Mega Millions: kul att veta

Ända sedan lanseringen 1996 under namnet "The Big Game" har Mega Millions underhållit lottospelare framförallt i USA men även i andra länder. Med sina enorma jackpottar, miljarder sålda kuponger och otaliga utdelade mindre vinster, finns det en massa historier att berätta om Mega Millions.Innehåll:

Hur allt började

Den 31 augusti 1996 kunde spelare börja köpa kuponger till Big Game-lotto i de amerikanska staterna Georgia, Maryland, Massachusetts, Michigan, Virginia och Illinois (Illinois Lottery äger varumärket Mega Millions). Spelet döptes om till The Big Game Mega Millions i maj 2002.

Den allra första Mega Millions-dragningen ägde rum 17 maj 2002 och en jackpott på 28 miljoner $ vanns med en kupong som hade köpts i Illinois. Dragningens vinnarnummer var 15-18-25-33-47 och Mega Ball nummer 30. En vecka senare fanns åter en jackpottvinnare.

Trots spelets namnbyte fortsatte den gula bollen ha loggan "The Big Game" fram till februari 2003 varefter den ersattes med sex stjärnor som representerade de ursprungliga medlemmarna i konsortiet.

Sextioåtta dragningar efter lanseringen hade Mega Millions sålt 1 miljard kuponger.Mega Millions nummerdata

När Mega Millions lanserades i maj 2002 skulle spelarna välja fem huvudnummer i intervallet 1-52 och ett Mega Ball-nummer från 1 till 52. Liksom idag gick jackpotten till spelare som lyckades matcha alla de sex vinnande numren.

Oddsen för att vinna Mega Millions jackpotten år 2002 var: 1:135 145 920

Oddsen för att vinna Mega Millions jackpotten idag är: 1:302 575 350

Chansen att vinna en vinst år 2002 var: 1:43

Chansen att vinna en vinst idag är: 1:24

Numren den 23 oktober 2018 som gav en jackpott på 1,537 miljarder $ var: 5, 28, 62, 65, 70 och Mega Ball 5

Vinstmultiplikator i Mega Millions

Megaplier är en valfri funktion som kan öka de mindre vinsternas värde i Mega Millions. Genom att addera vinstmultipliktorn Megaplier vid köptillfället kan spelare öka värdet på icke-jackpottvinsterna 2, 3, 4 eller 5 gånger, beroende på vilken Megaplier som slumpmässigt dyker upp i dragningen. Jackpottens storlek påverkas inte av vinstmultiplikatorn. Varumärket Megaplier ägs av Texas-lotto.

Alla Mega Millions jurisdiktioner utom Kalifornien erbjuder vinstmultiplikatorn. Dessutom är Kalifornien unikt genom att alla Mega Millions icke-jackpottvinster delas ut pari-mutuellt. Som ett resultat kan andravinsten på 1 miljon $ vara värt mellan 200 000 $ och 1.9 miljoner $ i Kalifornien.

Toppvinsterna

Mega Millions innehade världsrekord med största utdelade jackpotten i fyra år efter att man hade delat ut en jackpott på 656 miljoner $ i mars 2012. Tre lottokuponger hade haft de rätta numren och den massiva jackpotten fick delas i tre delar. En av kupongerna hade köpts av tre kollegor från Marylands offentliga utbildningssystem. Var och en av dessa lyckliga vinnare, som kallade sig själva för Three Amigos, hade satsat 20 $ var för att kunna köpa 60 lottorader, varav en matchade alla vinnarnumren. De andra vinnarna av denna rekordjackpott kom från Illinois och Kansas.

Mega Millions satte nästan ett nytt världsrekord med en rollover-sträcka som pågick mellan juli och oktober 2018. Jackpotten passerade 1 miljard $ och många trodde att den snart skulle slå Powerballs dåtida rekord på 1,58 miljarder $. Men den 23 oktober 2018, efter 25 överrullningar, vanns jackpotten på 1,53 miljarder $ med en enda kupong köpt i South Carolina. Vinsten blev den största lottovinsten som någonsin vunnits av en enskild spelare.

Fredagen 13 januari 2023 delade Mega Millions ut sin näst största jackpott på 1,34 miljarder $. Den tredje största Mega Millionsjackpotten är på 1,33 miljarder $ och delades ut 22 juli 2022. Fjärde största jackpotten gick precis över miljardstrecket den 22 januari 2021. Efter 37 dragningar utan en jackpottvinnare gick vinsten på 1,05 miljarder $ (776,6 miljoner $ i kontantvärde) till en tursam spelare i Michigan. I vår artikel om Mega Millions historia kan du läsa mer om de massiva jackpottarna.

Just the Jackpot

I vissa stater där Mega Millions-kuponger säljs finns ett ytterligare sätt att spela spelet. I ”Just the Jackpot” ger kupongköp på 3 $ spelaren två kuponger med andra ord två chanser att vinna Mega Millions jackpotten. Med ”Just the Jackpot”-kupongerna går det inte att vinna vinster från de övriga vinstkategorierna.

”Just the Jackpot”-alternativet började erbjudas i samband med att Mega Millions ändrade spelformatet i oktober 2017.

I de flesta stater genereras numren på ”Just the Jackpott”-kupongerna slumpmässigt, men i Kansas och Texas kan spelarna välja sina egna nummer.

Ingen spelare har ännu vunnit Mega Millions jackpotten med en ”Just the Jackpot”-kupong.

Mega Millions trivia

Spelare i Sverige som bettar på Mega Millions utfall kan inte köpa deltaganden till ”Just the Jackpot”.

Mega Millions trivia

I ett av avsnitten i den populära teveserien ”Lost” spelade karaktären Hugo “Hurley” Reyes Mega Millions med numren 4, 8, 15, 16, 23 och 42 och vann jackpotten på 114 miljoner $. I den riktiga Mega Millions dragningen den 4 januari 2011, som visades efter ”Lost”-avsnittet, var jackpotten på 380 miljoner $ och numren som dök upp var 4, 8, 15, 25, 47 och 42, alltså fyra nummer som var samma som i seriens dragning.

Det visade sig att större antal spelare än i vanliga fall vann i den dragningen från 3+1 vinstkategorin. Media rapporterade att det fanns 25 587 kuponger med Hurleys tre vinnarnummer plus bonusnumret och spelarna fick ut 150 $ per skalle. Det verkar som om ”Lost”-fansen hade spelat med Hugos nummer i det riktiga lottot.

*-*-*

Här är en fascinerande Mega Millions anekdot. En gorill på Columbus Zoo i Ohio fick i uppgift att plocka nummer före mars 2012-dragningen. Dragningens jackpott var på 656 miljoner $. Colo, känd för att vara den första gorillan som fötts i fångenskap och den äldsta kända gorillan i fångenskap ansågs vara synsk efter att ha gissat rätt på vinnaren i herrarnas final i NCAA basketmästerskapet föregående år.

Colo fick en hög med lök (markerade 1-56) så att hon skulle kunna välja ut de fem huvudnumren och en hög med rovor (markerade 1-46), som motsvarade Mega Ball-numret. Colos val var 9, 12, 21, 31, 41 och Mega Ball 9. Tyvärr vann Colo inte jackpotten. Men hur är det egentligen, kan synska förutspå lottonummer?Samir Mazahem, från Dearborn Heights, Michigan, köpte av misstag två Mega Millions-kuponger med exakt samma nummer och vann andravinsten på 1 miljon $ två gånger i dragningen den 9 juni 2020.

"Jag gick online och köpte en kupong med nummer som bestod av familjens födelsedagar", sa Mazahem. "Jag glömde att spara numren som favoriter i appen [Michigan Lottery], så jag gick in igen och ställde in dem som favoriter så att jag lätt kunde spela med dem i framtiden. Vad jag inte insåg var att jag i och med det köpte en andra kupong med samma nummer. När jag förstod att jag hade köpt två kuponger med identiska nummer var jag lite irriterad men tänkte inte sedan mer på det."

Mazahem matchade huvudnumren 1, 5, 9, 10, 23 på båda kupongerna. I stället för att vinna 1 miljon $ i dragningen tog han hem 2 miljoner $.

*-*-*

Om du vill veta hur du kan spela på Mega Millions från Sverige hittar du information om det i vår Mega Millions Guide.