 huvudnummer + 2 tillägssnummer; Lucky Stars.

EuroMillions lotterispelet har två fält. Ett fält med huvudnummer från 1 till 50 och ett annat fält med tilläggsnummer, Lucky Stars, från 1 till 12. I det första fältet ska du välja 5 av de 50 huvudnumren, medan i det andra fältet ska du välja två nummer, Lucky Stars, mellan 1-12. När du matchar alla 5 huvudnumren och de två Lucky Stars, vinner du jackpotten!

I vår guide om EuroMillions Superdragning och den vanliga EuroMillions-guiden hittar du mer information om detta fantastiska lotteri.

Spela EuroMillions online

Oavsett om EuroMillions-jackpotten är på 17 miljoner € eller på 220 miljoner € är det alltid möjligt att spela EuroMillions online från Sverige. När du spelar från Sverige bettar du på EuroMillions utfall och priser som du vinner betalas ut av theLotter Sverige. Läs mer om hur lottobetting fungerar!