Välja lottonummer

Det finns nästan lika många sätt att välja lottonummer som det finns kombinationer av nummer. Många lottospelare har en strategi eller metod för att välja nummer som de sedan håller fast vid medan andra vill ha variation i sina nummerval. Nästa gång du väljer att spela på till exempel europeiska SuperEnalotto kan du använda ett av de föreslagna metoderna nedan.Innehåll:

Välja lottonummer med hjälp av statistik

Att använda statistik för att välja lottonummer är ett ofta diskuterat ämne. Ja, det är absolut möjligt att ta hjälp av statistisken, men matematiskt sett är det lika stor chans att vinna som om du hade slumpat fram dina nummer. Detta beror på att alla nummer har samma chans att dyka upp i en dragning. Men det är sant att vissa nummer är frekventare än andra inom en viss tidsram, vilket leder till att vissa spelare väljer sina nummer beroende på om de är frekventa eller sällsynta.

Spela med frekventa och sällsynta nummer

Frekventa och sällsynta nummer syftar på hur ofta lottonumren dras. De sällsynta numren kallas ofta för kalla nummer som dras sällan medan frekventa nummer, alltså de varma numren dyker upp i många dragningar. Många spelare använder sig endast av frekventa nummer eftersom sunt förnuft skulle säga att ju oftare ett nummer dras, desto mer sannolikt kommer det att komma upp igen.

Men betyder det att du bara ska spela med frekventa nummer och undvika sällsynta nummer som pesten? Även om sunt förnuft skulle säga ja, kan du bli förvånad över svaret.

Vad är frekventa lottonummer?

Frekventa lottonummer är de nummer som dras oftast i ett givet lotto under en viss tidsperiod. Under år 2020 var till exempel EuroMillions vanligaste huvudnummer 5, 15, 16, 21, 11, 19, 20, 27, 32, 46 (numren 11, 19, 20, 27, 32 och 46 dök upp exakt lika många gånger under år 2020) och Lucky Stars-numren 6, 2 och 3 (numren två och tre drogs exakt lika många gånger).Vad är sällsynta lottonummer?

Precis som namnet antyder är sällsynta nummer motsatsen till frekventa nummer då de är de som dyker upp minst antal gånger i ett givet lotto under en viss tid. Till exempel var de minst dragna numren i US Powerball, under perioden 7 oktober 2015 till 10 november 2022: 23, 32, 61, 53, 69 och mest frekventa Powerballnumret under samma tidsperiod var 18.

Spelare som väljer att spela med sällsynta nummer menar att eftersom numren inte har dykt upp så ofta i dragningarna är chansen större att de dras i framtiden och därför gäller det att vara förberedd. Andra hävdar att det är bäst att undvika de numren och istället se om det går att påverka vinstchanserna på ett annat sätt.

En sak är viktig att veta och det är att varje nummer i ett lottospel har lika stor chans att bli vald. Det är helt och hållet slumpen som avgör vilka nummer som kommer att bli vinnarnumren i en dragning. Att några nummer dyker upp oftare eller mer sällan är bara slumpen, men metoden kan vara rolig att pröva för skojs skull.

Välja lottonummer med hjälp av numerologi

Spelare som väljer en statistisk metod för att få fram sina nummer förlitar sig på matematiska principer och de som styrs av bland annat numerologi tror på att nummer har en inre mening. Numerologisk strategi handlar om att hitta en persons tur- och personliga nummer. Dessa nummer kan bestå av födelsedagar, årsdagar eller andra viktiga datum och nummer. De kan också vara nummer som till synes tillfälligt återkommer i en människas liv vid oväntade tillfällen.

Numerologer använder ofta formler för att konvertera svåra nummer, till exempel datum med dag, månad och år, till mer användarvänliga enkelsiffriga nummer som passar med ett lotto. Det finns spelare som har vunnit med nummer som de ansåg föra tur med sig. Även om dessa nummer kan ha fungerat till deras fördel, och många säger att det är effektivt att använda numerologi, finns det inga konkreta bevis för att numerologi garanterar dig en stor vinst.

Det florerar även många myter och vidskepligheter om vissa nummer är extra tursamma. Mer om det finns att läsa i artikeln vidskepelse och lotto.

En annan mystisk studie som kan hjälpa dig att välja lottonummer är astrologi - studier av planeter. Att välja lyckonummer baserat på ditt horoskop är en praxis som har använts runt om i världen i århundraden. Oavsett om du väljer ett viktigt datum för någon speciell händelse som ditt nästa lottonummer kan det inte skada att konsultera stjärnorna.

Lottobolag

Förbättrar slumpmässigt valda nummer vinstchanserna?

Framslumpade nummer ger dig ingen fördel jämfört med manuellt valda nummer eftersom det statistiskt sett är varken mer eller mindre troligt att de slumpmässigt datorgenererade numren väljs framför en annan uppsättning nummer. Om du spelar hos theLotter Sverige får du framslumpade nummer genom att trycka på Snabbvalsknappen.

Några av världens största lottogruppvinnare har vunnit massiva vinster genom att slumpa fram numren istället för att börja diskutera fram och tillbaka vilka nummer som man ska spela med.

För vissa spelare kan slumpmässiga nummer ta bort lite av spänningen och det roliga i att spela. Att trycka på Snabbvalsknappen när du bettar om en enorm jackpott i Mega Millions är inte alls lika roligt som att själv välja ut viktiga datum, betydande nummer eller kolla upp frekventa respektive sällsynta nummer. Många spelar på lotto för att de vet att de har en chans att vinna trots att den kan vara liten och då vill de inte ge upp nummervalet till algoritmers förmån och dämpa spänningen med att spela.

Läs gärna vår artikel om lotterier med de bästa oddsen som tar upp kända lotteriers jackpott- och lotto-odds.

Skapa mönster med lottonummer

Ett annat sätt att fylla i en lottorad är att försöka skapa ett invecklat mönster med nummervalet. Eller så kan du göra horisontella eller vertikala rader eller till och med ett leende ansikte. Var kreativ med dina val och se vad du kan skapa för möntster! Det finns ingen anledning att du inte kan använda din fantasi och ha kul. Din kreativitet kan till och med löna sig om ditt spel visar sig vara en vinnare.Gå på magkänsla

Ibland hävdar lottovinnare att de har spelat med nummer som de har drömt om, nummer som helt plötsligt dykt upp i huvudet eller som de helt enkelt hade en bra känsla för. När det gäller att lita på magkänslan är det svårt att förklara hur det fungerar. Å ena sidan kan många spelare ha en intuitiv känsla när de väljer nummer bara för att bli besvikna senare när de inte vinner. Men om din magkänsla säger att vissa nummer kan föra tur med sig, så kan det vara värt att testa och spela med dem genom att betta om stora jackpottar. Trots allt har alla nummer, oavsett hur de har valts, lika stor chans att dyka upp i en lottodragning.

Läs även vår artikel om vilket lotto som är det bästa lottot att spela på där du hittar svar på hur man kan välja ut ett lotto från det stora utbudet.