Hur spenderar svenska lotterivinnare sin vinst?

Namnet Mega Millions förknippas med stora jackpottar och drömmar om allt man kan göra med en jackpott eller ett sekundärt pris, som kan vara riktigt fint om Mega Millions Megaplier är adderad till lottospelet. Resa? Köpa hus? Dela med sig av vinsten?

Oavsett var man bor och vinner på lotteri, har nog alla människor det gemensamt att de vill uppfylla sina drömmar. Vissa tänker mer långsiktigt och andra lever för stunden. Vissa säger upp sig från sina arbeten, medan andra menar att de inte har någon anledning att säga upp sig bara för att de har vunnit på lotteri, att arbetet är en del av deras identitet. Undrar vad lotterivinnarna i Sverige gör?

Utifrån kända vinnarhistorier som finns att läsa om svenska lotterivinnare, verkar majoriteten lägga sin lotterivinst på sparkontot, investera i hemmet, resa och gör saker med familjen.

Här är några exempel på några svenska lotterivinnare och hur de vill spendera pengarna.

fallande pengar

Mamma lägger sina barn och får under tiden reda på att hon har blivit mångmiljonär

Mitt under nattandet blev mamman uppringd och hon frågade irriterat om det var någon telefonförsäljare som ringde och störde. Det var det inte, istället var det ett telefonsamtal som meddelade henne att hon var lottovinnare till en storvinst på 1 000 019 kronor. Hon hade spelat i sju år i hopp om att vinna och nu blev drömmen äntligen sann. Den nyblivna vinnaren blev först chockad och började sedan att gråta av lycka.

Hon planerar att leta efter ett nytt boende, lösa av lite lån och åka på någon resa med familjen.

frågande man

Trissvinst som inleds med en stor förvirring

Robert Ek, 35, från Västerås spelade på Triss. När han upptäckte att han var vinnare av 100 000 kronor trodde han först att hans fru hade försökt skoja lite med honom och köpt en fejk lott. När Robert skickade bilden på lotten till sin fru, trodde hon i sin tur att det var hennes man som hade photoshopat bilden för att skoja lite med henne. En vinst som inleddes med stor förvirring från båda parterna.

Vad vill de då göra med vinstpengarna? De vill satsa på familjen, uppleva saker tillsammans som att åka till Kolmården med barnen, gå på konserter och äta gott.

Yes

34-årig kvinna från Eskilstuna vinner 100 000 kr på Triss

Åsa Norrby från Eskilstuna testade tillsammans med sin sambo om de skulle ha tur på Triss. Sambon blev glad över sin vinst på 30 kr och när det blev dags för Åsa att skrapa sin lott upptäckte de att denna lott innehöll en vinst på lite mer än 30 kr, närmare bestämt 100 000 skattefria kr!

Det överlyckliga paret berättar att priset kom lägligt då de väntar tillökning i familjen och att de planerar att använda pengarna under föräldraledigheten.Det finns även generösa lotterivinnare som väljer att skänka bort en del av sitt pris.

Lott

Lycklig 50-åring från Örebro vinner 11,4 miljoner kronor

En man från Örebro som arbetar inom IT-branschen spelade systemspel på lotteri. Han hade många gånger tidigare spelat system och ibland fått småpriser på 20-30 kr. Den här gången var priset på hela 11,4 miljoner kronor! 50-åringen hade först väldigt svårt att tro på sin tur.

Vinnaren tycker att det är viktigt att dela med sig av priset till barn och barnbarn. Han vill även skänka en del till kyrkan och Hjärt- och lungfonden.

Present

Luleåbo vinner 127 miljoner – skänker bort 100 miljoner!

Den lycklige vinnaren var på semester och hade ingen aning om att han hade blivit 127 miljoner kronor rikare, förrän han kom hem.

Vad ska vinnaren göra med priset? Han bestämde sig för att skänka bort 100 miljoner till välgörenhet och till nära och kära. Han anser att han inte har något behov av att behålla hela summan för sig själv. Enligt honom räcker 27 miljoner gott och väl för att ge guldkant i livet och att det är tillräckligt för att stoppa undan inför pensionen. Mycket ädelt gjort av honom!

Läs MegaMillions guiden och upptäck hur man spelar på ett av världens topplotterier, som har jackpottar större än vad Luleåbon vann!

Det finns självklart många fler exempel än dessa och även flera fall av vinnare som spenderar sin vinst på helt andra sätt. Ovanstående exempel är bara några bland många vinnarhistorier.

Jobb

Hur ställer sig svenska lotterivinnare till att fortsätta arbeta efter en storvinst?

Göteborgs universitet gjorde en undersökning där man använde sig av enkäter samt intervjuer med miljonvinnare som hade vunnit mellan 500 000 och 7,5 miljoner kronor. Vinnarna fick frågan hur de ställde sig till sina arbeten när de hade vunnit så mycket pengar? Skulle de gå ner i tid? Eller sluta arbeta helt och hållet?

Resultatet av denna undersökning visade på att majoriteten av de svenska lotterivinnarna inte skulle använda sin vinst till att arbeta mindre. Detta var även beroende på hur stor summa de hade vunnit. Det var vanligare att gå ner i tid bland de som inte trivdes med sina arbeten och med sina kollegor. Vissa som ansåg att de inte utvecklades på sina arbeten tog oftare ledigt. De som slutade arbeta helt och hållet var oftast äldre eller de med ett fysiskt ansträngande arbete och de som kände att de inte var nöjda med sina arbetstider. Majoriteten av vinnarna fortsatte med sina arbeten. Kanske på grund av att arbetet är en stor del av deras identitet och behovet av sociala kontakter och personlig utveckling är viktiga faktorer för välbefinnandet.

Lotteritjänsten theLotter Sverige

Visste du om att du kan spela på lotterier som har mycket större jackpottar än de lotterier som ovanstående vinnarna spelade? Vad sägs om US Powerball och Mega Millions som har haft jackpottar på över 1,5 miljarder $? theLotter Sverige, som är en av de största lotteritjänsterna online, har över 40 lotterier med stora jackpottar som du kan betta på. Lotteribetting går ut på att du spelar du på ett officiellt lotteris utfall. På theLotter Sverige kan du spela ansvarsfullt genom att använda dig av de verktyg som finns för ett tryggt spelande.