Mega Millions spännande historia

Mega Millions lanserades i augusti 1996 under namnet The Big Game. Den första dragningen ägde rum den 6 september 1996 och då kunde endast spelare i Georgia, Illinois, Maryland, Massachusetts, Michigan och Virginia spela Mega Millions. Ta del av Mega Millions historia!


Innehåll:

Mega Millions popularitet växer

Mega Millions blev allt populärare bland lottospelare och ytterligare en veckodragning lades till i februari 1998, så att spelarna kunde, utöver fredagar, även spela på tisdagar. Allt eftersom the Big Game utvecklades lade man till fler nummer och jackpottvinnarna kunde välja att ta ut vinsten i en klumpsumma. I maj 1999 blev New Jersey den sjunde delstaten att erbjuda Mega Millionskuponger.

I maj 2002 döptes Big Game om till Mega Millions och delstaterna New York och Ohio gick med i konsortiet. Ytterligare stater som gick med i Mega Millions under dessa år var Washington (2002), Texas (2003) och Kalifornien (2005).

Strax därefter började delstaten Texas erbjuda Megaplier-alternativet med vars hjälp spelarna kunde vinna högre icke-jackpottvinster. Från början var Megaplier-funktionen bara tillgänglig i Texas, men efter korsförsäljningsavtalet med Powerball i januari 2010 började även andra lotterier att erbjuda funktionen. Idag är Megaplier tillgänglig i alla deltagande stater med undantag för Kalifornien.

usaflaggor i månsken

Korsförsäljningsavtal med Powerball

I januari 2010 slöt Mega Millions ett historiskt korsförsäljningsavtal med Powerball, vilket gjorde det möjligt för lotto-ombuden i de deltagande staterna att sälja kuponger till båda lotterierna. Som ett resultat av avtalet ökade antalet stater som erbjöd Mega Millions-kuponger till 43. Dessutom blev kuponger tillgängliga i Washington D.C. och Jungfruöarna.

Mega Millions skrev historia i mars 2012 genom att dela ut vad som vid den tiden var den största jackpottvinsten någonsin. En otrolig jackpott på 656 miljoner $ delades mellan tre spelare från Kansas, Illinois och Maryland. Jackpotten behöll sin världsrekordstatus fram till januari 2016, då Powerball delade ut en jackpott på 1,586 miljarder $.

Mega Millions ändrade sin 5/56 + 1/46 spelmatris till 5/75 + 1/15 format den 22 oktober 2013. Som en del av spelets förändringar sattes startjackpotten till 15 miljoner $ och jackpotten kunde höjas med 5 miljoner $ i varje dragning tills det fanns en jackpottvinnare. Andranivåvinsten höjdes från 250 000 $ till 1 miljon $. Megaplier ändrades också med tillägget av en X5 multiplikator, vilket innebar att en spelare kunde vinna en andrakategorivinst på 5 miljoner $.

Mega Millions delade ut en jackpott på 536 miljoner $ i sin dragning den 8 juli 2016, vilket var den högsta lottovinsten som någonsin vunnits av en enda spelare vid den tiden.

Ändringar ledde till historisk jackpott

Mega Millions införde förändringar i oktober 2017 för att öka lottots popularitet och storleken på Mega Millions jackpottarna. Ändringarna inkluderade en reviderad spelmatris (5/70 + 1/25), en garanterad startjackpott på 40 miljoner $ (i stället för tidigare 15 miljoner $) och större icke-jackpottvinster. Priset på en Mega Millions-kupong fördubblades från en till två dollar.

Från och med formatändringarna i oktober 2017 fick deltagande stater möjlighet att erbjuda ”Just the Jackpot”. För tre dollar per kupong fick spelare två chanser att vinna jackpotten, men de var inte berättigade till övriga vinster. Det är än idag upp till varje stat om man vill erbjuda ”Just the Jackpot”.

I sin historiska dragning den 23 oktober 2018 delade Mega Millions ut en jackott på 1,53 miljarder $. Spelaren, som hade köpt sin kupong i South Carolina, valde att förbli anonym och hämtade ut sin vinst i mars 2019. Vinnaren valde kontantalternativet med en engångsbetalning på 877 784 124 $, vilket satte världsrekord som den största lottovinst som någonsin vunnits med en enda kupong. Det dröjde ända till 8 augusti 2023 innan en spelare från Florida kunde ta hem en jackpott som var snäppet högre, 1,6 miljarder $ (794,2 miljoner som kontantsumma). Den vinsten är rekord för Mega Millions.

På grund av covid-19-pandemin har "Mega Millions konsortiet justerat spelets startjackpott och bestämmer beloppen för efterföljande startjackpottar och jackpottökningar på dragning-för-dragningsbasis", sa talesmännen i ett uttalande i början av april 2020. Sedan dess är startjackpotten runt 20 miljoner $ istället för 40 miljoner $. Jackpottökningarna sattes till minst 2 miljoner $.

Viktiga händelser

Nedan finns Mega Millions viktigaste händelser i en lodrätt tidslinje.


Mega Millions

Under Mega Millions existens har det hänt mycket. I en av våra artiklar kan du ta del av Mega Millions trivia som är intressant att läsa.


Mega Millions historiska vinster

Under åren har Mega Millions hunnit med att dela ut sex jackpottar som har gått över miljard dollar-gränsen.

I en historisk dragning den 23 oktober 2018 delade Mega Millions ut en jackpott på 1,53 miljarder $. Även om vinsten inte nådde upp till Powerballs jackpottrekord på 1,58 miljarder $ från januari 2016, satte Mega Millions ett eget rekord. En kupong, köpt i South Carolina, blev värd drygt 1,5 miljarder €. Detta var vid den tiden den högsta lottovinsten som någonsin vunnits med en kupong.

Mega Millions delade ut sin andra jackpott på över en miljard dollar i dragningen den 22 januari 2021. Efter 37 dragningar utan jackpottvinnare gick en jackpott på 1,05 miljarder $ (776,6 miljoner $ i kontantvärde) till en lottoklubb bestående av fyra medlemmar i Michigan. En representant och en advokat för klubben trädde fram för att göra anspråk på vinsten den 12 mars 2021. Gruppen hade beslutat sig för att ta engångsbeloppet på 766 miljoner $ i stället för att få jackpotten i delbetalningar under 29 år.

Den tredje gången som Mega Millions delade ut en jackpott på över en miljard var 22 juli 2022 då en jackpott på 1,33 miljarder $ gick till två spelare i staten Illinois. Sedan dröjde det inte mer än sex månader då en spelare i Maine hade tur på självaste fredagen 13 (2023). Den här spelaren kunde hämta ut 1,34 miljarder $ (kontantsumma 723,5 miljoner $)

Den femte miljarddollarjackpotten är också rekord för Mega Millions. En spelare som köpte sin kupong i Florida kunde ta hem 1,6 miljarder $ i början av augusti 2023. Vinsten hade då växt under 31 dragingar. Sedan dröjde det drygt sju månader, rättare sagt till slutet av mars 2024, innan det var dags för en spelare att ta hem en jackpott på 1,13 miljarder $. Den jackpotten blev Mega Millions sjätte miljarddollarvinst.

Klicka på länken för fullständig information om de satta Mega Millionsrekorden där spelare har tagit hem ofantliga summor.

Mega Millions i framtiden

Mega Millions har sannerligen haft en spännande tid och det blir intressant att se vad framtiden bär med sig. Spelare i Sverige, som kan vara med och spela om jackpottarna och de övriga vinsterna genom att betta på utfallet, kommer också att bli en del av Mega Millions historia.

Även en del Mega Millions lottoreklam har gått till det populära lottots historia och en av dem kan du se genom att klicka på länken.

Mer information om detta storslagna lotto hittar du i vår MM-guide. Där kan du även läsa om hur du kan betta på Mega Millions i Sverige.

Om du är intresserad av att veta lite om hur länge lotterier har funnits i olika delar av världen så ta och kolla in vår artikel.