Vilket är det bästa lottot att spela på?

Alla har olika preferenser och kriterier för nästan allt, inklusive vilket lotto man väljer att spela. Vissa föredrar att spela om de största jackpottarna, som US Powerball, medan andra hellre vill spela på lotterier med mindre jackpottar eller på lotterier med bättre vinstodds. Här kommer några idéer och tips som du kan använda dig av när du ska välja det bästa lottot att betta på.Innehåll:

Vilka lotterier har de största jackpottarna?

Rekordet för världens största lottojackpott sattes i november 2022 när US Powerball delade ut en jackpott på 2,04 miljarder $, en fantastisk vinst som gick till en vinnare. Mega Millions, ett amerikanskt lotto, var nära att slå Popwerballs näst största rekordjackpott på 1,58 miljarder $ när det delade ut en jackpott på 1,537 miljarder $ i oktober 2018. Mega Millions satte ett rekord i den dragningen som den största jackpotten någonsin som vunnits med en enda lottokupong.

De tio största lottojackpottarna genom tiderna har delats ut av två amerikanska lotterier - US Powerball och Mega Millions. Då kan man kanske tycka att dessa två lotterier borde vara de bästa lotterierna att spela på. Dessa två lotteriers enorma jackpottar och övriga vinster drar ju till sig massor av spelare vid varje dragning. Till exempel såldes över 600 miljoner lottokuponger till dragningen när Powerball-jackpotten var som störst.

Vilket lotto passar din budget?

Innan du börjar betta på lottoresultat är det viktigt att du tänker på din budget. Tänk igenom noga hur mycket du kan spela för utan att det påverkar din ekonomi negativt. Oavsett vad det är för slags spel är det viktigt att tänka på att det är viktigt att spela ansvarsfullt.

Bästa lottot att spela

Att spela på lotto behöver inte kosta multum, det kan faktiskt kosta mindre än två euro per rad. Billigare lotterier tenderar att ha mindre vinster, men är oftast lättare att vinna. Sydafrikas Powerball och sydafrikanska Lottot är bra exempel på lotterier som anses vara kostnadseffektiva. De båda lotterierna har en hel del gemensamt; de har mindre startjackpottar, jackpottarna brukar växa snabbt och kostar mindre än en euro per rad att spela. En annan tydlig vinnare är Australiens Monday Lotto, onsdag lotto alias Wednesday Lotto och populära Saturday Lotto. Dessa australiska veckodagslotterierna belönar ofta spelarna med fina jackpottar och övriga vinster.

Så, vilka lotterier har den bästa balansen mellan spelkostnad och vinster? Här vill vi lyfta fram italienska SuperEnalotto, som delar ut några av de största jackpottarna i världen så spelkostnaden är definitivt fördelaktig. Jämfört med andra lotterier som har liknande, eller till och med mindre toppvinster, ligger SuperEnalottos spelkostnad definitivt i den gynnsamare ändan. Andra kostnadseffektiva lotterier när det gäller förhållandet mellan spelkostnad och vinster är Lotto Texas och Spaniens La Primitiva. Båda lotterierna har prisvärda lottospel; speciellt när man tittar på deras startjackpottar på 5 miljoner $ respektive 5 miljoner €.

Om du inte vill lägga så mycket pengar på lottospel har du några givande alternativ att välja mellan. Det kan vara uppenbart, men vi tror att US Powerball är den bästa utmanaren. Lottospelen kan tyckas vara lite dyra, men man bör komma ihåg att lottot har delat ut några av de största jackpottarna i världen. Ett annat lotto som är värt att nämnas är fransmännens Loto. Även om det lottot har några av de dyraste lottospelen på vår lista är det ett bra alternativ på grund av vinstoddsen och om det inte finns någon jackpottvinnare växer jackpotten med 1 miljon € per dragning.

Vad är det bästa lottot att spela på? Ta en titt på jackpottoddsen!

Jackpottoddsen i US Powerball är 1 av 292 201 338. De flesta inser nog att med svårslagna jackpottodds är det mindre chans att vinna och detta skapar större jackpottar. Detta ökar i sin tur försäljningen.

Mega Millions erbjuder i jämförelse 1:302 575 350 i jackpottodds, alltså ingen stor skillnad jämfört med US Powerball medan jackpottoddsen när du spelar EuroMillions, är 1 på 139 838 160.

Mindre lotterier kan också vara kandidater till de bästa lottospelen. Även om jackpottarna är mindre är vinstoddsen bättre. Oddsen för att vinna australiska Powerballjackpotten är 1 av 134 490 400 oddsen i Spaniens La Primitiva är 1 av 139 838 160 och oddsen i irländska Lotto är ännu bättre - 1 av 10 737 573. Med fördelaktigare jackpottodds är chansen större att vinna jackpotten.

Lotterier med de allra bästa jackpottoddsen går till de dagliga lotterierna. Även om lotterier som arrangeras varje dag tenderar att ha jackpottar som är mindre, är vinstoddsen så bra att toppvinsterna brukar delas ut vid varje dragning! Till exempel är mexikanska Chispazos jackpottodds 1:98 280, ett av de bästa vinstoddsen i lottovärlden. Det lilla nummerintervallet med bara 28 nummer och två dagliga dragningar gör att det är lättare att vinna. Om du letar efter ett kostnadseffektivt lotto kanske ett dagligt lotto kan vara något att satsa på.Det bästa lottot att spela kan hänga på tidsfaktorn

Känner du ofta att du är för upptagen för att tänka på vilket lotto du ska spela på? Vi har alla varit i den situationen. Så vad kan du göra? Ett superenkelt alternativ är att välja ett lotto enligt dess dragningstid. Om du besöker sidan med internationella lotterier finns där en kolumn där det står “Nästa dragning” och där anges hur mycket tid som är kvar tills det är spelstopp för kommande dragning. Så, varför inte vara spontan och välja ett av de lotterier, som till exempel Mega Sena, som det inträder spelstopp på inom kort?

Bästa lottot att spela? Kanske ett lotto med specialfunktioner?

Om du fortfarande inte är säker på vilket som är det bästa lottot att spela på varför inte kolla in vilka som har specialfunktioner? Om du spelar med en specialfunktion behöver du betala en extra avgift för spelet, men då är även eventuella icke-jackpottvinster större och ibland finns det även fler vinstkategorier att spela om.

Multiplikatorer

Många lotterier har spännande spelalternativ som vinstmultiplikatorer som tyvärr många inte är varse om. Dessa multiplikatorer, som t ex Power Play, ger spelare en mer spännande spelupplevelse genom att skapa fler möjligheter att vinna samtidigt som icke-jackpottvinsterna förstärks. En annan lottomultiplikator är Mega Millions Megaplier, som kan öka eller till och med fördubbla icke-jackpottvinsterna. Jackpotten påverkas inte av Megaplier. När du till exempel lägger till multiplikatorn på ett Mega Millionsspel kan du dubbla vinsten i den andra vinstkategorin upp till fem gånger. Italienska SuperEnalotto har också en egen multiplikator som heter SuperStar. För att spela SuperStar SuperEnalotto väljer du ett ett extra nummer mellan 0-90 utöver de nummer som behövs i SuperEnalotto. Om du vinner toppvinsten läggs ytterligare 2 miljoner € på jackpotten.

Lotto Multiplikator Multiplicerar sekundärvinster

Mega Millions

Megaplier

2X, 3X, 4X, 5X

Powerball

Power Play

2X, 3X, 4X, 5X, 10X*

SuperEnalotto

SuperStar

25-100X
1 miljon € extra till 2:a vinsten
8 extra vinstkategorier
(2 miljoner € extra till jackpotten)

Texas Lotto

Extra!

10 000 $ extra till 2:a vinsten
större sekundärvinster
1 extra vinstkategori

*Om jackpotten är under 150 miljoner $ adderas X10 till urvalet.


Bonusnummer

Bonusnummer har lagts till i några lotterier för att göra spelen mer spännande och dynamiska. Bonusnumren dras från lottotrumman där huvudnumren finns och används för att skapa ytterligare vinstkategorier. Låt oss ta SuperEnalottos Jolly-nummer som exempel. När spelare matchar Jolly-numret tillsammans med fem av de dragna huvudnumren får de en förstärkt andravinst, som kallas för SuperBonus. Ett annat lotto som använder bonusnummer är Japans Loto 7 som har två bonusnummer och som skapar tre nya vinstkategorier: andra, sjätte och sjunde. Några ytterligare exempel på lotterier med bonusnummer är Irlands Lotto, Japans Loto 6, La Primitiva och BonoLoto för att nämna några.

Spelkostnad som återbetalas

Återbetalning av lottospel är en unik spansk idé. Tre av Spaniens populäraste lotterier, BonoLoto, La Primitiva och El Gordo har ett speciellt bonusnummer som heter Reintegro. Till skillnad från de flesta andra lotterier, som använder bonusnummer för att skapa nya vinstkategorier, får vinnaren som matchar Reintegro tillsammans med huvudnummer eller endast Reintegro utan huvudnummer, tillbaka kostnaden för spelraden där Reintegro finns.

Samma regel om återbetalning gäller om du spelar Totoloto. Här finns tilläggsnumret Número da Sorte och du får tillbaka pengarna för den spelrad där du har lyckats pricka in turnumret.Hur väljer man lotto? Ta hänsyn till avdrag!

En del länder beskattar lottovinster medan andra inte gör det. Om landet där den officiella lottodragningen hålls har lag på att lottovinster beskattas kommer spelare som bettar på ett sådant lotto få ett avdrag på sin vinst så att betvinnaren hamnar i samma ekonomiska ställning som motsvarande vinnare i det officiella lottot hamnar i efter skatteavdragen.

Länder som har skattefria lottospel är bland annat Australien, Kanada, Frankrike, Nya Zeeland, Sydafrika och Storbritannien. Om du vinner i de nyss nämnda ländernas lotterier görs inga avdrag på lottovinsten. Beloppet som du vinner betalas ut i sin helhet.


Så, vilket är det bästa lottot att spela på?

Det finns ett antal faktorer så som odds, jackpottar, spelkostnad och eventuella avdrag att tänka på när du väljer vilket som är det bästa lottot att spela på. Kanske kan ett lotto från Europa vara något att satsa på? Oavsett vilket lotto du väljer kom ihåg att spela på ett ansvarsfullt sätt!