Mega Millions: roligt att veta

Ända sedan lanseringen år 1996 under namnet "The Big Game" har lottot Mega Millions underhållit spelare framförallt i USA, men även i andra länder. Med sina enorma jackpottar, miljarder sålda kuponger och otaliga utdelade mindre vinster, finns det en massa historier att berätta om Mega Millions.Innehåll:

Hur allt började

Den 31 augusti 1996 kunde spelare börja köpa kuponger till Big Game-lotto i de amerikanska staterna Georgia, Maryland, Massachusetts, Michigan, Virginia och Illinois (Illinois Lottery äger varumärket Mega Millions). Spelet döptes om till The Big Game Mega Millions i maj 2002.

Den allra första Mega Millions-dragningen ägde rum 6 september 1996 och jackpotten på 28 miljoner $ gick till en spelare i Illinois. Dragningens vinnarnummer var 15-18-25-33-47 och Mega Ball 30. En vecka senare fanns åter en jackpottvinnare.

Trots spelets namnbyte fortsatte den gula bollen ha loggan "The Big Game" fram till februari 2003 varefter den ersattes med sex stjärnor som representerade de ursprungliga medlemmarna i konsortiet.

Sextioåtta dragningar efter lanseringen hade Mega Millions sålt 1 miljard kuponger.

På de flesta kontinenterna har de styrande finansierat bland annat fattigvård och byggt upp samhällen med hjälp av medel från lotteriförsäljningar. Här kan du läsa om hur till exempel Amerika byggdes upp med lottopengar. Lotterihistoria är spännande och intressant.

Mega Millions nummerfakta

I början fick spelarna välja fem huvudnummer i intervallet 1-52 och ett Mega Ball-nummer mellan 1 och 52. Liksom idag gick jackpotten till spelare som lyckades matcha alla de sex vinnande numren.

Vinstoddsen för Mega Millionsjackpotten år 2002: 1 av 135 145 920.

Jackpottoddsen i Mega Millions är idag: 1 av 302 575 350.

Chansen att vinna en vinst år 2002 var: 1 av 43.

Chansen att vinna en vinst idag är: 1 av 24.

Numren 5, 28, 62, 65, 70 och Mega Ball 5 gav den 23 oktober 2018 en jackpott på 1,537 miljarder $.

Vinstmultiplikator i Mega Millions

Megaplier är en valfri funktion som kan öka de mindre vinsternas värde i Mega Millions. Genom att addera vinstmultipliktorn Megaplier vid köptillfället kan spelare öka värdet på icke-jackpottvinsterna mellan 2-5 gånger, beroende på vilken Megaplier som dyker upp i dragningen. Vinstmultiplikatorn påverkar aldrig jackpottens storlek. Varumärket Megaplier ägs av Texas-lotto.

Alla Mega Millions jurisdiktioner utom Kalifornien erbjuder vinstmultiplikatorn. Dessutom är Kalifornien unikt genom att alla Mega Millions icke-jackpottvinster delas ut pari-mutuellt. Som ett resultat kan andravinsten på 1 miljon $ vara värt mellan 200 000 $ och 1.9 miljoner $ i Kalifornien.

Toppvinsterna

Mega Millions kan ståta med sex stycken jackpottar på över en miljard dollar. Den första av de sex var på 1,53 miljarder $ och gick till en anonym spelare i South Carolina i oktober 2018. Sedan dröjde det ända till januari 2021 då fyra gruppspelare vann stort och tog hem jackpotten på 1,05 miljarder $. Därefter började miljardjackpottarna dugga tätare. I juli 2022 var det dags för två spelare i Illinois att hämta hem en jackpott på 1,33 miljarder $ och ett halvår senare, i januari 2023, vann en spelare i Maine 1,34 miljarder $. Och i början av våren 2024 gick en 1,13 miljarder dollar-jackpott till New Jersey.

Mega Millions slog sitt eget rekord den 8 augusti 2023 då jackpotten hade hunnit växa under 31 dragningar till 1,602 miljarder $ innan en spelare i Florida knep den.

De flesta Mega Millionsvinnarna beslutar sig för att vara anonyma efter en enorm vinst. Men i vår artikel om Mega Millions historia, från starten till idag, kan du läsa mer om de massiva jackpottarna.

Just the Jackpot

I vissa stater där Mega Millions-kuponger finns att köpa kan man spela lottospelet på ett annat sätt. Spelalternativet heter ”Just the Jackpot”. För tre dollar får spelaren två kuponger och med dessa kuponger spelar denne om Mega Millionsjackpotten. Med andra ord går det inte att vinna icke-jackpottvinster med "Just the Jackpot".

”Just the Jackpot”-alternativet började erbjudas i samband med att Mega Millions ändrade spelformatet i oktober 2017.

I de flesta stater genereras numren på ”Just the Jackpot”-kupongerna slumpmässigt, men i Kansas och Texas kan spelarna välja sina egna nummer.

Ingen spelare har ännu vunnit Mega Millions jackpotten med en ”Just the Jackpot”-kupong.

Mega Millions trivia

Spelare i Sverige som bettar på Mega Millions kan inte köpa deltaganden till ”Just the Jackpot”.

Mega Millions trivia

I ett av avsnitten i den populära teveserien ”Lost” spelade karaktären Hugo “Hurley” Reyes Mega Millions med numren 4, 8, 15, 16, 23 och 42 och vann jackpotten på 114 miljoner $.

I den riktiga Mega Millions dragningen den 4 januari 2011, som skedde efter ”Lost”-avsnittet, var jackpotten på 380 miljoner $ och numren som dök upp var 4, 8, 15, 25, 47 och 42. Fyra nummer var alltså de samma som i seriens dragning.

Det visade det sig att större antal spelare än i vanliga fall vann i 3+1 vinstkategorin. Media rapporterade att det fanns 25 587 kuponger med Hurleys tre vinnarnummer plus bonusnumret. Spelarna fick ut 150 $ per skalle. Det verkar som om ”Lost”-fansen hade chansat på att Hurleys nummer skulle ge dem tur.

*-*-*

Här är en fascinerande Mega Millionsanekdot. En gorilla på Columbus Zoo i Ohio fick i uppgift att plocka nummer till mars 2012-dragningen med en jackpott på 656 miljoner $. Colo, känd för att vara den första gorillan som fötts i fångenskap och den äldsta kända gorillan i fångenskap, ansågs vara synsk efter att ha gissat rätt på vinnaren i herrarnas final i NCAA basketmästerskapet föregående år. Kan synska förutspå lottonummer?

Colo fick en hög med lök, markerade 1-70, antalet huvudnummer i Mega Millions, och en hög med rovor, markerade 1-25, som motsvarade Mega Ballnummerintervallet. Colos val var 9, 12, 21, 31, 41 från lökhögen och nummer 9 från rovhögen. Tyvärr vann Colo inte jackpotten.

*-*-*

Samir Mazahem, från Dearborn Heights, Michigan, köpte av misstag två Mega Millions-kuponger med exakt samma nummer och vann andravinsten på 1 miljon $ två gånger i dragningen den 9 juni 2020.

"Jag gick online och köpte en kupong med nummer som bestod av familjens födelsedagar", sa Mazahem. "Jag glömde att spara numren som favoriter i appen [Michigan Lottery], så jag gick in igen och ställde in dem som favoriter så att jag lätt kunde spela med dem i framtiden. Vad jag inte insåg var att jag i och med det köpte en andra kupong med samma nummer. När jag förstod att jag hade köpt två kuponger med identiska nummer var jag lite irriterad men tänkte inte sedan mer på det."

Mazahem matchade huvudnumren 1, 5, 9, 10, 23 på båda kupongerna. I stället för att vinna en miljon dollar i dragningen tog han hem två miljoner dollar.

*-*-*

Om du vill veta hur Mega Millions fungerar i Sverige hittar du information om det i vår guide.