Spanska lotterier - en komplett lottoguide

Spanska lotterier har funnits i århundraden, sedan 1763 för att vara exakt. Några av de mest kända spanska lotterierna idag är La Primitiva, El Gordo och naturligtvis det berömda jullotteriet Lotería de Navidad.I den här spanska lotteriguiden kan du läsa om allt som är värt att veta om de populäraste lotterierna från Spanien, inklusive spelregler, dragningsdatum, vinstodds, rekordjackpottar och hur du kan börja spela på dem online.

Innehåll:

Spanska lotterier är populära

spanjor med flagga

Spanien är känt för bland annat flamenco, tjurfäktning, fina stränder, Pablo Picasso och naturligtvis för några av världens största och mest spännande lotterier. Det spanska nationella lotteriet har betalat ut miljarder i vinster till lokala lotterifans under de senaste två århundradena.

Och det är inte konstigt att lotterier är populära i hemlandet då det finns många sorter att välja mellan. Spelare kan välja att spela om fantastiska jackpottar eller om mindre vinster till bättre odds. Det finns ett lotteri för alla smaker.

Spanska jackpottrekord

Det paneuropeiska EuroMillions lotteriet dominerar stort i jackpottrekord, men även de andra spanska lotterierna har haft fantastiska förstapriser värda att nämna.

Lotteri Rekordjackpott Datum

EuroMillions

230 miljoner €

19 juli 2022

La Primitiva

101,7 miljoner €

15 oktober 2015

El Gordo

33 miljoner €

14 juli 2011

BonoLoto

7,6 miljoner €

11 december 2018

Vilket spanskt lotteri har de bästa jackpottoddsen?

Ibland är det svårt att välja vilket lotteri man ska satsa på, särskilt när de alla har fantastiska vinster och spelreglerna är lätta att lära sig. Jackpottoddsen står sig också väl i jämförelse med andra lotteriers, vilket du kan läsa om i artikeln om lotterier med de bästa oddsen.

Det spanska lotteriet med de bästa vinstoddsen är utan tvekan Spaniens BonoLoto. På grund av sitt mindre förstapris och det faktum att lotteriet arrangerar sex lotteridragningar i veckan, är oddsen för att vinna topp-priset 1:13 983 816. Om man vill ha de bästa förutsättningarna för att vinna i ett spanskt lotteri är BonoLoto värt att satsa på.

Om du vill försöka vinna de största jackpottarna i Spanien är det andra spanska lotterier du ska satsa på. EuroMillions delar ut de klart högsta jackpottarna följt av La Primitiva. Att dessa lotterier har jackpottar som är svårare att vinna vittnar jackpottoddsen om.

Det är en stor skillnad på jackpottoddsen på de fyra spanska lotterier som du kan spela på hos theLotter Sverige.

Lotteri Spelformat Jackpottodds

EuroMillions

5/50 + 2/12

1:139 838 160

La Primitiva

6/60

1:139 838 160

El Gordo

7/31 + 1/12

1:31 625 100

BonoLoto

5/80

1:13 983 816

Spanska lotteriregler vid spel online

Tidigare kunde endast spelare som befann sig i Spanien spela på de inhemska lotterierna. Men med teknikens utveckling och internet kan vem som helst med wifi-anslutning spela lotto på nätet. Genom lotteribettingtjänster som theLotter Sverige kan spelare i Sverige betta på lotto online.

Att betta på ett spanskt lotteris resultat är enkelt. Du väljer lotteri, nummer och speltyp och betalar sedan för dina bets. När lotteriets officiella dragning äger rum jämför du dina valda nummer med lotteriets utfall och om du har tillräckligt många nummermatchningar vinner du en summa pengar.

theLotter Sverige har precis lika många vinstkategorier som det officiella lotteriet har och vinsterna motsvarar de vinster som det officiella spanska lotteriet betalar ut efter skatt till sina vinnare.

Avdrag på spanska lotterivinster

Spelare i Spanien betalar skatt på sina lotterivinster. För att du som bettar på spanska lotteriers utfall ska hamna i en likadan ekonomisk ställning som en spansk lotterivinnare gör theLotter Sverige ett avdrag på din vinst.

Det finns två avdragsnivåer:

Nivå Belopp

Nivå 1

Avdragsfritt upp till 40 000 €.

Nivå 2

På vinster som överstiger 40 000 € görs ett avdrag på 20 %.

theLotter Sverige uppmanar alltid att en av de första sakerna vinnare bör göra när de vinner stort i ett lotteri är att kontakta skattemyndigheten för att kontrollera om man blir skattskyldig i Sverige.

Vilka spanska lotterier erbjuder theLotter Sverige?

theLotter Sverige erbjuder fyra spanska lotterier: minstingen Bonoloto, den stora El Gordo, gamlingen La Primitiva och EuroMillions som är ett multinationellt lotteri som erbjuds i totalt nio europeiska länder, inklusive Spanien. I EuroMillions-guiden hittar du mer information om lotteriet med de fantastiska jackpottarna.

EuroMillions

EuroMillions är ett lotterisamarbete mellan nio länder i Europa. Du som bettar på EuroMillions utfall på theLotter Sverige följer den spanska varianten av lotterispelet och därför är EuroMillions med på listan som ett spanskt lotteri.

Det som är speciellt med EuroMillions är jackpotten som börjar på 17 miljoner €. Eftersom lotteriet spelas i nio länder och har ett stort spelarunderlag kan lotteriet erbjuda massiva jackpottar. Taket för jackpotten är 240 miljoner €. I juli 2022 vann en spelare från Storbritannien huvudvinsten på 230 miljoner €, som då var taket för EuroMillions jackpott.

Under årens lopp har EuroMillions höjt jackpottgränsen åtskilliga gånger och i början av år 2020 beslutade lotteriets tjänstemän för att höja jackpott-taket allt eftersom den nya rekordjackpotten vinns. I den sista serien kan jackpotten växa till 250 miljoner €.

EuroMillions är även populär för sin stora Superdragning som äger rum några gånger om året och då höjer man startjackpotten till 130 miljoner € och även den jackpotten kan växa till 240 miljoner €.

EuroMillions spelregler

EuroMillions har ett huvudnummerintervall på 1-50 och från dem ska du välja 5 nummer. Sedan finns det ett nummerurval på 1-12 och från det väljer du två så kallade Lucky Star-nummer som är tilläggsnummer. För att vinna jackpotten behöver du matcha samtliga sju nummer (5 + 2). Det finns gott om sekundära vinster, hela tolv stycken och dessa kan du vinna med partiella nummermatchningar.

Pris Matchning

Pris 1

5+2

Pris 2

5+1

Pris 3

5+0

Pris 4

4+2

Pris 5

4+1

Pris 6

4+0

Pris 7

3+2

Pris 8

3+1

Pris 9

3+0

Pris 10

2+2

Pris 11

2+1

Pris 12

2+0

Pris 13

1+2

Tack vare de två tilläggsnumren kan EuroMillions erbjuda många vinstklasser. Du kan vinna med enbart huvudnummer, huvudnummer och ett tilläggsnummer eller med huvudnummer och båda tilläggsnumren. Oddsen för att för att vinna är 1 av 13.EuroMillions dragning äger rum varje tisdag och fredag klockan 21.00 lokal tid i Frankrikes huvudstad Paris. Se EuroMillions vinnarnummer som laddas upp efter att dragningen är genomförd!


La Primitiva

La Primitiva är Spaniens första officiella lotteri och ett av Europas äldsta aktiva lotterier. Det introducerades under 1700-talet som "ett kungligt lotteri" av Carlos III för att få in pengar till bygget av ett nytt sjukhus, härbärgen och andra välgörenhetsinstitutioner utan att behöva belasta den spanska allmänheten med en ny skatt.

Den första lotteridragningen, känt som Lotería por Números, Nummerlotteriet, kom ut på marknaden 10 december 1763 och drog in 187 000 reias. År 1812 ändrades namnet till dess nuvarande namn La Primitiva. Lotteriet lades ner 1862 och återupprättades lite mer än ett sekel senare av Organismo Nacional de Loterías y Apuestas del Estado (ONLAE) i augusti 1985.

Runt 55 % av La Primitivas intäkter går till vinster medan resten går till statliga program och välgörenhetsorganisationer som Röda korset och The Asociación Española Contra el Cáncer (AECC), den spanska cancerföreningen.

La Primitivas spelregler

Spaniens La Primitiva har ett 6/49 spelformat, vilket betyder att spelare väljer sex nummer från ett gissningsintervall på 1-49, och ett Reintegronummer mellan 0-9. Reintegro, som är ett tillägsnummer, har två funktioner. En kombination av huvudnummer och Reintegro ger en högre vinst än enbart matchade huvudnummer. Spelare som matchar Reintegro oavsett om de matchar något annat vinnande nummer har rätt till full återbetalning av kostnaden för den lottoraden där Reintegro finns. De övriga lottoradernas kostnad som inte har ett matchat Reintegro återbetalas inte och inte heller serviceavgiften.

Förutom Reintegronumret (bokstaven R i tabellen) finns en bonusboll, Complementario (nummer 1 i tabellen), vilket skapar 5 + 1 + R (den tredje priskategorin) och 5 + 1, (den fjärde priskategorin).

Pris Matchning

Pris 1

6+R

Pris 2

6

Pris 3

5+1+R

Pris 4

5+1

Pris 5

5+R

Pris 6

5

Pris 7

4+R

Pris 8

4

Pris 9

3+R

Pris 10

3

Pris 11

0+R

La Primitivas jackpott börjar på 2 miljoner € och brukar ha några överrullningar innan den vinns. Fram till oktober 2015 hade jackpotten vuxit under 56 dragningar och hunnit bli rekordhöga 101,7 miljoner € innan en tursam vinnare gissade rätt på alla numren. Förutom jackpotten kan La Primitivas spelare också vinna från lotteriets 10 sekundära priskategorier.La Primitiva har dragning varje torsdag och lördag klockan 20.30 GMT. Se La Primitivas resultatsida med det senaste dragningsresultatet!


El Gordo

El Gordo de la Primitiva grundades 1993, nästan ett decennium efter att La Primitiva hade återinförts 1985. Lotteriet skapades för att ha ett liknande format som La Primitiva, men med större vinster och bättre vinstodds. I början hade El Gordo en månatlig dragning, men på grund av den stora framgången, beslutade ansvariga på lotteriet att El Gordodragningarna skulle i fortsättningen äga rum en gång i veckan.

El Gordos spelregler

För att delta i El Gordo ska spelare välja 5 huvudnummer i intervallet 1-54 och 1 Número Clave mellan 0-9. Número Clave behövs för att vinna jackpotten och den används också för att ge spelare som matchar numret en full återbetalning av kostnaden för den lottorad där Número Clave är matchat.

Du som spelar från Sverige bettar på El Gordos dragningsresultat. Det innebär att du inte deltar i den officiella dragningen och får därför ingen officiell lottokupong. Själva bettingprocessen är likadan som om du hade spelat på det officiella lotteriet.

När du bettar online väljer du dina nummer och betalar för dina spel. När dragningen är över är det bara att jämföra dina valda nummer med dragningsresultatet och om du har tillräckligt många nummermatchningar vinner du. Vinsterna motsvarar de priser som det officiella El Gordolotteriet delar ut efter skatt i motsvarande vinstkategori. Eftersom du bettar på utfallet är det theLotter Sverige som betalar ut din vinst, inte det officiella lotteriet.För att vinna jackpotten behöver du matcha fem huvudnummer och Número Clave. Du kan vinna sekundära lotteripriser genom att matcha några av de nummer som dyker upp i dragningen, med eller utan Número Clavenumret.

Pris Matchning

Pris 1

5+Número Clave

Pris 2

5

Pris 3

4+Número Clave

Pris 4

4

Pris 5

3+Número Clave

Pris 6

3

Pris 7

2+Número Clave

Pris 8

2

Pris 9

0+Número Clave

El Gordo dragningen äger rum varje söndag kl. 21.30 spansk lokaltid. Efter varje dragning kan du jämföra dina valda nummer med vinnarnumren på vår uppdaterade El Gordoresultatsida.

BonoLoto

BonoLoto skapades av Loterías y Apuestas del Estado 1988 för att ge spanska lotterifans ett förmånligare spelalternativ. Detta lotteri har mindre vinster eftersom spelkostnaden är lägre och för att nummerurvalet är mindre. Jackpotten brukar inte växa under någon längre tid.

BonoLoto har dragning klockan 19.00 spansk lokaltid alla dagar förutom på söndagar.

BonoLotos spelregler

För att vinna BonoLotos jackpott behöver du matcha 6 nummer från ett gissningsintervall på 1-49. Vid dragningen dras ett sjunde nummer som kallas för Complementario och den används för att skapa lotteriets sekundära 5 + 1 priskategori. I de resterande vinstklasserna behöver du matcha antingen 5, 4 eller 3 huvudnummer för att vinna.


Pris Matchning

Pris 1

6

Pris 2

5+1

Pris 3

5

Pris 4

4

Pris 5

3

De som spelar Bonoloto i Spanien har fler priskategorier på grund av Reintegronumret som automatiskt slumpas fram och adderas till lotterikupongen när spelaren betalar för sin lottospel. Spelarna i Sverige får ingen officiell lottokupong eftersom de bettar på lotteriets dragningsresultat.Som du ser är samtliga spanska lotteriers regler enkla, vilket underlättar om man vill spela ett av lotterierna. Klicka här för att se Bonolotos senaste vinnande nummer!

Vad är ett Reintegro nummer?

Reintegro är ett bonusnummer (i El Gordo kallas den för Número Clave) och med hjälp av den kan du vinna högre priser. Du får även tillbaka kostnaden för lottoraden där Reintegronumret finns. Vid varje lotteridragning läggs 10%, uppskattningsvis 1,4 miljoner €, åt sidan för att täcka återbetalningarna.

Reintegro består av ett nummer mellan 0-9. I BonoLoto tilldelas automatiskt ett nummer medan i de andra spanska lotterierna är det spelaren som väljer Reintegronumret. När huvudnumren är dragna är det dags att dra fram Reintegronumret från en separat trumma. Om du matchar Reintegro med något annat vinnarnummer eller bara själva Reintegro får du full återbetalning av din spelkostnad för den rad där Reintegronumret finns.

I både La Primitiva och El Gordo måste du matcha tilläggsnumret tillsammans med samtliga huvudnummer för att vinna jackpottpriset.

Utlottningar i spanska lotterier

spanska utlottningar

Spanien har som många andra europeiska lotterier även utlottningar med fina vinster. Lotería de Navidad är den populäraste och utlottningen sänds på teve med pompa och ståt. Eventet håller på i ungefär fyra timmar och utlottningarna varvas med underhållning.


Lotteri Pris Datum

Lotería de Navidad

Ca 2,4 miljarder €

22 december

Lotería Del Niño

700 miljoner €

6 januari

Lotería Nacíonal

2,4 miljoner € och 4,1 miljoner €

torsdag och lördag

Lotería Nacíonal Extra

ca 140 miljoner €

En gång i månaden

Spelare i Spanien kan även delta i EuroMillions El Millón-utlottningen. Till skillnad mot andra spanska lotterier är spelare automatiskt med i utlottningen när de köper en spansk EuroMillions lottokupong. Det paneuropeiska lotteriet garanterar en toppvinst på 1 miljon € i varje dragning.

Tyvärr kan onlinespelare i Sverige inte delta i dessa utlottningar eftersom koderna är tryckta på kuponger. Svenska onlinespelare bettar på lotteriets utfall och får därför ingen officiell lottokupong.


Spansk lotterihistoria

Spanien inrättade Kungliga Lotteriet för att få in medel till välgörenhet under kung Carlos III:s regeringstid 1763. Spelet kallades för ”Nummerlotteriet” och är föregångare till det moderna La Primitiva. Intäkterna från lotteriet användes till att stötta sjukhus, härbärgen, och välgörenhetsorganisationer.

Ett halvt sekel senare under det spanska självständighetskriget år 1811 grundades ett nytt spel kallat Lotería Moderna. Syftet var att få in pengar till statskassan utan att behöva belasta folket med en ny skatt. Istället för att välja nummer som i La Primitiva hade kupongerna redan färdiga nummer. Lotteriet döptes om senare till Lotería Nacíonal.

Spaniens första officiella lotteridragning genomfördes i Madrid 28 februari 1814 och var början på landets långa historia med lotterier. Från dess och fram till 1900-talet bestod Spaniens lotterier av Lotería Nacional, Lotería de Navidad och Lotería Del Niño; lotterier som spelas än idag.

Under 1900-talet ville spelarna ha ett större lotteriutbud och fler lotterier kom ut på marknaden. År 1985 återlanserades La Primitiva, nästan ett sekel efter att det hade lagts ner 1862. Efter framgången med La Primitiva lanserade man BonoLoto 1988 och El Gordo 1993.

Förutom egna lotterier gick Spanien också med i det paneuropeiska lotteriet EuroMillions år 2004. Utöver spel på lotterier kan spanska spelare även betta i hästkapplöpningar och fotbollsmatcher.theLotter Sveriges utbud av spanska lotterier

Du behöver inte befinna dig i Spanien för att spela på spanska lotterier, som är bland de populäraste lotterierna i världen. Hos oss på theLotter Sverige hittar du samtliga ovanstående lotterier.

Du vet väl om att vi erbjuder även många amerikanska lotterier vars jackpottar räknas till de största i världen?