Olika kontinenters lottohistoria

Att spela på lotterier är en mycket populär aktivitet. Till exempel köpte nästan varje amerikansk vuxen minst ett lottospel i Powerball i januari 2016 då jackpotten var på otroliga 1,586 miljarder $. Enligt CNBC spenderade amerikanska spelare mer än 71,8 miljarder $ på olika lotterier året efter rekordvinsten.



Men hur och när dök lotterier upp? Låt oss försöka ta reda på varifrån dessa underhållande spel kommer från.

Innehåll:

Lotterier i biblisk tid

Du kanske blir förvånad, men ett av de första omnämnandena av lotterier finns i gamla testamentet. I fjärde Moseboken berättas hur Moses delade upp landet på Jordanflodens västra strand genom lottning.

”Ni ska utskifta landet åt er som arvedel genom lottkastning efter era släkter. Åt en större stam ska ni ge en större arvedel och åt en mindre stam en mindre arvedel. Var och en ska få sin del efter vad lotten bestämmer. Efter era fädernestammar ska ni utskifta landet mellan er.” (4 Mosebok 33:54).

Lotteriernas historia i antikens Grekland

Med största sannolikhet fanns några sorters lotterier även i det antika Grekland. Enligt myter drog krigare stenar från en gyllene hjälm. Vinsten i denna "dragning" var, kanske något de flesta inte skulle uppskatta idag, nämligen rätten till en duell med guden Zeus. Forskare tror att vinnaren i ett sådant lotteri tillät förloraren att antingen klara sig med livet i behåll eller dö med heder.

Grekerna uppfann också en prototyp av en lottotrumma som kallades för Kleroterion. Den användes visserligen inte för lotterier, utan för att välja in representanter till statliga ämbeten och för utnämning av domstolsjuryer, men principen för dess funktion liknade lottomaskiner. Enheten innehöll rader med hål dit man stack in lappar med namn på kandidater. Ett rör var fäst i Kleroterionet så att flerfärgade tärningar/stenar kunde hällas i den. Färgen på den nedstudsande tärningen/stenen avgjorde om kandidaterna i raden fick de vakanta ämbetena.

De första lotterierna med "kupong" anordnades av den romerske kejsaren Octavianus Augustus. Intäkterna användes för Roms behov och vinsterna utgjordes av föremål av olika värde. Därefter blev liknande lotterispel populära, särskilt under högtidsfester, då gäster fick dra träbitar från en urna och för dessa fick de gåvor av värden.

Tidiga lotterier i Kina

Lotterier hölls också i Kina. Cirka 200-300 f.Kr. spelades ett spel som liknar dagens Keno. Istället för nummer använde man de första 120 hieroglyferna. För att vinna var deltagarna tvungna att gissa ett visst antal hieroglyfer, som lotteriarrangören drog manuellt. Spelet organiserades för att få in pengar för militära behov. En del av intäkterna användes även för att bygga den kinesiska muren. Vissa källor nämner också ett annat slags lotteri som hölls ungefär vid den tiden och gick ut på att arrangörerna släppte en duva. Deltagaren på vars tak duvan satte sig utsågs till vinnare.

Kopplingen mellan duvor och lotterier i Kina är inte begränsad till detta. På 1800-talet, när lotterier förbjöds i landet, använde illegala lotteriarrangörer brevduvor för att leverera kuponger och vinster till spelare. Intressant nog fortsatte man att använda duvor i kriminella syften även efter det att lotterier i Kina blivit lagliga.

År 2017 såg en kinesisk kvinna en duva med en skraplott knuten runt dess ben. Hon såg detta som ett "tecken från ovan", så hon tog kupongen från fågeln och efter att ha skrapat av det skyddande lagret såg hon att hon hade vunnit 280 000 yuan (ca 390 000 kr). Men när hon ringde telefonnumret som var tryckt på kupongen fick hon veta att hon först måste betala arrangören en avgift på 50 000 yuan. Kvinnan kände på sig att något var fel och vände sig till polisen som bekräftade att det rörde sig om en ny typ av bedrägeri.

theLotter Sverige kan du spela tryggt för vi ber aldrig om kommission för att du ska få ut dina vinstpengar.

För närvarande har theLotter Sverige inga lotterier från Kina, men man har tre lotterier från Japan. Kolla in Japanska Mini Lotos odds som är fantastiska 1 av 169 911. Om du är ute efter en störe jackpott än Mini Lotos, ta då en titt på oddsen i japanska Loto 7. Jackpott-taket i det lottot är 1 miljard yen.

Lotterier i ropet under renässansen

Under medeltiden, under inflytande av kyrkan, som ansåg lotterispel vara en del av en syndfull hednisk kultur, hölls lotterier nästan aldrig. Förnyat intresse för lotterispel uppstod under renässansen. Man tror att det första lotteriet med en kontantvinst hölls år 1446 i Brygge (dagens Belgien) av änkan efter den flamländska konstnären Jan Van Eyck, som ville föreviga hans minne. Alla som köpte en kupong kunde delta i lotteriet. Idén spreds snart till närliggande städer, där styrande behövde få in pengar för att bland annat bygga fästningar och finansiera fattigvården.

Det första lotteriet i det italienska moderna territoriumet hölls i Milano den 9 januari 1449. Det organiserades av ambrosiska republiken för att finansiera konflikten med Venedig. Men föregångarna till moderna italienska lotterier blev populära i republiken Genua i början av 1500-talet, där invånarna kunde satsa på stora rådets valresultat, som hölls var sjätte månad då fem personer av 90 kandidater valdes in.

Tidslinje

Voltaire överlistar det franska lotteriet

Ett försök att anordna ett lotteri i Frankrike gjordes under första hälften av 1500-talet av kung Frans I. Då lotteriet inte blev någon framgång dröjde det flera år innan nästa lotterispel arrangerades. År 1539 beslöt man att hålla "Loterie Royale" (kungligt lotteri), men parlamentet i Paris vägrade registrera deltagarna och lotteriet fick avlysas. Under de följande två århundradena var lotterier olagliga i Frankrike.

Först under finanskrisen på 1700-talet återuppstod lotterispel. Men lotteriarrangörerna gjorde ett misstag som utnyttjades av Voltaire och matematikern Charles Marie de la Condamine. För att köpa kuponger var spelaren först tvungen att köpa statsobligationer, vars kostnad varierade. Jackpottens storlek var fast och påverkades inte av inkomsterna från försäljningen. Condamine räknade ut att genom att köpa upp alla billiga obligationerna så kunde han praktiskt taget garantera en seger i lotteriet, vilket skulle inbringa mer pengar än vad han investerade. Tillsammans med några andra likasinnade bildade de ett gruppspel (möjligen det första i historien) och började köpa obligationer och kuponger. När den franska regeringen insåg vad som pågick hade gruppen redan erhållit stora summor motsvarande hundratals miljoner euro i dagens värde.

Idag har Frankrike ett nationellt lotto som är populärt bland de franska spelarna och lottot delar ut massor av vinster i varje dragning.


England: Du har ingen rätt att arrestera mig. Jag har en lott.

På andra sidan Engelska kanalen ägde det första officiella lotteriet rum under Elizabeth I:s regeringstid år 1569. Planen var att sälja cirka 400 000 spel, varav 30 000 skulle vara kuponger med vinst. Detta var tänkt att ge statskassan omkring 100 000 pund som behövdes för att reparera hamnarna i det brittiska imperiet. Lotteriets annonserade vinstpott var 55 000 £, inklusive en huvudvinst på 5 000 £ (ca 1,2 miljoner kr i dagens pengar). För att öka på försäljningen organiserades till och med en tillfällig amnesti för brottslingar – de kunde stanna i större städer i en vecka för att köpa kuponger utan rädsla för arrestering.

Trots alla vidtagna åtgärder gick försäljningen av spel trögt. Dragningen, som ursprungligen var planerad till juni 1568, sköts upp flera gånger i hopp om att försäljningen skulle ta fart. Som du säkert har räknat ut så gick det inte som planerat. När arrangören hade fått in en tolftedel av de planerade 400 000 £, var den totala vinstpotten på 9 000 £. När det gäller återuppbyggnaden av hamnarna fick man istället ta till ett nödlån. Det fanns inga fler lotterier, i alla fall inte legala, i England under Elizabeth I:s regeringstid.

Även om resultatet inte blev det arrangören hade hoppats på fick britterna smak för lotterier och efter drottningens död återupptogs spelet. År 1694 grundades State Lottery of England, som existerade fram till 1826.

Spanien: ett lotto som har pågått i över 200 år

Lotterier kom till Spanien relativt sent, men blev snabbt populära. Regelbundna dragningar började på 1700-talet och 1812 grundades Lotería de Navidad i Cadiz, ett årligt jullotto som existerar än i dag, med en vinstpott på över två miljarder euro. Det intressanta är att tombolatekniken har knappast förändrats under de mer än två århundradena. Vinstkombinationen bestäms med hjälp av två trummor - en som innehåller nummer och den andra innehåller bollar som visar vinstsumman. Numren som dras tillkännages med sångröst av barn från en av de mest prestigefyllda skolorna i Spanien - San Ildefonso, som för 200 år sedan var ett barnhem.

Med hjälp av lotterier byggdes en ny kontinent

Många tror att européerna tog med sig hasardspel till Amerika. I själva verket är detta inte fallet. Det finns en mängd historiska bevis för existensen av sådana spel under förcolumbiansk tid. Till exempel, fram till 1500-talet fanns det ett spel som hette Patolli, som var populärt bland mayafolket, aztekerna och invånarna i Chichen Itza. Det spelades på en träskiva i form av ett kors med 5 bönor. Insatserna kunde bestå av egendom, slavar, spelarens frihet och i vissa fall även livet.

Lotterier var också populära under den europeiska koloniseringen av Amerika. Redan i början av 1600-talet, med James I:s välsignelse, genomfördes flera dragningar för att samla in medel för att hjälpa den första engelska bosättningen Jamestown i Virginia. Det bör noteras att dessa lotterier arrangerades i Storbritannien, men intäkterna gick uteslutande till att hjälpa nybyggarna. Således är den första vinnaren i det amerikanska lotteriet Londonskräddaren Thomas Sharples, som vann dragningen i juni 1612. Inför dragningen skrevs till och med en reklamjingel:

«To London, worthy Gentlemen,
go venture there your chance:
good luck standes now in readiness,
your fortunes to advance.»

Om Sharples själv är knappt inget känt. Utöver hans yrke är bara det belopp han betalade för kupongen känt - 2 shilling och 6 pence, samt hans vinst - 4 000 crown.

Lotterier började snart hållas över hela den nya kontinenten. Till exempel hölls mellan åren 1744 och 1776 mer än 200 lotterier, vars intäkter gick till att finansiera vägbyggen, bibliotek, kyrkor, utbildningsinstitutioner, kanaler, broar etc. Även de kända Princeton och Columbia universiteten grundades i mitten av 1700-talet med inkomster från lotterier.

Dragningar genomfördes också till förmån för militära behov. Till exempel organiserade Benjamin Franklin ett lotteri för att sponsra inköp av vapen till Philadelphias försvar. Alexander Hamilton skrev att "lotteriets regler bör hållas enkla", och att "alla ... kommer att vara villiga att offra ett ringa belopp för möjligheten till en stor vinst ... och skulle föredra en låg sannolikhet att vinna en stor summa och en stor sannolikhet att vinna lite."

I mitten av 1800-talet började lotteriernas popularitet i USA minska. Detta berodde på såväl skandaler relaterade till uteblivna vinstutbetalningar och religiösa organisationer som ansåg att spel var omoraliska. Mellan 1844 och 1859 förbjöd minst 10 stater lotterier på deras territorium. År 1860, efter ännu en korruptionsskandal, förbjöds lotterier i hela USA, med undantag för delstaterna Delaware, Kentucky och Missouri och 1890 blev det omöjligt att spela lagligt även i dessa delstater.

Naturligtvis stoppade detta inte spelen istället bedrevs de i illegala spelhålor. Att spela officiellt i USA blev möjligt först 1934 när Puerto Rico grundade ett eget lotteri. År 1964 följde New Hampshire efter och sedan tillät även resten av delstaterna folk att spela lagligt. Det första mellanstatliga lotteriet dök upp 1985. Det var öppet för invånarna i Vermont, Maine och New Hampshire. År 1988 grundades Multi-State Lottery Association och tack vare dem lanserades Powerball några år senare. Läs mer om det häpnadsväckande lotteriet i vår Powerball guide!

Rysk och sovjetisk lotterihistoria

Ryska lotterier har en kortare historik än europeiska lotterier. Liksom många innovationer kom lotterier till Ryssland under Peter I:s regeringstid. Det första lotteriet organiserades år 1700 av urmakaren Jacob Gassenius. Trots den relativt höga spelkostnaden blev lotteriet en framgång. På den utsatta dagen drogs de vinnande lotterna slumpmässigt av två pojkar. Lotteridragningar blev populära bland folket, men varade inte länge. Peter I, som ansåg dem omoraliska, utfärdade ett förbudsdekret.

Myndigheternas inställning till lotterier var kluven. Å ena sidan fortsatte de att kämpa mot lotterier; å andra sidan arrangerade de själva dragningar när det var nödvändigt att fylla på statskassan. Till exempel, under Katarina II:s tid, år 1760, organiserades ett officiellt lotteri för att samla in pengar för att hjälpa människor med funktionshinder. Lotteriprojektet blev på ett sätt ett misslyckande för staten. Enligt källor blev folk som besatta av den enorma huvudvinsten på 25 000 rubel. Välbeställda tokköpte kuponger medan mindre bemedlade började begå brott för att ha råd med en kupong för 11 rubel. Konsekvensen av spelanstormningen blev att istället för att fylla på statskassan, var regeringen tvungen att skjuta till 45 000 rubel så att alla kunde få ut sina vinster.

Palats

Efter revolutionen 1917 förbjöds lotterier som en "borgerlig relik", men bara 4 år senare ändrade regeringen sig då man hade svårt att få ekonomin att gå ihop. Sedan dess har det regelbundet hållits lotterier i landet. Till exempel fanns på 1950-talet en månatlig utlottning där man kunde vinna en bil. Det lotteriet existerade fram till Sovjetunionens kollaps.

Det första lottot där de ryska spelarna fick möjlighet att välja sina egna nummer (alla lotterier innan dess hölls i utlottningsformatet, med koder tryckta på lotterna) var Sportloto 6/49 som grundades 1970. Det var dessa intäkter som delvis bekostade OS 1980.

Till en början drogs numren för hand i Sportloto, främst av barn. Processen för att fastställa de vinnande numren automatiserades först några år senare. Detta blev möjligt tack vare en viktig milstolpe i Rysslands lotterihistoria - uppfinningen av den mekaniska lottomaskinen av Väino Paasik 1973. Nu blev det möjligt för bollarna att virvla runt i trumman under dragningen och det ökade avsevärt lottots trovärdighet.

Populariteten för Sportloto fortsatte bara att växa - i slutet av 70-talet drev operatören flera lotterier, inklusive Internationella Olympiska Sportloto, vars vinster bestod av resor till de olympiska spelen. Dessa kuponger kunde också köpas i Bulgarien, Ungern, Polen, Tjeckoslovakien och DDR. Även lotto Sprint fick ett varmt mottagande och till varje dragning såldes tiotals miljoner kuponger.

Lotterier fortsatte att blomstra efter Sovjetunionens kollaps. Senast, den 2 januari 2020, vann en spelare i Moskva en rekordvinst på 1 miljard rubel (ca 122 miljoner kr) i nyårsupplagan av ryska Lotto. Kupongpriset var endast 100 rubel och mer än 53 miljoner kuponger såldes inför dragningen.

Hur länge har lotto funnits i Sverige?

Lotterier har även en lång historia i Sverige. Redan under 1700-talet var lotterier ett välkänt fenomen bland många svenskar. I historiska dokument kan man läsa att statskassan var i princip tom efter nordiska kriget och för att få in pengar anordnade kung Adolf Fredrik ett statligt lotteri i början av 1758. Senare under Gustav III:s regeringstid, rättare sagt 1771, skapades nummerlotto som kom att existera i 70 år. Det liknade dagens lotto där spelaren skulle gissa på tre nummer utav 90.

År 1844 förbjöd riksdagen spel om pengar och först 1897 tilläts åter lotterier med syfte att få in medel till olika ändamål. Kända byggnader som Dramaten och Nordiska museet är delvis finansierade med inkomster från lotterier.

Tipstjänst grundades 1934 för att komma åt den illegala spelmarknaden och fem år senare bildades Svenska penninglotteriet. Dessa slog sig senare samman till statliga Svenska spel år 1997 och ansvarar sedan dess för spel och lotterier av olika slag, därbland Lotto som skapades i september 1980.

Lotterier idag och imorgon

Som du kan se har lotterier en anrik historia. Överraskande nog, trots de många förändringar som har passerat sedan starten och de geografiska avstånden som skilde lotteripionjärerna åt, förblir motiven bakom genomförandet i de flesta fall desamma som tidigare. Tidigare drevs lotterier främst av staten för att fylla på statskassan och var ett alternativ till införandet av nya skatter, vilket kunde orsaka missnöje bland folket. Moderna lotterier fortsätter med denna praxis och en betydande del av intäkterna från lotteriförsäljningarna används till att finansiera samhällsviktiga verksamheter inom utbildning, medicin, miljöskydd och så vidare.

Utvecklingen inom lotterier står naturligtvis inte stilla. Tack vare internet kan du nu för tiden spela på lotto var som helst och få resultatet direkt till din mobila enhet. Slumptalsgeneratorer har möjliggjort digitala lotterier, som inte kräver en fysisk lottotrumma eller papperskuponger, och dragningar kan därför genomföras mycket oftare än så kallade vanliga dragningar.

Då du tack vare internet inte är begränsad till enbart svenska lotterier kan du istället delta i internationella lotterier genom att betta på de officiella lotteriernas dragningsresultat på theLotter Sverige.

Vi vill tipsa om den intressanta artikeln myter i lottovärlden. Under åren har olika uppfattningar dykt upp och vi kollar om det finns någon sanning i dem.