Mega Millions historia

Mega Millions lanserades i augusti 1996 under namnet The Big Game och den första dragningen ägde rum den 6 september 1996. Vid den tiden deltog endast sex stater - Georgia, Illinois, Maryland, Massachusetts, Michigan och Virginia - i dragningarna.


Att spela Mega Millions blev allt mer populärt bland lotterifans och ytterligare en veckodragning lades till i februari 1998, så att spelarna kunde, utöver fredagar, även spela på tisdagar. Allt eftersom the Big Game utvecklades lade man till fler nummer i spelmatrisen och jackpottvinnarna kunde välja att ta ut vinsten som kontantutbetalning. New Jersey blev den sjunde delstaten att erbjuda kuponger från och med maj 1999.

mega millions the big game

I maj 2002 döptes lotteriet om till Mega Millions och delstaterna New York och Ohio gick med i konsortiet. Ytterligare stater som gick med i Mega Millions under dessa år var Washington (2002), Texas (2003) och Kalifornien (2005).

Efter att Texas gick med i Mega Millions började delstaten erbjuda sina spelare Megaplier-alternativet, vilket ökade värdet på icke-jackpottvinster. Från början var Megaplier-funktionen bara tillgänglig i Texas, men efter korsförsäljningsavtalet med Powerball i januari 2010 började även de andra lotterierna att erbjuda Megaplier. Idag är Megaplier tillgänglig i alla deltagande stater, med undantag för Kalifornien.


Korsförsäljningsavtal med Powerball

I januari 2010 slöt Mega Millions ett historiskt korsförsäljningsavtal med Powerball, vilket gjorde det möjligt för deltagande stater att sälja kuponger till båda lotterierna. Som ett resultat av avtalet ökade antalet stater som erbjuder Mega Millions-kuponger till 43. Dessutom blev kuponger tillgängliga i Washington D.C. och Jungfruöarna.

Mega Millions-lotteriet skrev historia i mars 2012 genom att dela ut vad som vid den tiden var den största jackpottvinsten någonsin. En otrolig jackpott på 656 miljoner $ delades mellan tre spelare från Kansas, Illinois och Maryland. Jackpotten behöll sin världsrekordstatus fram till januari 2016, då Powerball delade ut en jackpott på 1,586 miljarder $.

Mega Millions ändrade sin 5/56 + 1/46 spelmatris till ett reviderat 5/75 + 1/15 format den 22 oktober 2013. Som en del av spelets förändringar sattes startjackpotten till 15 miljoner $ och jackpotten kunde höjas med 5 miljoner $ i varje dragning tills det fanns en jackpottvinnare. Lotteriets andravinst höjdes från 250 000 $ till 1 miljon $. Megaplier ändrades också med tillägget av en 5X multiplikator, vilket innebar att en spelare kunde vinna en andrakategorivinst på 5 miljoner $.

Mega Millions delade ut en jackpott på 536 miljoner $ i sin dragning den 8 juli 2016, vilket var den högsta lotterivinsten som någonsin vunnits av en enskild spelare vid den tiden.

Lotteriförändringar leder till historisk jackpott

Mega Millions införde förändringar i oktober 2017 för att öka lotteriets popularitet och storleken på Mega Millions jackpottarna. Ändringarna inkluderade en reviderad spelmatris (5/70 + 1/25), en garanterad startjackpott på 40 miljoner $ (i stället för tidigare 15 miljoner $) och större sekundärvinster. Priset på en Mega Millions-kupong fördubblades från 1 $ till 2 $ som en del av spelets nya format.

Från och med formatändringarna i oktober 2017 fick deltagande stater möjlighet att erbjuda ”Just the Jackpot”. För 3 $ per kupong fick spelare två chanser att vinna jackpotten, men de var inte berättigade till sekundära priser. Det är än idag upp till varje stat om man vill erbjuda ”Just the Jackpot”.

I sin historiska dragning den 23 oktober 2018 delade Mega Millions ut sin högsta jackpott någonsin - 1,53 miljarder $. Spelaren, som hade köpt sin kupong i South Carolina valde att förbli anonym, och hämtade ut sin vinst i mars 2019. Vinnaren valde kontantalternativet med en engångsbetalning på 877 784 124 $, vilket satte världsrekord som det största lotterivinst som någonsin vunnits med en enda kupong.


På grund av covid-19-pandemin har "Mega Millions konsortiet justerat spelets startjackpott och bestämmer beloppen för efterföljande startjackpottar och jackpottökningar på dragning-för-dragningsbasis", sa lotteriets talasmän i ett uttalande i början av april 2020. Sedan dess och tills vidare har startjackpotten ändrats från 40 miljoner$ till 20 miljoner $, och jackpottökningarna sattes till minst 2 miljoner $.

Mega Millions timeline

Mega Millions
rekordjackpott

I en historisk dragning den 23 oktober 2018 delade Mega Millions ut en jackpott på 1,53 miljarder $. Även om vinsten inte nådde upp till Powerballs rekordstora jackpott på 1,58 miljarder $ från januari 2016, satte Mega Millions ett eget rekord. En kupong, köpt i South Carolina, vann hela priset på dryga 1,5 miljarder €. Detta är den högsta lotterivinsten som någonsin vunnits med en kupong. Vinnaren, som valde att vara anonym, hämtade ut sin vinst i mars 2019.

Mega Millions delade ut sin andra jackpott på över en miljard dollar i dragningen den 22 januari 2021. Efter rekordmånga 37 dragningar utan jackpottvinnare, vanns en jackpott på 1,05 miljarder $ (776,6 miljoner $ i kontantvärde) av en lotteriklubb bestående av fyra medlemmar i Michigan. En representant och en advokat för klubben trädde fram för att göra anspråk på vinsten den 12 mars 2021. Gruppen hade beslutat att ta engångsbeloppet på 766 miljoner $ i stället för att få jackpotten i livränta. Denna jackpott var då den näst största vinsten i Mega Millions historia, och den tredje största lotterivinsten någonsin.

Klicka för fullständig information om de största Mega Millions-jackpottarna i historien.

Spelare i Sverige kan vara med och spela om Mega Millions jackpottar och sekundära vinster genom att betta på det officiella lotteriets dragningsresultat.

Mer information om detta storslagna lotteri hittar du i vår Mega Millions Guide.