Nya Zeelands Powerball: allt om lotteriet

Nya Zeelands Powerball är ett av de mest spännande lotterierna på andra sidan jorden. Även du kan spela på Nya Zeelands Powerball och ha chans att vinna en jackpott och sekundära priser utan att behöva resa dit.


Den nya zeeländska Powerballen lanserades 2001 efter att det amerikanska lotteriet med samma namn hade stått som förebild, men med en väsentlig skillnad - Nya Zeelands Powerball har en bonusboll. Det numret gör att det finns fler vinstkategorier som du kan vinna ifrån jämfört med den amerikanska varianten av Powerball.

Innehåll:

Vilka är spelreglerna i Nya Zeelands Powerball?

För att spela på Nya Zeelands Powerball ska du välja 6 nummer i intervallet 1-40 och 1 Powerballnummer mellan 1 och 10. Du kan välja dina nummer manuellt eller slumpa fram dem med snabbvalsfunktionen. För att göra spelet extra spännande finns flera speltyper att välja mellan: standardspel, bolagsspel, systemspel, flerdragningspaket och prenumeration.

Förutom de sex huvudnumren och det extra Powerballnumret dras också ett bonusnummer. Tack vare tilläggs- och bonusnumret kan Powerball erbjuda många vinstklasser. Det finns totalt tretton olika sekundära vinster som du kan tävla om med partiella nummrmatchningar.

Dessa var Nya Zeelands Powerballregler. Svårare än så här är det inte att spela på detta populära lotteri.

Går det att spela Nya Zeelands Powerball från Sverige?

theLotter Sverige är en lotteribettingtjänst som erbjuder betting på Nya Zeelands Powerballresultat. Du betttar på att dina valda nummer matchar det officiella lotteriets utfall. Priserna som du vinner via betting motsvarar de vinster som finns i det officiella lotteriet. Det är enkelt att betta på lotto online hos theLotter Sverige.

När dragningen är över jämförs dina valda nummer med dragningens utfall och om du vinner betalar theLotter Sverige ut vinsten, inte det officiella Nya Zeeländska Powerball.

Powerballs dragningstider

Powerballdragningarna äger rum på onsdagar kl. 20.20 och på lördagar kl. 20.00 nyzeeländsk lokaltid. I Sverige motsvarar tiden onsdagar kl. 9.20 på morgonen och lördagsmorgnar kl. 9.00.

NZ Powerballs priser och odds

För att vinna jackpotten behöver du matcha alla huvudnumren och Powerball-numret. Du har även chans att vinna sekundära priser då lotteriet har ytterligare 13 vinstkategorier. För att vinna något av de priserna behöver du partiella nummermatchningar. Tilläggsnumret Powerball och bonusnumret som dras fram i dragningen hjälper dig att vinna större vinster. I tabellen nedan är Powerball märkt som +PB och bonusnumret som +1.

Vinstgrupp Matchningar Vinstodds

Jackpott

6+PB

1:38 383 800

2:a pris

6

1:3 838 380

3:e pris

5+1+PB

1:6 397 300

4:e pris

5+1

1:639 730

5:e pris

5+PB

1:193 858

6:e pris

5

1:19 386

7:e pris

4+1+PB

1:77 543

8:e pris

4+1

1:7 754

9:e pris

4+PB

1:4 846

10:e pris

4

1:485

11:e pris

3+1+PB

1:3 635

12:e pris

3+1

1:363

13:e pris

3+PB

1:352

14:e pris

3

1:35

Har Nya Zeelands Powerball någon jackpottgräns?

Nya Zeelands Powerball startar med en garanterad jackpott på 4 miljoner NZ$, men som kan växa ända upp till 50 miljoner NZ$. Sedan arrangeras en måste-vinnas-dragning och om det fortfarande inte finns någon jackpottvinnare i den dragningen, rullar jackpottpengarna ner till priskategorin under och delas mellan vinnarna där. Det betyder att du kan vinna riktigt stort utan att behöva gissa rätt på alla numren.

NZ Powerball

Är Powerball samma som Nya Zeelands Lotto?

När du spelar Lotto på Nya Zeeland fyller du i din kupong med sex nummer (från 1 till 40). Du har då möjlighet att lägga till Powerballspelet och välja ett Powerballnummer (1-10) mot en extra kostnad. Båda spelen har dragning samtidigt, vilket betyder att de sex numren som dras är de samma för både Lotto och Powerball. På theLotter Sverige erbjuder vi både NZ Lotto och NZ Powerball.

Lottos förstapris är 1 miljon NZ$ medan den minsta Powerballjackpotten är på 4 miljoner NZ$. Om ditt spel matchar de sex huvudnumren och Powerballnumret är ditt vinst 5 miljoner NZ$, vilket är de båda lotteriernas jackpottar ihopräknat. Detta förklarar varför Powerballjackpotten som annonseras på theLotter Sveriges webbplats är 1 miljon NZ$ högre än det belopp som annonseras på den officiella nya zeeländska lottowebbplatsen.

Ett ytterligare spel som kan läggas till på Lotto och NZ Powerballkuponger som köps på Nya Zeeland är Strike! Om man spelar Strike! ska man matcha någon av de första fyra lottobollarna i den ordning de dras. De vinnande numren måste vara på samma rad på spelkupongen. Om man matchar alla fyra har man vunnit topppriset - Strike Four! Strike! kan också spelas separat, utan att man behöver köpa en Lotto- eller Powerballkupong.

Strike! erbjuds inte av theLotter Sverige eftersom det spelet är endast tillgängligt om man köper en fysisk lottokupong på Nya Zeeland.

Nya Zeelands Powerball vs andra Powerball lotterier

Spelformatet i Nya Zeelands Powerball liknar US Powerballs som är ett populärt amerikanskt lotteri och som har kopierats av länder runt om i världen. Här är en kort jämförelse mellan de olika Powerballspelen.


  • Nya Zeelands Powerball har 6 huvudnummer i intervallet 1-40, ett Powerballnummer mellan 1 och 10 och ett bonusnummer som dras sist i dragningen. Lotteriet erbjuder allt som allt 14 vinstkategorier. Dragningarna äger rum på onsdagar och lördagar.  • I US Powerball finns 5 huvudnummer mellan 1 och 69 och ett Powerballnummer mellan 1 och 26. Den amerikanska versionen av Powerball har 9 priskategorier och dragningarna sker på onsdagar och lördagar. I den amerikanska versionen kan spelare även lägga till PowerPlay som ökar värdet på sekundära priser.  • I Sydafrikas PowerBall dras 5 huvudnummer mellan 1 och 50 och ett PowerBallnummer mellan 1 och 20. SA PowerBall har 9 prisgrupper. Dragningarna hålls på tisdagar och fredagar.  • I Australiens Powerball finns 7 huvudnummer mellan 1 och 35 och ett Powerballnummer mellan 1 och 20. AU Powerball har 9 priskategorier och dragningarna är på torsdagar.Med ovanstående kortfakta är det lätt att se att Nya Zeelands Powerball skiljer sig från de andra. NZ Powerballs relativt lilla nummerintervall gör att det är lättare att vinna jämfört med de andra Powerball-lotterierna. Och tack vare tilläggs- och bonusnumret finns det fler vinstgrupper.

De största jackpottarna i Nya Zeelands Powerball

Tabellen visar de största jackpottarna i Nya Zeelands Powerball. Så sent som i augusti 2020 vanns den hittills största jackpotten som delades mellan tio spelare i en måste-vinnas-dragning.

Plats Datum Summa Antal vinnare

1

15 augusti 2020

50 miljoner NZ$

10

1

29 februari 2020

50 miljoner NZ$

2

3

9 november 2016

44 miljoner NZ$

1

4

9 juli 2016

40 miljoner NZ$

3

5

16 oktober 2019

39 miljoner NZ$

2

6

22 november 2017

38 miljoner NZ$

2

7

24 juni 2009

36 miljoner NZ$

1

8

9 april 2011

35 miljoner NZ$

2

9

28 september 2013

33 miljoner NZ$

1

1. 50 miljoner NZ$ – 15 augusti 2020

Det fanns ingen jackpottvinnare i måste-vinnas-dragningen så prissumman delades mellan de tio andrakategorivinnarna. Lotto New Zealands talesman Marie Winfield sa att det aldrig funnits så många spelare som har fått ta del av förstapriset i en måste-vinnas-dragning.

Varje vinnare fick ut 5 023 999 NZ$. Vinsten bestod av 5 miljoner NZ$ från jackpotten och 23 999 NZ$ från andravinsten.

2. 50 miljoner NZ$ – 29 februari 2020

Nya zeeländska Powerball nådde sitt nya jackpott-tak för första gången och erbjöd en jackpott på 50 miljoner NZ$ i en måste-vinnas-dragning. Två lyckliga spelare från Auckland delade på denna rekordvinst.

3. 44 miljoner NZ$ – 9 november 2016

Den största jackpotten i Nya Zeelands Powerballhistoria som vunnits med en kupong vanns av ett ungt par från Auckland. De hade kämpat ganska länge med att försöka få ihop tillräckligt med pengar för ett husköp, men det verkade som om drömmen inte skulle uppfyllas. Helt plötsligt slog turen till och de lyckliga vinnarna kunde hämta ut en jackpott på 44 miljoner NZ$ (ca 274 miljoner kr).

"De pratade om den stora vinsten på radion och jag började skrika "Det är jag." berättade den glada jackpottvinnaren senare på en presskonferens.

4. 40 miljoner NZ$ – 9 juli 2016

Tre NZ Powerballspelare, från Te Awamutu, Dunedin och Hamilton, vann vardera en andel på 13,34 miljoner NZ$ (ca 82 miljoner kr.) i lotteriets "måste-vinnas-dragning". Te Awamutu-vinnaren sa att hans seger var "ganska överväldigande" och han kände sig ännu tursammare då han hade nästan gett bort den vinnande kupongen. "Jag hade köpt två kuponger till helgdragningen och jag gav en till en vän på hennes födelsedag," sa han.

Vinnaren från Dunedin sa att han hade sin lottokupong i "byrån bland underkläderna tills vi tog den till Auckland för att hämta ut vinsten. Ingen skulle någonsin få för sig att gå dit och leta," sade han.

5. 39 miljoner NZ$ – 16 oktober 2019

Två spelare delade på Powerballjackpotten och vardera fick ut 19 142 857 NZ$ (ca 119 miljoner kr). En av vinnarna, en familj från South Auckland, köpte sin vinnarkupong online bara några minuter före dragningen. "Jag klickade på "köp" två minuter innan inlämningstiden gick ut", sa den lyckliga vinnaren.

Den andra vinnaren, en mamma från centrala Auckland, hade däremot köpt sin kupong i god tid. "Jag satt med barnen för några månader sedan och vi valde några lyckonummer som jag har spelat med sedan dess ... Jag ska unna mig en avkopplande ö-semester ... vilket är ett bra sätt att fira en stor förändring i livet på," sa hon till media. "Efter det har jag lovat barnen att vi ska åka utomlands vid jul. Det är något vi inte har kunnat göra förut, så vi alla är riktigt glada. Det kommer att bli en jul som vi inte kommer att glömma i första taget."

6. 38 miljoner NZ$ – 22 november 2017

Jackpotten delades mellan två kupongägare. En vinnarkupong såldes på stormarknaden Fresh Choice i Greytown och var ett familjebolagsspel. Den andra kupongen såldes i affären New World i Warkworth. Vinnaren i Warkworth sa att han hade, omedveten om vinsten på 38 miljoner NZ$, kört hela helgen med vinnarkupongen under bilsätet.

Efter att ha fått bekräftat att han hade vunnit, gick han och tog ett bad på Snells stranden för att rensa huvudet. "Det var fantastiskt, vattnet var svalt och jag simmade en stund. De omtumlande tankarna försvann och jag började känna mig mycket lugnare," sade han. Efter simturen körde han hem och berättade de goda nyheterna. "När min partner insåg att jag inte skämtade kramades och kysstes vi - det var ett mycket speciellt ögonblick."

7. 36 miljoner NZ$ – 24 juni 2009

Familjebolaget "Irish Luck" från Masterton beslutade att spela Nya Zeelands Powerball tillsammans i hopp om att få drömmarna uppfyllda. En mamma, hennes två döttrar och hennes barnbarn bildade det vinnande bolaget. Priset på 36 miljoner NZ$ (ca 224 miljoner kr.) kom lägligt då de hade det knapert ställt. Mamman berättade för pressen att hon hade avvisats av banken när hon hade ansökt om ett lån för att köpa en bil som hon var i behov av.

”Jag ser fram emot att träffa bankchefen nu,” sa kvinnan efter att ha vunnit jackpotten. De fyra kvinnorna delade på priset, varav en del av pengarna användes till att betala av skulder och resten ska användas till att sätta guldkant på tillvaron och för framtida behov.

8. 35,2 miljoner NZ$ – 9 april 2011

Två spelare från Dannevirke och Hamilton delade på jackpotten i en “måste-vinnas-dragning”. "Att vinna 17,7 miljoner NZ$ (ca 110 miljoner kr.) är absolut livsförändrande för dessa spelare", sa Todd McLeay, verkställande direktör för NZ Lotteries. På grund av den ökade försäljningen blev Powerballjackpotten 35,2 miljoner NZ$ i stället för annonserade 32 miljoner NZ$.

9. 33 miljoner NZ$ – 28 september 2013

En lycklig spelare från Auckland vann en fantastiskt jackpott på 33 miljoner NZ$ (205 miljoner NZ$), trots att hans kupong inte innehöll det vinnande Powerballnumret. Powerball hade överskridit den tidens jackpottgräns på 30 miljoner NZ$ och därför hölls en "måste vinnas-dragning".

Enligt NZ Powerballs regler delas jackpotten ut till vinnarna i den näst högsta priskategorin i en-måste-vinnas-dragning. I den här septemberdragningen 2013 visade det sig att det fanns endast en spelare som hade matchat de sex numren som behövdes för att vinna i den näst högsta vinstkategorin och därför gick hela jackpotten på 33 miljoner NZ$ till Aucklandspelaren.

Fakta om Nya Zeelands Powerball

New Zeeland Lotteries Commission (NZLC) grundades i augusti 1987 och Lotto NZ lanserades för att samla in pengar till samhällsaktiviteter och olika projekt. Nya Zeelands Powerball kom ut på marknaden i februari 2001. Syftet med spelet var att erbjuda spelare ett lotteri med många sekundära priser och en konkurrenskraftig jackpott.

I oktober 2007 lade Nya Zeelands Powerball till ett ytterligare nummer till den ursprungliga Powerballmatrisen, vilket gjorde det möjligt för spelare att välja tilläggsnumret Powerball från intervallet 1-10 istället för den ursprungliga 1-9. Tre år senare gjordes ytterligare en viktig ändring när lotteriets startjackpott på 3 miljoner NZ$ höjdes till 4 miljoner NZ$.

I april 2007 höjdes Powerballs jackpottgräns till 50 miljoner NZ$ och "måste-vinnas-dragning" infördes. Om det inte finns några jackpottvinnare delas huvudvinsten ut bland vinnarna i den näst högsta vinstkategorin.

Nya Zeeland Powerball logo

Nya Zeelands Powerball stödjer välgörenhet

För varje dollar som spenderas på Nya Zeelands lotterier går 22 cent till välgörande ändamål. Enligt webbplatsen Lotto Nya Zeeland används medlen bl a till för att förbättra livskvalitén för personer med olika sorters funktionsnedsättningar, ge ungdomar möjligheter att lära sig nya färdigheter och leda en aktiv livsstil. NZ Lottos finansiering gör en stor skillnad för människor runt om i landet.

Varje år stöder Nya Zeelands Lotto cirka 3 000 goda ändamål inom sport, konst och film. På lotteriets webbplats står: ”När du spelar NZ Lotto är du en nyzeeländare som hjälper andra nyzeeländare.”Har du fler frågor eller funderingar om Nya Zeelands Powerball?

Vi hoppas att den här Nya Zeeland Powerballguiden har besvarat dina frågor och funderingar. Om du vill pröva att betta på lotteriets utfall, läs även hur lottobetting fungerar.

Passa även på och läs vår sydafrikanska lotteriguide! Där finns fakta om bl a det sydafrikanska PowerBall-lotteriet som nämndes tidigare

Om du har fler frågor kan du kontakta vår kundtjänst, som är öppen dygnet runt, via live chatt och e-mail.