Brasilianska lotterier: den kompletta guiden

I Brasilien finns några av Latinamerikas populäraste lotterier och två av dem erbjuds hos oss på theLotter Sverige. Ta en titt på Mega Sena vars dragning är minst sagt annorlunda. Det andra lottot, Quina, har dragning sex dagar i veckan. Fortsätt och läs om dessa två fantastiska brasilianska lotterier och hitta allt du behöver veta om dem! 

Hur ser vinstoddsen ut i Mega Sena och Quina?

En del vill spela om de högsta jackpottarna medan andra föredrar att spela på lotterier med förmånliga lotto-odds. De som är ute efter en stor jackpott väljer ett lotto med svårslagna odds. I tabellen nedan kan du se både Mega Senas och Quinas jackpott- och lotto-odds. Att det skiljer sig stort mellan oddsen beror på att i Mega Sena behöver du välja sex nummer av 60 istället för fem av 80 i Quina.

Lotto Matchningar Jackpottodds Lotto-odds

Mega Sena

6/60

1:50 063 856

1:2 298

Quina

5/80

1:24 040 016

1:34,18


Hur spelar man på brasilianska lotterier på theLotter Sverige?

När du spelar på de brasilianska lotterierna Mega Sena och Quina på theLotter Sverige bettar du på det officiella dragningsresultatet. När du vinner betalarlottobettingtjänsten theLotter Sverige ut vinsten.

Låt oss ta en närmare titt på de båda lotterierna och deras spelregler som är de samma oavsett om du köper dina spelrader hos ett lotto-ombud i Brasilien eller bettar på dragningsresultatet.


Brasilianska Mega Sena

Mega Sena lanserades 1996 och är ett lotto som aldrig slutar imponera. Under årens lopp har jackpottarna gjort lottot allt populärare bland lottofans. Utöver jackpotten har den unika och annorlunda dragningen lett till att Mega Sena är känt bland lottospelare. 

Mega Senas vinster

För att spela på Mega Sena behöver du matcha sex nummer utav 60. Startjackpotten för detta brasilianska lotto är 3 miljoner R$ (ca 4,8 miljoner kr), som växer för varje dragning. Det finns ytterligare två vinstkategorier och dessa vinster kan du vinna genom att matcha 5 eller 4 nummer. Megas Senas resultat laddas upp här på theLotter Sverige efter att den officiella dragningen är över.

Kategori Matchningar

Vinst 1

6 nummer

Vinst 2

5 nummer

Vinst 3

4 nummer


En annorlunda Mega Senadragning

Mega Sena-dragningarna äger rum på onsdagar och lördagar klockan 20.00 lokal brasiliansk tid.

I dragningen använder man två lottotrummor för att få fram resultatet. I den första trumman finns numren 0-5 och i den andra trumman finns numren 0-9. Vinnarnumren skapas genom att man drar först ett nummer från den första lottotrumman och sedan ett nummer från den andra trumman och med de två numren bildar man ett vinnarnummer. Låt oss säga att det första numret är 2 och det andra numret är 8. Tillsammans bildar de båda numren 28. På detta sätt fortsätter man att dra fram numren tills alla sex tvåsiffriga vinnarparen är dragna.

Vad är en Mega Da Virada-superdragning?

Mega Sena-fans väntar på Mega Da Virada-eventet hela året. Festliga Mega Da Virada är en superdragning som man arrangerar årligen den 31 december för att fira nyårsafton. Känd för att konsekvent toppa alla Mega Sena-jackpottrekord, nådde 2017 års Superdragningsjackpott upp till massiva 306 miljoner R$ (830 miljoner kr vid den tiden). På Mega Sena finansierar man Mega Da Virada-jackpotten genom att lägga undan 5 % av intäkterna från årets vanliga dragningar.

Mega Senas högsta jackpottar

I tabellen nedan kan du se de tio största Mega Senajackpottarna. Notera att 9 av de 10 listade jackpottarna kommer från Mega Da Virada-superdragningen som äger rum sista dagen i december! Jackpotten delas nästan alltid mellan flera jackpottvinnare. Som mest delade 52 spelare på en jackpott som hade växt till 302,5 miljoner R$ i december 2018. Var och en fick då ut cirka 5,8 miljoner R$. Större tur hade vinnaren i maj 2019 när han var ensam om att vinna 289 miljoner R$ i en vanlig Mega Senadragning.

Datum Jackpott Antal vinnare

December 2020

325,2 miljoner R$

2

December 2017

306,7 miljoner R$

17

December 2019

304,2 miljoner R$

4

December 2018

302,5 miljoner R$

52

Maj 2019

289 miljoner R$

1

December 2014

263 miljoner R$

4

December 2015

246,5 miljoner R$

6

December 2012

244,7 miljoner R$

3

December 2013

224,6 miljoner R$

4

December 2016

220.9 miljoner R$

6

Det är vanligare än många tror att stora lottovinster blir outhämtade. Den 31 december 2020 hade Mega Senas jackpott nått massiva 325,2 miljoner R$ som var ett rekord för lottot. Det fanns två kuponger med de rätta numren och spelaren från Aracaju hämtade ut sin del av vinsten som uppgick till 162,6 miljoner R$. Men den andra vinnaren hörde aldrig av sig och efter 90 dagar skänkte man pengarna till utbildningsministeriets fond för högre utbildning (Fies).


Brasilianska Quina

Brasilianska Quina grundades av Caixa Econômica Federal 1994 och var det första lottot i Brasilien där spelarna kunde välja sina egna nummer istället för att förlita sig på ett utlottningssystem. Quina har dragning sex dagar i veckan, alla dagar förutom söndagar, och erbjuder spelare en startjackpott på 600 000 R$ (cirka 900 000 kr). 

Quinas vinster

För att betta på Quina behöver du välja fem utav 80. På grund av de frekventa dragningarna hinner jackpotten oftast inte bli skyhög förrän den vinns, men det händer. Till exempel hann jackpotten växa till rekordstora 17,58 miljoner R$ (ca 28,8 miljoner kr) innan en spelare lyckades ta hem hela summan den 9 augusti 2018. Lottospelare kan också vinna en av de tre övriga Quina-vinsterna genom att matcha 4, 3 eller 2 av dragningens nummer.

Kategori Matchningar

Vinst 1

5 nummer

Vinst 2

4 nummer

Vinst 3

3 nummer

Vinst 4

2 nummer

Quina har dragning varje måndag till lördag klockan 20.00 lokal tid.

Vad är en de Sao Joao-superdragning?

Brasilien

Denna brasilianska Superdragning är uppkallad efter Festa de São João (aposteln Johannes festival), som äger rum varje sommar den 24 juni för att fira Johannes Döparens födelse. Till festivalens ära erbjuder Quina en extra stor jackpott på 140 miljoner R$. Till skillnad från vanliga Quina-dragningar rullar jackpottvinsten ner till den näst högsta vinstdivisionen om ingen har gissat rätt på alla numren.

Brasiliens lottohistoria

Medan Caixa Econômica Federal har förvaltat Brasiliens nuvarande tio lotterier sedan 1961, har brasilianarna haft tillgång till lotterier sedan 1700-talet när Brasiliens första officiella lotto arrangerades i staden Vila Rica, år 1784. Stadsfullmäktige var då i behov av pengar för att kunna finansiera bygget av ett rådhus.

Ett unikt lottospel i Brasilien som för närvarande är olagligt, men väldigt populärt, är det berömda Jogo do Bicho, eller Djurspelet. Detta spel skapades 1892 av Baron João Batista Viana Drummond, som var ägaren till Rio De Janeiros Zoo. När affärerna gick trögt kom entreprenören på ett lottoliknande spel för att locka besökare. På kupongerna fanns något av djurparkens 25 djur och fyra nummer. Det vanligaste sättet att spela var att satsa på antingen ett djur eller på ett eller flera nummer.

Idag finns det flera statliga brasilianska lotterier att välja mellan. Regeringen avsätter 48 % av lottoinkomsterna till sociala och ekonomiska program inom utbildning, sjukvård, kultur och idrott.

Tycker du om att spela på lotterier från Brasilien?

Om du uppskattar lotterier från Brasilien kanske kan andra latinamerikanska lotterier vara något för dig. På theLotter Sverige hittar du lotterier även från Chile, Colombia, Mexiko och Peru som du kan betta på. Ta även en titt på vår guide om mexikanska lotterier där du kan läsa om tre populära inhemska lotterier!