Brasilianska lotterier: den kompletta guiden

I Brasilien finns några av Latinamerikas populäraste lotterier och två av dem erbjuds hos oss på theLotter Sverige. Om du vill betta på ett lotteri med en annorlunda dragning ta då en titt på Mega Sena. Det andra lotteriet, Quina, har dragning sex dagar i veckan. Fortsätt och läs om dessa två fantastiska brasilianska lotterier och hitta allt du behöver veta, inklusive spelregler, odds, vinster och jackpottrekord! 

Hur ser vinstoddsen ut i Mega Sena och Quina?

En del vill spela om de högsta jackpottarna medan andra föredrar att spela på lotterier med förmånliga vinstodds. De som är ute efter ett stort förstapris väljer lotteri med svårslagna odds. I tabellen nedan kan du se både Mega Senas och Quinas jackpott- och lotteriodds. Att det skiljer sig stort mellan oddsen beror på att i Mega Sena behöver du välja sex nummer av 60 istället för fem av 80 i Quina.

Lotteri Matchningar Jackpottodds Lotteriodds

Mega Sena

6/60

1:50 063 856

1:2 298

Quina

5/80

1:24 040 016

1:34,18


Hur spelar man på brasilianska lotterier på theLotter Sverige?

När du spelar på Mega Sena och Quina via theLotter Sverige bettar du på det officiella brasilianska lotteriets dragningsresultat. När du vinner betalar lotteribettingtjänsten theLotter Sverige ut vinsten.

Låt oss ta en närmare titt på de båda lotterierna och deras spelregler som är de samma oavsett om du köper dina spelrader hos ett lotteriombud i Brasilien eller bettar på dragningsresultatet.


Brazil Mega Sena

Brasilianska Mega Sena

Mega Sena lanserades 1996 och är ett lotteri som aldrig slutar imponera. Under årens lopp har de enorma jackpottarna gjort lotteriet allt populärare bland lotterifans över hela världen. Utöver förstapriset har den unika och annorlunda dragningen lett till att lotteriet är känt bland lotterispelare. 

Mega Senas vinster

För att spela på Mega Sena behöver du matcha 6 nummer från ett gissningsintervall på 1-60. Startjackpotten för detta brasilianska lotteri är 3 miljoner R$ (ca 4,8 miljoner kr), som snabbt växer för varje dragning. Lotteriet har ytterligare två vinstkategorier och genom att matcha 5 eller 4 av de vinnande dragna numren vinner du ett sekundärpris. De vinnande numren laddas upp här på theLotter Sverige efter den officiella dragningen.

Kategori Matchningar

Pris 1

6 nummer

Pris 2

5 nummer

Pris 3

4 nummer


En annorlunda Mega Senadragning

Mega Sena-dragningarna arrangeras på onsdagar och lördagar kl. 20.00 lokal brasiliansk tid.

I dragningen används två lotteritrummor för att få fram resultatet. I den första trumman finns numren 0-5 och i den andra trumman finns numren 0-9. Lotteriets vinnarnummer skapas genom att man drar först ett nummer från den första lotteritrumman och sedan ett nummer från den andra trumman och med de två numren bildar man ett vinnarnummer. Låt oss säga att det första numret är 2 och det andra numret 8. Tillsammans bildar de båda numren 28. På detta sätt fortsätter man att dra fram numren tills alla sex tvåsiffriga vinnarparen är dragna.

Vad är en Mega Da Virada-superdragning?

Mega Sena-fans väntar på Mega Da Virada-eventet hela året. Festliga Mega Da Virada är en superdragning som arrangeras årligen 31 december för att fira nyårsafton. Känd för att konsekvent toppa alla Mega Sena-jackpottrekord, nådde 2017 års Superdragningsjackpott upp till massiva 306 miljoner R$ (830 miljoner kr vid den tiden). Lotteriet finansierar Mega Da Virada-jackpotten genom att lägga undan 5 % av intäkterna från årets vanliga dragningar.

Mega Senas högsta jackpottar

I tabellen nedan kan du se de tio största Mega Senajackpottarna. Notera att 9 av de 10 listade jackpottarna kommer från Mega Da Virada-superdragningen som hålls sista dagen i december! Jackpotten delas nästan alltid mellan flera förstaprisvinnare. Som mest delade 52 spelare på en jackpott som hade växt till 302,5 miljoner R$ i december 2018. Var och en fick då ut cirka 5,8 miljoner R$. Större tur hade vinnaren i maj 2019 när han var ensam om att vinna 289 miljoner R$ i en vanlig Mega Senadragning.

Datum Jackpott Antal vinnare

December 2020

325,2 miljoner R$

2

December 2017

306,7 miljoner R$

17

December 2019

304,2 miljoner R$

4

December 2018

302,5 miljoner R$

52

Maj 2019

289 miljoner R$

1

December 2014

263 miljoner R$

4

December 2015

246,5 miljoner R$

6

December 2012

244,7 miljoner R$

3

December 2013

224,6 miljoner R$

4

December 2016

220.9 miljoner R$

6

Det är vanligare än många tror att stora jackpottar blir outhämtade. 31 december 2020 hade Mega Senas jackpott nått massiva 325,2 miljoner R$ som var ett rekord för lotteriet. Det fanns två kuponger med de rätta numren och spelaren från Aracaju hämtade ut sin del av priset som uppgick till 162,6 miljoner R$. Men den andra vinnaren hörde aldrig av sig och efter 90 dagar skänkte lotteriet pengarna till utbildningsministeriets fond för högre utbildning (Fies).


brazil Lotofácil

Brasilianska Quina

Brasilianska Quina-lotteriet grundades av Caixa Econômica Federal 1994 och var det första lotteriet i Brasiliens där spelarna kunde välja sina egna nummer istället för att förlita sig på ett utlottningssystem. Quina har dragning sex dagar i veckan, alla dagar förutom söndagar, och erbjuder spelare en startjackpott på 600 000 R$ (cirka 900 000 kr). 

Quinas vinster

För att betta på Quina behöver du välja 5 nummer från ett gissningsintervall på 1-80. På grund av lotteriets frekventa dragningar hinner jackpotten oftast inte bli skyhög förrän den vinns, men det händer. Till exempel hann jackpotten växa till rekordstora 17,58 miljoner R$ (ca 28,8 miljoner kr) innan en spelare lyckades ta hem hela summan den 9 augusti 2018. Quina-spelare kan också vinna ett av lotteriets tre sekundära vinster genom att matcha 4, 3 eller 2 av dragningens nummer.

Kategori Matchningar

Pris 1

5 nummer

Pris 2

4 nummer

Pris 3

3 nummer

Pris 4

2 nummer

Quina har dragning varje måndag till lördag kl. 20.00 lokal tid.

Vad är en de Sao Joao-superdragning?

Brasilien

Denna brasilianska Superdragning är uppkallad efter Festa de São João (aposteln Johannes festival på portugisiska), som äger rum varje sommar den 24 juni för att fira Johannes Döparens födelse. Till festivalens ära erbjuder Quina spelarna en extra stor jackpott på 140 miljoner R$. Till skillnad från vanliga Quina-dragningar rullar jackpottvinsten ner till den näst högsta vinstdivisionen om ingen har prickat in alla numren.

Den här festliga dragningen har exakt samma spelregler som en vanlig Quina-dragning, vilket innebär att du måste välja 5 nummer från ett gissningsintervall på 1-80.

Brasiliens lotterihistoria

Medan Caixa Econômica Federal har förvaltat Brasiliens nuvarande tio lotterier sedan 1961, har brasilianarna haft tillgång till lotterier sedan 1700-talet när Brasiliens första officiella lotteri arrangerades i staden Vila Rica, år 1784. Planerna var att bygga stadens rådhus med inkomsterna från lotteriet.

Ett unikt lotterispel i Brasilien som för närvarande är olagligt, men fortfarande väldigt populärt, är det berömda Jogo do Bicho, eller Djurspelet. Detta spel skapades 1892 av Baron João Batista Viana Drummond, som var ägaren till Rio De Janeiros Zoo. När affärerna gick trögt kom entreprenören på ett lotteriliknande spel för att locka besökare. På kupongerna fanns något av djurparkens 25 djur och fyra nummer. Det vanligaste sättet att spela var att satsa på antingen ett djur eller på ett eller flera nummer.

Idag finns det flera statliga brasilianska lotterier att välja mellan. Regeringen avsätter 48 % av lotteriinkomsterna till sociala och ekonomiska program inom utbildning, sjukvård, kultur och idrott.

Tycker du om att spela på lotterier från Brasilien?

Om du uppskattar lotterier från Brasilien kanske kan andra latinamerikanska lotterier vara något för dig. På theLotter Sverige hittar du lotterier även från Chile, Colombia, Mexiko och Peru som du kan betta på. Ta även en titt på vår guide om mexikanska lotterier där du kan läsa om tre populära inhemska lotterier!