Spanska lotterier - en komplett lottoguide

Spanska lotterier har funnits i århundraden, sedan 1763 för att vara exakt. Några av de mest kända spanska lotterierna idag är La Primitiva, El Gordo och naturligtvis det berömda jullotteriet Lotería de Navidad.I den här spanska lottoguiden kan du läsa om allt som är värt att veta om de populäraste lotterierna från Spanien, inklusive spelregler, dragningsdatum, vinstodds, rekordjackpottar och hur du kan börja spela på dem online.

Innehåll:

Spanska lotterier är populära

spanjor med flagga

Spanien är känt för bland annat flamenco, tjurfäktning, fina stränder, Pablo Picasso och naturligtvis även för stora och spännande lotterier. Det spanska nationella lotteriet har betalat ut miljarder i vinster till lokala lottospelare under de senaste två århundradena.

Det är inte konstigt att lotto är populärt i Spanien då det finns många sorter att välja mellan. Spelare kan välja att spela om fantastiska jackpottar eller om mindre vinster till bättre odds. Det finns ett lotto för alla smaker.

Spanska jackpottrekord

Det paneuropeiska EuroMillions dominerar stort vad gäller jackpottrekord, men även de andra spanska lotterierna har haft fantastiska jackpottar värda att nämnas.

Lotto Rekordjackpott Datum

EuroMillions

230 miljoner €

19 juli 2022

La Primitiva

101,7 miljoner €

15 oktober 2015

El Gordo

33 miljoner €

14 juli 2011

BonoLoto

7,6 miljoner €

11 december 2018

Vilket spanskt lotto har de bästa jackpottoddsen?

Ibland är det svårt att välja vilket lotto man ska satsa på, särskilt när de alla har fantastiska vinster och spelreglerna är lätta att lära sig. Spanska lottojackpottodds är också attraktiva i jämförelse med andra lotteriers odds, vilket du kan läsa om i artikeln om lotterier med de bästa oddsen.

Det spanska lottot med de bästa vinstoddsen är utan tvekan Spaniens BonoLoto. På grund av den mindre huvudvinsten och det faktum att man arrangerar sju lottodragningar i veckan, är oddsen för att vinna toppvinsten 1:13 983 816. Om du vill ha de bästa förutsättningarna för att vinna i ett spanskt lotto är BonoLoto värt att satsa på.

Om du vill försöka vinna de största jackpottarna i Spanien är det andra spanska lotterier du ska satsa på. EuroMillions delar ut de klart högsta jackpottarna följt av La Primitiva. Att dessa lotterier har jackpottar som är svårare att vinna vittnar jackpottoddsen om.

Det är en stor skillnad på jackpottoddsen på de fyra spanska lotterier som du kan spela på hos theLotter Sverige.

Lotto Spelformat Jackpottodds

EuroMillions

5/50 + 2/12

1:139 838 160

La Primitiva

6/60

1:139 838 160

El Gordo

7/31 + 1/12

1:31 625 100

BonoLoto

5/80

1:13 983 816

Spanska lottoregler vid spel online

Tidigare kunde endast spelare som befann sig i Spanien spela på de inhemska lotterierna. Men med teknikens utveckling och internet kan vem som helst med wifi-anslutning spela lotto på nätet. Genom lottobettingtjänster som theLotter Sverige kan spelare i Sverige betta på internationella lotteriers dragningsresultat.

Att betta på ett spanskt lottos resultat är enkelt. Du väljer lotto, nummer och spelform och betalar sedan för dina bets. När den officiella dragningen har ägt rum jämför du dina valda nummer med utfallet och om du har tillräckligt många nummermatchningar vinner du en summa pengar.

theLotter Sverige har precis lika många vinstkategorier som det officiella lottot har och vinsterna motsvarar de vinster som det officiella spanska lottot betalar ut efter skatt till sina vinnare.

Avdrag på spanska lottovinster

Spelare i Spanien betalar skatt på sina lottovinster. För att du som bettar på ett spanskt lottos resultat ska hamna i en likadan ekonomisk ställning som en spansk lottovinnare gör theLotter Sverige ett avdrag på din vinst.

Det finns två avdragsnivåer:

Nivå Belopp

Nivå 1

Avdragsfritt upp till 40 000 €.

Nivå 2

På vinster som överstiger 40 000 € görs ett avdrag på 20 %.

theLotter Sverige uppmanar alltid att en av de första sakerna vinnare bör göra när de vinner stort på lotto är att kontakta skattemyndigheten för att kontrollera om man blir skattskyldig i Sverige.

Vilka spanska lotterier erbjuder theLotter Sverige?

theLotter Sverige erbjuder fyra spanska lotterier: minstingen Bonoloto, den stora El Gordo, gamlingen La Primitiva och multinationella EuroMillions som erbjuds i totalt nio europeiska länder, inklusive Spanien. I EuroMillions-guiden hittar du mer information om lottot med de fantastiska jackpottarna.

EuroMillions

EuroMillions är ett lottosamarbete mellan nio länder i Europa. Du som bettar på EuroMillions utfall hos theLotter Sverige följer den spanska varianten av lottospelet och därför är EuroMillions med på listan som ett spanskt lotto.

Det som är speciellt med EuroMillions är jackpotten som börjar på 17 miljoner €. Eftersom lottot spelas i nio länder och har ett stort spelarunderlag kan det erbjuda massiva jackpottar. Taket för jackpotten är 240 miljoner €. I juli 2022 vann en spelare från Storbritannien huvudvinsten på 230 miljoner €, som då var taket för EuroMillions jackpott.

Under årens lopp har EuroMillions höjt jackpottgränsen åtskilliga gånger och i början av år 2020 beslutade tjänstemännen på EuroMillions för att höja jackpott-taket allt eftersom den nya rekordjackpotten vinns. I den sista serien kan jackpotten växa till 250 miljoner €.

EuroMillions är även populär för sin stora Superdragning som äger rum några gånger om året och då höjer man startjackpotten till 130 miljoner € och även den jackpotten kan växa till 240 miljoner €.

EuroMillions spelregler

EuroMillions har ett huvudnummerintervall på 1-50 och från dem ska du välja 5 nummer. Sedan finns det ett nummerurval på 1-12 och från det väljer du två så kallade Lucky Star-nummer som är tilläggsnummer. För att vinna jackpotten behöver du matcha samtliga sju nummer (5 + 2). Det finns gott om vinster utöver jackpotten, hela tolv stycken och dessa kan du vinna med några nummermatchningar.

Vinst Matchning

Vinst 1

5+2

Vinst 2

5+1

Vinst 3

5+0

Vinst 4

4+2

Vinst 5

4+1

Vinst 6

4+0

Vinst 7

3+2

Vinst 8

3+1

Vinst 9

3+0

Vinst 10

2+2

Vinst 11

2+1

Vinst 12

2+0

Vinst 13

1+2

Tack vare de två tilläggsnumren kan EuroMillions erbjuda många vinstklasser. Du kan vinna med enbart huvudnummer, huvudnummer och ett tilläggsnummer eller med huvudnummer och båda tilläggsnumren. Oddsen för att för att vinna är 1 av 13.EuroMillions dragning äger rum varje tisdag och fredag klockan 21.00 lokal tid i Frankrikes huvudstad Paris. Se EuroMillions vinnarnummer som laddas upp efter att dragningen är genomförd!


La Primitiva

La Primitiva är Spaniens första officiella lotto och ett av Europas äldsta aktiva lotterier. Det introducerades under 1700-talet som "ett kungligt lotto" av Carlos III för att få in pengar till bygget av ett nytt sjukhus, härbärgen och andra välgörenhetsinstitutioner utan att behöva belasta den spanska allmänheten med en ny skatt.

Den första lottodragningen, känt som Lotería por Números, Nummerlotto, kom ut på marknaden 10 december 1763 och drog in 187 000 reias. År 1812 ändrades namnet till dess nuvarande namn La Primitiva. Det lades ner 1862 och återupprättades lite mer än ett sekel senare av Organismo Nacional de Loterías y Apuestas del Estado (ONLAE) i augusti 1985.

Runt 55 % av La Primitivas intäkter går till vinster medan resten går till statliga program och välgörenhetsorganisationer som Röda korset och The Asociación Española Contra el Cáncer (AECC), den spanska cancerföreningen.

La Primitivas spelregler

Spaniens La Primitiva har ett 6/49 spelformat, vilket betyder att spelare väljer sex nummer från ett gissningsintervall på 1-49, och ett Reintegronummer mellan 0-9. Reintegro, som är ett tillägsnummer, har två funktioner. En kombination av huvudnummer och Reintegro ger en högre vinst än enbart matchade huvudnummer. Spelare som matchar Reintegro oavsett om de matchar något annat vinnande nummer har rätt till full återbetalning av kostnaden för den lottoraden där Reintegro finns. De övriga lottoradernas kostnad som inte har ett matchat Reintegro återbetalas inte och inte heller serviceavgiften.

Förutom Reintegronumret (bokstaven R i tabellen) finns en bonusboll, Complementario (nummer 1 i tabellen), vilket skapar 5 + 1 + R (den tredje vinstkategorin) och 5 + 1, (den fjärde vinstkategorin).

Vinst Matchning

vinst 1

6+R

Vinst 2

6

Vinst 3

5+1+R

Vinst 4

5+1

Vinst 5

5+R

Vinst 6

5

Vinst 7

4+R

Vinst 8

4

Vinst 9

3+R

Vinst 10

3

Vinst 11

0+R

La Primitivas jackpott börjar på 2 miljoner € och brukar ha några överrullningar innan någon vinner den. Fram till oktober 2015 hade jackpotten vuxit under 56 dragningar och hunnit bli rekordhöga 101,7 miljoner € innan en tursam vinnare gissade rätt på alla numren. Förutom jackpotten kan La Primitivas spelare också vinna från de tio övriga vinstkategorierna.La Primitiva har dragning varje torsdag och lördag klockan 20.30 GMT. Se La Primitivas resultatsida med det senaste dragningsresultatet!


El Gordo

El Gordo de la Primitiva grundades 1993, nästan ett decennium efter att La Primitiva hade återinförts 1985. Lottot skapades för att ha ett liknande format som La Primitiva, men med större vinster och bättre vinstodds. I början hade El Gordo en månatlig dragning, men på grund av framgången, beslutade ansvariga att El Gordodragningarna skulle i fortsättningen äga rum en gång i veckan.

El Gordos spelregler

För att delta i El Gordo ska spelare välja 5 huvudnummer i intervallet 1-54 och 1 Número Clave mellan 0-9. Número Clave behövs för att vinna jackpotten och den används också för att ge spelare som matchar numret en full återbetalning av kostnaden för den lottorad där Número Clave är matchat.

Du som spelar från Sverige bettar på El Gordos dragningsresultat. Det innebär att du inte deltar i den officiella dragningen och får därför ingen officiell lottokupong. Själva bettingprocessen är likadan som om du hade spelat på det officiella El Gordo.

När du bettar online väljer du dina nummer och betalar för dina spel. När dragningen är över är det bara att jämföra dina valda nummer med dragningsresultatet och om du har tillräckligt många nummermatchningar vinner du. Vinsterna motsvarar de vinster som det officiella El Gordo delar ut efter skatt i motsvarande vinstkategori. Eftersom du bettar på utfallet är det theLotter Sverige som betalar ut din vinst, inte det officiella lottot.För att vinna jackpotten behöver du matcha fem huvudnummer och Número Clave. Du kan även vinna genom att matcha några av de nummer som dyker upp i dragningen, med eller utan Número Clavenumret.

Vinst Matchning

Vinst 1

5+Número Clave

Vinst 2

5

Vinst 3

4+Número Clave

Vinst 4

4

Vinst 5

3+Número Clave

Vinst 6

3

Vinst 7

2+Número Clave

Vinst 8

2

Vinst 9

0+Número Clave

El Gordo dragningen äger rum varje söndag kl. 21.30 spansk lokaltid. Efter varje dragning kan du jämföra dina valda nummer med vinnarnumren på vår uppdaterade El Gordoresultatsida.

BonoLoto

BonoLoto skapades av Loterías y Apuestas del Estado 1988 för att ge spanska lottofans ett förmånligare spelalternativ. Detta lotto har mindre vinster eftersom spelkostnaden är lägre och för att nummerurvalet är mindre. Jackpotten brukar inte växa under någon längre tid.

BonoLoto har dragning klockan 21.30 spansk lokaltid varje dag i veckan.

BonoLotos spelregler

För att vinna BonoLotos jackpott behöver du matcha 6 nummer från ett gissningsintervall på 1-49. Vid dragningen dras ett sjunde nummer som kallas för Complementario och den används för att skapa 5 + 1 vinstkategorin. I de resterande vinstklasserna behöver du matcha antingen 5, 4 eller 3 huvudnummer för att vinna.


Vinst Matchning

Vinst 1

6

Vinst 2

5+1

Vinst 3

5

Vinst 4

4

Vinst 5

3

De som spelar Bonoloto i Spanien har fler vinstkategorier på grund av Reintegronumret som automatiskt slumpas fram och läggs till på lottokupongen när spelaren betalar för sin lottospel. Spelarna i Sverige får ingen officiell lottokupong eftersom de bettar på dragningsresultatet.Som du ser är samtliga spanska lottoregler enkla, vilket underlättar om man vill betta på ett av lotterierna. Klicka här för att se Bonolotos senaste dragningsnummer!

Vad är ett Reintegro-nummer?

Reintegro är ett bonusnummer (i El Gordo kallas den för Número Clave) och med hjälp av den kan du vinna större vinster. Du får även tillbaka kostnaden för lottoraden där Reintegronumret finns. Vid varje lottodragning läggs 10 %, uppskattningsvis 1,4 miljoner €, åt sidan för att täcka återbetalningarna.

Reintegro består av ett nummer mellan 0-9. I BonoLoto tilldelas automatiskt ett nummer medan i de andra spanska lotterierna är det spelaren som väljer Reintegronumret. När huvudnumren är dragna är det dags att dra fram Reintegronumret från en separat trumma. Om du matchar Reintegro med något annat vinnarnummer eller bara själva Reintegro får du full återbetalning av din spelkostnad för den rad där Reintegronumret finns.

I både La Primitiva och El Gordo måste du matcha tilläggsnumret tillsammans med samtliga huvudnummer för att vinna jackpotten.

Utlottningar i spanska lotterier

Spanien har som många andra europeiska lotterier utlottningar med fina vinster. Lotería de Navidad är den populäraste och utlottningen sänds på teve med pompa och ståt. Eventet håller på i ungefär fyra timmar och utlottningarna varvas med underhållning.


Lotto Vinst Datum

Lotería de Navidad

Ca 2,4 miljarder €

22 december

Lotería Del Niño

700 miljoner €

6 januari

Lotería Nacíonal

2,4 miljoner € och 4,1 miljoner €

torsdag och lördag

Lotería Nacíonal Extra

ca 140 miljoner €

En gång i månaden

Spelare i Spanien kan även delta i EuroMillions El Millón-utlottningen. Till skillnad mot andra spanska lotterier är spelare automatiskt med i utlottningen när de köper en spansk EuroMillions lottokupong. Det paneuropeiska lottot garanterar en toppvinst på 1 miljon € i varje dragning.

Tyvärr kan onlinespelare i Sverige inte delta i dessa utlottningar eftersom koderna är tryckta på kuponger. Svenska onlinespelare bettar på utfallet och får därför ingen officiell lottokupong.


Spansk lottohistoria

Spanien inrättade ett kungliga lotto för att få in medel till välgörenhet under kung Carlos III:s regeringstid 1763. Spelet kallades för ”Nummerlotto” och är föregångare till det moderna La Primitiva. Intäkterna användes till att stötta sjukhus, härbärgen, och välgörenhetsorganisationer.

Ett halvt sekel senare under det spanska självständighetskriget år 1811 grundades ett nytt spel kallat Lotería Moderna. Syftet var att få in pengar till statskassan utan att behöva belasta folket med en ny skatt. Istället för att välja nummer som i La Primitiva hade kupongerna redan färdiga nummer. Lottot döptes om senare till Lotería Nacíonal.

Spaniens första officiella lottodragning genomfördes i Madrid 28 februari 1814 och var början på landets långa lottohistoria. Från dess och fram till 1900-talet bestod Spaniens lotterier av Lotería Nacional, Lotería de Navidad och Lotería Del Niño och dessa spelas än idag.

Under 1900-talet ville spelarna ha ett större utbud av lotterier och därför återlanserades La Primitiva år 1985 nästan ett sekel efter att det hade lagts ner 1862. Efter framgången med La Primitiva lanserade man BonoLoto 1988 och El Gordo 1993.

Förutom egna lotterier gick Spanien också med i det paneuropeiska EuroMillions-samarbetet år 2004. Utöver spel på lotterier kan spanska spelare även betta i hästkapplöpningar och fotbollsmatcher.theLotter Sveriges utbud av spanska lotterier

Du behöver inte befinna dig i Spanien för att spela på spanska lotterier, som är bland de populäraste lotterierna i världen. Hos oss på theLotter Sverige hittar du samtliga ovanstående lotterier.

Du vet väl om att vi erbjuder även många amerikanska lotterier vars jackpottar räknas till de största i världen?