Vilket är det bästa lotteriet att spela på?

Alla har olika preferenser och kriterier för nästan allt, inklusive vilket lotto man väljer att spela. Vissa föredrar att spela om de största jackpottarna, som US Powerball, medan andra hellre vill spela på lotterier med mindre jackpottar eller på lotterier med bättre vinstodds. Här kommer några idéer och tips som du kan använda dig av när du ska välja det bästa lotteriet att betta på.Innehåll:

Vilka lotterier har de största jackpottarna?

Rekordet för världens största lottojackpott sattes i november 2022 när US Powerball delade ut en jackpott på 2,04 miljarder $, en fantastisk vinst som gick till en vinnare. Mega Millions, ett amerikanskt lotto, var nära att slå Popwerballs näst största rekordjackpott på 1,58 miljarder $ när det delade ut en jackpott på 1,537 miljarder $ i oktober 2018. Mega Millions satte ett rekord i den dragningen; det största jackpottpriset som någonsin vunnits med en enda lottokupong.

De tio största lottojackpottarna genom tiderna har delats ut av två amerikanska lotterier - US Powerball och Mega Millions och då kanske man kan tycka att dessa två lotterier borde vara de bästa lotterierna att spela på. Faktum är att dessa två lotteriers enorma jackpottar och övriga priser drar till sig massor av spelare vid varje dragning. Till exempel såldes över 600 miljoner lottokuponger till dragningen när Powerball-jackpotten var som störst.

Vilket lotto passar din budget?

Oavsett om du gillar att spela med mindre belopp eller tycker om att spela om den största jackpotten finns det lotterier för alla. Ett lottospels pris avgörs av många faktorer, såsom vinstbeloppet, hur många rader du köper, adderade specialfunktioner och så vidare. Här är en sammanfattning av några av de mest kostnadseffektiva lotterierna.

Bästa lottot att spela

Om du är nybörjare inom lotterier eller helt enkelt vill spara pengar har vi goda nyheter för dig. Liksom många saker i livet passar inte ett lotto alla. Att spela på lotto behöver inte kosta multum, det kan faktiskt kosta mindre än 2 € per rad. Billigare lotterier tenderar att ha mindre priser, men är oftast lättare att vinna. Sydafrikas Powerball och sydafrikanska Lottot är bra exempel på lotterier som anses vara kostnadseffektiva. De båda lotterierna har en hel del gemensamt; de har mindre startjackpottar, jackpottarna brukar växa snabbt och kostar mindre än 1 € per rad att spela. En annan tydlig vinnare i denna kategori är Australiens Monday Lotto, Wednesday Lotto och Saturday Lotto. Den australiska lotto-serien belönar ofta spelarna med fina sekundära priser och jackpottar.

Så, vilka lotterier har den bästa balansen mellan spelkostnad och vinster? Här vill vi lyfta fram Italiens SuperEnalotto, som delar ut några av de största jackpottarna i världen så spelkostnaden är definitivt fördelaktig! Jämfört med andra lotterier som har liknande, eller till och med mindre topp-priser, ligger SuperEnalottos spelkostnad definitivt i den gynnsamare ändan. Andra kostnadseffektiva lotterier när det gäller förhållandet mellan spelkostnad och vinster är Lotto Texas och Spaniens La Primitiva. Båda lotterierna har prisvärda lottospel; speciellt när man tittar på deras fantastiska startjackpottar på 5 miljoner $ respektive 5 miljoner €.

Om du inte vill lägga så mycket pengar på lotterier har du några givande alternativ att välja mellan. Det kan vara uppenbart, men vi tror att US Powerball är den bästa utmanaren. Lottospelen kan vara tyckas vara lite dyra, men man bör komma ihåg att lottot har delat ut några av de största jackpottarna i världen. Ett annat lotto som är värt att nämnas är Frankrikes Loto. Även om det lottot har några av de dyraste lottospelen på vår lista är det ett bra alternativ på grund av vinstoddsen och om det inte finns någon jackpottvinnare växer jackpotten med 1 miljon € per dragning.

Vad är det bästa lotteriet att spela på? Ta en titt på jackpottoddsen!

Jackpottoddsen i US Powerball är drygt 1 av 292 miljoner. Innan Powerball ändrade sina regler i oktober 2015 var jackpottoddsen dryga 1:175 miljoner. De flesta inser nog att med svårslagna jackpottodds är det mindre chans att vinna och detta skapar större jackpottar. Detta ökar i sin tur försäljningen.

Mega Millions erbjuder i jämförelse 1:302,6 miljoner i jackpottodds, alltså ingen stor skillnad jämfört med US Powerball. Oddsen för att vinna jackpotten i Europas största lotto, EuroMillions, är 1 på 139,8 miljoner.

Mindre lotterier kan också vara kandidater till de bästa lotterispelen. Även om jackpottarna är mindre är vinstoddsen bättre. Oddsen för att vinna jackpotten i Australiens Powerball är 1 på 76,7 miljoner; oddsen i Spaniens La Primitiva-lotteriet är 1 på 13,9 miljoner; och oddsen i Irlands Lotto är ännu bättre - 1 på 10,7 miljoner. Med fördelaktigare jackpottodds är chansen större att vinna jackpotten.

Lotterier med de allra bästa jackpottoddsen går till de dagliga lotterierna. Även om lotterier som arrangeras varje dag tenderar att ha jackpottar som är mindre, är vinstoddsen så bra att topp-priserna brukar delas ut vid varje dragning! Till exempel är mexikanska Chispazos jackpottodds 1:98 280, ett av de bästa vinstoddsen i lottovärlden. Det lilla nummerintervallet med bara 28 nummer och två dagliga dragningar gör att det är lättare att vinna. Om du letar efter ett kostnadseffektivt lotto kanske ett dagligt lotto kan vara något att satsa på.Det bästa lotteriet att spela kan hänga på tidsfaktorn

Känner du ofta att du är för upptagen för att tänka på vilket lotto du ska spela på? Vi har alla varit i den situationen. Så vad kan du göra? Ett superenkelt alternativ är att välja ett lotto enligt dess dragningstid. Om du besöker sidan med internationella lotterier finns där en kolumn där det står “Nästa dragning” och där anges hur mycket tid som är kvar tills det är spelstopp för kommande dragning. Så, varför inte vara spontan och välja ett av de lotterier, som till exempel Mega Sena, som det inträder spelstopp på inom kort?

Bästa lottot att spela? Kanske lotterier med specialfunktioner?

Om du fortfarande inte är säker på vilket som är det bästa lotteriet att spela på varför inte kolla in vilka som har specialfunktioner? Många lotterier har spännande spelalternativ som prismultiplikatorer som tyvärr många inte är varse om. Dessa multiplikatorer, som t ex Power Play, ger spelaren en mer spännande spelupplevelse genom att skapa fler möjligheter att vinna samtidigt som de sekundära priserna förstärks.

Multiplikatorer

Lottomultiplikatorer, som Mega Millions Megaplier, kan öka eller till och med fördubbla de sekundära vinsterna. Jackpottpriset påverkas inte av en multiplikator. När du till exempel lägger till multiplikatorn på ett Mega Millionsspel kan du dubbla priset i andrapriskategorin upp till fem gånger! Å andra sidan har Italiens SuperEnalotto en egen multiplikator som heter SuperStar. I spel med SuperStar väljer du ett ett extra nummer mellan 0-90 utöver de nummer som behövs i SuperEnalotto. Om du vinner topp-priset läggs ytterligare 2 miljoner € på jackpottpriset.

Lotteri Multiplikator Multiplicerar sekundärpriser

Mega Millions

Megaplier

2X, 3X, 4X, 5X

Powerball

Power Play

2X, 3X, 4X, 5X, 10X*

SuperEnalotto

SuperStar

25-100X
1 miljon € extra till 2:a priset
8 extra priskategorier
(2 miljoner € extra till jackpotten)

Texas Lotto

Extra!

10 000 $ extra till 2:a priset
större sekundärpriser
1 extra priskategori

*Om jackpotten är under 150 miljoner $ adderas X10 till urvalet.


Bonusnummer har lagts till i några lotterier för att göra spelen mer spännande och dynamiska. Bonusnumren dras från lotteritrumman där huvudnumren finns och används för att skapa ytterligare priskategorier. Låt oss ta SuperEnalottos Jolly-nummer som exempel. När spelare matchar Jolly-numret tillsammans med 5 av de dragna huvudnumren får de ett förstärkt andrapris, som kallas för SuperBonus! Ett annat lotteri som använder bonusnummer är Japan Loto 7 som har 2 bonusnummer och som skapar tre nya priskategorier: 2:a, 6:e och 7:e. Några ytterligare exempel på lotterier med bonusnummer är Irlands Lotto, Japan Loto 6, La Primitiva och BonoLoto för att nämna några.

Spelkostnad som återbetalas

Återbetalning av lotterispel är en unik spansk idé. Tre av Spaniens mest populära lotterier, BonoLoto, La Primitiva och El Gordo har ett speciellt bonusnummer som heter Reintegro. Till skillnad från de flesta andra lotterier, som använder bonusnummer för att skapa nya priskategorier, får vinnaren, som matchar Reintegro tillsammans med huvudnummer eller endast Reintegro utan huvudnummer, tillbaka kostnaden för spelet.Hur väljer man lotteri? Ta hänsyn till avdrag!

En del länder beskattar lottovinster medan andra inte gör det. Om landet där den officiella lottodragningen hålls har lag på att lotterivinster beskattas kommer spelare som bettar på ett sådant lotteri få ett avdrag på sitt pris så att betvinnaren hamnar i samma ekonomiska ställning som motsvarande vinnare i det officiella lotteriet hamnar i efter skatteavdragen.

Länder som har skattefria lottospel är bland annat Australien, Kanada, Frankrike, Nya Zeeland, Sydafrika och Storbritannien. Om du vinner ett lottopris i de nyss nämnda ländernas lotterier görs inga avdrag på lottopriset. Beloppet som du vinner betalas ut i sin helhet.

Procent

Så, vilket är det bästa lotteriet att spela på?

Det finns ett antal faktorer så som odds, jackpottpriser, spelkostnad och eventuella avdrag att tänka på när du väljer vilket som är det bästa lotteriet att spela på. Kanske kan ett europeiskt lotteri vara något att satsa på? Oavsett vilket lotteri du väljer kom ihåg att spela på ett ansvarsfullt sätt!