Ukrainska lotterier på theLotter Sverige

Visste du om att ukrainska lotterier erbjuder jackpottar som kan ge dig miljoner eller till och med tiotals miljoner hryvni? Den här guiden innehåller allt som är värt att veta om de populäraste lotterierna i Ukraina som till exempel Super Loto.Innehåll:

Vilka ukrainska lotterier kan man spela i Sverige?

Ukrainsk karta

Ukraina har mycket att erbjuda när det gäller lotterier och några få av dem kan du spela på online. I den här artikeln har vi valt att ta upp endast de som finns på lottobettingtjänsten theLotter Sverige. theLotter Sverige är trygg och seriös webbplats där du kan du betta om vinsterna i två populära ukrainska lotterier: Super Loto och Loto Maxima.

Spelreglerna, vinsterna och vinnarnumren motsvarar de som finns i de officiella ukrainska lotterierna. Men en sak skiljer sig åt, nämligen vem som betalar ut din vinst. När du vinner är det theLotter Sverige som betalar ut vinsten och den motsvarar summan som det officiella lottot betalar ut till sina spelare i motsvarande vinstkategori efter att lokala skatter är avdragna. Läs gärna mer om hur lottobetting fungerar!

Hurdana är spelformaten i ukrainska lotterier?

När man bettar på lotto gäller det att välja några nummer ifrån ett visst antal och efter dragningen är det dags att kolla om man gissade på rätt nummer.


Loto Maxima Super Loto

Spelmatris

5/45

6/52


I tabellen framgår det att Maxima har 45 nummer och du ska välja fem av dem. I början hade Maxima ett 5/42-spelformat, men gick över till 5/45 år 2011.

Super Loto hade, när den kom ut på marknaden, spelformatet 6/45, men ändrades två år senare till 6/49 för att sedan år 2008 gå över till 6/52-formatet som gäller än idag.

Hur många vinstklasser har de ukrainska lotterierna?

De ukrainska lotterierna Maxima och Super Loto saknar bonus- och tilläggsnummer. Super Loto har totalt fem vinstnivåer jämfört med fyra vinstklasser i Loto Maxima. I början hade även Super Loto fyra vinstkategorier, men fick sin femte vinstnivå år 2010. I båda lotterierna är vinstnivå ett den högsta vinsten som består av en jackpott.

Tabellen nedan visar hur många nummer du måste gissa rätt på för att vinna i respektive vinstnivå.


Vinstnivå Loto Maxima Super Loto

1

5

6

2

4

5

3

3

4

4

2

3

5

-

2


Hur ser vinstchanserna ut för en ukrainsk lottojackpott?

Många spelare vill veta i vilket lotto de har störst vinstchans i innan de börjar spela. Om du är ute efter bra odds så gör Loto Maxima dig inte besviken då dess jackpottodds är 1 av 1 221 759. Men om du är intresserad av större jackpottar rekommenderar vi att du tar en extra titt på Super Loto, vars jackpottodds är 1 av 20 358 520.


Lotto Jackpottodds

Loto Maxima

1:1 221 759

Super Loto

1:20 358 520


Har lotterier från Ukraina bra startjackpottar?

Ett lottos jackpott hänger ihop med hur vinstoddsen ser ut. När oddsen är generösa tenderar jackpotten vara lägre och lotterier med svårslagna odds har oftast större jackpottar.

Som du läste i förra stycket så är Maximas jackpottodds överkomlig och därför är startjackpotten på cirka 50 000 ₴ ganska blygsam, men den kan snabbt bli högre då det inte finns någon övre gräns och det är ett dagligt lotto.

Super Loto har en startjackpott på tre miljoner hryvni och är värd att satsa på om du vill spela om större jackpottar. Även detta lotto växer fram tills det finns minst en rätt lottorad.


Lotto Startjackpott

Loto Maxima

50 000 ₴ *

Super Loto

3 miljoner ₴

* Ungefärligt belopp. Den exakta storleken på startjackpotten beror på kupongförsäljningen.

Hur stora är de största utdelade ukrainska jackpottarna?

Ukrainas lottojackpottar är långt ifrån de vinster som du kanske är van vid om du brukar spela på lotterier som EuroMillions eller den amerikanska jätten Powerball, världens största lotto. Men jackpottarna i de ukrainska lotterierna är ändå värda att spela om då de kan nå imponerande höjder.

Tabellen nedan visar Loto Maxima och Super Lotos största utdelade jackpottar och i den tredje kolumnen står när dessa jackpottar vanns.


Lotto Rekordjackpott Datum

Super Loto

33 miljoner ₴

6 mars 2021

Loto Maxima

3,96 miljoner ₴

31 augusti 2014


Alexey från Donetsk-regionen lottade på Super Loto i Odessa när han var där på en affärsresa den 6 mars 2021. Med en av lottokupongerna slog han rekord och kunde sedan ta hem 33 032 000 ₴. Han berättade senare för lottoarrangören att hans dröm är att resa och i framtiden öppna en butik i Nordamerika. Super Lotos jackpottrekord dessförinnan är från 14 april 2007 då en spelare vann jackpotten på 15,2 miljoner ₴.

Trots Maximas ganska blygsamma startjackpott på 50 000 ₴ brukar jackpotten växa snabbt på grund av en daglig dragning. I slutet av sommaren 2014 hade Loto Maxima många överrullningar och jackpotten hann växa till 3 961 501 ₴ innan en spelare kammade hem hela potten.

När är det dragning i de ukrainska lotterierna?

När du har spelat Loto Maxima online är det bara att vänta till kvällen då dragningen äger rum. theLotter Sverige uppdaterar nämligen de vinnande numren här på webbplatsen strax efter att de har blivit offentliga så att du kan ta och kolla om du har vunnit. I tabellen nedan anges dragningstiderna i ukrainsk lokal tid.


Loto Maxima Super Loto

Dragning

dagligen kl 22.50

ons & lör kl 22.50


När du kollar Loto Maximas resultat se till att vara extra uppmärksam på att du kollar rätt dragning eftersom det finns en dragning varje dag. Ukrainska Super Lotos resultat finns också här på webbplatsen strax efter dragningen på onsdagar och lördagar.Ska man betala skatt på ukrainska lottovinster?

Alla lottovinster i Ukraina är föremål för en fast skatt på 19,5 %. Eftersom du bettar på dragningsresultatet har varken det officiella lottot eller ukrainska staten något att göra med dina vinster. Men för att din vinst ska stämma överens med vad den ukrainska vinnaren får ut i motsvarande vinstkategori efter skatt görs ett avdrag på lottovinsten.

Ukrainas lottohistoria

Trots att de ledande lotterierna i Ukraina lanserades på 2000-talet fanns efterfrågan på spel mycket tidigare. Ukrainska lottofans deltog aktivt i olika sovjetiska lottodragningar som Sportloto och Sprint. Enligt MSL:s officiella webbplats kom en tredjedel av Sportlotos inkomster från Ukraina. Inkomsterna från lotterier användes bland annat till att bygga och restaurera idrottsanläggningar och allmänna byggnader. Bland dem finns Centralstadion i Kiev och Schackpalatset i Lvov.

I februari 1992, kort efter att Ukraina blev självständigt, slogs Sportlotos zonförvaltningar samman till ett statligt bolag, MolodSportLoto (MSL). Organisatörens syfte var att trygga finansieringen av ungdoms- och idrottsprogram.

År 1994 gick MSL med i European State Lottery and TOTO Association (EL). Intäkterna från nya spel som till exempel "Rekord" och "Guldhjulet" användes bland annat för att förbereda idrottare inför de olympiska sommarspelen i Atlanta (1996), Sydney (2000) och Aten (2004).

År 1996 tillverkades den första lottotrumman i Ukraina. (Idag är de mekaniska lottomaskinerna de mest använda inom lotterier.)

År 1999 började MSL driva Lotto-Zabava, som har betalat ut vinster på mer än 2 miljarder hryvni under sina dryga 20 år. Lottot har även lottat ut vinster såsom datorer och tv-apparater.

En annan stor lottoanordnare i Ukraina, Ukrainian National Lottery (UNL), dök upp 1997. Det första lottot som lanserades var National Lottery 6/39, som existerade fram till 2001. UNL blev också det första spelföretaget i Ukraina som gav lottofans möjlighet att spela online. Till en början gjordes detta med hjälp av speciella terminaler som UNL hade installerat runt om i landet. Senare blev det även möjligt att köpa lottospel via persondatorer och mobila enheter.

Lotto har fortsatt att vara populärt i Ukraina. 2001 grundade MSL Megalot och UNL lanserade Super Loto och Keno. Alla tre spelen blev snabbt populära och spelas än idag. Under 2004 ökade UNL sitt utbud med det dagliga lottot "Lotto Triyka" (Troika), som körs i "Pick 3"-formatet som går ut på att spelare uppmanas att gissa 3 nummer mellan 0 och 9.

År 2008 lanserade man Loto Maxima, som du kan spela på theLotter Sverige.

Super Loto satte ett rekord med en jackpott på 15,2 miljoner ₴ år 2007. Detta rekord varade i mer än 10 år, fram till Megalot-dragningen i juni 2018 då förstavinsten var 17,75 miljoner ₴. År 2021 var det åter dags för Super Loto att dela ut en rekordjackpott. Den här gången var potten på 33 miljoner ₴.

Upptäck lotterier från Ukraina!

Svenska lottofans har ännu inte fått upp ögonen för lotterier från Ukraina trots att de är mycket populära bland spelare i både hemlandet och i grannländerna. Kanske har du, efter att ha läst den här guiden, blivit nyfiken och vill betta på ett lottos utfall nästa gång du söker ett nytt spännande lottospel. Du hittar de ovannämnda två ukrainska lotterierna här på theLotter Sveriges lista över internationella lotterier.

Om du tycker om utländska lottospel läs gärna artikeln om spännande lotterier i Brasilien som du kan betta på hemma i Sverige.