Tips för större sekundära lotteripriser

De flesta av oss drömmer om att vinna en lottojackpott. Men varför bara sträva efter den stora jackpotten i US Powerball när sekundärpriserna är lättare att vinna och kan vara riktigt höga? Vi har sammanställt några tips för hur du kan maximera dina lotterispel och vi visar vilka lotterier som är värda att ta en extra titt på om du är intresserad av höga sekundärpriser.Innehåll:

Tips nr 1 - En jämförelse av odds och prisnivåer

Vet du hur vinstchanserna ser ut på lotterier du spelar på? Ibland vet spelare jackpottoddsen i ett lotteri, men de har oftast ingen aning om vinstoddsen i de övriga priskategorierna.

Vi har sammanställt ett par tabeller där du kan jämföra vinstchansen i olika priskategorierna. Tabellen visar genomsnittsvinsten i en priskategori från några av de mest kända lotterierna. Vi har försökt att sammanställa tabellerna på ett sådant sätt att chanserna att vinna i respektive lotteri och prisklass liknar varandra för att vi ska kunna jämföra dem bättre. I tabellerna ser du vilket lotteri som är bäst om du spelar om höga, mellanstora och mindre sekundära lotteripriser.

Tabell 1 - mycket stora sekundära lotteripriser:


Lotteri Antal rätt & prisklass Vinstodds Genomsnittlig vinst

Österrikes Lotto

6 (2:a pris)

1:8 145 060

400 000 – 1,5 miljoner €

US Powerball

5 (2:a pris)

1:11 688 054

minst 1 miljon €

EuroMillions

5 + 1 (2:a pris)

1:6 991 908

80 000 – 250 000 €

Mega Millions

5 (2:a pris)

1:12 607 306

1 miljon $ (med Megaplier max 5 miljoner $)

Tysklands Lotto

6 (2:a pris)

1:15 537 573

200 000 – 1,6 miljoner €

Tabell 2 - mellanstora sekundära lotteripriser:


Lotteri Antal rätt & prisklass Vinstodds Genomsnittlig vinst

Österrikes Lotto

5 + 1 (2:a pris)

1:1 357 510

15 000 – 180 000 €

US Powerball

4 + 1 (3:e pris)

1:913 129

50 000 $ (med Power Play max 500 000 $)

EuroMillions

5 (3:e pris)

1:3 107 515

8 000 – 60 000 €

Mega Millions

4 + 1 (3:e pris)

1:913 001

10 000 $ (med Megaplier max 50 000 $)

Tysklands Lotto

5 + 1 (3:e pris)

1:542 008

7 000 – 25 000 €

Tabell 3 - små och medelstora sekundära lotteripriser:


Lotteri Antal rätt & prisklass Vinstodds Genomsnittlig vinst

Österrikes Lotto

5 (3:e pris)

1:35 724

850 – 1 600 €

US Powerball

4 (4:e pris)

1:36 525

100 $ (med Power Play max 1 000 $)

EuroMillions

4 + 2 (4:e pris)

1:621 503

350 – 2 000 €

Mega Millions

4 (4:e pris)

1:38 792

500 $ (med Megaplier max 2 500 $)

Tysklands Lotto

5 (4:e pris)

1:60 223

1 200 – 7 000 €

Tabellerna visar att det finns vissa skillnader när det gäller vinstoddsen och mellan de förväntade genomsnittliga vinstbeloppen. Varje lotteri har sina egna för- och nackdelar. Vissa passar bättre om du är ute efter större sekundärpriser, andra passar mer för små och medelstora priser. Ta och titta igenom tabellerna och jämför och se vilket lotteri som skulle kunna passa dig.

Om du föredrar att spela om stora priser, kanske de amerikanska jättarna US Powerball och Mega Millions, eller det stora paneuropeiska lotteriet EuroMillions, är lämpligare. Och om du undrar hur oddsen för att vinna jackpotten ser ut, hittar du svaret i vår artikel om vilket lotteri som har de bästa oddsen där du kan läsa Powerball och Mega Millions odds jämfört med andra lotterier.Tips nr 2 - Jackpottar som måste delas ut kan påverka de sekundära priserna

högre

Vissa lotterier har så kallade obligatoriska utbetalningar, "måste-vinnas-jackpottar" som de också kallas för och dessa jackpottar måste betalas ut efter en viss tid.

Om det inte finns en jackpottvinnare i en måste-vinnas-jackpottdragning delas förstapriset bland vinnarna i andravinstkategorin och om det inte finns några vinnare i den klassen heller går priset till vinnarna i tredjevinstnivån och så vidare. Så om du är med i en dragning med en "måste-vinnas-jackpott" har du chans att vinna större sekundära lotteripriser än i den vanliga dragningen. Det är värt att vara med i dessa dragningar eftersom du kan vinna en summa som du normalt måste matcha alla numren för.

Inte alla lotterier erbjuder dragningar med en måste-vinnas-jackpott, vissa har ingen jackpottgräns och topp-priset kan då växa i flera månader som till exempel i US Powerball, Mega Millions och italienska SuperEnalotto. Dessa lotterier saknar jackpott-tak och har haft förstapriser som hamnat på gigantiska belopp. Det är emellertid mycket svårare att slå jackpottoddsen i dessa lotterier. Läs om de största Powerball jackpottvinnarna som har vunnit astronomiska summor. Visste du om att de två största Mega Millions-vinnarna har vunnit jackpottar på över en miljard dollar?

Låt oss ta en titt på tre lotterier som erbjuder ”måste-vinnas-jackpottar” och som du kan spela på online hos theLotter Sverige.

Tysklands Lotto

Jackpotten i Tysklands Lotto kan växa tills den når taket på 45 miljoner € och sedan måste den delas ut. I första hand går jackpotten till spelare som har lyckats matcha alla numren och i annat fall till spelare i vinstklasserna under. Detta har bidragit till att det tyska lotteriet är ett av Europas populäraste lotterier.

EuroMillions

EuroMillions har ingen gräns för max antal dragningar efter vilken jackpotten måste betalas ut, men jackpotten har ett övre tak på 240 miljoner €. När denna gräns har uppnåtts kommer summan att finnas kvar i potten under fyra dragningar. Om det fortfarande inte finns någon jackpottvinnare efter det blir den femte dragningen en ”måste-vinnas-dragning”. Detta innebär att om det inte finns någon jackpottvinnare i femte dragningen heller delas hela jackpottsumman mellan vinnarna i den nästa högsta prisklassen, det vill säga bland vinnarna i andrapriskategorin. Men om det inte finns några vinnare där heller, går prissumman ner till nästa högre priskategori, i detta fall den tredje prisnivån.

Sydafrikas Daily Lotto

Det finns även dagliga lotterier som är populära bland spelare som inte vill vänta för länge på ett dragningsresultat. Sydafrikas Daily Lotto har inte enbart en ”måste-vinnas-jackpott” utan snarare ett ”alla-priser-måste-vinnas” Om det inte finns någon vinnare i en priskategori delas priset ut bland vinnarna i vinstklassen under och detta gäller alla priser.

På theLotter Sverige hittar du på respektive lotteris sida information om när det är dags för en obligatorisk jackpottutbetalning. För att inte missa ett sådant tillfälle kan det vara bra att gå in då och då för att kolla nyhetsrutan så att du inte missar någon av dessa speciella måste-vinnas-jackpott-händelserna.

Tips nr 3 - Systemspel - Ännu ett sätt att få ut det mesta av dina lottospel

Ett annat bra alternativ för att maximera dina lottospel är med så kallade systemspel. Hur fungerar de? I ett systemspel har du möjlighet att fylla i mer än en kombination av nummer eftersom du kan välja mellan 7 och 11 nummer iställer för lotteriets vanliga nummerantal. Så här fungerar systemspel: Genom att spela systemspel får du lottorader med alla möjliga nummerkombinationer med de nummer som du har valt. Sammantaget är det inte en lätt uppgift att gå igenom matematik och statistik för systemspel, men vi har ett exempel som illustrerar principen.

Låt oss säga att du vill spela SuperEnalotto med 8 nummer. För att vinna jackpotten måste du naturligtvis få alla numren matchade, i det här fallet totalt sex nummer, vilket motsvarar en standard SuperEnalotto-kupong. De åtta numren du valt resulterar i totalt 28 kuponger med sex nummer vardera. De 28 kupongerna representerar alla möjliga numeriska kombinationer som bildas utifrån de åtta numren i systemet. Varje enskild kupong innehåller endast 6 nummer, men på grund av systemet är det som om du hade köpt motsvarande 28 individuella lottorader.

Kom ihåg att med ett systemspel är det möjligt att ha flera vinnande rader. Tillbaka till vårt fall; om du till exempel har gissat fyra nummer korrekt har du inte bara en vinnande rad utan istället, baserat på kombinationen av alla dina åtta nummer, har du sex vinstrader. Det är viktigt att förstå att systemspel inte ökar dina chanser att vinna jackpotten, men de kan löna sig bra om du vinner i de lägre prisklasserna, eftersom du kan vinna med flera lottorader och därmed få betydligt fler priser.

högre

Tips nr 4 - Särskilda dragningar med chans för större lottopriser

Andra fantastiska sätt att få ut mesta möjliga av dina lotterispel är specialdragningar. Vissa lotterier håller då och då specialdragningar, mestadels i samband med högtidsdagar och helgdagar, men även under andra tider på året.

Till exempel organiserar EuroMillions en så kallad EuroMillions Superdragning några gånger om året. Oavsett jackpottbeloppet i den "normala" EuroMillions-dragningen finns det alltid en större startjackpott på mellan 100 miljoner € och 130 miljoner € i en Superdragning. Även om jackpotten ökar kraftigt förblir vinstchanserna de samma. De här spännande dragningarna är populära lotterihändelser och de massiva jackpottarna garanterar en riktig lotteriyra.

Ryser du till när du hör fredagen 13:e? I Frankrike anses nummer tretton bringa tur och därför arrangerar Frankrikes Lotto en spännande dragning på fredagar den 13:e med en jackpott på 13 miljoner €. Brasilianska Quina har en gång om året en specialdragning i juni månad som går under namnet Quina de Sao Joao. Det speciella med Quinas jackpott i en Superdragning är att jackpotten måste gå åt. Om det inte finns en jackpottvinnare rullar priset ner till vinnarna i prisklassen under.

Många spelare har fått upp ögonen för australiska lotterier som anses ha bra vinstodds och priser. Saturday Lotto erbjuder Super- och Million-yeah-dragningar några gånger om året och där jackpotten är på 20 miljoner AU$ respektive 10 miljoner AU$. Även Monday Lotto och mitt i veckan lotteriet Wednesday Lotto arrangerar med jämna mellan rum så kallade Cashcade-dragningar och om det inte finns någon jackpottvinnare delas jackpottpriset ut till vinnarna i de övriga vinstklasserna. De två sistnämnda lotterierna har även emellanåt ”Dubbla-ditt-pris”-dragningar där de sekundära lotteripriserna dubblas.

theLotter Sverige informerar om särskilda dragningar på lotteriernas spelsidor i god tid innan en specialdragning drar igång.Vilket tips vill du pröva?

Vi hoppas att du gillade vår guide med alla tips på hur du kan maximera sekundärprisernas värde så att du kan få ut det mesta av dina lotterispel. Men kom ihåg att inget tips garanterar vinst då det är slumpen som avgör vilka nummer som dyker upp i dragningen.

Utöver de ovannämda lotterierna hittar du många fler internationella lotterier som du kan betta på hos theLotter Sverige som är en trygg och säker lotteribettingtjänst online.