Nya Zeelands Powerball guide fylld med intressant fakta

Nya Zeelands Powerball är ett av de mest spännande lotterierna på det södra halvklotet. Du kan spela Nya Zeelands Powerball och ha chans att vinna en jackpott och sekundära priser utan att behöva resa till Nya Zeeland!

NZ Powerball introducerades 2001 efter att det amerikanska lotteriet med samma namn hade stått som förebild, men med en väsentlig skillnad - detta lotto har en bonusboll! Läs vår informativa nya zeeländska Powerball-guide och du får massor av fakta om detta spännande lotteri.


Innehåll:

Nya Zeelands Powerballregler

För att spela Nya Zeelands Powerball ska du välja 6 nummer i intervallet 1-40 och 1 Powerballnummer mellan 1-10. Du kan välja dina nummer själv eller välja dem slumpmässigt med Snabbvalet. Det finns ett stort val av olika spelformer att välja mellan. Du kan köpa standardspel, bolagsspel, spelpaket eller en prenumeration.

Förutom de sex huvudnumren och det extra Powerballnumret dras också en bonusboll i lotteriet. Att matcha bonusnumret hjälper spelare att vinna priser i några av Powerballs 13 sekundära priskategorier. Av de alla Powerball lotterierna i världen är det endast Nya Zeelands Powerball som drar fram ett bonusnummer.

Dessa var Nya Zeelands Powerballreglerna, svårare än så här är det inte att spela på detta populära lotteri.

Att spela Nya Zeelands Powerball online från Sverige

När du spelar lotto online, som till exempel Nya Zeelands Powerball på theLotter Sverige får du ingen officiell Powerballkupong eftersom du bettar på lottodragningens resultat. Du väljer dina nummer och betalar för dina bets.

När dragningen är över jämförs dina valda nummer med dragningens utfall och om du vinner ett pris betalas det ut av theLotter, inte av NZ Powerball.

Powerballs dragningstider

Powerballdragningarna äger rum på onsdagar kl. 20:20 och på lördagar kl. 20:00 (ny zeeländsk lokaltid).

NZ Powerballs priser och odds

Förutom en spännande jackpott, delar Nya Zeelands Powerball lotto ut priser från 13 sekundära vinstkategorier. Med matchade huvudnummer och den extra Powerbollen kan du vinna priser från många priskategorier och med bonusnumret får du ännu fler möjligheter att vinna. NZ Powerballs vinstodds framkommer i tabellen nedan.

Vinstgrupp Matchning Vinstodds

Jackpott

6+PB

1:38 383 800

2:a pris

6

1:3 838 380

3:e pris

5+1+PB

1:6 397 300

4:e pris

5+1

1:639 730

5:e pris

5+PB

1:193 858

6:e pris

5

1:19 386

7:e pris

4+1+PB

1:77 543

8:e pris

4+1

1:7 754

9:e pris

4+PB

1:4 846

10:e pris

4

1:485

11:e pris

3+1+PB

1:3 635

12:e pris

3+1

1:363

13:e pris

3+PB

1:352

14:e pris

3

1:35

Powerballs jackpottgräns

Nya Zeelands Powerball startar med en garanterad jackpott på 4 miljoner NZ$. Om det inte finns några jackpottvinnare fortsätter jackpotten att rulla över till nästa dragning. När gränsen på 50 miljoner NZ$ är nådd arrangerar lotteriet en måste-vinnas-dragning. Om det inte finns några jackpottvinnare i den dragningen, rullar jackpottpengarna ner till priskategorin under och delas mellan vinnarna där.

new zealand powerball

Är Powerball samma som Nya Zeelands Lotto?

När du spelar Lotto på Nya Zeeland fyller du i din kupong med sex nummer (från 1 till 40). Du har då möjlighet att lägga till Powerballspelet och välja ett Powerballnummer (från 1 till 10) mot en extra kostnad. Båda spelen dras samtidigt, vilket innebär att de sex numren som dras är de samma för Lotto och Powerball. På theLotter erbjuder vi Powerballversionen av Nya Zeelands Lotto.

Lottots förstapris är 1 miljon NZ$ medan den minsta Powerballjackpotten är på 4 miljoner NZ$. Om ditt spel matchar de sex huvudnummer som dras och det extra Powerballnumret är ditt pris 5 miljoner NZ$, vilket är de båda lotteriernas förstapriser ihopräknat. Detta förklarar varför Powerballjackpotten som annonseras på theLotters webbplats är 1 miljon NZ$ högre än det belopp som annonseras på den officiella NZ Lottowebbplatsen.

Ett ytterligare spel som kan läggas till på Lotto och NZ Powerballkuponger som köps på Nya Zeeland är Strike! Om du spelar Strike! ska du matcha någon av de första fyra lottobollarna i den ordning de dras. De vinnande numren måste vara på samma rad på din kupong. Om du matchar alla fyra har du vunnit topppriset - Strike Four! Strike! kan också spelas separat, utan att behöva köpa en Lotto- eller Powerballkupong.

Strike! erbjuds inte av theLotter Sverige eftersom det spelet är endast tillgängligt om du köper en fysisk lottokupong på Nya Zeeland.

new zealand powerball lotto

Nya Zeelands Powerball vs andra Powerball lotterier

Nya Zeelands Powerballspelformat (huvudnummer plus ett extra Powerballnummer) är baserat på det US Powerball, som är ett populärt amerikanskt lotteri, som har kopierats av andra lotterier runt om i världen. Här är en snabb jämförelse mellan vad som erbjuds på Nya Zeeland och de viktigaste funktionerna i Powerballspelen som erbjuds i andra länder.

  • I Nya Zeelands Powerball dras 6 huvudnummer mellan 1-40 och ett Powerballnummer mellan 1-10. Man drar också ett bonusnummer och lotteriet har 14 priskategorier. Dragningarna äger rum på onsdagar och lördagar.

  • I US Powerball dras 5 huvudnummer mellan 1-69 och ett Powerballnummer mellan 1-26. Den amerikanska versionen av Powerball har 9 priskategorier och dragningarna äger rum på onsdagar och lördagar. I den amerikanska versionen kan spelaren även spela US Powerball med PowerPlay som ökar värdet på sekundära priser.

  • I Sydafrikas PowerBall dras 5 huvudnummer mellan 1-50 och ett Powerballnummer mellan 1-20. SA PowerBall har 9 priskategorier. Dragningarna äger rum på tisdagar och fredagar.

  • I Australiens Powerball dras 7 huvudnummer mellan 1-35 och ett Powerballnummer mellan 1-20. AU Powerball har 9 priskategorier och dragningarna sker på torsdagar.

Med ovanstående kortfakta är det lätt att se att Nya Zeelands Powerballreglerna skiljer sig lite ifrån de andra. NZ Powerball är den lättaste att få jackpott i på grund av det relativt lilla nummerintervallet och det lotteriet har även överlägset flest priskategorier.


Fakta om de största nya zeeländska Powerballjackpottarna

I tabellen finns lite fakta om toppriserna i Nya Zeelands Powerball. Så sent som i februari 2020 vanns den hittills största jackpotten som delades mellan två spelare.

Plats Datum Summa Antal vinnare

1

29 februari 2020

50 miljoner NZ$

2

2

9 november 2016

44 miljoner NZ$

1

3

9 juli 2016

40 miljoner NZ$

3

4

16 oktober 2019

39 miljoner NZ$

2

5

22 november 2017

38 miljoner NZ$

2

6

24 juni 2009

36 miljoner NZ$

1

7

9 april 2011

35 miljoner NZ$

2

8

28 september 2013

33 miljoner NZ$

1

1. 50 miljoner NZ$ – 29 februari 2020

Powerball nådde sitt nya jackpottak för första gången och erbjöd en jackpott på 50 miljoner NZ$ i en måste-vinnas-dragning. Två lyckliga spelare från Auckland delade på detta rekordpris.

2. 44 miljoner NZ$ – 9 november 2016

Den största jackpotten i Nya Zeelands Powerballhistoria som vunnits med en kupong vanns av ett ungt par från Auckland. De hade kämpat ganska länge med att försöka få råd att köpa ett hus, men det verkade som om drömmen var omöjlig att uppnå. Plötligt slog turen till och de lyckliga vinnarna vann Powerballjackpotten på 44 miljoner NZ$ (ca 274 miljoner kr). De hade svårt att tro på sin ofantliga tur.

"De pratade om det stora priset på radion och jag började skrika "Det är jag." berättade den glada jackpottvinnaren.

biggest powerball jackpot

3. 40 miljoner NZ$ – 9 juli 2016

Tre NZ Powerballspelare, från Te Awamutu, Dunedin och Hamilton, vann vardera en andel på 13,34 miljoner NZ$ (ca 82 miljoner kr.) i lotteriets "måste-vinnas-dragning". Te Awamutu-vinnaren sa att hans seger var "ganska överväldigande" och han kände sig ännu lyckligare av tanken på att han nästan gett bort den vinnande kupongen. "Jag hade köpt två kuponger till helgdragningen och jag gav en till en vän på hennes födelsedag," sa han.

Vinnaren från Dunedin sa att han hade sin lottokupong i "underklädesbyrån tills vi tog den till Auckland för att hämta ut priset. Ingen skulle någonsin få för sig att gå dit och leta," sade han.

Familjen Hamilton uppgav att de hade bacon, ägg och champagne till frukost för att fira sin andel av priset.

4. 39 miljoner NZ$ – 16 oktober 2019

Två spelare delade på en enorm Powerballjackpott och var och en tog hem ett pris på 19 142 857 NZ$ (ca 119 miljoner kr). En av vinnarna, en familj från South Auckland, köpte sin vinnarkupong online bara några minuter före dragningen. "Jag klickade på "köp" två minuter innan inlämningstiden gick ut", sa den lyckliga vinnaren.

Den andra stora vinnaren, en mamma från centrala Auckland, hade däremot köpt sin kupong i god tid. "Jag satt med barnen för några månader sedan och vi valde några lyckonummer som jag har spelat med sedan dess ... Jag ska unna mig en avkopplande ö-semester ... vilket är ett bra sätt att fira en stor förändring i livet på," sa hon till media. "Efter det har jag lovat barnen att vi ska åka utomlands vid jul. Det är något vi inte har kunnat göra förut, så vi alla är riktigt glada. Det kommer att bli en jul som vi inte kommer att glömma i första taget."

5. 38 miljoner NZ$ – 22 november 2017

Jackpotten delades mellan två kupongägare. En vinnarkupong såldes på stormarknaden Fresh Choice i Greytown och var ett familjebolagsspel. Den andra kupongen såldes i affären New World i Warkworth. Vinnaren i Warkworth sa att han hade, omedveten om priset på 38 miljoner NZ$, kört hela helgen med vinnarkupongen under bilsätet.

Efter att ha fått bekräftat att han hade vunnit priset, gick han och tog ett bad på Snells stranden för att rensa huvudet. "Det var fantastiskt, vattnet var svalt och jag simmade en stund. De omtumlande tankarna försvann och jag började känna mig mycket lugnare," sade han. Efter att ha avslutat sin simtur körde han hem för att berätta de goda nyheterna. "När min partner insåg att jag inte skämtade kramades och kysstes vi - det var ett mycket speciellt ögonblick."

record new zealand powerball jackpot

6. 36 miljoner NZ$ – 24 juni 2009

Familjebolaget "Irish Luck" från Masterton beslutade att spela NZ Powerball tillsammans i hopp om att få drömmarna uppfyllda. En mamma, hennes två döttrar och hennes barnbarn bildade det vinnande bolaget. Priset på 36 miljoner NZ$ (ca 224 miljoner kr.) kom vid en läglig tidpunkt eftersom de alla hade ekonomiska svårigheter. Mamman berättade för pressen att hon hade avvisats av banken när hon hade ansökt om ett lån för att köpa en bil som hon var i behov av.

”Jag ser fram emot att träffa bankchefen nu,” sa kvinnan efter att ha vunnit jackpotten. De fyra kvinnorna delade på priset, varav en del av pengarna användes till att betala av skulder och resten ska användas till att sätta guldkant på tillvaron och för framtida behov.


7. 35,2 miljoner NZ$ – 9 april 2011

Två spelare från Dannevirke och Hamilton delade på jackpottpriset i en “måste-vinnas-dragning”. "Att vinna 17,7 miljoner NZ$ (ca 110 miljoner kr.) är absolut livsförändrande för dessa spelare", sa Todd McLeay, verkställande direktör för NZ Lotteries. På grund av den ökade försäljningen blev Powerballjackpotten 35,2 miljoner NZ$ i stället för annonserade 32 miljoner NZ$.

powerball biggest jackpot ever

8. 33 miljoner NZ$ – 28 september 2013

En lycklig spelare från Auckland vann ett fantastiskt Powerballpris på 33 miljoner NZ$ (205 miljoner NZ$), trots att hans kupong inte innehöll det vinnande Powerballnumret. Powerball hade överskridit jackpottgränsen på 30 miljoner NZ$ och därför hölls en "måste vinnas-dragning".

Eftersom det inte fanns någon vinnande kupong med alla dragna numren fördelades förstaprisets totala belopp bland de vinnande kupongerna i andrapriskategorin. Men eftersom det bara fanns en vinnarkupong, vann Aucklandspelaren hela beloppet på 33 miljoner NZ$ med sin kupong som bara matchade huvudnumren.

powerball record jackpot

Fakta om Nya Zeelands Powerball

New Zeeland Lotteries Commission (NZLC) grundades i augusti 1987 och Lotto NZ inrättades för att samla in pengar till samhällsaktiviteter och olika projekt. Nya Zeelands Powerball lanserades i februari 2001. Spelet introducerades med målet att erbjuda spelare ett lotteri med många sekundära priser och en konkurrenskraftig jackpott.

I oktober 2007 lade Nya Zeelands Powerball till ett ytterligare nummer till den ursprungliga Powerballmatrisen, vilket gjorde det möjligt för spelare att välja tilläggsnumret Powerball från intervallet 1-10 istället för den ursprungliga 1-9. Tre år senare gjordes ytterligare en viktig ändring när lotteriets startjackpott på 3 miljoner NZ$ höjdes till 4 miljoner NZ$.

I april 2007 höjdes Powerballjackpottgränsen till 50 miljoner NZ$ och "måste-vinnas-dragning" infördes. Om det inte finns några jackpottvinnare fördelas förstapriskategorins pris bland näst högsta vinstkategorins vinnare.

new zealand powerball logo

Nya Zeelands Powerball stödjer välgörenhet

För varje dollar som spenderas på Nya Zeelands lotterier ges 22c för att stödja goda ändamål. Enligt webbplatsen Lotto NZ används medlen bl a till för att förbättra omständigheterna för personer med olika sorters funktionsnedsättningar, ge ungdomar möjligheter att lära sig nya färdigheter och leda en aktiv livsstil. NZ Lottos finansiering gör en stor skillnad för människor runt om i landet.

Varje år stöder Nya Zeelands Lotto cirka 3 000 goda ändamål inom sport, konst och film.

Lotteriets webbplats säger: ”När du spelar NZ Lotto är du en nyzeeländare som hjälper andra nyzeeländare.”

Har du fler frågor eller funderingar om Nya Zeelands Powerball?

Vi hoppas att den här Nya Zeelands Powerball guiden har besvarat dina frågor och funderingar. Om du vill pröva att betta på lotteriets dragningsresultat, läs även hur lottobetting fungerar!

Passa även på och läs vår sydafrikanska lotterier guide! Där finns fakta om bl a det sydafrikanska PowerBall lotteriet som nämndes tidigare i texten.

Om du har fler frågor kan du kontakta vår kundtjänst, som är öppen dygnet runt, via web chatt, e-mail och telefon.


f