Lotterier från Nya Zeeland

När du tänker på Nya Zeeland så kanske det är först och främst på den magnifika naturen och inte på lotterierna som finns där. Men det kanske intresserar dig att veta att landet har några riktiga lottopärlor och de goda nyheterna är att även du kan vara med och spela på NZ Powerball, ett av önationens populäraste lotterier.


I den här artikeln tittar vi närmare på de två nyzeeländska lotterierna som theLotter Sverige erbjuder på sin webbplats.

Innehåll:

Vilka lotterier från Nya Zeeland är tillgängliga för svenska spelare?

På andra sidan jorden hittar du spännande lotterier från Nya Zeeland som du kan spela på trots att du bor i Sverige. Detta är möjligt tack vare lottobetting. Det betyder att när du spelar på ett lotto från Nya Zeeland så bettar du på dragningens resultat och har chans att vinna en jackpott eller någon av de övriga vinsterna utan att behöva resa till Nya Zeeland.

På theLotter Sverige finns två omtyckta nyzeeländska lotterier; Nya Zeelands Lotto och Powerball och dessa två lotteriers vinster kan du spela om genom att lottobetta.

Vad är skillnaden mellan Nya Zeelands Lotto och NZ Powerball?

När du spelar Nya Zeelands Lotto fyller du i din kupong med sex nummer (mellan 1 och 40). Du har då möjlighet att lägga till Powerballnumret (1-10) mot en extra kostnad. Detta betyder att i grunden är Lotto och Powerball samma spel, men med den skillnaden att om du väljer till ett tilläggsnummer så blir det Powerball du spelar och tävlar om vinsterna i Powerballs vinsttabell. Och om du spelar utan tilläggsnumret Powerball är det Lottos vinsttabell som gäller.

Vad för slags spelformat har de nyzeeländska lotterierna?

Det som är lika för både Lotto och Powerball är att du behöver välja sex nummer utav fyrtio. Och skillnaden ligger i att NZ Powerball har utöver huvudnumren även ett tilläggsnummer, ett så kallat Powerball, mellan ett och tio, vilket Lotto inte har.


NZ Lotto NZ Powerball

Spelformat

6/40

6/40 + 1/10


Hur många vinstgrupper finns det i Nya Zeelands Lotto och Powerball?

Nya Zeelands Lotto har ett bonusnummer, men den behöver du inte pricka in för att vinna jackpotten. Med hjälp av bonusnumret har man skapat tre extra vinstgrupper i Lotto så det betyder att du har allt som allt sju vinstkategorier du kan vinna från.

Nya Zeelands Powerball har hela fjorton vinstgrupper, vilket är ganska ovanligt. Att man kan erbjuda så många vinstnivåer är på grund av att det finns utöver huvudnummer och bonusnummer ett tilläggsnummer med i spelet.

I tabellen nedan betyder +1 att det är ett bonusnummer medan med PB i kolumnen NZ Powerball avser tilläggsnumret Powerball.

Vinstgrupp NZ Lotto NZ Powerball

Jackpott

6

6 + PB

Vinst 2

5 + 1

6

Vinst 3

5

5 + 1 + PB

Vinst 4

4 + 1

5 + PB

Vinst 5

4

5 + 1

Vinst 6

3 + 1

5

Vinst 7

3

4 + 1 + PB

Vinst 8

-

4 + PB

Vinst 9

-

4 + 1

Vinst 10

-

4

Vinst 11

-

3 + 1 + PB

Vinst 12

-

3 + PB

Vinst 13

-

3 + 1

Vinst 14

-

3

Som det framgår av tabellen vinner du en högre Powerballvinst om du prickar in någon av de extra numren, antingen både bonus- och tilläggsnumret eller bara ett av dem, tillsammans med minst tre huvudnummer. Även i Lotto får du en större vinst om du matchar bonusnumret tillsammans med minst tre huvudnummer.

När man ska välja rätt lottospel kan man även titta på det totala antalet vinstnivåer då sannolikheten är stor att man vinner en av icke-jackpottvinsterna.

Hur ser jackpottoddsen ut i lotterier från Nya Zeeland?

Gillar du att veta vad för slags jackpottodds ett lotto har innan du börjar spela på det? Det är du inte ensam om. En del spelar om det finns chans att slå oddsen medan andra inte bryr sig ett dugg om det utan tittar istället på jackpottens storlek och hur många övriga vinster det finns i lottot.


NZ Lotto NZ Powerball

Jackpottodds

1:3 838 380

1:38 383 800


Det är lättare att vinna högsta vinsten på Nya Zeelands Lotto, som har jackpottoddsen 1 av 3 838 380 jämfört med NZ Powerballs jackpott som har oddsen 1 av 38 383 800.

Läs gärna vår artikel om vilket lotto som har de största vinstchanserna!

Hurdana jackpottar har Nya Zeelands lotterier?

Nya Zeelands Lotto har en fast jackpott på en miljon nyzeeländska dollar medan NZ Powerballs jackpott startar på fyra miljoner och kan växa ända upp till 50 miljoner NZ$. När jackpotten har nått taket arrangeras en måste-vinnas-dragning och om det fortfrande inte finns någon rätt kupong får vinnarna i den andra vinstkategorin, utöver vinsten i den andra vinstkategorin, även dela på jackpotten.


NZ Lotto NZ Powerball

Startjackpott

1 miljon NZ$

4 miljoner NZ$

Jackpott-tak

1 miljon NZ$

50 miljoner NZ$


Om du spelar på theLotter Sverige tänk på att Lottos huvudvinst är 1 miljon NZ$ medan den minsta Powerballjackpotten är på 4 miljoner NZ$. Om du vinner NZ Powerballs jackpott är din vinst minst 5 miljoner NZ$, vilket är de båda lotteriernas jackpottar ihopräknat. Detta förklarar varför Powerballjackpotten som annonseras på theLotter Sveriges webbplats är 1 miljon NZ$ högre än det belopp som annonseras på den officiella nyzeeländska lottowebbplatsen.

När har nyzeeländska lotterier dragning?

Nya Zeelands Lotto och Powerballs dragning äger rum på onsdagar kl. 20.20 och på lördagar kl. 20.00 nyzeeländsk lokaltid. I Sverige motsvarar tiden onsdagar kl. 9.20 på morgonen och lördagsmorgnar kl. 9.00.

Kom ihåg att dessa två lotterier har samma vinnarnummer. Det är endast Powerballversionen som har ett tilläggsnummer och den dras sedan när alla huvudnumren är dragna.

Görs det avdrag på vinster i lotterier från Nya Zeeland?

Oavsett hur stor vinst du vinner när du spelar på lotterier från Nya Zeeland så betalar theLotter Sverige ut hela det utannonserade beloppet. Inga skatter, kommissioner eller avdrag tas ut. Din eventuella vinst motsvarar det som vinnaren i motsvarande vinstnivå får ut när denne har spelat med en fysisk officiell lottokupong på Nya Zeeland.

Hurdana jackpottar har de nyzeeländska lotterierna delat ut?

Då Nya Zeelands Lotto har en fast jackpott på en miljon nyzeeländska dollar är det NZ Powerball som har delat ut de högsta vinsterna. Tabellen här nedan visar de största jackpottarna i Nya Zeelands Powerball.

Plats Datum Summa Antal vinnare

1

15 augusti 2020

50 miljoner NZ$

10

1

29 februari 2020

50 miljoner NZ$

2

3

9 november 2016

44 miljoner NZ$

1

4

20 oktober 2021

42,2 miljoner NZ$

1

5

16 oktober 2019

38,2 miljoner NZ$

2

6

22 november 2017

38 miljoner NZ$

2

7

24 juni 2009

36 miljoner NZ$

1

8

9 april 2011

35 miljoner NZ$

2

9

28 september 2013

33 miljoner NZ$

1

Låt oss ta en närmare titt på de fem största nyzeeländska Powerballjackpottarna. Det finns två utdelade jackpottar på första plats då de båda nådde taket och delades sedan ut i en måste-vinnas-dragning.

1. 50 miljoner NZ$ – 15 augusti 2020

I en måste-vinnas-dragning delades jackpotten mellan tio andrakategorivinnare. Var och en av dem fick ut 5 023 999 NZ$, som bestod av 5 miljoner NZ$ från jackpotten och 23 999 NZ$ från andrakategorivinsten.

1. 50 miljoner NZ$ – 29 februari 2020

Nyzeeländska Powerball nådde sitt nya jackpott-tak för första gången och delade ut en jackpott på 50 miljoner NZ$ i en måste-vinnas-dragning. Två lyckliga spelare från Auckland delade på denna rekordvinst.

2. 44 miljoner NZ$ – 9 november 2016

Den här jackpotten gick till ett ungt par i Auckland. Helt plötsligt slog turen till och de lyckliga vinnarna kunde hämta ut en jackpott på 44 miljoner NZ$ (ca 274 miljoner kr) och köpa ett hus som de försökt spara till under en längre tid.

3. 42,2 miljoner NZ$ – 20 oktober 2021

Efter sexton dragningar matchade slutligen en spelare alla numren och kunde kassera in hela jackpotten på drygt 42 miljoner NZ$. Kupongen hade köpts av en familj på Countdown Pokeno i Waikato.

4. 40 miljoner NZ$ – 9 juli 2019

Denna jackpott delades mellan tre vinnare från Te Awamutu, Dunedin och Hamilton i en "måste-vinnas-dragning", som vid den tiden inträffade när jackpotten hade nått 40 miljonersgränsen. Te Awamutu-vinnaren var nära att missa vinsten då denne hade köpt två kuponger till helgdragningen och gett den ena till en kompis på hennes födelsedag.

5. 38,3 miljoner NZ$ – 16 oktober 2019

Två spelare delade på jackpotten och vardera fick ut 19 142 857 NZ$ (ca 119 miljoner kr). En av vinnarna, en familj från South Auckland, köpte sin vinnarkupong online bara några minuter före dragningen. "Jag klickade på "köp" två minuter innan inlämningstiden gick ut", sa den lyckliga vinnaren.

Den andra vinnaren, en mamma från centrala Auckland, hade köpt sin kupong i god tid och numren hade hon valt tillsammans med sina barn.

Nya Zeelands Powerball vs andra Powerball-lotterier

Utöver Nya Zeelands Powerball finns det ytterligare tre Powerball-lotterier på lika många kontinenter. Det som förenar dessa tre Powerball är att de är mycket populära bland spelarna. Men det finns även skillnader.


  • Nya Zeelands Powerball har sex huvudnummer i intervallet 1-40, ett bonusnummer och ett Powerballnummer mellan 1 och 10 som dras sist i dragningen. Det finns allt som allt 14 vinstnivåer. Dragningarna äger rum på onsdagar och lördagar.  • I US Powerball finns fem huvudnummer mellan 1 och 69 och ett Powerballnummer mellan 1 och 26. Det finns nio vinstgrupper och dragningarna sker på onsdagar och lördagar. I den amerikanska versionen kan spelare lägga till Power Play Powerball som ökar värdet på icke-jackpottvinsterna.  • För att spela Sydafrikas PowerBall behöver du välja fem huvudnummer mellan 1 och 50 och ett PowerBallnummer mellan 1 och 20. SA PowerBall har nio vinstklasser. Dragningarna äger rum på tisdagar och fredagar.  • I Australiens Powerball finns sju huvudnummer mellan 1 och 35 och ett Powerballnummer mellan 1 och 20. AU Powerball har nio vinstnivåer och dragningarna är på torsdagar.Med ovanstående kortfakta är det lätt att se att Nya Zeelands Powerball skiljer sig från de andra. NZ Powerballs relativt lilla nummerintervall gör att det är lättare att vinna jämfört med de andra Powerball-lotterierna. Och tack vare tilläggs- och bonusnumret finns det fler vinstgrupper.

Nya Zeelands lottohistoria

New Zeeland Lotteries Commission (NZLC) grundades i juni 1987 och NZ Lottokuponger började säljas 22 juli och den första dragningen ägde rum några dagar senare den 1 augusti 1987.

Nya Zeelands Powerball kom ut på marknaden i februari 2001 och då var minsta jackpotten på en miljon nyzeeländska dollar och taket på 15 miljoner NZ$. I oktober 2007 fick Nya Zeelands Powerball ytterligare ett nummer till den ursprungliga Powerballmatrisen, vilket gjorde det möjligt för spelare att välja tilläggsnumret Powerball mellan 1 och 10 i stället för den ursprungliga 1-9. Samtidigt passade man även på att höja startjackpotten till 3 miljoner NZ$.

Tre år senare gjordes ytterligare en viktig ändring när startjackpotten på 3 miljoner NZ$ höjdes till 4 miljoner NZ$. Från starten fram till år 2017 höjdes jackpott-taket gradvis för att i april 2017 stanna vid 50 miljoner NZ$ som gäller än idag. Även en "måste-vinnas-dragning" infördes, vilket betyder att om det inte finns några jackpottvinnare delas huvudvinsten ut bland vinnarna i den näst högsta vinstkategorin.

Med inkomsterna från lotterierna stöttar man olika projekt i det nyzeeländska samhället. För varje dollar som spenderas på ett nyzeeländskt lotto går 23 cent till välgörande ändamål som sociala anläggningar, aktiviteter som kopplar samman samhällen, projekt som förbättrar välbefinnande och människors livskvalitet. Även olika sorters miljöprojekt finansieras med lottoinkomsterna.

NZ Powerball

Visste du om att Nya Zeelands Powerball har gjort lottoreklam som fått tusentals spelare att både gråta och skratta? Reklamen om den trogna hunden har även fått pris för bästa reklamfilm.

Har du fler frågor eller funderingar om Nya Zeelands Powerball?

Vi hoppas att den här artikeln om nyzeeländska lotterier har besvarat dina frågor och funderingar. Om du har fler frågor kan du kontakta theLotter Sveriges kundtjänst, som är öppen dygnet runt, via live chatt och e-mail.

Passa även på och läs vår sydafrikanska lottoguide! Där finns fakta om bl a det sydafrikanska PowerBall som nämndes tidigare