Spanska lotterier - en komplett lottoguide

Spanien är känt för bland annat flamenco, tjurfäktning, fina stränder, Pablo Picasso och naturligtvis även för stora och spännande lotterier som EuroMillions. De spanska nationella lotterierna har betalat ut hundratals miljarder i vinster till lokala lottospelare under de senaste två århundradena. Och det är inte konstigt att lotto är populärt i Spanien då det finns många sorter att välja mellan.

Svenskar kan spela på EuroMillions i Sverige genom att lottobetta online.


I den här spanska lottoguiden kan du läsa om de populäraste lotterierna från Spanien som du hittar hos theLotter Sverige.

Innehåll:

Vilka är de populäraste spanska lotterierna?

spanjor med flagga

Det finns många lotterier att välja bland i Spanien och theLotter Sverige erbjuder fyra av de populäraste lotterierna som svenska spelare kan betta på.

  • Bonoloto
  • El Gordo
  • EuroMillions
  • La Primitiva

Hur spelar man på ett spanskt lotto om man bor i Sverige?

Tidigare kunde endast spelare som befann sig i Spanien spela på de inhemska lotterierna. Men med teknikens utveckling och internet kan vem som helst med wifi-anslutning spela på theLotter Sveriges webbplats. theLotter Sverige är seriös lottobettingtjänst som du kan betta tryggt och säkert ifrån om du bor i Sverige. När du har valt lotto och spelform är det bara att klicka i de nummer du vill betta med.

Tabellens andra kolumn visar hur många huvudnummer du ska välja ur ett nummerurval och den tredje kolumnen visar hur många extra nummer du behöver välja från ett mindre nummerintervall. BonoLoto är det enda lottot av de här fyra som inte har extra nummer.

Lotto Huvudnummer Tilläggsnummer

Bonoloto

6/49

-

El Gordo

5/54

1 mellan 0-9

EuroMillions

5/50

2 mellan 1-12

La Primitiva

6/49

1 mellan 0-9

När den officiella dragningen har ägt rum är det dags att börja rätta dina lottorader. Om det visar sig att du har tillräckligt många nummermatchningar vinner du en summa pengar. Vinsterna och vinstkategorierna vid betting på theLotter Sveriges webbplats motsvarar de som finns i det officiella spanska lottot. Om du vinner, oavsett storleken på vinsten, är det theLotter Sverige som ser till att du får din vinst.

I vilket spanskt lotto är jackpotten lättast att vinna?

Ibland är det svårt att välja bästa lotteriet att satsa på, särskilt när de alla har fantastiska vinster, spelregler som är lätta att lära sig och lottojackpottodds som uppskattas av många.

Om man jämför spanska lotterier med det amerikanska Powerball, vars jackpottodds är 1 av 292 201 338, är chanserna att vinna en spansk vinst bättre. Som du ser i tabellen har Bonoloto utan tvekan de förmånligaste jackpottoddsen av de fyra spanska lotterierna här på webbplatsen.

Lotto Spelformat Jackpottodds

BonoLoto

5/80

1:13 983 816

El Gordo

7/31 + 1/12

1:31 625 100

EuroMillions

5/50 + 2/12

1:139 838 160

La Primitiva

6/60

1:139 838 160

Statistiskt sett är det mer än dubbelt så enklare att vinna Euromillions och La Primitivas jackpottar än Mega Millions som är ett amerikanskt lotto med jackpottoddsen 1 av 302 575 350.Hur stora jackpottar har de spanska lotterierna delat ut?

I vår EuroMillions artikel kan du läsa att det paneuropeiska lottot dominerar stort vad gäller jackpottrekord. I december 2023 delade EuroMillions nämligen ut en vinst på hela 240 miljoner $ som då var taket för EuroMillions jackpott. Eftersom EuroMillions spelas i nio EuroMillions-länder har det ett stort spelarunderlag och kan därför erbjuda massiva jackpottar.

Men även de andra spanska lotterierna har haft fantastiska jackpottar värda att nämnas. La Primitiva-lottot gick över hundra-miljoner-euro-gränsen hösten 2015 medan El Gordos jackpott nådde 33 miljoner € innan en spelare vann den. Det dagliga Bonoloto är också värt att uppmärksammas då det har delat ut en jackpott på 7,6 miljoner €, vilket trots allt är en avsevärd summa i svenska kronor.

Lotto Rekordjackpott Datum

BonoLoto

7,6 miljoner €

11 december 2018

El Gordo

33 miljoner €

14 juli 2011

EuroMillions

240 miljoner €

19 juli 2022

La Primitiva

101,7 miljoner €

15 oktober 2015

Inom lottovärlden slås rekord med jämna mellanrum och det är bara en tidsfråga när de ovanstående fyra spanska lotterierna slår nya jackpottrekord.

Vilket spanskt lotto har den största startjackpotten?

Med startjackpott menas värdet på en jackpott i den första dragningen efter att en jackpott har vunnits. Inget lotto börjar på noll för då skulle ingen vilja spela det. Ett lotto har antingen en fast startjackpott eller en jackpott vars värde påverkas av försäljningen. Trots att Bonoloto, El Gordo, EuroMillions och La Primitiva har fasta startjackpottar är det stor skillnad på dem.

Några gånger om året anordnar EuroMillions en Superdragning som har en jackpott som startar på 130 miljoner €. Dessa speciella dragningar brukar dra till sig extra många spelare.

Lotto Startjackpott

Bonoloto

400 000 €

El Gordo

5 miljoner €

EuroMillions

17 miljoner €

La Primitiva

2 miljoner €

EuroMillions startjackpott är den högsta i Europa medan BonoLoto har en blygsam startjackpott. El Gordo och La Primitivas startjackpottar är vad man skulle kunna säga vara lagom, i alla fall ur ett svenskt perspektiv.

Beskattas vinsterna från ett spanskt lotto?

Spelare i Spanien betalar skatt på sina lottovinster och för att du som bettar på ett spanskt lottos resultat ska hamna i en likadan ekonomisk ställning som en spansk lottovinnare gör theLotter Sverige ett avdrag på din vinst.

Det finns två avdragsnivåer:

Nivå Belopp

Nivå 1

Avdragsfritt upp till 40 000 €.

Nivå 2

På vinster som överstiger 40 000 € görs ett avdrag på 20 %.

theLotter Sverige uppmanar alltid stora lottovinnare att kontakta skattemyndigheten för att kontrollera om man blir skattskyldig i Sverige.

När har de spanska lotterierna dragning?

Tabellen nedan visar dragningstiderna för de fyra spanska lotterierna som finns hos theLotter Sverige. Tänk på att tiden för att lägga bets upphör några timmar innan dragningen börjar! På theLotter Sveriges lista över lotterier ser du när spelstoppet inträder för respektive lotto.

Lotto Dragning

Bonoloto

Varje kväll kl.21.30

El Gordo

Söndag 21.30

EuroMillions

Tisdag & fredag kl.21.00

La Primitiva

Måndag, torsdag & lördag kl 21.40

Bonoloto är ett av de dagliga lotterierna som du kan hitta hos theLotter Sverige. Oavsett om du bettar på Bonoloto med sina frekventa dragningar eller ett annat lotto kan det ibland vara svårt att komma ihåg att förnya sina lottospel och därför kan ett flerdragningspaket eller en prenumeration vara en bra lösning. Med dessa spelformer är du med i varje dragning.

Vad är ett Reintegro-nummer?

De flesta spanska lotterierna har ett Reintegro-nummer. Det är ett extra nummer (i El Gordo kallas den för Número Clave) och med hjälp av den kan du vinna större vinster. Du får även tillbaka kostnaden för lottoraden där Reintegronumret finns. Innan lottodragningen börjar lägger man undan 10 %, uppskattningsvis 1,4 miljoner €, av vinstpotten och med de pengarna betalar man sedan tillbaka spelkostnaden till dem som prickar in Reintegronumret.

Även Portugals Totoloto har en liknande funktion och där kallas det för Número da Sorte, eller turnumret. När du spelar Portugal Totoloto online har du då chans att få en återbetalning på kostnaden för ditt spel när du matchar detta extranummer. Número da Sorte skapar också sex av dragningens tio vinstnivåer.

Spansk lottohistoria

Spanien inrättade ett kungligt lotto för att få in medel till välgörenhet under kung Carlos III:s regeringstid 1763. Spelet kallades för ”Nummerlotto” och är föregångare till det moderna La Primitiva. Intäkterna användes till att stötta sjukhus, härbärgen, och välgörenhetsorganisationer.

Ett halvt sekel senare, under det spanska självständighetskriget år 1811, grundades ett nytt spel kallat Lotería Moderna. Syftet var att få in pengar till statskassan utan att behöva belasta folket med en ny skatt. Istället för att välja lottonummer som i La Primitiva hade kupongerna redan färdiga nummer. Lottot döptes senare om till Lotería Nacíonal.

Spaniens första officiella lottodragning genomfördes i Madrid 28 februari 1814 och var början på landets moderna lottohistoria. Från dess och fram till 1900-talet bestod Spaniens lotterier av Lotería Nacional, Lotería de Navidad och Lotería Del Niño och dessa spelas än idag.

Under 1900-talet ville spelarna ha ett större utbud av lotterier och därför återlanserades La Primitiva år 1985, nästan ett sekel efter att det hade lagts ner 1862. Efter framgången med La Primitiva lanserade man BonoLoto 1988 och El Gordo 1993.

Förutom egna lotterier gick Spanien också med i det paneuropeiska EuroMillions-samarbetet år 2004. Utöver spel på lotterier kan spanska spelare även betta i hästkapplöpningar och fotbollsmatcher.theLotter Sveriges utbud av spanska lotterier

Du behöver inte befinna dig i Spanien för att spela på spanska lotterier. Det är bara att klicka in dig på theLotter Sveriges webbplats där du hittar, utöver fyra spanska lotterier, många andra utländska lotterier.

Du vet väl om att du kan även betta på amerikanska lotterier vars jackpottar räknas till de största i världen?