Spanska lotterier - en komplett lottoguide

Spanska lotterier har funnits i århundraden, sedan 1763 för att vara exakt. Några av de mest kända spanska lotterierna idag inkluderar La Primitiva, El Gordo och naturligtvis Spaniens berömda jullotteri Lotería de Navidad.

I den här spanska lotteriguiden kan du läsa om allt som är värt att veta om de populäraste spanska lotterierna, inklusive spelregler, dragningsdatum, vinstodds, rekordjackpottar och hur du kan börja spela på dem online!

Innehåll:

Spanska lotterier är populära

Spanish lotteries

Spanien är känt för många saker; flamenco, tjurfäktning, Pablo Picasso och naturligtvis för några av världens största och mest spännande lotterier. Det spanska nationella lotteriet har betalat ut miljarder i priser till lokala lotterifans under de senaste två århundradena. På theLotter Sverige kan spelare från Sverige betta och vinna enorma priser genom att matcha La Primitivas, El Gordos, BonoLotos och det europeiska EuroMillions dragningsnummer.

Spanska jackpottrekord

Det paneuropeiska EuroMillions lotteriet dominerar i jackpottrekord, men även de andra spanska lotterierna har haft fantastiska förstapriser värda att nämna. I tabellen visas lite spansk lotterifakta om rekordjackpottar.

Lotteri Pris Datum

Spanska EuroMillions

200 miljoner €

11 december 2020

La Primitiva

101,7 miljoner €

15 oktober 2015

El Gordo

33 miljoner €

14 juli 2011

BonoLoto

7,6 miljoner €

11 december 2018

Vilket spanskt lotteri har de bästa jackpottoddsen?

Ibland är det svårt att välja vilket lotteri man ska satsa på, särskilt när de alla har fantastiska priser och samtliga spanska lotteriers regler är lätta att lära sig. En enkel sak som du kan göra är att kontrollera vilket lotteri har de bästa oddsen. Ju lägre odds, desto högre är dina chanser att vinna ett pris!

Det spanska lotteriet med de bästa vinstoddsen är utan tvekan Spaniens BonoLoto. På grund av sitt mindre förstapris och det faktum att det arrangeras sex lotteridragningar i veckan, är oddsen för att vinna topppriset 1:13 983 816! Om man vill ha de bästa förutsättningarna för att vinna ett spanskt lotteripris är BonoLoto första valet.

Om du vill försöka vinna de största jackpottarna i Spanien finns det andra spanska lotterier du ska satsa på. De spanska lotterierna med de lägsta chanserna att vinna är de nationella favoriterna; La Primitiva och spanska EuroMillions. När du spelar någon av dessa är dina odds att vinna 1:139 838 160.

Även om dessa odds kan verka avskräckande, spelar lotterifansen dem varje vecka i hopp om att vinna jackpotten.

Kolla in vinnaroddsen för de tre spanska lotterierna i tabellen nedan:

Lotteri Spelformat Jackpottodds

La Primitiva

6/60

1:139 838 160

El Gordo

7/31 + PB 1/12

1:31 625 100

BonoLoto

5/80

1:13 983 816

Spanska lotteriregler vid spel online

playing spanish lotteries online

Tidigare kunde bara spanska medborgare delta. Men med teknikens utveckling och internet kan vem som helst med wifi-anslutning spela lotto på nätet! Genom lotteritjänster som theLotter Sverige kan spelare i Sverige betta på lotto online.

Att betta på ett spanskt lotteris resultat är enkelt. Du väljer lotteri, dina nummer och betalar för dina bets. När lotteriets officiella dragning äger rum jämförs dina valda nummer med lotteriets utfall och om du har tillräckligt många nummermatchningar vinner du ett pris. theLotter Sverige har precis lika många priskategorier som det officiella lotteriet har och priserna motsvarar de priser som det officiella spanska lotteriet betalar ut netto till sina vinnare.

Avdrag på spanska lotteripriser

Spelare i Spanien betalar skatt på sina lotteripriser. För att du, som bettar på spanska lotteriers utfall, ska hamna i en likadan ekonomisk ställning som en spansk lotterivinnare görs ett avdrag på ditt pris.

Det finns två nivåer:

Nivå Belopp

Nivå 1

Avdragsfritt upp till 40 000 €.

Nivå 2

På priser som överstiger 40 000 € görs ett avdrag på 20 %.

theLotter Sverige uppmanar alltid att en av de första sakerna vinnare bör göra när de vinner stort i ett lotteri är att kontakta skattemyndigheten för att kontrollera om man blir skattskyldig i Sverige.

Vilka spanska lotterier erbjuder theLotter Sverige?

theLotter Sverige erbjuder tre spanska lotterier och även EuroMillions; ett multinationellt lotteri som erbjuds i olika europeiska länder, inklusive Spanien och som du kan läsa om i EuroMillions-guiden.

Fortsätt och läs om den hundra år gamla La Primitiva, "Den tjocke" El Gordo och Spaniens generösa dagliga lotteri BonoLoto!

La Primitiva

La Primitiva är Spaniens första officiella lotteri, liksom ett av Europas äldsta lotterier som fortfarande är aktivt. Det introducerades under 1700-talet som "ett kungligt lotteri" av Carlos III i syfte att få in pengar till bygget av ett nytt sjukhus, härbärgen och andra välgörenhetsinstitutioner utan att behöva belasta den spanska allmänheten med en ny skatt.

Den första lotteridragningen, känt som Lotería por Números, Nummerlotteriet, arrangerades 10 december 1763 och man fick in 187 000 reias. 1812 ändrades namnet till dess nuvarande namn La Primitiva. Lotteriet avskaffades så småningom 1862 och återupprättades mer än ett sekel senare av Organismo Nacional de Loterías y Apuestas del Estado (ONLAE) i augusti 1985.

Det spanska nationella lotteriet fördelar 55% av intäkterna till priser medan resten går till statliga program och välgörenhetsorganisationer, som Röda korset och The Asociación Española Contra el Cáncer (AECC), den spanska cancerföreningen.

La Primitivaregler

Spaniens La Primitiva har ett 6/49 spelformat, vilket betyder att spelare måste välja sex nummer från ett gissningsintervall på 1-49, och ett Reintegronummer mellan 0-9. Reintegro, som är ett tillägsnummer, har två funktioner. Kombinationen huvudnummer och Reintegro ger ett högre pris än enbart matchade huvudnummer. Spelare som matchar Reintegro, oavsett om de matchar något annat vinnande nummer, har rätt till full återbetalning av kostnaden för den lottoraden där Reintegro finns. De övriga lottoradernas kostnad som inte har ett matchat Reintegro återbetalas inte och inte heller serviceavgiften.

Förutom Reintegronumret finns en bonusboll, Complementario, vilket skapar 5 + 1 + R (den tredje priskategorin) och 5 + 1, (den fjärde priskategorin).

Pris Matchning

Pris 1

6+R

Pris 2

6

Pris 3

5+1+R

Pris 4

5+1

Pris 5

5+R

Pris 6

5

Pris 7

4+R

Pris 8

4

Pris 9

3+R

Pris 10

3

Pris 11

0+R

La Primitivas jackpott börjar på 5 miljoner € och är känt för att ha många överrullningar innan den vinns. Jackpottrekordet på 101,7 miljoner € vanns i oktober 2015 efter totalt 56 rollovers! Förutom jackpottpriset kan La Primitivas spelare också vinna från lotteriets 10 sekundära priskategorier.


La Primitiva har dragning varje torsdag och lördag klockan 20:30 GMT. Kolla in La Primitivas resultatsida där det senaste dragningsresultatet finns!


El Gordo

El Gordo de la Primitiva grundades 1993, nästan ett decennium efter att La Primitiva hade återinförts 1985. Lotteriet skapades för att ha ett liknande format som La Primitiva, men med större priser och bättre vinstodds. I början hade El Gordo en månatlig dragning, men på grund av den stora framgången, beslutades det att El Gordodragningarna skulle i fortsättningen ske en gång i veckan.

El Gordoregler

För att delta i El Gordo ska spelare välja 5 huvudnummer i intervallet 1-54 och 1 Reintegro mellan 0-9. Reintegronumret behövs för att vinna jackpottpriset och används också för att ge spelare som matchar det en full återbetalning på kostnaden för den lottorad där Reintegro är matchat.

Spelare som spelar från Sverige bettar på El Gordos dragningsresultat. Det innebär att spelaren inte deltar i den officiella dragningen och därför fås ingen officiell lottokupong. Själva bettingprocessen är likadan som om man hade spelat på riktigt.

Du väljer dina nummer och betalar för dina bets. När dragningen är över jämförs dina valda nummer med resultatet och om du har tillräckligt många nummermatchningar vinner du ett pris. Priserna motsvarar de priser som det officiella El Gordolotteriet har i motsvarande priskategori. theLotter betalar ut ditt pris, inte det officiella lotteriet.För att vinna jackpottpriset ska spelare matcha de fem huvudnumren och Reintegro. Efter varje dragning kan du jämföra dina valda nummer med de vinnande numren på vår uppdaterade El Gordoresultatsida. Du kan vinna sekundära lotteripriser genom att matcha 5, 4, 3, 2 eller 1 av numren som dras, med eller utan Reintegro-numret.

Pris Matchning

Pris 1

5+R

Pris 2

5

Pris 3

4+R

Pris 4

4

Pris 5

3+R

Pris 6

3

Pris 7

2+R

Pris 8

2

Pris 9

0+R

El Gordo dragningen äger rum varje söndag kl. 21:30 spansk lokaltid.

BonoLoto

BonoLoto skapades av Loterías y Apuestas del Estado 1988 för att ge spanska lotterifans ett förmånligare spelalternativ. Detta lotteri har mindre priser till följd av de lägre spelkostnaderna och man delar ofta ut jackpottar på grund av det låga nummerantalet. BonoLoto har dragning klockan 19:00 spansk lokaltid alla dagar förutom på söndagar.

BonoLotoregler

För att vinna BonoLotojackpotten måste spelare matcha 6 nummer från ett gissningsintervall på 1-49. Vid dragningen dras ett sjunde bonusnummer som kallas Complementario och den används för att skapa lotteriets sekundära 5 + 1 priskategori. Till skillnad från de andra lotterierna på vår lista, vinns BonoLotojackpotten genom att bara matcha de 6 huvudnumren.


Pris Matchning

Pris 1

6

Pris 2

6+R

Pris 3

5+1

Pris 4

5+1+R

Pris 5

5+R

Pris 6

4

Pris 7

4+R

Pris 8

3

Pris 9

3+R

Pris 10

0+RPrecis som Spaniens La Primitiva har Bonoloto ett Reintegronummer och om du matchar det, oavsett om du matchar något av de vinnande numren, får du full återbetalning av kostnaden för ditt spel.


Som du ser är samtliga spanska lotteriers regler enkla, vilket underlättar om man vill spela ett av lotterierna.

Vad är "Reintegro" nummer?

Reintegro finns i alla spanska lotterier. Detta bonusnummer används för att återbetala spelaren kostnaden för dennes lottorad där det matchade Reintegronumret finns. Vid varje lotteridragning läggs 10%, uppskattningsvis 1,4 miljoner €, åt sidan för att täcka återbetalningarna.

Reintegro består av ett nummer mellan 0-9. BonoLoto tilldelas automatiskt ett nummer medan i de andra spanska lotterierna är det spelaren som väljer Reintegronumret. När huvudnumren har dragits väljs Reintegronumret från en separat trumma. Om du matchar Reintegro med något annat vinnarnummer eller bara själva Reintegro, har du rätt till full återbetalning av din spelkostnad. För att få tillbaka pengarna för en lottorad behöver du matcha Reintegronumret och oddsen för detta är 1 av 10!

I La Primitiva och El Gordodragningarna måste Reintegronumret tillsammans med samtliga huvudnummer matchas för att vinna jackpottpriset.


Spanska lotteriers utlottningar

spanish raffle tickets

Spanien har även lotteriutlottningar, som är kända för sina priser, många priskategorier och vinstodds. I tabellen visas fakta om de fyra största spanska utlottningarna.

Lotteri Pris Datum

Lotería de Navidad

Ca 2,4 miljarder €

22 december

Lotería Del Niño

700 miljoner €

6 januari

Lotería Nacíonal

2,4 miljoner € och 4,1 miljoner €

torsdag och lördag

Lotería Nacíonal Extra

ca 140 miljoner €

En gång i månaden

Spelare i Spanien kan även delta i EuroMillions El Millón utlottningen. Till skillnad mot andra spanska lotterier är spelare automatiskt med i utlottningen när de köper en lottokupong för Spaniens EuroMillions lotteriet. Det paneuropeiska lotteriet garanterar en toppvinst på 1 miljon € i varje dragning.

Tyvärr kan online spelare i Sverige inte delta i dessa utlottningar eftersom koderna är tryckta på kuponger. Svenska online spelare bettar och får därför aldrig en officiell lottokupong.


Fakta om spansk lotterihistoria

Spanien inrättade Kungliga Lotteriet för att få in medel till välgörenhet under kung Carlos III:s regeringstid 1763. Spelet kallades för ”Nummerlotteriet” och var föregångaren till det moderna La Primitiva. Intäkterna från detta lotteri gynnade sjukhus, härbärgen, och välgörenhetsorganisationer.

Cirka ett halvt sekel senare, år 1811, under det spanska självständighetskriget grundades ett nytt spel kallat Lotería Moderna som ett sätt att få in pengar till statskassan utan att belasta folket med en ny skatt. Istället för att välja nummer som i La Primitiva, hade kupongerna förutbestämda nummer tryckta på dem. Detta lotteri döptes senare till Lotería Nacíonal.

Spaniens första officiella lotteridragning genomfördes i Madrid den 28 februari 1814. Detta var början på Spaniens långa historia med lotterier. Från dess och fram till 1900-talet bestod Spaniens lotterier av Lotería Nacional, Lotería de Navidad och Lotería Del Niño; lotterier som spelas än idag!

Under 1900-talet efterfrågades fler lotterier och det skapades nya spel och lotterier. 1985 återlanserades La Primitiva, över ett sekel efter att det hade avskaffats 1862. Efter framgången med La Primitiva lanserades BonoLoto 1988 och El Gordo 1993.

Förutom egna lotterier gick Spanien också med i det paneuropeiska lotteriet, EuroMillions, 2004. Utöver spel på lotterier kan spanska spelare betta i hästkapplöpningar och fotbollsmatcher.

Spanska lotterier online på theLotter Sverige

Du behöver inte vara från Spanien för att delta i spanska lotterier, som är bland de populäraste lotterierna i världen. Efter att ha läst all ovanstående spansk lotterifakta förstår du säkert att det finns anledningar till att de fortfarande har miljoner fans från hela världen.

theLotter Sverige erbjuder samtliga ovanstående spanska lotterierna på sin webbplats. Lotteritjänsten erbjuder även många amerikanska lotterier. Du kan t. ex. spela på Mega Millions, som är ett av världens största lotterier, med massiva förstapriser. Jackpottvinnare i Mega Millions vinner stort, som du kan läsa om i vår artikel om dem.