Lottovinnare sprider glädje

Det värmer hjärtat att höra om hur bra människor har råkat ut för fantastiska saker - speciellt när de vinner flera miljoner på lotto. Medan de flesta vinnarna vi hör talas om spenderar vinsten, från bland annat Mega Millions, på överdådiga hem, lyxbilar och resor, väljer många vinnare att använda sina vinstpengar för att hjälpa de mindre lyckligt lottade och sprida glädje. För vissa kommer en lottovinst just när de behöver den som mest.Innehåll:

Äldre kanadensiskt par donerar hela lottovinsten

Allen och Violet Large gjorde rubriker när de vann jackpotten på 11,2 miljoner CA$ i kanadensiska Lotto 6/49 i juli 2010. Paret i 70-års åldern bestämde sig att istället för att befatta sig med allt besvär som en jackpott för med sig var det bättre att donera varenda cent till välgörenhet.

I en intervju med CBC News berättade Violet "Vad du aldrig har haft, saknar du aldrig". Välgörarna hade redan sparat tillräckligt inför pensionen och levde bekvämt, så de hade inget behov av vinstpengarna, ”Pengarna som vi vann betydde ingenting för oss. Vi har varandra." berättade Allen för reportrarna.

Vid tidpunkten när de vann lottojackpotten kämpade Violet mot cancer, Alzheimers och diabetes och detta gjorde att det var ett lätt beslut att bestämma vart huvuddelen av pengarna skulle gå. Sjukhus i Truro och Halifax i Nova Scotia var bland de främsta mottagarna. Även deras lokala brandkår, kyrkor, kyrkogårdar, Röda korset och Frälsningsarmén fick ta emot generösa bidrag.
"Det fick oss att må bra." sa Violet. "Mycket bra kommer att göras med pengarna."

Les Robin arrangerar sommarläger

Miljontals föräldrar världen över skickar sina barn till sommarläger, men det finns många familjer som helt enkelt inte har råd med det. Det är här Powerball-vinnaren Les Robins kommer in.

År 1993 vann läraren Robins en jackpott på 110 miljoner $ i Powerball. Han bestämde sig för att använda sina miljoner för att grunda ett sommarläger efter att ha sett att många av de barn som han undervisade inte hade tillgång till samma sortens sommaraktiviteter och nöjesfaciliteter som han hade haft i sin ungdom.

Robin köpte 226 hektar mark och lät bygga upp ett läger, Camp Winnegator, som var i drift i över tio år. Föräldrarna fick tillgång till ett förmånligt sommarläger där deras barn kunde få vänner, delta i roliga aktiviteter, njuta av naturen och skapa minnen för livet.En riktig Askungesaga

Nästa hjärtevärmande berättelse började med tragedi och hopp för att sedan sluta i framgång. Cynthia Staffords historia börjar 2007 när hennes bror blev överkörd av en berusad förare. Detta lämnade Cynthia, som redan kämpade ekonomiskt för att försörja sig själv och sin far, att ta hand om sin döda brors fem barn.

Svåra situationer som dessa gör att människor ofta känner sig förtvivlade, men inte Cynthia. Hon bad alltid att hon en dag skulle vinna på lotto. På mors dag 2007 köpte hon en lottokupong för 2 $ till en dragning i Mega Millions. Cynthias böner blev hörda och hon vann jackpotten på 112 miljoner $. Efter att ha köpt ett större hus investerade hon pengarna bland annat i fastigheter. Investeringarna gick bra och idag äger hon ett eget produktionsföretag.

Den tidigare kämpande fostermamman har inte glömt sina rötter och har skänkt pengar till organisationer som UNICEF, Kids in the Spotlight och The Geffen Playhouse.

Givmilda lottovinnare

Vinnare till en massiv jackpott tacklar fattigdom

De flesta som vinner på lotto brukar spendera pengar på bilar, hus eller ge till familj och vänner. Familjen Smith? Förutom att betala av lån, studielån och avsätta en del till framtida behov, bestämde de sig för att göra gott för sin stad.

Pearlie Smith och hennes sju vuxna barn vann 429 miljoner $ när de spelade US Powerball år 2016. Mamman berättade senare att hon hade köpt två kuponger med funktionen Power Play. Familjen bildade Smith Family Foundation med syfte att ge ekonomisk finansiering till olika gräsrotsorganisationer som förbättrar livet för människor i deras stad Trenton i New Jersey. Stiftelsen ger finansiering för bland annat kristna värderingar, utbildningsmöjligheter för studenterna i Trenton District, ungdoms- och familjesupport, stadsutveckling och mer.

Drivkraften för att skapa Smith Foundation kommer från en familj som bor i ett fattigt område med utbrett drogproblem. Även om familjen kunde övervinna svårigheterna i livet genom hårt arbete och utbildning, är det många i samhället, särskilt barn, som har ett stort behov av hjälp.

I en intervju med Arthur Smith, barnbarn till matriarken Pearlie Smith, sa han att ”vi vill finansiera program som direkt påverkar fattigdomen så att vi kan hjälpa till att ändra systemen eller dynamiken som orsakar fattigdom. I stället för att bara ge bort mat kan vi göra så att folk har förutsättningar att få anställning, få utbildning så att de kan gå ut och försörja sig själva."Vänlighet belönas

Den här mannens vänlighet visar att goda gärningar lönar sig - och i detta fall förändrade det hans liv. Mofijul Rahima Sheikh, 22, var den enda vinnaren av 10 miljoner indiska rupier (ca 1,1 miljoner kr) i Karunya, ett statligt lotto i Kerala, Indien.

Mofijuls inspirerande historia började i mars 2016 när han reste från sin hemstad Bardhaman i västra Bengal till Kerala i jakt på arbete för att försörja sin lilla familj. Efter sin första arbetsdag på en byggarbetsplats bestämde sig Mofijul för att spendera hela sin första dagslön på 50 rupier (ca 5,80 kr) på en Karunya-lottokupong. Mofijul köpte kupongen från en handikappad säljare nära byggarbetsplatsen. "Mofijul berättade för mig att han köpte kupongen av sympati för säljaren", berättade en polis på den lokala polisstationen i Shahjahan till BBC.

Efter att ha upptäckt att han hade vunnit 10 miljoner rupier, som motsvarade 625 årslöner, tillbringade Mofijul två dagar på polisstationen för att hålla sin vinnarkupong säker tills bankerna öppnade igen efter den hinduiska helgen i Shivaratri.

Endast några dagar efter att ha lämnat Bardhaman var Mofijul på väg tillbaka hem med ett välfyllt bankkonto. ”Vi ser fram emot ett bättre liv och väntar ivrigt på honom. Vem har inte sådana drömmar?” sa Shafiq-ul, en släkting.

Mofijul, som planerade att arbeta för att försörja sin familj och så småningom spara tillräckligt för att köpa ett hus till sin fru och åtta månader gamla dotter, kommer nu att kunna göra både och.

Änka vinner på lotto på årsdagen av sin mans död

Susan Hook och Martha McCallum hade varit vänner i över 50 år när de i augusti 2019 vann 2 miljoner CA$ i Lotto BC/49.

Den här livsförändrande vinsten kom under en särskilt svår tid, "Jag är inte så mycket för alkohol, men jag sa att jag behöver ett glas vin och vi grät tillsammans,"berättade Susan. ”Igår var det årsdagen av min mans bortgång och det är speciellt att vi blev miljonärer den dagen. Jag som fruktar den dagen varje år.”

Pengar har gjort många vänner till fiender, men Susan och Martha är närmare än någonsin. De två berättade för British Columbia Lottery Corporation att de kommer att fortsätta att leva tillsammans, som de gjort sedan deras män gick bort. De planerar att uppfylla sina livslånga drömmar om att resa runt i världen och använda pengarna för att göra livet "bekvämt, men inte vräkigt."Dessa vinnare återställer tron på mänskligheten

Frances och Patrick Connolly bodde i ett hyreshus i Moira, Nordirland när de beslutade sig för att spela EuroMillions. På självaste nyårsdagen vann de jackpotten på 114,9 miljoner £. Efter ett husköp med trädgård på 5 hektar har de skänkt över hälften av sin vinst till nära och kära, olika välgörenhetsorganisationer och till de som drabbats av Covid-19-pandemin.

Efter att ha betalat av huslån och ekonomiskt bistått familj, vänner och grannar har de bildat två välgörenhetsstiftelser - Kathleen Graham Trust i Nordirland, uppkallad efter Frances mor, och PFC Trust i County Durham där de bor.

Sedan Covid-19-pandemin bröt ut har paret hjälpt de mest utsatta i samhället som behöver hjälp mer än någonsin. Några av de många bidrag som de har gjort är: gett bärbara datorer och USB:n till utsatta skolbarn som måste studera på distans, donerat hundratals elektroniska surfplattor till de gamla på äldreboenden vars familjer inte kan besöka dem, finansierat leveranser av varma måltider, gett 50 £ tack-kuponger för 150 arbetare som utsätter sig dagligen för viruset och köpt nya symaskiner till en organisation som tillverkar personliga skyddsutrustningar för hälsoarbetare.

Vad skulle du göra om du vann stort på lotto?

Det finns hundratals hjärtvärmande historier om människor vars lottovinster fick dem genom svåra situationer eller användes för att hjälpa människor i nöd. Att läsa om dem påminner oss om varför vi älskar att ge människor chansen att spela på världens största lotterier online med theLotter Sverige.

Om du skulle vinna stort rekommenderar vi att du tar hjälp av auktoriserade och seriösa förvaltare så att du kan ha glädje av din vinst under en lång tid framåt. Kanske blir du också en lottovinnare som sprider glädje. Kom bara ihåg att inte göra som några lottovinnare gjorde när de slösade bort sina stora vinster!