Vidskepelse och lotto

En av de vanligaste önskningarna i världen är att vinna stort på lotto och för att drömmen ska gå i uppfyllelse tar vissa till vidskepelse. När förhoppningsfulla spelare väljer nummer till SuperEnalotto använder några av dem turnummer och amuletter i tron att de ska hjälpa dem att vinna jackpotten.Innehåll:

Vidskepelse är vanligt

Miljarder människor runt om i världen är vidskepliga. Enligt en Gallup-undersökning erkänner en fjärdedel av de vuxna i USA att de är vidskepliga. Dessutom visar de senaste trenderna att yngre människor är mer benägna än äldre att anta vissa ritualer eller använda vissa föremål för att få tur. Enligt en studie från Western Washington University tror cirka 56 % av de amerikanska studenterna att turen påverkar hur framgångsrika de blir i den akademiska världen.

De flesta av oss vet att vidskepelse är varken kunskaps- eller förnuftsbaserat. Men hur kommer det sig att vidskepelse har en så stor plats i vår vardag, även när det gäller spel på lotto? Vissa av oss förvarar lottokupongen på en speciell plats för att det ska bringa extra tur, vi önskar vinna på lotto medan vi blåser ut födelsedagsljusen, vi går och köper en lottokupong efter att ha drömt om vissa nummer och ibland utför vi vissa ritualer för att få turen på vår sida. Allt det nämnda baseras på vidskepelser.

Vidskepelse har långa anor

Psykologer vid Kansas State University säger att bakom vidskepelser ligger en övergripande önskan att försöka kontrollera vårt öde. Människor använder ofta vidskepelser för att försöka uppnå ett önskat resultat eller för att lindra ångest och rädsla.

I artikeln "Superstitions: A Culturally Transmited Human Behavior", publicerad i International Journal of Psychology and Behavioral Sciences, 2018, menar man att vidskepelse härrör från osäkerhet inför oförutsägbara händelser och har funnits sedan våra förfäders tid då överlevnaden hotades av rovdjur och naturkrafter. För att få kontroll över yttre förhållanden och inte låta rädslan ta över uppstod vidskepelser.

Även om vidskepelse inte bygger på vetenskaplig bedömning existerar den och har funnits i nästan alla mänskliga kulturer. Många kommer från några av de forntida traditionerna och vanorna som bestått till denna dag. Egyptierna använde amuletter för att få tur i kärlek, romarna lade järnekfrukter under kudden så att deras äktenskapliga problem skulle lösas snabbt. Djur som hästar, ödlor och växter som mandrake och mistel har alltid ansetts vara symboler för lycka.

Och hur är det med vidskepelser när det gäller lotto? Det finns många sätt att ta till när vi ska välja våra lottonummer. Det är ju trots allt inte så lätt att välja något som kan förändra våra liv. Låt oss ta en titt på de mest utbredda vidskepelserna lottospelare tar till före, under och efter kupongköpen.

Turnummer

De flesta av oss har nog minst ett nummer som man anser föra extra tur med sig. Ofta är numren förknippade med datum då något personligt inträffat och sedan har man fortsatt att använda numret i olika sammanhang. Det finns även nummer som de flesta tror står för något speciellt och därför används de i situationer där man vill ha framgång.

Nummer 13

Nummer tretton är ett av de mest kontroversiella numren inom populärkulturen och numerologi eftersom det i allmänhet är förknippat med otur och olycka och bör därför undvikas. Men inom vissa kulturer och religioner anses nummer 13 emellertid vara ett lyckobringande nummer.

Vi känner alla till skrocken runt fredagen 13:e (eller "tisdag den 13:e" i Latinamerika) som en katastrofal dag. Denna tro kan ha sitt ursprung i den sista måltiden, där Jesus berättade för sina apostlar om sin förestående korsfästelse på grund av svek från en av dem. Sedan dess är många vidskepelser och ritualer kopplade till detta nummer. Läs hur det kan gå när man blandar lotto och fredagen 13!

lottobollnr 13

För otaliga människor är nummer tretton istället ett turnummer. Till exempel anser cirka 43 % av fransmännen att 13 är ett turnummer och därför har det franska lottot en specialdragning varje fredag den 13:e.

I Kina betraktas tretton som lycka eftersom numrets uttal ("shisan") låter mycket likt ordet "shēngzhǎng", vilket betyder "välstånd" och"säker tillväxt". I forntida norsk mytologi ansågs fredagen den 13:e vara en tursam dag, eftersom fertilitetsgudinnan Freya associerades med den. Även inom judendomen anses tretton vara ett lyckonummer.

Nummer 7

I många kulturer runt om i världen anses nummer sju föra tur med sig. Nummer sju har ansetts vara ett speciellt nummer sedan länge och som dyker upp i många sammanhang. Det finns sju dagar i veckan, sju färger i regnbågen, sju kontinenter, sju underverk i världen och det finns sju dödssynder. Det finns även en stark koppling mellan nummer sju och olika religioner.

Nummer 8

Nummer 8 har alltid betraktats av kinesisk kultur som ett magiskt nummer som symboliserar lycka och tur och därför är åttan ett favoritnummer på många kinesers lottokuponger. Detta beror på att siffran åtta, förutom att dölja oändlighetssymbolen i sig, på mandarinspråket låter som “ba” och är mycket lik hur ordet ”välstånd” uttalas.

Andra nummer som för tur med sig

För vissa spelare är det viktigt att vara trogen sina lottonummer. Rädslan för att missa en jackpott utan att ha spelat med sina turnummer skulle vara svår att smälta och därför föredrar man istället att följa vidskepligheter. Många använder vanligtvis antingen sina egna eller nära och käras födelsedagar och jubiléer.

Andra föredrar dock att välja sina lottonummer genom att använda summan på ett kvitto, spela med numren från en lyckokaka, titta på klockan och använda numren för den aktuella tiden när man fyller i kupongen, spela med numren som motsvarar kroppstemperaturen eller blodtrycket, satsa på tröjnumren som favoritidrottaren har, ta numren från fordonets registreringsskylt eller be en brud vid ett bröllop att välja numren eftersom det är hennes lyckliga dag. Datum för viktiga sociala eller politiska händelser, såsom en stor idrottsseger, en berömd persons död, valet av en ny påve eller något historiskt ögonblick, används också ofta som lottonummer.

Vissa spelare väljer sina nummer baserat på hur ofta eller sällan de dyker upp. En del spelare menar att sannolikheten är stor för att ett av de mest dragna numren på lotto kommer att dyka upp även i framtiden medan spelare som föredrar sällsynta nummer anser att chansen är större för att de ska dyka upp i kommande dragningar.

Många prövar i princip allt för att jackpotten i till exempel Mega Millions, ett av världens största lotterier, ska bli deras. De besöker även besöker siare för de tror att synska personer kan se lottonummer.

Amuletter

Sedan finns det de som tror på amuletters kraft. Själva amuletten varierar från land till land, men syftet är alltid det samma: att locka lyckan till sig. Det finns de som har ett mynt i sin sko eller en nål i jackan när dragningen äger rum eller så hänger man en hästsko över ingången till huset. Vid jul lämnar vissa inte hemmet utan att ha en gammal järnnyckel i väskan för att lyckan ska komma lagom till juldragningen. En gren persilja, ett gult ljus, en kaninfot, är alla synonyma med tur.

En storfavorit är fyrklövern. Tur som tillskrivs fyrklövern förtjänar särskild uppmärksamhet. Fyrklöverns fyra blad symboliserar tur i hälsa, kärlek, pengar och välstånd. Men utöver det faktum att fyrklövern alltid har förknippats med tur är det okänt varifrån den vidskepelsen kommer ifrån. Vad som är känt är att både egyptierna och mayaerna hade införlivat det i sina kulturer. Man tror dock att denna vidskepelse kommer från irländska legender och traditioner. De forntida kelterna trodde att fyrklövern var en kraftfull amulett mot onda andar.

Nummer i drömmarna

Att använda nummer eller information från en dröm är mycket vanligt då många drömmar förknippas med lycka. En dröm som innehåller siffror symboliserar materiell framgång. Även andra drömmar kan betyda lycka och tur. Det finns de som tror att om en tjur uppenbarar sig i drömmarna kommer dagen att bli tursam. Elden kan symbolisera både olycka och vinster och om du vaknar mitt i elddrömmen betyder det att vinster är på gång. De som tror på dessa vidskepelser tvekar inte att gå ut på morgonen för att köpa några lottokuponger.

När drömmen om en lottovinst äntligen blir verklighet kan den bli ett av det bästa som hänt i ens liv eller bli en ren besvikelse beroende på om man har lottokupongen i tryggt förvar eller inte.

Vidskepelser vid köp av lottospel och efteråt

För att få framgång i spel har det även uppstått ritualer kring köpprocessen av lottokuponger och dessa handlingar följs till punkt och pricka för att få maximal tur.

Jämna och udda

En del spelare har ritualer som de förhåller sig till när de köper sina lottokuponger; att endast spela på antingen en udda eller en jämn dag. Om det finns en lång kö till kassan hos ombudet och det är en jämn dag bör man gå till höger om kön och om det är en udda dag, till vänster.

I den kinesiska kulturen där Yin och Yang har stor betydelse står Yin för jämna tal som tillhör människor, medan Yang som är udda tal tillhör gudarna. Därför skulle, enligt kinesisk tro, endast val av Yin-nummer misshaga gudarna.

Höger och vänster

Även begreppen höger och vänster är viktiga för vidskepliga. När man ska gå in i en butik för att köpa lottokuponger ska man stiga in med vänster fot. Detta gäller dock inte när man ska ta emot kupongen från säljaren. När säljaren räcker över kupongen bör spelaren ta emot den med höger hand.

Gnugga kupongen

Det finns de som tror att om man gnuggar en gravid kvinnas mage, en skallig mans huvud, ryggen på en puckelryggig person eller baken på en katt så kommer turen. Trots att en svart katt vanligtvis är symbol för otur sägs det att man ska stryka katten med lottokupongen.

Ta i trä och korsa fingrarna

Det är vanligt att se människor röra vid ett träföremål medan de väljer numren eller ha korsade fingrar för god tur. Druiderna trodde att andar bodde i träden, så de tog på trädet för att kalla på dem. Även filippinarna tror på att ta i trä för tur med sig. Undrar hur många spelare som gjort det när de har vunnit fina vinster i Filippinernas Grand Lotto.

Köpa lottokupongen i en turbutik

Att köpa lottokupongen i tursamma butiker, det vill säga ett lotto-ombud där en kupong som gett en stor jackpott har sålts i är en vidskepelse som många kan åka långt för. Om ett lotto-ombud har sålt en eller flera vinnarkuponger till stora lotterier som EuroMillions och italienska SuperEnalotto, sprids butikens rykte som en löpeld och många spelare reser dit enkom för att köpa lottokuponger.

Lotto är ett slumpspel

Att vinna på lotto är en slump. Det finns inga vetenskapliga bevis på att man kan öka på turen med vidskepligheter. När du till exempel spelar EuroMillions online är det viktigt att se på lottospelet som ett roligt nöje där slumpen avgör vem som vinner. Men vidskepelser kan göra nummervalet mer spännande och roligare.

Ta gärna del av intressanta lottohistorier som vi har samlat i en artikel!