De största svenska lottovinnarna

Istället för att spela på US Powerball online har många svenska spelare valt att spela på det egna nationella lottot och transnationella EuroJackpot. För några har beslutet varit rätt då de har blivit riktigt förmögna personer efter att ha vunnit en massiv jackpott.I den här artikeln tar vi upp de tio största svenska lottovinnarna och deras makalösa vinster. Något som dessa lottovinnare har gemensamt är att alla hade spelat med små belopp och att de flesta av dem hade inte ens en aning om att de hade vunnit. Samtliga stora svenska lottovinnare har valt anonymitet.

Innehåll:

1. 561 942 260 kr - Örebro,
15 mars 2019

Det tog flera dagar för Svenska Spel att nå spelaren från Örebro och när de äntligen fick fatt på rekordvinnaren blev han smått chockat av att veta att hans EuroJackpot-kupong var värd strax under 562 miljoner kronor. Mannens satsade 50 kr gav en fantastisk utdelning och detta endast efter att ha spelat på EuroJackpot under ett års tid.

Det går nog inte att beskriva känslorna när man får reda på att man har vunnit över en halv miljard kronor. Senare berättade vinnaren att hans tankar hade farit runt i huvudet, pulsen hade stigit och att han hade skrattat i ett. “Jag är helt väck i skallen och tror inte att det som händer är sant”.

Men hur valde den största svenska lottovinnaren sina vinnande nummer? Jo, de två radernas nummer slumpades fram och sedan ersattes några av numren med födelsedagar och turnummer. En vinnande kombination!

Den här svenska rekordvinnaren kan med sin fantastiska vinst göra samma sak som det äldre paret gör i en av svenska Lottos bästa lottoreklam.

2. 257 985 846 kr - Göteborg,
20 juli 2018

Första gången som EuroJackpots huvudvinst landade i Sverige var i juli 2018. Då kammade en göteborgare hem hela jackpotten på nästan 258 miljoner kronor. Även den här vinnaren var svår att få tag på och Svenska Spel fick ringa upprepade gånger. Det visade sig att mannen hade varit ovetandes om vinsten då han hade varit ute med båten tillsammans med sina vänner.

Hur mycket hade spelaren satsat på sina rader? Endast 100 kr (fyra rader á 25 kr). EuroJackpot-kupongen hade lämnats in hos ICA Kvantum Sannegården. Detta var den andra enorma lottojackpotten som hade landat i Göteborgsområdet inom en kort tid. Två månader tidigare hade en spelare från Partille vunnit 208 miljoner kronor på Lotto.

Vad var det första vinnaren gick och köpte? Jo, en elcykel och en cykelhjälm. I och med storvinsten har han nu även råd att uppfylla sin önskan om mer fritid.

3. 237 697 528 kr - Norrköping,
20 april 2013

Lottos Drömvinst på 237 697 528 kronor var vid vinsttillfället den största lottovinsten någonsin i Sverige. Vinnaren hade lyckats pricka in Lottos alla sju nummer och två nummer på Joker. Det var tur att vinnaren hade koll på sitt spelkvitto för utan den hade han inte kunnat få ut sin vinst (han hade inte använt sig av vinstbevakaren Spelkortet). Spelaren hade spelat 15 lottorader på Lotto för 100 kronor.

“Det var bara skönt att gå till banken och lägga kvittot i bankfacket och slippa ha det i kökslådan hemma” berättade mannen i 50-årsåldern. Han berättade att en av hans första inköp kommer att vara en fotbollsresa och kanske kommer det att bli en slant till favoritlaget IFK Norrköping.

Vinnaren beskriver sig själv som en vanlig man som ibland dagdrömt om att vinna en större summa. Men en vinst på 237 miljoner hade inte ens varit i tankarna. Planerna inför framtiden är att gå ner i arbetstid och spendera pengar på den närmaste familjen.

I många länder är det vanligt att lottovinnare skänker pengar till välgörande ändamål.

4. 214 595 981 kr - Helsingborg,
27 mars 2010

En man i 50-60 åldern från Helsingborgsområdet hade satsat 60 kronor på tio Lottorader och en tia på Joker och med den totala insatsen på 70 kr lyckades han ta hem Drömvinsten på över 214 miljoner kronor.

I stället för att bege sig till affären för att lämna in sin kupong hade vinnaren fyllt i sina lottorader på internet, vilket är både ett bekvämt och tidsbesparande sätt att spela. Vinsten var vid tillfället den största spelvinsten som vunnits i Sverige.

Det är inte lätt att handskas med rekordstora summor och därför erbjuder Svenska Spel juridisk och ekonomisk rådgivning till alla som vinner stort. Att få stöttning i finansiell rådgivining är ett stort stöd när man går från vanlig Svensson-ekonomi till att helt plötsligt vara ekonomiskt oberoende. Det är inte ovanligt att stora vinnare slösar bort alla pengarna i tron att de räcker i evigheter.

5. 208 358 976 kr - Partille,
2 maj 2018

Svenska Spel lyckades prata med den 60-åriga Partillekvinnan först på fjärde försöket. Hon hade nämligen lagt på luren de tre första gångerna i tron att det var någon som var ute efter att skämta med henne.

För att inte glömma att lämna in sina rader hade kvinnan en onlineprenumeration på både Lotto och Joker för 22 kr. Hon hade varit helt ovetandes om vinsten och blev helt tyst när det stod klart att jackpotten var på drygt 208 miljoner kronor. “Det känns lite läskigt med så mycket pengar. Jag har vunnit 2 000 kronor som mest innan".

Storvinnaren vill fortsätta att vara samma person som innan vinsten och ha fötterna på jorden och har därför berättat om Drömvinsten endast till sin närmaste familj. Pengarna kommer hon att använda till att hjälpa familjen, njuta och resa.


Svenska lottovinnare

6. 187 776 430 kr - Farsta,
16 augusti 2014

En lottokupong värd 58 kronor som hade lämnats in hos Hökarängens Spel & Tobak hade utöver de sju rätta Lottonumren även två rätta Joker-nummer, vilket gjorde att en man bosatt i Farsta kunde hämta hem Drömvinsten på nästan 188 miljoner kronor.

Vid en sådan här hänelse åker känslorna berg och dalbana och mannen hade haft svårt att ta till sig beskedet “Det är ju helt sjukt. Oj oj oj, vad galet! Det är ju inte möjligt att vinna så här mycket pengar, helt sjukt som sagt.” Sedan blev det för mycket och han tryckte av telefonsamtalet, så sonen fick ta och ringa upp lottorepresentanten och fortsätta samtalet “Farsgubben tryckte bort samtalet, han är lite skärrad här.”

Det framkom att storvinnaren och hans hustru hade spelat på Lotto i 25 år och de använde sig alltid av familjens födelsedagar vid nummervalet.

Under en längre tid hade familjen pratat om att köpa hus i södra Europa, vilket de med största sannolikhet kommer att göra nu. Även barn och barnbarn kommer att få ta del av vinsten.

7. 159 838 152 kr - Järfälla,
4 juli 2015

Det tog fyra dagar innan den 55-årige vinnaren från Järfälla nåddes av nyheten att han hade vunnit Drömvinsten på strax under 160 miljoner kronor. Väl hemkommen efter en resa i ett av grannländerna började mannen leta efter sin lottokupong för att försäkra sig om att han verkligen hade vunnit.

När han hade varit hos spelombudet hade han tvekat ett tag mellan V75 och Lotto. “Det beslutet är man inte missnöjd med direkt”, berättade han senare. Att valet föll just på Lotto med Joker till en kostnad av 100 kronor visade sig vara hans livs bäst satsade pengar.

Och vad har vinnaren tänkt att göra med pengarna? Överst på listan stod ett nytt armbandsur då den gamla var på sluttampen. Att kunna ge till familjen och stötta dem ekonomiskt är också viktigt för honom.

8. 151 999 213 kr - Stockholm,
9 oktober 2013

Hur känns det att vinna en jackpott på nästan 152 miljoner kronor? Drömvinstvinnaren, en man i 50-årsåldern och inbiten hockeyfan, hade spelat online med framslumpade nummer. Under en längre tid hade han spelat för hundra kronor, men då turen uteblev sänkte han summan till 40 kronor.

“Fy fasen vad mycket pengar”, sa mannen, som varit helt ovetande om vinsten, när spelbolaget fick tag i honom en vecka efter dragningen. Som övriga svenska stora lottovinnare ville mannen förbli anonym, men han har berättat att han är en vanlig arbetare med familj.

Med vinstpengarna kommer storvinnaren att köpa både en ny bil och ett nytt boende. Han kommer även att skänka en större summa till välgörenhet, däribland till favoritlaget AIK Hockey.

9. 141 236 222 kr - Ludvika,
8 maj 2020

EuroJackpot-kupongen som hade lämnats in hos Tanka i Ludvika hade de fem rätta huvudnumren och de två tilläggsnumren, som går under namnet stjärnnummer. Kupongägaren är en familjefar i 55-årsåldern som hade satsat en hundralapp på fyra rader med framslumpade nummer. “Att vinna 141 miljoner kronor när man satsat en hundring gör att man inte kan tänka riktigt klart”, berättade vinnaren som hade svårt att greppa storleken på vinsten.

Som inbiten Brynäs-fan kommer han att åka oftare på deras matcher. Och kanske kommer hockeylaget att få se fram emot en donation. I och med vinsten kan mannen även trygga familjens framtid och se till att de har det ekonomiskt bra. “Det känns skönt att kunna stötta inte minst barnen.” Även funderingar om att gå ner i arbetstid dök upp, men hur mycket var han osäker på.

10. 139 294 502 kr - Jönköping,
22 januari 2021

År 2021 började bra för fem Jönköpingsbor som hade spelat andelsspel, en populär spelform på Lotto. Ett andelsspel går ut på att en grupp spelare delar på spelkostnaden och om vinst utfaller delas den sedan mellan deltagarna. Det här vinnande andelsspelet hade skapats och sålts av City Gross i Jönköping.

Var och en av dessa EuroJackpotvinnarna hade satsat 60 kr och var och en fick ut 27 984 726 kronor. Vinnarna hade extra tur då vinnarraden var rätt svår att få till då de vinnande huvudnumren var inom ett tionummersintervall (38, 40, 41, 46, 48 och stjärnnumren 2 och 6).

En av vinnarna, en kvinna i 80-årsåldern, uppgav att hon kommer att resa till Spanien, köpa lite nytt till lägenheten och även dela med sig av vinsten med barn och barnbarn. En annan vinnare, en tvåbarnspappa, hade tvekat i affären om han överhuvudtaget skulle spela, men till slut bestämt sig för att satsa några tior. På hans önskelista står en motorcykel och att kunna trygga familjens framtid.

Tusentals svenska lottovinnare i varje dragning

I ett lotto finns inte enbart en jackpott utan även andra vinster. I varje dragning betalar svenska Lotto ut tusentals mindre vinster till svenska lottovinnare som har lyckats pricka in några nummer. Även EuroJackpot har vinster utöver jackpotten.

Betta på internationella lotterier

Du hittar varken svenska Lotto eller EuroJackpot på theLotter Sverige eftersom man kan endast spela dem med officiella kuponger hos svenska lottoåterförsäljare.

Men om du vill betta på internationella lotteriers dragningsresultat hittar du ett stort utbud på theLotter Sveriges webbplats. Om du är ute efter lotterier med stora jackpottar är EuroMillions och det amerikanska enormt populära Mega Millions värda att ta en extra titt på. Dessa två har delat ut många massiva jackpottar.

Tänk bara på att betta ansvarsfullt! Det går att vinna stort även med mindre summor, något som de svenska lottovinnarna här ovan är bevis på.