Lottovinnare sprider glädje

Det värmer hjärtat att höra om hur bra människor har råkat ut för fantastiska saker - speciellt när de vinner flera miljoner på lotto. Medan de flesta vinnarna vi hör talas om spenderar vinsten, från bland annat Mega Millions-lottot, på överdådiga hem, lyxbilar och resor, väljer många andra lottovinnare att använda sina vinstpengar för att hjälpa mindre lyckligt lottade och sprida glädje.Innehåll:

Skänkte hälften av storvinsten

Frances och Patrick Connolly blev lyckliga EuroMillionsvinnare år 2019 då de vann 115 miljoner £. Det tog inte många minuter för paret att bestämma sig för att över hälften av vinsten ska gå till att hjälpa andra.

Utöver familj och vänner som fick ta del av vinsten grundade paret två fonder vars syfte är att stödja unga i deras karriärer, äldre och flyktingar i deras hemstad. De har även köpt in surfplattor till äldre så att de kan hålla kontakten med sina anhöriga.

Frances sa i en intervju att en enorm summa pengar kan förändra en persons liv men det förändrar inte deras personlighet. ”Om du är dum innan du får det, kommer du att vara dum efteråt”, sa hon.

Vinnare återställer tron på mänskligheten

Frances och Patrick Connolly bodde i ett hyreshus i Moira, Nordirland när de beslutade sig för att spela EuroMillions. På självaste nyårsdagen vann de jackpotten på 114,9 miljoner £. Efter ett husköp med trädgård på 5 hektar har de skänkt över hälften av sin vinst till nära och kära, olika välgörenhetsorganisationer och till de som drabbats av Covid-pandemin.

Efter att ha betalat av huslån och ekonomiskt bistått familj, vänner och grannar har de bildat två välgörenhetsstiftelser - Kathleen Graham Trust i Nordirland, uppkallad efter Frances mor, och PFC Trust i County Durham där de bor.

Under Covid hjälpte paret de mest utsatta i samhället som behövde hjälp mer än någonsin. De gav bärbara datorer och USB:n till utsatta skolbarn som var tvungna att studera på distans, donerade hundratals elektroniska surfplattor till de gamla på äldreboenden vars familjer inte kunde besöka dem, finansierade leveranser av varma måltider, gav 50 £ tack-kuponger till 150 arbetare som utsatte sig dagligen för viruset och köpte nya symaskiner till en organisation som tillverkade personliga skyddsutrustningar för hälsoarbetare.

Storvinnare tacklar fattigdom

De flesta som vinner på lotto brukar spendera pengar på bilar, hus och ge pengar till familj och vänner. Familjen Smith? Förutom att betala av lån, studielån och avsätta en del till framtida behov, bestämde de sig för att göra gott för sin stad.

Pearlie Smith och hennes sju vuxna barn vann 429 miljoner $ när de spelade US Powerball år 2016. Mamman berättade senare att hon hade köpt två kuponger med funktionen Power Play. Familjen bildade Smith Family Foundation med syfte att ge ekonomisk finansiering till olika gräsrotsorganisationer som förbättrar livet för människor i deras stad Trenton i New Jersey. Stiftelsen ger finansiering för bland annat kristna värderingar, utbildningsmöjligheter för studenterna i Trenton District, ungdoms- och familjesupport, stadsutveckling och mer.

Drivkraften för att skapa Smith Foundation kom från en familj som bor i ett fattigt område med utbrett drogproblem. Även om familjen kunde övervinna svårigheterna i livet genom hårt arbete och utbildning, är det många i samhället, särskilt barn, som har ett stort behov av hjälp.

I en intervju med Arthur Smith, barnbarn till matriarken Pearlie Smith, sa han att ”vi vill finansiera program som direkt påverkar fattigdomen så att vi kan hjälpa till att ändra systemen eller dynamiken som orsakar fattigdom. I stället för att bara ge bort mat kan vi göra så att folk har förutsättningar att få anställning, få utbildning så att de kan gå ut och försörja sig själva."

Donerar generöst till det lokala samhället

Efter att ha vunnit på Powerball i november 2012 fick Mark och Cindy Hill i Dearpoint, Missouri, ut drygt 136 miljoner $ efter skatter. Paret har, enligt grannar, alltid varit hjälpsamma och redo att hjälpa till vid behov. Vinsten har inte ändrat på detta.

Tack vare mycket generösa donationer har staden fått en ny brandstation, idrottsplan och avloppsreningsverk. För Mark var det en självklarhet att vara med och bidra stort till brandstationen då de hade räddat hans pappas liv två gånger.

Paret hade en adopterad dotter sedan några år, men adopterade två till efter att ha byggt ett större hus.

Lottovinnare som spred glädje

Chris och Colin Weir är ett annat par som har varit givmilda. De vann 161 miljoner £ på EuroMillions år 2011 och spenderade sedan minst fem miljoner pund på att köpa hus till familj, släkt och nära vänner, inrättade stipendier för begåvade ungdomar, gav donationer till det lokala fotbollslaget, äldreboendet och sportcentret. De inrättade även Weir Charitable Trust för att stödja projekt som främjar hälsa och djuskydd.

Istället för att sälja sitt gamla hus när de köpte ett nytt gav de det till en ung ensamstående mamma som bodde med sina föräldrar i huset bredvid.

När någon var i behov av hjälp ryckte paret in och stöttade med pengar. Ett exempel är när de betalade en femsiffrig summa för en protes till en 13-åring som hade förlorat en del av sitt ben i aggressiv cancer. Ett annat exempel är när paret var med och sponsrade en femtonårig lovande tennisstjärna så att han kunde skriva in sig i ett tennisakademi i Bacelona, Spanien.

Tyvärr hade Colin haft problem med hälsan under flera års tid och dog i december 2019 vid 71-års ålder.

Äldre par donerar hela lottovinsten

Allen och Violet Large gjorde rubriker när de vann jackpotten på 11,2 miljoner CA$ i kanadensiska Lotto 6/49 i juli 2010. Paret i 70-års åldern bestämde sig för att donera varenda cent till välgörenhet.

I en intervju med CBC News berättade Violet "Vad du aldrig har haft, saknar du aldrig". Välgörarna hade redan sparat tillräckligt inför pensionen och levde bekvämt, så de hade inget behov av vinstpengarna, ”Pengarna som vi vann betydde ingenting för oss. Vi har varandra." berättade Allen för reportrarna.

Vid tidpunkten när de vann lottojackpotten kämpade Violet mot cancer, Alzheimers och diabetes och detta gjorde att det var ett lätt beslut att bestämma vart huvuddelen av pengarna skulle gå. Sjukhus i Truro och Halifax i Nova Scotia var bland de främsta mottagarna. Även deras lokala brandkår, kyrkor, kyrkogårdar, Röda korset och Frälsningsarmén fick ta emot generösa bidrag.
"Det fick oss att må bra." sa Violet. "Mycket bra kommer att göras med pengarna."

Alla är inte lika generösa som det här äldre paret. Det finns även storvinnare som har slösat bort allt och blivit panka kort tid efter vinsten.Arrangerar sommarläger

Miljontals föräldrar världen över skickar sina barn till sommarläger, men det finns många familjer som helt enkelt inte har råd med det. Det är här Powerball-vinnaren Les Robins kommer in.

År 1993 vann läraren Robins en jackpott på 110 miljoner $ i Powerball. Han bestämde sig för att använda sina miljoner för att grunda ett sommarläger efter att ha sett att många av de barn som han undervisade inte hade tillgång till samma sortens sommaraktiviteter och nöjesfaciliteter som han hade haft i sin ungdom.

Robin köpte 226 hektar mark och lät bygga upp ett läger, Camp Winnegator, som var i drift i över tio år. Föräldrarna fick tillgång till ett förmånligt sommarläger där deras barn kunde få vänner, delta i roliga aktiviteter, njuta av naturen och skapa minnen för livet.

Utsträckt hand

Vad skulle du göra om du vann stort?

Det finns många hjärtevärmande historier om människor vars lottovinster hjälpt människor i nöd. Att läsa om dem påminner oss om varför vi älskar att ge människor chansen att betta på världens största lotterier online på theLotter Sverige.

Om du skulle vinna stort rekommenderar vi att du tar hjälp av auktoriserade och seriösa förvaltare så att du kan ha glädje av din vinst under en lång tid framåt. Kanske blir du också en lottovinnare som sprider glädje.