Lotterier skapar historia

Om du tror att det är omöjligt att vinna på SuperEnalotto när du spelar online, fortsätt och läs - mer osannolika saker har hänt! Lotterier får drömmar att slå in och förändrar ens liv för alltid, men de har även egna fantastiska historier och draman.Innehåll:

Borttappad lottokupong kan bli en dyr läxa

Europeiska EuroMillions har delat ut många rekordstora jackpottar, men innehar även rekord i en outhämtad jackpott på 63 837 543 £. Dragningsdatumet var den 8 juni 2012. Man vet att kupongen såldes i Storbritannien, men om det var någon bosatt eller en turist vet man inte. Om någon skulle ha turen att hitta kupongen idag kan vinsten tyvärr inte betalas ut då outhämtade lottovinster förfaller efter en viss tid. En tröst är att vinster som inte hämtas ut går till välgörenhet.

Riktiga lyckokakor

Under år 2003 matchade 110 kuponger den näst högsta vinstdivisionen i Powerball medan det normalt finns mellan noll till fyra vinnare. Så det var inte konstigt att misstankar om bedrägeri uppstod när det helt plötsligt fanns över hundra andravinsttagare.

Vad utredarna upptäckte var något mycket mer intressant än lottomanipulering. Lyckokakor hade spridits på kinesiska restauranger runt om i USA och folk hade spelat med numren som fanns i dem. 89 spelare vann 100 000 $ och 21 spelare hade även adderat Power Play-muliplikatorn och det gjorde dem 500 000 $ rikare. En viktig läxa: kakor kan vara bra för dig!

Gott uppförande kostade 590 miljoner $

Vi lär oss tidigt att vara artiga och visa respekt, speciellt mot de som är äldre. För Mindy Grandall var detta viktigt och därför lät hon 84-åriga Gloria MacKenzie gå före i kön i ett snabbköp i Florida. En av sakerna som stod på båda damernas shoppinglistor var Powerball kuponger. På grund av att Grandall gav sin plats i kön till McKenzie köpte den gamla damen den vinnande kupongen och vann 590 miljoner $. Grandall säger att hon inte ångrar någonting eftersom det lärde hennes dotter en viktig läxa om godhet. För att undvika en liknande incident kan man skippa köer och betta på US Powerball online istället.

Ordet "lotto" är en multi-kulturell blandning

När lotto utvecklades till sin moderna form nämligen att sälja kuponger för potentiella pengavinster (i Nederländerna och Belgien), är det ingen överraskning att det engelska ordet "lottery" kommer från det holländska ordet "lot", som betyder "öde". "Lotto" däremot kommer från italienskan. Det första lottot efter det romerska riket hölls i Milano i Italien år 1449.

Vatikanstaten arrangerar eget lotto

Först var påvedömet emot lotterier i Rom. Påvarna Innocent XI och XII hotade med bannlysning av katoliker som deltog i italienska lotterier, men lotterierna blev trots det allt populärare. År 1732 tillät den Heliga stolen, ledd av påve Innocent XIII, till slut grundandet av ett officiellt romerskt lotto. Idag är Vatikanstaten positiv till lotto. Den nuvarande påven Francis anordnade en lottohändelse i januari 2015 där intäkterna gick till välgörenhet. Därefter har flera lottodragningar ägt rum och intäkterna distribuerats till olika välgörenhetsprojekt. Kupongerna säljs för 10 euro/st., men spelare måste ta sig till ett apotek, postkontor, en närbutik eller bokhandel i Vatikanstaten för att delta.

Brittiska muséet skapades med lottointäkter

lmuseum

Ett av världens kändaste museum möjliggjordes på grund av lotto. År 1753 skapade England ett lotto i syfte att bygga ett museum. Mer än 250 år senare får muséet fortfarande finansiering i form av bidrag från Heritage Lottery fonden. Heritage Lottery fonden ger också bidrag till flera brittiska institutioner med intäkter från det nationella lottot.Presidenter anordnar lotterier

Många amerikanska presidenter har varit riktiga lottofans. Bland annat grundade USA:s första president George Washington flera lotterier även om de aldrig blev framgångsrika. Den tredje presidenten Thomas Jefferson startade ett privat lotto för att betala av skulder.

Även den kontinentala kongressen grundade ett lotto 1776 för att på så vis få in pengar till armén. Med tanke på historien är det inte konstigt att Mega Millions och US Powerball är så populära då spel på lotto är lika patriotiskt som den vithövdade örnen och baseball.

Tre miljoner $ i dricks

Polismannen Robert Cunningham hade ätit på sin favoritrestaurang under åtta års tid. En dag när han skulle ge dricks till Phyllis Penzo, servitrisen som hade arbetat i 24 år på restaurangen, märkte han att han inte hade småpengar. Istället erbjöd han henne följande deal: om hans lottokupong gav vinst skulle hon få hälften av vinsten.

Resten är historia - på lottokupongen fanns en vinst på 6 miljoner $. Robert höll sitt löfte och gav hälften av vinsten till Phyllis. De valde att ta ut vinsten i årliga utbetalningar på 285 715 $.

Nicholas Cage gestaltar Robert Cunningham i filmen, It Could Happen to You, som baseras på händelsen.

Lottopionjärer

Man vet inte när lotterier började anordnas, men det är i alla fall klart att det inte är något nytt koncept. De tidigaste formerna av lotterier kan spåras tillbaka till 100 före Kristus i antikens Rom och i Han-dynastin i Kina. Detta betyder att lotterier har varit en del av människans historia i över 2 000 år.

I nederländska och belgiska dokument från 1400-talet finns noteringar om lotterier med kuponger och pengavinster. Ett av de första lotterierna som det finns fullständig information om ägde rum i L'Ecluse (idag känt som Sluis) år 1445. Huvudvinsten var på 1737 florins (ungefär 1,6 miljoner kr. i dagens valuta). Hela 4 300 kuponger såldes. Mestadelen av intäkterna användes för infrastruktur och fattigvård.

Gruppspelare vinner stort

En australisk grupp som spelade lotto listade manuellt alla möjliga resultat för Lotto 6/44 i Virginia år 1992. Det fanns totalt sju miljoner olika nummerkombinationer och medlemmarna fyllde i 5 miljoner för 1 $ styck. Det visade sig vara tillräckligt för gruppen lyckades vinna jackpotten på 27 miljoner $, vilket gav en nettovinst på 23 miljoner $.

När tjänstemännen på Virginia Lotto upptäckte vad som hade hänt, ville de lägga ett förbud mot sådana strategier. Domstolen dömde till gruppens fördel och som en följd av detta passerades en lag: Ombudsmän måste ta hand om andra kunder i kön innan de expedierar en kund med miljoner lottokuponger.


Spelare med extra tur

James Bozeman Jr. från Florida, vann Florida Lotto två gånger med lotter som han köpt i samma 7-eleven butik. Vinsterna uppgick till 13 miljoner $. Ett par i Virginia vann på lotto tre gånger på en månad; 1 miljon $ med en Powerball kupong den 12 mars 2014, sedan 50 000 $ den 26 mars med en Virginia Lottery Pick 4-kupong och ytterligare 1 miljon $ med en Virginia Lottery skraplott dagen efter.

I vårt grannland Norge vann familjen Oksnes på lotto tre gånger på sex år. Det finns flera andra exempel som bevisar att man kan ha tur på lotto mer än en gång.

Som du ser har lotto en rik och fantastisk historia och det har skapat många dramatiska historier. Oavsett om spelare går ner till sin fysiska ombud med sin lottokupong eller om de spelar på lotto online är även de en del av lottohistorian.