Amerikanska lotterier

Amerikanska lotterier har en rik historia som sträcker sig ända till början av 1600-talet. Mycket har hänt sedan dess. Bland annat är utbudet större, priserna utgörs av pengar och framför allt kan spelare i Sverige delta genom att betta på lotteriernas dragningsresultat. Du hittar även US Powerball, som är världenst främsta lotto, på theLotter Sverige. 

Vilka är de mest spelade lotterierna i USA?

USA har många lotterier och det går inte att ta upp alla i den här artikeln så vi koncentrerar oss enbart på de amerikanska lotterier som theLotter Sverige har i sitt utbud och som du kan spela på online.

Du har säkert hört talas om US Powerball och Mega Millions, två lotterier som har haft rekordjackpottar på över 1,5 miljarder $ och är de mest spelade lotterierna i världen. Cash4Life har en annorlunda jackpott, som proportioneras ut dagligen under vinnarens livstid. Sedan har vi lotterier från Texas som har mindre priser men bättre vinstodds och på senare tid har de börjat uppmärksammas allt mer av internationella spelare. Lotto Texas Extra är samma spel som Lotto Texas. Det som skiljer dem åt är att du kan för en extra avgift spela om fler och högre sekundära priser i Extra-spelet. Jackpotten är lika stor i Lotto Texas Extra som i Lotto Extra.

Hur spelar man på lotterier från USA?

Det är enkelt att spela på amerikanska lotterier online. Det är bara att gå in på theLotter Sverige och välja lotteri och sedan nummer. Du vinner ett pris om dina nummer matchar dragningens resultat. Nummerintervallen skiljer sig stort beroende på lotteri. Mega Millions ligger i täten med hela 70 nummer tätt följt av Powerball med ett nummer mindre.

Lotteri Nummerval Ytterligare nummer

US Powerball

Fem nummer mellan 1-69

1 tilläggsnummer mellan 1-26

Mega Millions

Fem nummer mellan 1-70

1 tilläggsnummer melan 1-25

Cash4Life

Fem nummer mellan 1-60

1 tilläggsnummer mellan 1-4

Lotto Texas

Sex nummer mellan 1-54

-

Lotto Texas Extra

Sex nummer mellan 1-54

-

Texas Two Step

Fyra nummer mellan 1-35

1 tilläggsnummer mellan 1-35

Texas Cash Five

Fem nummer mellan 1-35

-


Vilket lotteri har de högsta startjackpottarna?

Powerball och Mega Millions har utan tvekan de högsta startjackpottarna som är estimerade till 20 miljoner $ medan de statliga Texas-lotterierna ligger på klart lägre nivåer. Att de två multistatliga lotterierna har höga startjackpottar beror helt enkelt på att fler spelare har tillgång till dessa lotterier. I nästa stycke finns en tabell där du kan se både start- och rekordjackpottarna.Vilket amerikanskt lotteri har störst jackpott?

US Powerball är det största lotteriet med en rekordjackpott på 1,58 miljoner $ som delades ut i januari 2016. Mega Millions kommer som god två med en rekordjackpott på 1,53 miljarder $ från oktober 2018. Även tredje platsen platsen innehas av Mega Millions-lotteriet då man delade ut en jackpott på 1,05 miljarder $ till ett gäng bolagsspelare i januari 2021. Läs vår intressanta artikel där vi har sammanställt de tio största Mega Millions jackpottvinnarna!

Cash4Life-lotteriet har en jackpott som är annorlunda då den betalas ut dagligen under vinnarens livstid. 1 000 $ hamnar på vinnarens bankkonto varje dag. Men en Cash4Life jackpottvinnare i Sverige får ut priset som en klumpsumma på 7 miljoner $. Texas må vara känt för många saker, men det är få som vet att där finns fyra lotterier som är mycket populära bland lotterispelare.

Lotteri Startjackpott Rekordjackpott

US Powerball*

≈ 20 miljoner $

1,58 miljarder $

Mega Millions*

≈ 20 miljoner $

1,53 miljarder $

Cash4Life**

1 000 $/dag livet ut

-

Lotto Texas

5 miljoner $

145 miljoner $

Lotto Texas Extra

5 miljoner $

145 miljoner $

Texas Two Step

200 000 $

2,9 miljoner $

Texas Cash Five

25 000 $

25 000 $

*Både US Powerball och Mega Millions jackpottar är beroende av kupongförsäljningen och därför är startjackpotten estimerad.

**Om du spelar från Sverige och vinner jackpotten betalas den ut som en klumpsumma på 7 miljoner $.


Vilket amerikanskt lotteri har bäst jackpottodds?

Det är en stor skillnad på jackpottoddsen beroende på vilket amerikanskt lotteri man tittar på. Det är de två jättarna Mega Millions och Powerball som hamnar i topp med de mest svårslagna jackpottoddsen. Om vi jämför Mega Millions som har oddsen 1 av 302 575 350 med Texas Cash Five med jackpottoddsen 1:324 632 är det nästan tio gånger lättare att vinna en jackpott i Cash Five. Ett annat lotteri som har bra jackpottodds är Texas Two Step där oddsen är 1:1 832 600. Samtidigt ska man komma ihåg att ju lägre vinstchansen är desto högre är jackpottarna.

Lotteri Antal nummer Jackpottodds

Mega Millions

5 + 1

1:302 575 350

US Powerball

5 + 1

1:292 201 338

Lotto Texas

6

1:25 827 165

Lotto Texas Extra

6

1:25 827 165

Cash4Life

5 + 1

1:21 846 048

Texas Two Step

4 + 1

1:1 832 600

Texas Cash Five

5

1: 324 632


Går det att öka på sekundärprisernas värde?

Både US Powerball och Mega Millions ger spelarna chans att vinna större sekundära priser genom att erbjuda en valbar multiplikatorfunktion som ökar värdet på vinsten. US Powerballs multiplikator Power Play kan multiplicera det sekundära priset upp till tio gånger medan Mega Millions Megaplier kan multiplicera alla priser, men inte jackpotten, upp till fem gånger.

Vilket amerikanskt lotteri har bäst lotteriodds?

I stycket ovan har du jackpottoddsen för sju populära amerikanska lotterier, men vilka är lotterioddsen? Det som är skillnaden mellan jackpottodds och lotteriodds är att lotterioddsen syftar på chansen att vinna ett pris i lotteriet, oavsett vilket. Jackpottodds är vinstchanserna på ett speciellt pris - jackpotten.

Lotteri Lotteriodds

Powerball

1:24,87

Mega Millions

1:24

Lotto Texas

1:71

Lotto Texas Extra

1:7,9

Cash4Life

1:7,76

Texas Two Step

1:32,4

Texas Cash Five

1:7,2


När är lotteridragningarna?

Oavsett dag finns det alltid något spännande amerikanskt lotteri att spela på. I tabellen ser du att varje lotteri har minst två veckodragningar och Cash4Life har till och med en dragning per dag och Texas Cash Five har dragningar alla dagar förutom på söndagar. Tiderna nedan är de lokala dragningstiderna.

Lotteri Lokal dragningstid

US Powerball

måndag, onsdag & lördag kl. 20.00

Mega Millions

tisdag & fredag kl. 20.00

Lotto Texas

måndag, onsdag & lördag kl. 22.12

Lotto Texas Extra

måndag, onsdag & lördag kl. 22.12

Cash4Life

måndag - söndag kl. 21.00

Texas Two Step

måndag & torsdag kl. 22.12

Texas Cash Five

måndag - lördag kl. 22.12

Det mest spännande momentet med att spela på lotteri är nog att kolla resultatet och se om det finns nummermatchningar. Enklast hittar du de senaste vinnarnumren på theLotters webbplats. Lotteriresultaten laddas upp strax efter att dragningen är över.Kan spelare i Sverige spela på amerikanska lotterier?

Amerika

Ingen behöver köpa en dyr flygbiljett till staterna bara för att lämna in sina lottorader. Istället kan spelare i Sverige spela på lotterier från USA tack vare lotteritjänster som theLotter Sverige. Det enda som krävs är att du är över 18 år och har tillgång till internet. Sedan är det bara att välja ett internationellt lotteri som du tycker är extra spännande.

Hur spelar man på amerikanska lotterier online?

Om du aldrig har spelat via nätet undrar du säkert hur man spelar och om det är komplicerat. Glädjande nog är spel på lotterier online enkelt. Det första du ska göra är att välja lotteritjänst och då är theLotter Sverige ett tryggt och säkert alternativ.

Det finns två viktiga skillnader mellan att spela online jämfört hos ett lotteriombud. När du spelar på lotterier online får du ingen officiell lottokupong eftersom du bettar på lotteriets utfall. Annars är spelprocessen likadan som om du hade spelat hos lotteriombudet. Du väljer lotteri, nummer och betalar för dina bets. Den andra skillnaden är att om du vinner ett pris är det lotteritjänsten som betalar ut det, inte det officiella lotteriet.

Får jag ut mina priser om jag vinner?

Självklart får du ut dina priser. theLotter Sverige är en lotteritjänst med svensk spellicens och följer alla gällande regler på spelmarknaden. Alla lottospelen vinstförsäkras och när en spelare vinner stort träder dessa försäkringar in och betalar priset. Mindre vinster betalar theLotter med intäkterna från försäljningen.

Du behöver inte heller oroa dig för att missa göra anspråk på ett pris eftersom theLotter håller koll på alla spelen. När du har matchat tillräckligt många nummer som behövs för att vinna ett pris får du ett vinstmeddelande och pengarna sätts in på ditt konto - kommissionsfritt.

Spelare i USA betalar skatt på sina lotteripriser och för att du som bettar ska hamna i samma ekonomiska ställning som vinnaren i Amerika hamnar i görs avdrag på dina priser. Det betyder att ett pris som betalas ut till dig motsvarar det pris som en amerikansk vinnare i motsvarande vinstgrupp får ut efter att de lokala och statliga skatter har dragits av.Amerikansk lotterihistoria

Stenpresidenter

Lotterier har spelats i Amerika sedan landets kolonialtid då privata medborgare och offentliga tjänstemän höll lotterier i de nordamerikanska brittiska kolonierna. Deltagarna kunde vinna, inte bara monetära priser, utan också hus, mark, slavar, djur och andra föremål som var av värde för den tidens deltagare. Dessa lotterier hölls vanligtvis för att hjälpa till att utveckla kolonierna och privata projekt.

Det första officiella lotteriet i Amerika hölls 1616 av The Virginia Company of London för att finansiera projekt i de nya kolonierna. Dessa lotterier hjälpte till att etablera och ekonomiskt stödja bland annat Jamestown i Virginia - den första permanenta bosättningen i Amerika. Så småningom etablerade alla de 13 ursprungliga kolonierna också sina egna lotterier för att skaffa intäkter. Spel på lotterier kom att ses som en medborgerlig plikt. Lotteriprovisionerna användes för att bygga bland annat kyrkor och bibliotek. Även några av USA:s mest kända och prestigefyllda universitet som Harvard, Yale, Columbia, Dartmouth och Princeton är byggda med inkomster från lotterier.

Under 1800-talet kom spel, och särskilt lotterier, under stark kritik och förbjöds i de flesta staterna på moraliska och religiösa grunder. Men folket ville ha sina lotterier! En blomstrande industri av olagliga lotterier skapades och den illegala lotteriverksamheten varade fram till 1934 när det första moderna regeringsdrivna lotteriet grundades i Puerto Rico. Tre decennier senare, 1964, grundades det första statslotteriet i New Hampshire och många andra stater följde snart efter.

Efter framgången med de statliga lotterierna gick flera av staterna ihop, mer specifikt Maine, New Hampshire och Vermont, för att skapa landets första multilaterala lotterispel, Tri-State Megabucks 1985. 1988 gick Multi-State Lottery Association, eller MUSL, bestående av Iowa, Kansas, Missouri, Oregon, Rhode Island, West Virginia och District of Columbia ihop och skapade de två största lotterierna i världen; Powerball, 1992, och Mega Millions, 1996. I vår US Powerball guide och Mega Millions guide kan du läsa mer om dessa fantastiska lotterier.

I dag erbjuder 45 av 50 stater samt District of Columbia, Puerto Rico och de amerikanska Jungfruöarna lotterier.

Betta på theLotter Sverige

Fram tills inte för så länge sedan var spelare tvungna att fysiskt befinna sig i USA för att kunna köpa kuponger till amerikanska lotterispel. Men så är det inte längre för lotteritjänster som theLotter Sverige ger svenska spelare möjlighet att betta om de amerikanska lotteripriserna.

När du har valt ett lotteri på theLotter kan du även välja mellan flera speltyper för att få variation i ditt spelande. Du kan spela standardspel som gäller för en dragning, bolagsspel som spelas i grupp eller systemspel som du spelar med fler nummer i olika kombinationer. Sedan kan du även välja att spela med ett flerdragningspaket eller prenumeration och vara med i varje dragning.

Om du har frågor om lotterierna är du alltid välkommen att kontakta kundtjänsten och på vår FAQ-sida finns de vanligast ställda frågorna med svar.