13 fantastiska lottohistorier

Om du tror att det är omöjligt att vinna på lotto, fortsätt och läs - mer osannolika saker har hänt! Lotterier får inte bara drömmar att slå in och förändrar ens liv för alltid, men de har även egna fantastiska historier och dramor.

10 Incredible Lottery Facts

1. Att inte kontrollera eller tappa bort lotterikuponger kan bli väldigt dyrt

Världsrekordet för det högsta lotteripriset som aldrig hämtats ut är en EuroMillionskupong värd 63 837 543,60 £ i Storbritannien. Dragningsdatumet var den 8 juni 2012, så även om någon hittar kupongen idag kommer priset inte att kunna lösas ut då vinsterna måste hämtas ut före en viss tid. Priser från det nationella lotteriet som inte hämtas ut går till fonden för välgörande ändamål.

Du vet väl om att även du som bor i Sverige kan spela EuroMillions och det gör du lättast på theLotter Sverige som erbjuder betting på vinnarnumren. En fördel med att spela online är att det inte finns någon risk att dina lottorader kommer på villovägar.

Det finns lotterivinnare som förvarar lotterikuponger på konstiga ställen i hopp om att de inte kommer bort. Det är rena rama turen att en del kuponger över hudvud taget hittas.2. En läxa i uppförande för 590 miljoner $

Vi lär oss att alltid vara artiga och visa respekt, speciellt mot de som är äldre. För Mindy Grandall var detta väldigt viktigt och hon lät 84-åriga Gloria Mackenzie gå före i kön på snabbköpet i Florida. En av sakerna som stod på shoppinglistan hos de båda damerna var Powerball kuponger. På grund av att Grandall gav sin plats i kön till Mckenzie köpte den gamla damen den vinnande kupongen och vann 590 miljoner $. Crandall säger att hon inte ångrar någonting eftersom det lärde hennes dotter en viktig läxa om godhet. För att undvika en liknande incident kan man hoppa över kön och betta på US Powerball online istället.

3. En väldigt sann lyckokaka skapade lotterihistoria

lottery fortune cookie

Under 2003 matchade 110 kuponger den näst högsta prisdivisionen i Powerball. Normalt förväntar sig Powerball att det blir mellan noll till fyra vinnare per dragning i den andra priskategorin. Så det var inte konstigt att misstankar om bedrägeri uppstod när det helt plötsligt fanns över hundra andrapristagare. Vad man upptäckte var något mycket mer intressant än lotterimanipulering - en lyckokaka hade spridits på kinesiska restauranger runt om i landet och folk spelade med kakans turnummer. 89 kuponger vann 100 000 $ var och 21 vann 500 000 $, eftersom de valt att lägga till Power Play-muliplikatorn till sina lottospel. En viktig läxa ... kakor är bra för dig!

4. De låga länderna är lotteripionjärer

De första lotterierna som omnämnts för att ha erbjudit kuponger i utbyte mot pengapriser är Nederländerna och Belgien under 1400-talet. Ett av de första lotterierna med komplett historik är L'Ecluse (idag känt som Sluis) som hade dragning 1445. Lotteriet erbjöd ett pris på 1737 florins (ungefär 170 000 $ i dagens valuta) och 4300 kuponger såldes. Mestadelen av intäkterna användes för att bygga infrastruktur och hjälpa fattiga.

5. Ordet "lotteri" är en multi-kulturell blandning

Sedan lotterier utvecklats till sin moderna form - att sälja kuponger för potentiella pengapriser (i Nederländerna och Belgien), är det ingen överraskning att det engelska ordet "lottery" kommer från det holländska ordet "lot", som betyder "öde". "Lotto" kommer från italienskan - det första lotteriet efter det romerska riket hölls i Milano i Italien år 1449.

6. Även Vatikanstaten har lotterier!

Först var påven negativt inställd mot lotterier i Rom. Påvarna Innocent XI och XII hotade med bannlysning av katoliker som deltog i italienska lotterier, men lotterierna blev ändå allt populärare. År 1732 tillät den Heliga stolen, ledd av påve Innocent XIII, till slut grundandet av ett officiellt romerskt lotteri. Idag är Vatikanstaten positiv till lotterier. Den nuvarande påven Francis höll ett lotteri i januari 2015 där intäkterna gick till välgörenhet. Han har meddelat att andra lotterier kommer att hållas och intäkterna ska fortsatt användas till välgörenhet. Kupongerna säljs för 10 euro/st., men du måste ta dig till ett apotek, postkontor, en närbutik eller bokhandel i Vatikanstaten om du vill delta.

7. Brittiska muséet skapades av intäkter från lotterier

Ett av världens bästa museum möjliggjordes p.g.a. lotteri. År 1753 skapade England ett lotteri i syfte att bygga ett museum. Mer än 250 år senare får muséet fortfarande finansiering i form av bidrag från Heritage Lottery fonden. Heritage Lottery fonden ger också bidrag till flera brittiska institutioner med intäkter från det nationella lotteriet.8. Lotterier är mycket äldre än du tror

Medan ingen kan med säkerhet säga när lotterier började anordnas, är det i alla fall klart att det inte är något nytt koncept. De tidigaste formerna av lotterier kan spåras tillbaka till så tidigt som 100 före Kristus i antika Rom, och från Han-dynastin i Kina. Detta betyder att lotterier har varit en del av människans historia i över 2000 år.

9. I Amerikas förenta stater var ett lotteri ett sponsrat projekt

De grundande fäderna i US var lotterifans! Benjamin Franklin etablerade ett lotteri för att betala för en kanon i Philadephia. George Washington grundade flera lotterier, även om de aldrig blev framgångsrika. Thomas Jefferson startade ett privat lotteri för att betala av skulder. År 1776 grundade den kontinentala kongressen lotterier för att samla in pengar till den koloniala armén. Det är inget sammanträffande att Mega Millions lotto och US Powerball är så populära - att spela på lotto är lika patriotiskt som den vithövdade havsörnen och baseball.

10. Förlorade sin jackpottkupong

En arbetslös man från New Jersey vann en Mega Millions jackpott på 273 miljoner $ efter att en främling hade hittat hans lotterikuponger.

Vinnaren Mihael J Weirsky berättade för reportrar att han förlorade sina två kuponger strax efter att han hade köpt dem i QuickChek i Phillipsburg i New Jersey, dagen före lotteridragningen första mars 2019. "Jag var mer uppmärksam på min mobiltelefon", sa han på en presskonferens. "Jag la kupongerna på disken för att stoppa pengarna i plånboken och sedan gjorde jag något med min telefon och gick."

Han letade efter sina kuponger i timtal och nästa dag bestämde han sig för att åka till affären och fråga om någon hade sett dem. En expedit sa att någon hade hittat kupongrena och överlämnat dem till kassören. "Jag var väldigt tacksam. Det var en ärlig person. Jag var övertygad om att jag hade förlorat dem för alltid." sa han.

Weirsky spenderar 20 $ i veckan på lotterier och han låter datorn slumpa fram numren med Quick Pick. Först två dagar efter dragningen kontrollerade Weirsky sina kuponger och blev chockad över sin vinst på 273 miljoner $.

"Det första jag ska göra är att köpa en pickup och sedan ska jag kontakta en advokat och en finansiell rådgivare." Weirsky beslutade sig för att ta ut sitt pris som en engångssumma på 162,5 miljoner $.

Om du blev nyfiken på lotteriet som Weirsky vann i kan du läsa om det i vår guide som är fullspäckad med fakta om Mega Millions.

11. Polis gav hälften av sin vinst till en servitris

Polismannen Robert Cunningham hade ätit på sin favoritrestaurang under åtta års tid. När Cunningham hade ätit och skulle ge dricks till Phyllis Penzo, som hade arbetat som servitris på restaurangen i 24 år, märkte han att han inte hade småpengar. Istället erbjöd han henne följande deal: om hans lottokupong gav vinst, så skulle hon få hälften av vinsten.

Resten är histoia - på lottokupongen fanns en vinst på 6 miljoner $. De delade på priset och de valde att ta ut priset i årliga utbetalningar på 285 715 $.

Nicholas Cage gestaltar Cunningham i filmen, It Could Happen to You, som är baserad på händelsen.

12. Australiskt bolagsspel i USA

Ett australiskt bolag listade manuellt alla möjliga resultat för 6/44 lotteriet i Virginia 1992. De köpte 5 miljoner kuponger för 1 $ styck av de möjliga 7 miljoner olika kombinationerna. Och det var tillräckligt, för bolaget lyckades vinna jackpotten på 27 miljoner $, vilket gav en nettovinst på 23 miljoner $.

När tjänstemännen på Virginia Lotteriet upptäckte vad som hade hänt, ville de lägga ett förbud mot sådana strategier i framtiden. De vann inte i rätten. Den enda lagen som passerades var en som kräver att försäljningsagenter ska ta hand om andra kunder i kön innan de expedierar en kund med miljoner lotterikuponger.

Vill du veta mer om bolagsspel? Läs hur bolagsspel fungerar!

13. Ibland kan åskan slå ner två eller tre gånger

James Bozeman Jr. från Florida, vann Florida Lotto två gånger med lotter som han köpt i samma 7-eleven snabbköp; de totala vinsterna var på 13 miljoner $. Ett par i Virginia vann på lotto tre gånger på en månad; de vann 1 miljon $ med en Powerball kupong den 12 mars 2014, sedan 50 000 $ den 26 mars med en Virginia Lottery Pick 4 kupong och ytterligare 1 miljon $ med en Virginia Lottery skraplott dagen efter! I Norge vann tre medlemmar i Oksnes familjen på lotto tre gånger på sex år. Det finns flera andra exempel som bevisar att man kan ha tur i lotterier mer än en gång.

Som du ser har lotterier en rik och fantastisk historia och det har skapat många dramatiska historier. Oavsett om spelaren går ner till lotteriombudet med sin lottokupong eller om hen spelar lotto online utgör även de en del av lottos historia.