Vilka lotterier har de bästa oddsen?

Alla lotterier är inte likadana. Några lotteriers jackpottar växer med förutbestämda summor medan andra stiger beroende på försäljningen. Vissa lotterier har jackpottak medan andra lotterier som Mega Millions skryter med jackpottar som verkar rulla över i all oändlighet med följden att förstapriserna blir massiva. Allt detta i kombination med nummerintervall och antal valda nummer påverkar i slutändan vilket lotteri som har de bästa oddsen.Innehåll:

Lotterier och vinstodds

Många vill veta vilka lotterier som har bäst vinstodds. Men innan man kan börja svara på den frågan måste man skilja på de två olika sorters vinstoddsen eftersom jackpottodds och lotteriodds mäter två olika saker. Vi börjar med att gå igenom de olika oddsen för att sedan titta närmare på vilka lotterier som har de bästa oddsen.

Vad är jackpottodds?

Jackpottodds visar hur lätt eller svårt det är att vinna ett lotteris jackpott. Sydafrikas PowerBall har jackpottoddsen 1:42 375 200 och det betyder att lotteriet har 42 375 200 olika nummerkombinationer och en av dem är den vinnande jackpottraden.

Om det finns 42 375 200 inlämnade spel till en sydafrikansk PowerBall-dragning betyder det inte att det måste finns en vinnande jackpottrad eftersom flera rader kan vara likadana. Det finns kanske 25 538 112 olika inlämnade rader i just den dragningen. Läs mer om oddsen i sydafrikanska lotterier!

lottobollar

Vad är lotto-odds?

Lotto-odds som även kallas för lotteriodds visar vilka chanserna är att vinna ett pris i ett lotteri. Vinsten kan bestå av vilket pris som helst, från den lägsta till den högsta nivån. Och just för att det finns flera olika sorters priser och inte bara ett specifikt är det bra att veta lotterioddsen.

Om du vill vinna ett pris från vilken vinstkategori som helst är det lotterioddsen du ska titta på.

Vilka lotterier har de bästa jackpottoddsen?

Mindre lotterier har mindre jackpottar som till exempel Texas Cash Fives modesta topp-pris på 25 000 $. Den jackpotten är mycket lättare att vinna jämfört med lotterier som har enorma jackpottar som till exempel Euromillions. Det är synd att många spelare ignorerar de mindre lotterierna för även en liten jackpott har en stor ekonomisk betydelse om den vinns.

Tabellen nedan visar de lotterier som har de bästa jackpottoddsen på theLotter Sverige.

Lotteri

Jackottodds

MX chispazo

  1:98 280

JP mini lotto

  1:169 911

TX cash 5

  1:324 632

sa daily

  1:376 992

Kazakhstan 5/36

Kazakstan 5/36

  1:376 992

poland mini lotto

  1:850 668

ukraine loto maxima

  1:1 221 759

Av de lotterier, som theLotter Sverige erbjuder har mexikanska Chispazo de bästa jackpottoddsen. Och jackpottoddsen för att vinna japanska Mini Loto är så goda att det ofta finns flera förstaprisvinnare i varje dragning. Det intressanta är att flera lotterier som har de bästa oddsen är dagliga lotterier. theLotter Sverige erbjuder även betting på kazakstanska lotterier och den ena av lotterierna, Kazakstans 5/36, har lika bra jackpottodds som Sydafrikas Daily Lotto.

Vilka lotterier har mindre fördelaktiga jackpottodds?

Lotterier med de största jackpottarna får mest spelarintresse trots att de jackpottarna är de svåraste att vinna. Man skulle kunna tro att de svårslagna jackpottoddsen i Mega Millions och US Powerball skrämmer iväg spelare men istället är det tvärtom. De som spelar menar att jackpottens storlek uppväger oddsen och förr eller senare är det ändå någon som vinner jackpotten och det kanske är just deras tur i den kommande dragningen.

Tabellen nedan visar jackpottoddsen i några av de största och populäraste lotterierna.

Stora lotterier

Jackpottodds

superenalotto

  1:622 614 630

mega millions

  1:302 575 350

powerball

  1:292 201 338

euromillions

  1:139 838 160

Spain La Primitiva

  1:139 838 160

                 Australia powerball

  1:134 490 400

Mega Sena

  1:50 063 856

El Gordo

  1:31 625 100

Den svåraste jackpotten att vinna, enligt tabellen ovan, är italienska SuperEnalotto som har delat ut en rekordjackpott på 209 miljoner €. Att vinna SuperEnalottos jackpott är dubbelt så svårare än att vinna US Powerball eller Mega Millions jackpott.

Många tror att lotterier som har de minst fördelaktiga oddsen har även de högsta jackpottarna, men så är inte alltid fallet. Mega Millions och US Powerball har bättre vinnarodds än SuperEnalotto och de har delat ut världens högsta jackpottar. US Powerball delade ut en rekordjackpott på 2,04 miljarder $ år 2022 och Mega Millions jackpottrekord på 1,53 miljarder $ är från 2018.

Ett lotteri som man inte bör förbise är brasilianska Mega Sena som brukar överraska med sina jackpottar, som inte har något tak och odds.Vilka lotterier har bäst lotteriodds?

Även om det är svårt att förstå logiken bakom lotterioddsen är det bra om man vet hur man ska förhålla sig till dem. Ju högre odds, desto lägre är chanserna att vinna. Till exempel är chansen att vinna ett nionde kategoripris i US Powerball 1:38 jämfört med 1:37 för att vinna ett pris i nionde vinstgruppen i Mega Millions. Detta innebär att du har en aningen bättre chans att vinna ett pris i MegaMillions. Läs mer om några kända lotterier från USA!

I tabellen nedan framgår lotterioddsen i några populära lotterier.

Lotteri

Priser

Lotteriodds

  Irlands Lotto

  7

  1 av 29

  Mega Millions

  9

  1 av 24

  US Powerball

  9

  1 av 25

  SuperEnalotto

  6

  1 av 20

  EuroMillions

  13

  1 av 13

  Österrike Lotto

  10

  1 av 12

  La Primitiva

  9

  1 av 8

  Frankrike Lotto

  10

  1 av 6

  Chispazo

  4

  1 av 6


Påverkar antal nummer jackpott- och lotto-oddsen?

Ett lotteris nummerintervall och antalet nummer du väljer har stor betydelse för både jackpottoddsen och lotto-oddsen. För att vinna ett pris i ett lotteri där du ska matcha både huvudnummer och tilläggsnummer har mindre fördelaktiga vinstodds jämfört med ett lotteri som kräver enbart samma antal huvudnummer.

Nya Zeelands Lotto har en 6/40 spelmatris och jackpottoddsen 1:838 380 medan Nya Zeelands Powerball har en likadan spelmatris men även ett tilläggsnummer mellan 1 och 10 som du behöver matcha för att vinna jackpotten. Tilläggsnumret gör att jackpottoddsen ökar till 1:38 383 800.

I och med de ökade jackpottoddsen är förstapriset i NZ Powerball väsentligt större jämfört med NZ Lottos. Nya Zeelands Powerball har en startjackpott på 4 miljoner NZ$ med ett tak på 50 miljoner NZ$ medan Nya Zeeland Lottos jackpott är alltid på 1 miljon NZ$.

Även lotterioddsen påverkas av både nummerintervallet och antalet nummer som du behöver välja. Vinstoddsen förbättras ju färre nummer du måste matcha för att vinna ett pris.

lottobollar

Lotto-odds vs jackpottodds

Det är svårt att säga vilket lotteri som har de bästa oddsen då det beror på vilket pris du är ute efter. Vinstoddsen för att vinna ett lotteripris baseras på formler, "lotterimatematik", som avgör dina chanser att matcha dragningsnumren. För att få fram lotto-oddsen och jackpottoddsen beaktar man på lotteriet hur många nummer det finns totalt, hur många av dem som dras fram i dragningen och om det finns ett tilläggsnummer.

Lotteriorganisatörerna strävar efter att hitta en balans mellan att erbjuda spel med mindre gynnsamma jackpottodds, vilket resulterar i högre jackpottar och spel med generösa lotto odds, så att spelarna har goda chanser att vinna priser.

Låt oss ta Mega Millions som exempel. Arrangörerna gjorde en del regeländringar i oktober 2017 så att Mega Millions jackpottar skulle kunna tävla med US Powerballs förstapriser. Ändringarna ledde till att Mega Millions jackpott blev svårare att vinna, men samtidigt rusade jackpottarna i höjden och Mega Millions jackpottvinnarna började vinna massiva topp-priser. Men i gengäld förbättrades lotto-oddsen för sekundärpriserna. Samtidigt passade man även på att höja vinstsummorna.

Genom regeländringarna kunde lotteriet tillgodose både spelare som var ute efter rekordhöga jackpottar och spelare som var ute efter att vinna vilket pris som helst.

Hur påverkas vinstoddsen om många spelar på lotteriet?

Oddsen för att vinna en jackpott är lägre jämfört med att vinna ett sekundärt pris eftersom du måste matcha samtliga huvudnummmer (och även tilläggsnummer om de finns med i lotteriet) för att vinna förstapriset.

Varken jackpottoddsen eller lotterioddsen påverkas av försäljningen. Om 1 000 eller 10 000 lottorader säljs förblir oddsen de samma. Men å andra sidan påverkar försäljningen jackpottens storlek eftersom en del av inkomsterna från försäljningen går till jackpottpriset. Ju fler deltaganden som säljs, desto högre och snabbare ökar jackpotten. De lotterier som inte har fasta sekundärpriser påerkas också av försäljningen och prisernas storlek kan variera från dragning till dragning.

Till exempel såldes lottospel i så stort antal veckorna före Powerballs rekordjackpottdragning i november 2022 att rolloversummorna var sällanskådade. Topp-priset var på 2,04 miljarder $ och den vinnande kupongen kom från Kalifornien.Ska lotterier som har de bästa oddsen styra lotterivalet?

lottobollar

Lotterier som är spännande att spela och valet av vad som är det bästa lotteriet att spela på baseras inte alltid på lotto-odds eller jackpottodds. Det finns andra faktorer att ta hänsyn till: spelkostnad, spelformer, extra dragningar som lotterierna ibland erbjuder i form av så kallade Superdragningar, sekundära priser och hur ofta dragningarna hålls.

Oavsett om det är jackpotten eller ett av de sekundära priserna du är ute efter tänk på att spela med realistiska förväntningar. På theLotter Sverige kan du välja bland många internationella lotterier och med det du har läst här ovan är det nog nu lättare att välja ett lotteri att betta på. Du som spelar på globala lotterier online bettar på ett officiellt lotteris dragningsresultat.