Amerikanska lotterier

Amerikanska lotterier har en rik historia som sträcker sig ända till början av 1600-talet. Mycket har hänt sedan dess. Bland annat är utbudet större, vinsterna utgörs av pengar och spelare i länder utanför Amerika kan vara med och spela om amerikanska lottovinster via nätet. Det är även möjligt för svenskar att vara med och spela genom att betta på Amerikas kändaste lotto US Powerball hos theLotter Sverige. 

Vilka är de mest spelade lotterierna i USA?

USA har många lotterier och det går inte att ta upp alla i den här artikeln så vi koncentrerar oss enbart på de amerikanska lotterier som theLotter Sverige har i sitt utbud och som du kan betta på online.

Du har säkert hört talas om US Powerball och Mega Millions, två lotterier som har haft rekordjackpottar på över 1,5 miljarder $ (Powerball har även haft en jackpott på drygt 2 miljarder $) och är de mest spelade lotterierna i världen. Cash4Life har en annorlunda jackpott, som proportioneras ut dagligen under vinnarens livstid. Sedan har vi lotterier från Texas som har mindre vinster men bättre vinstodds och på senare tid har internationella spelare börjat uppmärksamma dem allt mer. Lotto Texas är ett populärt lotto då spelare kan mot en extra avgift spela om fler och större icke-jackpottvinster i Lotto Texas Extra. Jackpotten är dock lika stor i Lotto Texas Extra som i Lotto Extra.

Hur spelar man på lotterier från USA?

Det är enkelt att spela på amerikanska lotterier online. Det är bara att gå in på theLotter Sverige och välja ett lotto och några nummer och sedan betta på att dina valda nummer matchar dragningens utfall. Om du har tillräckligt många nummermatchningar vinner du en pengavinst.

Antalet nummer skiljer sig stort mellan lotterierna. Mega Millions ligger i täten med hela 70 nummer tätt följt av Powerball med ett nummer mindre.

Lotto Nummerval Ytterligare nummer

Mega Millions

Fem nummer mellan 1-70

1 tilläggsnummer melan 1-25

US Powerball

Fem nummer mellan 1-69

1 tilläggsnummer mellan 1-26

Cash4Life

Fem nummer mellan 1-60

1 tilläggsnummer mellan 1-4

Lotto Texas

Sex nummer mellan 1-54

-

Lotto Texas Extra

Sex nummer mellan 1-54

-

Texas Two Step

Fyra nummer mellan 1-35

1 tilläggsnummer mellan 1-35

Texas Cash Five

Fem nummer mellan 1-35

-


Vilket lotto har de högsta startjackpottarna?

Powerball och Mega Millions har utan tvekan de högsta startjackpottarna som är estimerade till 20 miljoner $ medan de statliga Texas-lotterierna ligger på klart lägre nivåer. Att de två multistatliga lotterierna har höga startjackpottar beror helt enkelt på att fler spelare har tillgång till dessa lotterier. I nästa stycke finns en tabell där du kan se både start- och rekordjackpottarna.Vilket amerikanskt lotto har störst jackpott?

US Powerball är det största lottot med en rekordjackpott på 2,04 miljarder $ från 8 november 2022. Även andraplatsen innehas av Powerball med en jackpott på 1,58 miljoner $ som delades ut i januari 2016. Mega Millions kommer som god trea, fyra, femma och sexa. Mega Millions rekordjackpott är på 1,53 miljarder $ från oktober 2018. På fjärde plats finns Mega Millions jackpott på 1,34 miljarder $ från januari 2023 och snäppet under den massiva jackpotten är en jackpott på 1,33 miljarder $ som Mega Millions delade ut 22 juli 2022 då två spelare fick dela på den. På sjätte plats finns en jackpott på 1,05 mmiljarder $ som fyra spelare, som hade spelat i grupp, fick dela på i januari 2021. Läs vår intressanta artikel där vi har sammanställt de tio största Mega Millions jackpottvinnarna!

Cash4Life har en jackpott som är annorlunda då den betalas ut dagligen under vinnarens livstid. Tusen dollar (1 000 $) hamnar på jackpottvinnarens bankkonto varje dag. Om en spelare i Sverige skulle vinna en Cash4Life-jackpott får denne ut vinsten som ett engångsbelopp på 7 miljoner $.

Texas må vara känt för många saker, men det är få som vet att där finns fyra lotterier som är mycket populära bland lottospelare.

Lotto Startjackpott Rekordjackpott

US Powerball*

≈ 20 miljoner $

2,04 miljarder $

Mega Millions*

≈ 20 miljoner $

1,53 miljarder $

Cash4Life**

1 000 $/dag livet ut

-

Lotto Texas

5 miljoner $

145 miljoner $

Lotto Texas Extra

5 miljoner $

145 miljoner $

Texas Two Step

200 000 $

2,9 miljoner $

Texas Cash Five

25 000 $

25 000 $

*Både US Powerball och Mega Millions jackpottar är beroende av kupongförsäljningen och därför är startjackpotten estimerad.

**Om du spelar från Sverige och vinner jackpotten betalas den ut som en klumpsumma på 7 miljoner $.


Vilket amerikanskt lotto har bäst jackpottodds?

Jackpottoddsen skiljer sig stort mellan de amerikanska lotterierna. Det är de två jättarna Mega Millions och Powerball som hamnar i topp med de mest svårslagna jackpottoddsen. Om vi jämför Mega Millions som har oddsen 1 av 302 575 350 med Texas Cash Five som har jackpottoddsen 1:324 632 är det nästan tusen gånger lättare att vinna en jackpott i Cash Five. Ett annat lotto som har bra jackpottodds är Texas Two Step där oddsen är 1:1 832 600.

Lotto Antal nummer Jackpottodds

Mega Millions

5 + 1

1:302 575 350

US Powerball

5 + 1

1:292 201 338

Lotto Texas

6

1:25 827 165

Lotto Texas Extra

6

1:25 827 165

Cash4Life

5 + 1

1:21 846 048

Texas Two Step

4 + 1

1:1 832 600

Texas Cash Five

5

1: 324 632


Går det att öka på icke-jackpottvinsternas värde?

Både US Powerball och Mega Millions ger spelarna chans att vinna större icke-jackpottvinster genom att erbjuda en valbar multiplikatorfunktion som ökar värdet på dem. US Powerballs multiplikator Power Play kan multiplicera en vinst som inte är en jackpott upp till tio gånger medan Mega Millions Megaplier kan multiplicera dem upp till fem gånger.

Vilket amerikanskt lotto har bäst lotto-odds?

I stycket ovan har du jackpottoddsen för sju populära amerikanska lotterier, men vilka är lotto-oddsen? Det som är skillnaden mellan jackpottodds och lotto-odds är att lotto-oddsen syftar på chansen att vinna på lottot, oavsett vinst. Jackpottodds syftar på vinstchanserna på en speciell vinst - jackpotten.

Lotto Lotto-odds

Powerball

1:24,87

Mega Millions

1:24

Lotto Texas

1:71

Lotto Texas Extra

1:7,9

Cash4Life

1:7,76

Texas Two Step

1:32,4

Texas Cash Five

1:7,2


När är lottodragningarna?

Oavsett dag finns det alltid något spännande amerikanskt lotto att spela på. I tabellen ser du att varje lotto har minst två veckodragningar och Cash4Life har till och med en dragning per dag och Texas Cash Five har dragningar alla dagar förutom på söndagar. Tiderna nedan är de lokala dragningstiderna.

Lotto Lokal dragningstid

US Powerball

måndag, onsdag & lördag kl. 20.00

Mega Millions

tisdag & fredag kl. 20.00

Lotto Texas

måndag, onsdag & lördag kl. 22.12

Lotto Texas Extra

måndag, onsdag & lördag kl. 22.12

Cash4Life

måndag - söndag kl. 21.00

Texas Two Step

måndag & torsdag kl. 22.12

Texas Cash Five

måndag - lördag kl. 22.12

Det mest spännande momentet med att spela på lotto är nog att kolla resultatet och se om det finns nummermatchningar. Enklast hittar du de senaste vinnarnumren på theLotter Sveriges webbplats. Lottoresultaten laddas upp strax efter att det officiella lotteriet släpper de officiella dragningsnumren.Kan spelare i Sverige spela på amerikanska lotterier?

Amerika

Ingen behöver köpa en dyr flygbiljett till staterna bara för att lämna in sina lottorader. Istället kan spelare i Sverige spela på lotto från USA i form av lottobetting tack vare lottobettingtjänster som theLotter Sverige. Det enda som krävs är att du är över 18 år och har tillgång till internet. Sedan är det bara att välja ett amerikanskt lotto frånlistan över globala lotterier och tänka ut vilka nummer du ska använda.

Hur spelar man på amerikanska lotterier online?

Om du aldrig har spelat via nätet undrar du säkert hur man spelar och om det är komplicerat. Glädjande nog är spel på lotterier online enkelt. Det första du ska göra är att välja en lottobettingtjänst och då är theLotter Sverige ett tryggt och säkert alternativ.

Det finns två viktiga skillnader mellan att spela online hos oss jämfört med hos ett lotto-ombud. När du spelar på lotto online får du ingen officiell lottokupong eftersom du bettar på utfallet. Annars är spelprocessen likadan som om du hade spelat hos ett fysiskt lottoombud. Du väljer lotto, nummer och betalar för dina spel. Den andra skillnaden är att om du vinner är det lottobettingtjänsten som betalar ut vinsten, inte det officiella lottot.

Får jag ut min vinst om jag vinner?

Självklart får du ut din vinst. theLotter Sverige är en lottobettingtjänst med svensk spellicens och följer alla gällande regler på spelmarknaden. Lottospelen vinstförsäkras och när en spelare vinner stort träder dessa försäkringar in och betalar ut vinsten. Intäkterna från försäljningen täcker de mindre vinsterna.

Du behöver inte heller oroa dig för att missa och göra anspråk på en vinst eftersom theLotter Sverige håller koll på alla spelen. När du har matchat tillräckligt många nummer och är berättigad till en vinst får du ett vinstmeddelande och sedan kommer pengarna in på ditt konto - kommissionsfritt.

Spelare i USA betalar skatt på sina lottovinster och för att du som bettar ska hamna i samma ekonomiska ställning som vinnaren i Amerika hamnar i görs avdrag på dina vinster. Det betyder att den vinst som du får ut motsvarar den vinst som en amerikansk vinnare i motsvarande vinstgrupp får ut efter att lokala och statliga skatter har dragits av.Amerikansk lottohistoria

Lotterier har spelats i Amerika sedan landets kolonialtid då privata medborgare och offentliga tjänstemän höll lotterier i de nordamerikanska brittiska kolonierna. Deltagarna kunde vinna utöver pengavinster även hus, mark, slavar, djur och andra föremål som var av värde för den tidens deltagare. Dessa lotterier hölls vanligtvis för att hjälpa till att utveckla kolonierna och privata projekt.

Det första officiella lottot i Amerika hölls 1616 av The Virginia Company of London för att finansiera projekt i de nya kolonierna. Med lotterier kunde man hjälpa till att etablera och ekonomiskt stödja bland annat Jamestown i Virginia - den första permanenta bosättningen i Amerika. Så småningom etablerade alla de 13 ursprungliga kolonierna också sina egna lotterier för att skaffa intäkter. Spel på lotto kom att ses som en medborgerlig plikt. Inkomsterna användes för att bygga bland annat kyrkor och bibliotek. Även några av USA:s mest kända och prestigefyllda universitet som Harvard, Yale, Columbia, Dartmouth och Princeton är byggda med bidrag från lotterier.

Under 1800-talet kom spel, och då särskilt lotto, under stark kritik och förbjöds i de flesta staterna på moraliska och religiösa grunder. Men folket ville ha sina lotterier! Olagliga lotterier skapades och den illegala lottoverksamheten varade fram till 1934 när det första moderna regeringsdrivna lottot grundades i Puerto Rico. Tre decennier senare, 1964, grundades det första statslottot i New Hampshire och många andra stater följde snart efter.

Efter framgången med de statliga lotterierna gick flera av staterna ihop, mer specifikt Maine, New Hampshire och Vermont, för att skapa landets första multilaterala lottospel, Tri-State Megabucks, år 1985. År 1988 gick Multi-State Lottery Association (MUSL) bestående av Iowa, Kansas, Missouri, Oregon, Rhode Island, West Virginia och District of Columbia ihop för att skapa två lotterier, som med tiden kom att bli de största i världen; Powerball, 1992, och Mega Millions, 1996. I vår US Powerball guide och Mega Millions guide kan du läsa mer om dessa fantastiska lotterier.

I dag erbjuder 45 av 50 stater samt District of Columbia, Puerto Rico och de amerikanska Jungfruöarna statliga officiella lotterier.

Betta hos theLotter Sverige

Fram tills inte för så länge sedan var spelare tvungna att fysiskt befinna sig i USA för att kunna köpa kuponger till amerikanska lottospel. Men så är det inte längre för lottobettingtjänster som theLotter Sverige ger svenska spelare möjlighet att betta om de amerikanska lottovinsterna.När du har valt ett lotto på theLotter Sverige kan du även välja mellan flera spelformer för att få variation i ditt spelande. Du kan spela engångsspel, andelsspel som ägs av många spelare. Du kan även välja systemspel som innehåller fler nummer i olika kombinationer. För att inte råka missa dragningar kan du köpa ett flerdragningspaket eller prenumeration och vara med i varje dragning.

Om du har frågor om lotterierna är du alltid välkommen att kontakta kundtjänsten och på vår FAQ-sida finns de vanligast ställda frågorna med svar.