Vilka lotterier har bäst odds?

Alla lotterier är inte likadana. Några jackpottar växer med förutbestämda summor, medan andra stiger i proportion till spelarintresse och försäljning. Vissa lotterier har jackpottak, medan andra lotterier skryter med jackpottar, som verkar rulla över i all oändlighet och är svårare att vinna än andra och det beror på att jackpottoddsen inte är lika för varje lotteri. Låt oss ta en titt på vilka lotterier som har de bästa vinstoddsen.

which lottery has the best jackpot odds

Vilka lotterier har de bästa jackpottoddsen?

Medan lotterier med de största jackpottarna är de som drar mest intresse är deras jackpottar också de svåraste att vinna. De låga chanserna att till exempel vinna en Mega Millions jackpott och de svårslagna US Powerballoddsen hindrar inte lottospelare från att delta i lotterierna. Istället får de enorma jackpottarna folk att glömma jackpottoddsen.

Mindre lotterier har mindre jackpottar, som till exempel Texas Cash Fives modesta topp-pris på 25 000 $, men samtidigt bör man tänka på att den jackpotten är mycket lättare att vinna jämfört med lotterier som har enorma jackpottar som Euromillions, vars vinnarodds är svårslagna. Det är synd att spelare ignorerar de mindre lotterierna, för trots allt kan en liten jackpott ha en stor ekonomisk betydelse om den vinns.

I tabellen nedan kan du se en lista över jackpottodds i några av de största och populäraste lotterierna och längre ner kommer en lista med mindre lotterier med mycket gynnsammare odds.

Stora lotterier

Jackpottodds

El Gordo

  1:31 625 100

                 Australia powerball

  1:76 767 600

Spain La Primitiva

  1:139 838 160

euromillions

  1:139 838 160

powerball

  1:292 201 338

mega millions

  1:302 575 350

superenalotto

  1:622 614 630

Den svåraste jackpotten att vinna, enligt jackpottoddsen som anges ovan, är italienska SuperEnalotto. Att vinna SuperEnalotto jackpotten är dubbelt så svårare än att vinna US Powerball eller Mega Millions jackpotten. Med ovanstående information kanske det avskräcker en del från att spela SuperEnalotto, men de som spelar påstår att prisernas storlek uppväger oddsen. Fakta om SuperEnalotto hittar du i vår guide.

Jämför ovanstående lotteriers jackpottodds med nedanstående lotterier som har mycket förmånligare jackpottodds, vilket i slutändan betyder att det är lotterier med störst vinstchans.

Lotteri

Jackottodds

MX chispazo

  1:98 280

JP mini lotto

  1:169 911

TX cash 5

  1:324 632

sa daily

  1:376 992

poland mini lotto

  1:850 668

ukraine loto maxima

  1:1 221 759

austria lotto

  1:8 145 060

hatoslotto

  1:8 145 060

ireland  lotto

  1:10 737 573

ontario 49

  1:13 983 816

poland lotto

  1:13 983 816

Av de lotterier, som theLotter erbjuder för tillfället har mexikanska Chispazo lotteriet de bästa jackpottoddsen. Oddsen för att vinna japanska Mini Loto är så goda att det ofta finns flera jackpottvinnare i varje dragning.Påverkar nummerintervallet lotterioddsen?

Jackpottodds är inte den enda faktorn du bör tänka på när du bestämmer dig för att lägga lottobets. (Du bettar på lottoresultatet när du spelar online via lotteritjänster.) Först och främst lockas du säkerligen av storleken på jackpotten. Ju högre priset är, ju mer fantiserar du om att vinna det. Du bör dock notera att lotterier som skryter med de största jackpottarna är också de som har minst gynnsamma vinnarodds.

För varje spel du köper har du chans att vinna jackpotten och köper du tre spel har du tre chanser, men de övergripande oddsen att vinna en jackpott eller ett annat pris påverkas av hur många nummer man behöver välja i just det lotteriet och nummerintervallet. Om det finns ett tilläggsnummer, som i US Powerball, blir det ännu svårare att vinna priser.

Låt oss ta ett exempel. Dina chanser att vinna en jackpott är större på Sydafrika lotto, som har ett 6/52 spelmatris och vinstoddsen 1:20 358 520 jämfört med Tysklands Lotto, som har ett mindre gissningsintervall på 1-49, men lotteriets bonusnummer höjer jackpottvinnaroddsen till 1:139 838 160.

En annan viktig sak att tänka på när du väljer vilket lotteri du ska spela på är hur ofta lotteriets jackpott utfaller. Om en jackpott har rullat över ett antal gånger och statistik visar att den skulle kunna vinnas i kommande dragning/ar är säkert det en avgörande faktor som får många att spela.

I jämförelse med US Powerball där du väljer 5 nummer i gissningsintervallet 1-69 och ett Powerballnummer mellan 1-6, ger oddsen 1 av 292 201 338 för att vinna jackpotten. I Mega Millions väljer du 5 nummer i intervallet 1-70 och ett ytterligare Meganummer mellan 1-25. Detta ger 1 av 302 575 350 chans att vinna Mega Millionsjackpotten.

Ju större gissningsintervallet är och ju fler nummer du måste matcha, desto svårare är det att vinna jackpotten.

Bonusnumret som du inte väljer till ditt spel, påverkar inte chansen att vinna jackpotten. Numret ger dig istället fler chanser att vinna sekundära priser.

När du ska välja ett lotteri bör du ta i beaktelse lotterioddsen och jackpottoddsen. När du vet skillnaden på dem hjälper det dig att välja vilket lotteri du ska spela på.

best lottery odds

Lotto-odds vs jackpottodds

För att kunna svara på vilket lotteri som har de bästa oddsen, behöver man ta i beaktande både jackpottoddsen och lotto oddsen. Men vad är jackpottodds och hur skiljer sig jackpottodds från lotto-odds?

Innan vi går vidare låt oss förklara begreppen. Lotto-odds är oddsen för att vinna vilket pris som helst i lotteriet, medan med jackpottodds avses chanserna att vinna ett visst pris - jackpotten.

Vinstoddsen för att vinna ett lotteripris baseras på formler så kallade "lotterimatematik", som avgör dina chanser att matcha dragningsnumren. För att få fram lotto-oddsen och jackpottoddsen beaktar man hur många nummer det finns totalt, hur många av dem som väljs i dragningen och om det finns ett tilläggsnummer med i dragningen.

Lotteriorganisatörerna strävar efter att hitta en balans mellan att erbjuda spel med mindre gynnsamma jackpottodds (vilket resulterar i högre jackpottar och i slutändan högre försäljning) och spel med generösa lotto odds, så att spelarna har relativt goda chanser att vinna priser.

För att återgå till Mega Millions. Arrangörerna gjorde en del ändringar i oktober 2017 för att försvåra chanserna att vinna jackpotten, så att lotteriet skulle kunna tävla med US Powerballs rekordjackpott. Det dröjde inte länge innan jackpottarna började rusa i höjden och Mega Millions jackpottvinnare började vinna massiva förstapriser. Men i gengäld förbättrades lotto-oddsen för sekundärpriserna. Prissummorna höjdes också så att lotteriet skulle uppmuntra fler spelare till Mega Millions.

lottery jackpot odds

De bästa oddsen för att vinna ett lotteripris

Även om det är svårt att förstå matematiken som ligger bakom lotterioddsen är det bra om man vet hur man ska förhålla sig till dem. Ju lägre odds, desto lägre är chanserna att vinna. Detta är uppenbart, men det borde vara tydligt vad det innebär när man säger att oddsen är "lägre". Till exempel är 1:38 chans att vinna ett 9:e priskategoripris i Powerball lägre än 1:37 att vinna ett 9:e priskategoripris i Mega Millions. Detta innebär att du har bättre chans att vinna EuroMillionspriset. (Läs mer om amerikanska lotteriodds i vår artikel som tar upp några kända lotterier från USA.)

När du spelar på lotto kan du vinna priser i mer än bara en specifik priskategori och därför vill du säkert veta vilket lotteri som erbjuder de bästa oddsen, så att du ska ha chans att vinna ett pris.

I tabellen framgår oddsen för att vinna ett pris, vilket som helst, i fyra populära lotterier.

Lotteri

Odds för att vinna ett pris

  EuroMillions

  1 av 13

  Mega Millions

  1 av 24

  Powerball

  1 av 25

  Australien Oz Lotto

  1 av 55


Hur påverkas lottooddsen om många spelar det?

Oddsen att vinna en jackpott är lägst jämfört med att vinna ett sekundärt pris eftersom du måste matcha samtliga nummmer (huvudnummer och även tilläggsnummer om det finns med i lotteriet) för att vinna förstapriset.

Jackpottoddsen påverkas inte av försäljningen. Om 1 000 eller 10 000 lottorader säljs förblir jackpottoddsen de samma. Å andra sidan påverkar försäljningen antalet överrullningar eftersom en del av inkomsterna från försäljningen går till jackpottpriset. Ju fler deltaganden som säljs, desto högre och snabbare ökar jackpotten. Och när försäljningen ökar desto större är sannolikheten för att toppriset delas av mer än en vinnare.

Till exempel såldes lottospel i så stort antal veckorna före Powerballs rekordjackpottdragning i januari 2016 att rolloversummorna var sällanskådade. Topp-priset på 1,586 miljarder $ delades i slutändan mellan tre kupongägare.

Det italienska SuperEnalottos jackpott är ännu svårare att vinna jämfört med US Powerball och det beror på att du måste välja 6 nummer i intervallet 1-90. Detta är det största gissningsintervallet av de lotterier vi erbjuder på vår webbplats. Att vinna SuperEnalottos jackpott är två gånger svårare att vinna än US Powerball eller Mega Millions jackpotten. Mot alla odds vinns jackpottarna i samtliga lotterier, frågan är bara när.

Lotterier med störst vinstchans finns i mindre lotterier som Ungerns Hatoslotto och Österrikes Lotto som erbjuder blygsamma priser i jämförelse med andra, men jackpottoddsen i dessa lotterier är mer generösa.

Ska man strunta i oddsen?

chances of winning the lottery

Lotterier som är spännande att spela och valet av vad som är det bästa lotteriet att spela på baseras inte alltid på lotto-odds eller jackpottodds. Det finns andra faktorer att ta hänsyn till, som spelkostnaden, spelval, extra dragningar som lotterierna ibland erbjuder i form av så kallade Superdragningar, sekundära priser, hur ofta dragningarna hålls och även landet där dragningen ska hållas.

Jackpottens storlek må vara det som attraherar dig mest, men du bör spela med realistiska förväntningar. På theLotter Sverige kan du välja bland många internationella lotterier och med det du har läst här ovan är det nog nu lättare att välja ett lotteri att betta på.