I vilket lotto har man störst vinstchans?

Alla lotterier är inte likadana. Några lotteriers jackpottar växer med förutbestämda summor medan andra baseras på försäljningen. Vissa lotterier har jackpott-tak medan andra lotterier som Mega Millions kan skryta med jackpottar som verkar rulla över i all oändlighet med följden att huvudvinsterna blir massiva. Genom att titta på oddsen får du en fingervisning om vilka lotterier som har stora alternativt mindre jackpottar. Låt oss se vilket lotto som har de bästa oddsen!Innehåll:

Lotterier och vinstodds

Många vill veta i vilket lotto man har störst vinstchans. Men innan man kan börja svara på den frågan måste man förstå skillnaden på två olika sorters vinstodds: jackpottodds och lotto-odds. Dessa två odds mäter nämligen inte samma sak. Vi börjar med att gå igenom vad de olika oddsen står för och sedan tittar vi närmare på vilka lotterier som har de bästa vinstchanserna.

Vad är jackpottodds?

Jackpottodds visar hur lätt eller svårt det är att vinna ett lottos huvudvinst, alltså jackpotten. Till exempel har Sydafrikanska PowerBall jackpottoddsen 1:42 375 200 och det betyder att lottot har 42 375 200 olika nummerkombinationer och en av dem är den vinnande jackpottraden.

Om det finns 42 375 200 inlämnade spel till en sydafrikansk PowerBall-dragning betyder det inte att det måste finns en vinnande jackpottrad eftersom flera rader kan vara likadana. Det finns kanske 25 538 112 olika sorters inlämnade rader i just den dragningen. Läs mer om oddsen i sydafrikanska lotterier!

Vad är lotto-odds?

Lotto-odds visar vilka chanserna är att vinna i ett specifikt lotto. Vinsten kan bestå av vilken vinst som helst från den lägsta till den högsta nivån. Och just för att det finns flera olika sorters vinster och inte bara en specifik är det bra att veta lotto-oddsen.

Om du vill vinna från vilken vinstkategori som helst är det lotto-oddsen du ska titta på.

Vilka lotterier har de bästa jackpottoddsen?

Mindre lotterier har mindre jackpottar som till exempel Cash Five i Texas vars modesta fasta toppvinst är 25 000 $. Den jackpotten är mycket lättare att vinna jämfört med lotterier som har enorma jackpottar som till exempel transnationellla Euromillions. Det är synd att många spelare ignorerar de mindre lotterierna för även en liten jackpott är av stor ekonomisk betydelse om den vinns.

Tabellen nedan visar de lotterier som har de bästa jackpottoddsen på theLotter Sverige.

Lotto

Jackpottodds

MX chispazo

Mexicos Chispazo

  1:98 280

JP mini lotto

Japans Mini Loto

  1:169 911

TX cash 5

Texas Cash Five

  1:324 632

sa daily

Sydafrikas Daily Lotto

  1:376 992

Kazakhstan 5/36

Kazakhstans 5/36

  1:376 992

poland mini lotto

Polens Mini Lotto

  1:850 668

ukraine loto maxima

Ukrainas Loto Maxima

  1:1 221 759

Av de lotterier som theLotter Sverige erbjuder har mexikanska Chispazo de bästa jackpottoddsen. Och jackpottoddsen för att vinna japanska Mini Loto är så goda att det ofta finns flera jackpottvinnare i varje dragning. Det intressanta är att flera lotterier som har de bästa oddsen är dagliga lotterier. Att vinstchanserna är så goda beror ofta på att nummerintervallet är ganska litet och därför är det lättare att vinna.

Vilka lotterier har mindre fördelaktiga jackpottodds?

Lotterier med de största jackpottarna får mest spelarintresse trots att de jackpottarna är de svåraste att vinna. Man skulle kunna tro att de svårslagna jackpottoddsen i SuperEnalotto, Mega Millions och US Powerball skrämmer iväg spelare men istället är det tvärtom. De som spelar menar att jackpottens storlek uppväger oddsen och förr eller senare är det ändå någon som vinner jackpotten och det kanske är just deras tur i den kommande dragningen.

Tabellen nedan visar jackpottoddsen i några av de största och populäraste lotterierna.

Stora lotterier

Jackpottodds

superenalotto

Italiens SuperEnalotto

  1:622 614 630

mega millions

USA:s Mega Millions

  1:302 575 350

powerball

USA:s Powerball

  1:292 201 338

euromillions

Spaniens EuroMillions

  1:139 838 160

Spain La Primitiva

Spaniens La Primitiva

  1:139 838 160

Australia powerball

Australiens Powerball

  1:134 490 400

Spain El Gordo

Spaniens El Gordo

  1:31 625 100

Den svåraste jackpotten att vinna, enligt tabellen ovan, är italienska SuperEnalotto som har delat ut en rekordjackpott på över 371 miljoner €. Att vinna SuperEnalottos jackpott är dubbelt så svårare att vinna än US Powerball eller Mega Millions jackpott.

Många tror att lotterier som har de minst fördelaktiga oddsen har även de högsta jackpottarna, men så är inte alltid fallet. Mega Millions och US Powerball har bättre jackpottodds än SuperEnalotto och de har delat ut världens högsta jackpottar. US Powerball delade ut en rekordjackpott på 2,04 miljarder $ år 2022 och Mega Millions jackpottrekord är på 1,6 miljarder $ från sommaren 2023.

Ett lotto som man inte bör förbise är Brasiliens Mega Sena som brukar överraska med sina jackpottar.Vilka lotterier har de bästa lotto-oddsen??

Även om det är svårt att förstå logiken bakom lotto-oddsen är det bra att veta hur man ska förhålla sig till dem. Ju högre odds, desto lägre är chanserna att vinna. Till exempel är chansen att vinna i US Powerball 1 av 25 jämfört med lotto-oddsen 1 av 24 i Mega Millions. Detta innebär att du har en aningen bättre chans att vinna i MegaMillions.

I tabellen nedan framgår lotto-oddsen i några populära lotterier.

Lotto

Lotto-odds

  Irlands Lotto

  1:29

  Mega Millions

  1:24

  US Powerball

  1:25

  SuperEnalotto

  1:20

  EuroMillions

  1:13

  Österrikes Lotto

  1:12

  La Primitiva

  1:8

  Frankrikes Loto

  1:6

  Chispazo

  1:6

Även fotbollsspelare vinner på lotto. Kevin O'Connor slog irländska Lottos odds på 1 av 29 och vann 1 miljon € på nyårsaftonen 2017.

Påverkar antal nummer jackpott- och lotto-oddsen?

Ett lottos nummerintervall och antalet nummer du väljer har stor betydelse för både jackpottoddsen och lotto-oddsen. För att vinna på lotto där du ska matcha både huvudnummer och tilläggsnummer är vinstoddsen mindre fördelaktiga jämfört med ett lotto som har samma antal huvudnummer, men saknar tilläggsnummer.

Nya Zeelands Lotto har en 6/40 spelmatris och jackpottodds på 1:838 380 medan Nya Zeelands Powerball har en likadan spelmatris men även ett tilläggsnummer mellan 1 och 10 som du behöver matcha för att vinna jackpotten. Tilläggsnumret gör att jackpottoddsen ökar till 1:38 383 800.

I och med de ökade jackpottoddsen är huvudvinsten i NZ Powerball-lotto väsentligt större jämfört med NZ Lottos. Nya Zeelands Powerball har en startjackpott på 4 miljoner NZ$ med ett tak på 50 miljoner NZ$ medan Nya Zeeland Lotto har en fast jackpott på 1 miljon NZ$.

Även lotto-oddsen påverkas av både nummerintervallet och antalet nummer som du behöver välja. Vinstoddsen förbättras ju färre nummer du måste matcha för att vinna.

Lotto-odds vs jackpottodds

Det är svårt att säga vilket lotto som har de bästa oddsen då det beror på vilken vinst du är ute efter. Vinstoddsen för att vinna en lottovinst baseras på formler, "lottomatematik", som avgör dina chanser att matcha dragningsnumren. För att få fram lotto-oddsen och jackpottoddsen tittar man på hur många nummer det finns, hur många av dem som dras fram i dragningen och om det finns bonusnummer och/eller tilläggsnummer.

Lottoarrangörerna strävar efter att hitta en balans mellan att erbjuda spel med mindre gynnsamma jackpottodds, vilket resulterar i högre jackpottar och spel med generösa lotto-odds, så att spelarna har goda chanser att vinna.

Låt oss ta Mega Millions som exempel. Arrangörerna gjorde en del regeländringar i oktober 2017 så att Mega Millions jackpottar skulle kunna tävla med US Powerballs jackpottar. Ändringarna ledde till att Mega Millions jackpott blev svårare att vinna, men samtidigt rusade jackpottarna i höjden och Mega Millions vinnare kunde hämta ut massiva toppvinster. Men i gengäld förbättrades lotto-oddsen och fler vann av de övriga vinsterna. Samtidigt passade man även på att höja vinstsummorna.

Genom regeländringarna kunde Mega Millions tillgodose både spelare som var ute efter rekordhöga jackpottar och spelare som var ute efter att vinna vilken vinst som helst.

lottobollar

Hur påverkas vinstoddsen om många spelar på samma lotto?

Oddsen för att vinna en jackpott är lägre jämfört med att vinna en av de övriga vinsterna i spelet eftersom du måste matcha samtliga huvudnummmer (och även tilläggsnummer om sådan/a finns med) medan det räcker med några korrekt gissade nummer för att vinna någon av de övriga vinsterna.

Oavsett hur försäljningen går så påverkar den varken jackpottoddsen eller lotto-oddsen. Om 1 000 eller 10 000 lottorader säljs förblir oddsen de samma. Men å andra sidan påverkar försäljningen jackpottens storlek i de flesta lotterierna eftersom en del av inkomsterna från försäljningen går till jackpotten. Ju fler deltaganden som säljs, desto snabbare ökar jackpotten. De lotterier som inte har fasta icke-jackpottvinster påverkas också av försäljningen och vinsternas storlek kan variera från dragning till dragning.

Till exempel såldes lottospel i så stort antal veckorna före Powerballs rekordjackpottdragning i november 2022 att rolloversummorna var sällanskådade. Kolla gärna hurdana vinsterna i Powerball var i den senaste dragningen!Ska lotterier som har de bästa oddsen styra lottovalet?

Lotterier som är spännande att spela på och valet av vad som är det bästa lottot att spela på baseras inte alltid på lotto-odds eller jackpottodds. Det finns andra faktorer att ta hänsyn till om du vill ha ut det mesta möjliga av dina lottospel som till exempel spelkostnad, spelformer, extra dragningar, övriga vinster och hur ofta dragningarna äger rum. Därför är det bra att jämföra lotterier innan du beslutar dig för vilken du ska betta på.

Oavsett om det är jackpotten eller en av de övriga vinsterna du är ute efter tänk på att spela med realistiska förväntningar oavsett om lottot har de bästa oddsen eller inte för i slutändan är det slumpen som avgör vem som vinner.

På theLotter Sverige kan du välja bland många internationella lotterier och med det du har läst här ovan är det nog nu lättare att välja ett lotto att betta på. Kom ihåg att när du spelar på globala lotterier online så bettar du på det officiella dragningsresultatet!