Lottomyter: Finns det sanning i dem?

Är det sant att chansen är större att bli träffad av blixten än att vinna på till exempel Mega Millions? Om någon spelar med samma nummer om och om igen, garanterar detta att spelaren en dag vinner jackpotten? Är dagens lottojackpottar svårare att vinna jämfört med jackpottarna för trettio år sedan?

Många har förutbestämda tankar om lottospel, men några av dessa är helt enkelt inte sanna. Det är dags att avslöja de mest välkända lottomyterna en gång för alla.Innehåll:

Myt nr. 1: Större chans att träffas av blixten än att vinna på lotto

Du har säkert hört många säga att det är större chans att träffas av blixten än att vinna en lottojackpott - men det stämmer inte riktigt. Om vi tittar på statistik från US National Weather Service är oddsen för att en person ska träffas av blixten under sin livstid 1:600 000. Till en början verkar det faktiskt som att det är större chans att träffas av blixten än att slå Mega Millions jackpottodds på 1:302 575 350.

Men år 1996 slog Iowas lottokommissionär Ed Stanek hål på myten. Han hade noterat att under 1995 hade 1136 personer vunnit 1 miljon $ eller mer genom att spela på amerikanska lotterier medan 91 personer hade träffats av blixten. Stanek noterade att Powerball inte är ett "allt eller inget-spel" för spelare kan även vinna mindre summor med partiella nummermatchningar.

åska

Istället för att vara utomhus under ett åskväder är det alltså bättre att stanna inomhus och spela på lotto.

Myt nr. 2: Lotto är ett slags beskattning av fattiga

Att lotterier skulle vara ett knep för att få in mer skatt från mindre bemedlade personer är en ofta framförd kritik. Kritiker kallar lotterier för en regressiv skatt och menar att de som spelar på lotto har lägre inkomster och är ofta mindre utbildade än de som inte spelar.

Tänk på att det är helt valfritt att spela på lotto, medan skatt är ett obligatoriskt sätt att stödja regeringen. Dessutom indikerar vissa studier att medelklassen är de som spelar mest på lotto. Det finns även många kändisar som spelar på lotto, så som George Clooney, Hugh Jackman, Sylvester Stallone, Woody Allen, Madonna m.fl. De är personer med höga inkomster, men gillar spänningen i spelandet.

Myt nr. 3: Bara vinnarna drar fördel av lotterier

Detta är inte sant! Medan det är en liten procent av spelarna som vinner pengavinster i dragningarna är det massvis med andra som drar fördel av lotterier. Lottoarrangörerna avsätter en stor del av intäkterna från försäljningen till välgörande ändamål som utbildning, miljö, sjukvård, sociala insatser, sport, äldrevård och mycket mer. Vi alla får nytta av lotterier, även om vi inte spelar!

Myt nr. 4: Spela med samma nummer och du vinner jackpotten!

Falskt! Numren i lottodragningen väljs slumpmässigt utan någon som helst koppling till om du har spelat med dem tidigare. Teoretiskt sätt skulle du kunna spela med dina nummer i åratal och till sist vinna jackpotten. Sanningen är att i verkligheten är chansen att vinna lika stor för den som spelar med samma nummer som för den som varierar sina nummer.Myt nr. 5: Ju mindre jackpott, ju bättre odds

Oddsen för att vinna jackpotten i US Powerball när den är 40 miljoner $ eller när den är 400 miljoner $ är exakt samma. Om du köper mer än ett deltagande ökar dina vinstchanser marginellt. För att du ska få bättre jackpottodds är det bättre att spela på ett mindre lotto. Om du till exempel spelar Österrikes Lotto är jackpottoddsen 1 av 8 145 060 jämfört med 1 av 292 201 338 i US Powerball. Kolla gärna upp de övriga oddsen i Österrikes Lotto! De kan överraska dig.

Många föredrar att spela på lotto med svårslagna odds trots att lotterier med de bästa oddsen är lättare att vinna i.

Myt nr. 6: Att vinna mer än en stor vinst är omöjligt

Det sägs att lottoturen bara slår till en gång, men så är inte fallet i verkligheten. Det finns flera fall där spelare har vunnit mer än en fantastisk lottovinst. Ett exempel är det engelska paret David och Kathleen Long som vann 1 miljon £ på EuroMillions två år i rad.

Ett annat exempel är familjen Carmichael från Arizona. Paret vann 2,5 miljoner $ genom att spela på Arizonas statliga lotto år 1995 och några år senare, 2013, vann de 1 miljon $.

Richard Lustig från USA har vunnit på olika lotterier ett antal gånger. Om man räknar ihop alla vinster har han vunnit över 1 miljon $ och två semestrar. Sin första lottovinst fick Lustig 1993 och det var på 10 000 $. Sedan har han fortsatt att vinna på lotto med några års mellanrum och i januari 2002 vann han sin största vinst på 842 152 $. Lustig har även gett ut en bok, som handlar om hur man kan öka sina vinstchanser på lotto.

Myt nr. 7: Nuförtiden är det svårare att vinna jackpottar

Detta är faktiskt sant. En del lotterier har ökat antalet lottonummer i syfte att jackpottarna ska kunna växa till sig. De flesta drömmer ju om att vinna riktigt stort på lotto och detta har många lotterier tagit fasta på. Ett exempel på ett populärt lotto som har ändrat antalet nummer är US Powerball. Gissningsurvalet för huvudnumren ökade från 59 till 69 medan gissningsurvalet för tilläggsnumret Powerball minskades från 35 till 26. Efter dessa ändringar ändrades vinstoddsen för Powerballjackpotten från 1:175 miljoner till 1:292 miljoner.

Ändringarna har lett till Powerballs största jackpottvinnare har vunnit helt ofattbara jackpottar.

Men det finns lotterier med ett mindre nummerantal och i dessa lotterier har du bättre chans att vinna. Ta gärna och gå in på polska Mini Lottos resultatsida och se jackpottoddsen! Och om du vill ha ännu bättre vinstchanser, så ska du ta en titt på Chispazos odds.

Myt nr. 8: Att vinna på lotto gör dig glad

I det stora hela ändrar det inte dig som person om du vinner stort på lotto. Om du var lycklig innan kommer du även att vara lycklig efter en stor lottovinst. Om du var odräglig innan kommer du med största sannolikhet att vara det även efter en jackpottvinst. Var även medveten om att lottovinster inte kan köpa sann kärlek eller garantera lycka. Men ett är säkert och det är att med den ekonomiska friheten får du inte problem med att betala räkningarna.Lottomyter - ska du tro på allt du hör?

Som du ser gäller det att ta lottomyter man hör med en nypa salt och ibland lönar det sig att själv kolla upp lite fakta innan man bestämmer sig för att tro på något. Om du vill pröva att spela på lotto online har theLotter Sverige ett stort utbud av lotterier från hela världen. Du kan spela om jackpottarna och de mindre vinsterna genom att betta på de officiella lottodragningsresultaten. Kom bara ihåg att spela ansvarsfullt!