Tips för större lottovinster

De flesta av oss drömmer om att vinna en lottojackpott. Men varför bara sträva efter den stora jackpotten i US Powerball när de övriga vinsterna är lättare att vinna och som kan vara riktigt stora? Vi har sammanställt några tips på hur du kan maximera dina lottospel och vi visar vilka lotterier som är värda att ta en extra titt på om du är intresserad av stora icke-jackpottvinster.Innehåll:

Tips nr 1 - En jämförelse av odds och vinstnivåer

Vet du hur vinstchanserna ser ut på lottot du spelar på? Ibland vet spelare jackpottoddsen i ett lotto, men de har oftast ingen aning om vinstoddsen i de övriga vinstkategorierna.

Vi har sammanställt ett par tabeller där du kan jämföra vinstchansen för fem lotteriers olika vinstkategorier. Tabellen visar genomsnittsvinsten i en vinstkategori från några av de mest kända lotterierna. Vi har försökt att sammanställa tabellerna på ett sådant sätt att chanserna att vinna i respektive lotto och vinstklass liknar varandra för att vi ska kunna jämföra dem bättre. I tabellerna ser du vilket lotto som är bäst om du spelar om stora, mellanstora och mindre lottovinster.

Tabell 1 - mycket stora ej-jackpottvinster:


Lotto Antal rätt & vinstklass Vinstodds Genomsnittlig vinst

Österrikes Lotto

6 (vinst 2)

1:8 145 060

400 000 – 1,5 miljoner €

US Powerball

5 (vinst 2)

1:11 688 054

minst 1 miljon €

EuroMillions

5 + 1 (vinst 2)

1:6 991 908

80 000 – 250 000 €

Mega Millions

5 (vinst 2)

1:12 607 306

1 miljon $ (med Megaplier max 5 miljoner $)

Tysklands Lotto

6 (vinst 2)

1:15 537 573

200 000 – 1,6 miljoner €

Tabell 2 - mellanstora ej-jackpottvinster:


Lotto Antal rätt & vinstklass Vinstodds Genomsnittlig vinst

Österrikes Lotto

5 + 1 (vinst 2)

1:1 357 510

15 000 – 180 000 €

US Powerball

4 + 1 (vinst 3)

1:913 129

50 000 $ (med Power Play max 500 000 $)

EuroMillions

5 (vinst 3)

1:3 107 515

8 000 – 60 000 €

Mega Millions

4 + 1 (vinst 3)

1:913 001

10 000 $ (med Megaplier max 50 000 $)

Tysklands Lotto

5 + 1 (vinst 3)

1:542 008

7 000 – 25 000 €

Tabell 3 - små och medelstora ej-jackpottvinster:


Lotto Antal rätt & vinstklass Vinstodds Genomsnittlig vinst

Österrikes Lotto

5 (vinst 3)

1:35 724

850 – 1 600 €

US Powerball

4 (vinst 4)

1:36 525

100 $ (med Power Play max 1 000 $)

EuroMillions

4 + 2 (vinst 4)

1:621 503

350 – 2 000 €

Mega Millions

4 (vinst 4)

1:38 792

500 $ (med Megaplier max 2 500 $)

Tysklands Lotto

5 (vinst 4)

1:60 223

1 200 – 7 000 €

Tabellerna visar att det finns vissa skillnader när det gäller vinstoddsen och mellan de förväntade genomsnittliga vinstbeloppen. Varje lotto har sina egna för- och nackdelar. Vissa passar bättre om du är ute efter större icke-jackpottvinster medan andra passar mer för små och medelstora vinster. Ta och titta igenom tabellerna och jämför och se vilket lotto som skulle kunna passa dig.

Om du föredrar att spela om stora vinster, kanske de amerikanska jättarna US Powerball och Mega Millions, eller det stora paneuropeiska lottot EuroMillions, är lämpligare. Och om du undrar hur oddsen för att vinna jackpotten ser ut, hittar du svaret i vår artikel om vilket lotto som har de bästa oddsen där du kan läsa Powerball och Mega Millions odds jämfört med andra lotterier.Tips nr 2 - Jackpottar som måste delas ut kan påverka de övriga vinsterna

Vissa lotterier har så kallade obligatoriska utbetalningar, "måste-vinnas-jackpottar" som de också kallas för och dessa jackpottar måste betalas ut efter en viss tid.

Om det inte finns en jackpottvinnare i en måste-vinnas-dragning delas jackpotten bland vinnarna i andravinstkategorin och om det inte finns några vinnare i den klassen heller går vinsten till vinnarna i tredjevinstnivån och så vidare. Så om du är med i en dragning med en "måste-vinnas-jackpott" har du chans att vinna större icke-jackpottvinster än i den vanliga dragningen. Det är värt att vara med i dessa dragningar eftersom du kan vinna en summa som du normalt måste matcha alla numren för.

Inte alla lotterier erbjuder dragningar med en måste-vinnas-jackpott, vissa har ingen jackpottgräns och toppvinsten kan då växa i flera månader som till exempel i US Powerball, Mega Millions och italienska SuperEnalotto. Dessa lotterier saknar jackpott-tak och har haft jackpottar som hamnat på gigantiska belopp. Det är emellertid mycket svårare att slå jackpottoddsen i dessa lotterier. Läs om de största Powerball jackpottvinnarna som har vunnit astronomiska summor. Visste du om att de fyra största Mega Millions-vinnarna har vunnit jackpottar på över en miljard dollar?

Låt oss ta en titt på tre lotterier som erbjuder ”måste-vinnas-jackpottar” och som du kan spela på online hos theLotter Sverige.

Tysklands Lotto

Jackpotten i Tysklands Lotto kan växa tills den når taket på 45 miljoner € och sedan måste den delas ut. I första hand går jackpotten till spelare som har lyckats matcha alla numren och i annat fall till spelare i vinstklasserna under. Detta har bidragit till att det tyska lottot är ett av Europas populäraste lotterier.

EuroMillions

EuroMillions har ingen gräns för max antal dragningar efter vilken jackpotten måste betalas ut, men jackpotten har ett övre tak på 240 miljoner €. När denna gräns har uppnåtts kommer summan att finnas kvar i potten under fyra dragningar. Om det fortfarande inte finns någon jackpottvinnare efter det blir den femte dragningen en ”måste-vinnas-dragning”. Detta innebär att om det inte finns någon jackpottvinnare i femte dragningen heller delas hela jackpottsumman mellan vinnarna i den nästa högsta vinstklassen, det vill säga bland vinnarna i andravinstkategorin. Men om det inte finns några vinnare där heller, går vinstsumman ner till vinstkategorin under, i detta fall den tredje vinstnivån.

Sydafrikas Daily Lotto

Det finns även dagliga lotterier som är populära bland spelare som inte vill vänta för länge på ett dragningsresultat. Sydafrikas Daily Lotto har inte enbart en ”måste-vinnas-jackpott” utan snarare ett ”alla-vinster-måste-vinnas” Om det inte finns någon vinnare i en vinskategori delas vinsten ut bland vinnarna i vinstklassen under och detta gäller alla vinster.

På theLotter Sverige hittar du på respektive lottos sida information om när det är dags för en obligatorisk jackpottutbetalning. För att inte missa ett sådant tillfälle kan det vara bra att då och då gå in för att kolla nyhetsrutan så att du inte missar någon av dessa speciella måste-vinnas-jackpott-händelserna.

Tips nr 3 - Systemspel - Ännu ett sätt att få ut det mesta av dina lottospel

Ett annat bra alternativ för att maximera dina lottospel är med så kallade systemspel. Hur fungerar de? I ett systemspel har du möjlighet att fylla i mer än en kombination av nummer eftersom du kan välja mellan 7 och 11 nummer istället för det vanliga nummerantalet. Så här fungerar systemspel: Genom att spela systemspel får du lottorader med alla möjliga nummerkombinationer med de nummer som du har valt. Sammantaget är det inte en lätt uppgift att gå igenom matematik och statistik för systemspel, men vi har ett exempel som illustrerar principen.

Låt oss säga att du vill spela SuperEnalotto med 8 nummer. För att vinna jackpotten måste du naturligtvis få alla numren matchade, i det här fallet totalt sex nummer, vilket motsvarar en vanlig engångsspelkupong. De åtta numren du valt resulterar i totalt 28 kuponger med sex nummer vardera. De 28 kupongerna representerar alla möjliga numeriska kombinationer som bildas utifrån de åtta numren i systemet. Varje enskild kupong innehåller endast 6 nummer, men på grund av systemet är det som om du hade köpt motsvarande 28 individuella lottorader.

Kom ihåg att med ett systemspel är det möjligt att ha flera vinnande rader. Tillbaka till vårt fall; om du till exempel har gissat rätt på fyra nummer har du inte bara en vinnande rad utan istället, baserat på kombinationen av alla dina åtta nummer, har du sex vinstrader. Det är viktigt att förstå att systemspel inte ökar dina chanser att vinna jackpotten, men de kan löna sig bra om du vinner i de lägre vinstklasserna, eftersom du kan vinna med flera lottorader och därmed få betydligt fler vinster.

högre

Tips nr 4 - Särskilda dragningar med chans för större lottovinster

Andra fantastiska sätt att få ut mesta möjliga av dina lottospel är specialdragningar. Vissa lotterier håller då och då specialdragningar, mestadels i samband med högtidsdagar och helgdagar, men även under andra tider på året.

Till exempel organiserar EuroMillions en så kallad EuroMillions Superdragning några gånger om året. Oavsett jackpottbeloppet i den "vanliga" EuroMillions-dragningen finns det alltid en större startjackpott på mellan 100 miljoner € och 130 miljoner € i en Superdragning. Även om jackpotten ökar kraftigt förblir vinstchanserna de samma. De här spännande dragningarna är populära lottohändelser och de massiva jackpottarna garanterar en riktig lottoyra.

Ryser du till när du hör fredagen 13:e? I Frankrike anses nummer tretton bringa tur och därför arrangerar Frankrikes Lotto en spännande dragning på fredagar den 13:e med en jackpott på 13 miljoner €. Brasilianska Quina har en gång om året en specialdragning i juni månad som går under namnet Quina de Sao Joao. Det speciella med Quinas jackpott i en Superdragning är att jackpotten måste gå åt. Om det inte finns en jackpottvinnare rullar vinsten ner till vinnarna i vinstklassen under.

Många spelare har fått upp ögonen för australiska lotterier som anses ha bra vinstodds och vinster. Saturday Lotto erbjuder Super- och Million-yeah-dragningar några gånger om året då jackpotten är på 20 miljoner AU$ respektive 10 miljoner AU$. Även Monday Lotto och mitt i veckan lottot Wednesday Lotto arrangerar med jämna mellan rum så kallade Cashcade-dragningar och om det inte finns någon jackpottvinnare delas jackpottvinsten ut till vinnarna i de övriga vinstklasserna. De två sistnämnda lotterierna har även ”Dubbla-din-vinst”-dragningar där icke-jackpottvinsterna dubblas.

theLotter Sverige informerar om särskilda dragningar på lotteriernas spelsidor i god tid innan en specialdragning drar igång.Vill du pröva ett av tipsen?

Vi hoppas att du gillade vår guide med alla tips på hur du kan maximera icke-jackpottvinsternas värde så att du kan få ut det mesta av dina lottospel. Men kom ihåg att inget tips garanterar vinst då det är slumpen som avgör vilka nummer som dyker upp i dragningen.

Utöver de ovannämda lotterierna hittar du många fler internationella lotterier som du kan betta på hos theLotter Sverige som är en trygg och säker lottobettingtjänst online.