Intensiv jakt på lottobedragare

Åratals jakt efter den mystiska vinnaren till en Hot Lotto-jackpott såg ut att få sin lösning när polisutredningen i Iowa tog en oväntad och dramatisk vändning. Utredarna upptäckte att vinnaren var mycket närmare än vad de hade förväntat sig. Det här fallet bevisar att lotterioperatörer gör allt de kan för att hålla lottobedragare borta, speciellt när det är tal om lotterier med fantastiska jackpottar.


Advokat representerar misstänkt offshore-företag

Allt började med en Hot Lottodragning som ägde rum i december 2010. En spelare som hade köpt sin lottokupong på en bensinstation i Des Moines vann 14,3 miljoner $. Ingen trädde fram för att göra anspråk på priset och det spekulerades vilt om den mystiska vinnarens identitet.

Till slut hörde Philip Johnston, en kanadensisk advokat, av sig och gjorde anspråk på jackpotten. I november 2011 hävdade advokaten att han var för sjuk för att komma och hämta ut priset, men gav lotteritjänstemännen det 15-siffriga säkerhetsnumret som var på den vinnande lotterikupongen. Även om den uppgivna koden var rätt kunde han inte svara på flera säkerhetsfrågor och lotteriet avslog Phillips ansökan om att få ut priset.

Den 6 december 2011 försökte advokaten igen och den här gången hävdade han att kupongens riktiga ägare ville vara anonym. Vinnaren hade enligt advokaten skapat en fond, Hexham Investments, i skatteparadiset Belize. Även den här gången avslog lotteriet begäran om uttag med hänvisning till staten Iowas lotteriregler om att vinnare måste identifiera sig.

Några veckor senare, den 29 december 2011, strax innan tidsfristen löpte ut, fick Iowa lotteriet ett jackpottanspråk från en advokatbyrå i Des Moines. Med i ansökan fanns den vinnande kupongen undertecknad av Hexhams Investments och New York-advokaten Crawford Shaw. Problemet den här gången var att Hexham Investments var felstavat. Detta misstag kostade den mystiska vinnaren jackpottpriset än en gång. I januari 2012 träffade Shaw lotteriets företrädare, som bad honom att avslöja namnen på varje person eller stab som haft kupongen i sin ägo. New York-advokaten Shaw vägrade och drog därefter tillbaka fordran. Detta utlöste misstankar om att allt inte stod rätt till.

Alla möjliga konspirationsteorier uppstod. Var detta ett fall där lotterivinnaren hade mördats? Var vinnaren ett offer för utpressning eller stöld? Faror och olyckor har drabbat tidigare lotterivinnare, varav några haft tur och undgått döden.

Brottsutredning mot mystisk huvförsedd man

bedragare

På Iowa-lotteriet var man förbryllade över att ingen dök upp för att hämta ut jackpottpriset på 14,3 miljoner $. En undersökning inleddes för att få en förklaring till fallet. Faktum var att vinnarkupongen hade köpts hos en lotteriåterförsäljare, så myndigheterna kunde relativt enkelt inleda sin utredning.

Brottsutredarna började med att gå igenom många timmars film från säkerhetskamerorna från bensinstationen i Des Moines. De kollade bilarnas registreringsskyltar och analyserade till och med köparnas röster i videon. Efter otaliga timmars detektivarbete kunde utredarna ringa in en eventuell vinnare och man beslutade sig för att be allmänheten om hjälp att identifiera den huvfösedde mannen.

Så småningom kontaktade en före detta kollega till kupongköparen myndigheterna och med hjälp av informationen kunde utredarna äntligen identifiera den mystiske köparen.Framstående lotterisäkerhetschef för lottobedrägeri

Den huvförsedde vinnaren var ingen mindre än den 51 årige säkerhetschefen för Multi-State Lottery Association i Iowa, Eddie Raymond Tipton. Som lotterianställd hade Tipton varit fullt medveten om att han lagligen var förbjuden att delta i lotteriet han arbetade för. Tipton hade därför vidtagit åtgärder för att dölja sin identitet och istället låtit en advokat göra anspråk på priset. Tipton arresterades efter den chockerande upptäckten och 2017 dömdes lottobedragaren till 25 års fängelse för grovt bedrägeri och vite på 2,2 miljoner $.

bedragare

Varför gjorde han det? Förvånansvärt nog var det i början inte för pengarna. År 2005 frågade en före detta kollega vid namn Gene Schaller Eddie om Tipton hade spelat med sina turnummer. "Tja, du vet, du kan rigga numren eftersom du skrev programvaran." Enligt Tipton var det här samtalet som fick bollen i rullning och han erkände för utredarna att han ursprungligen gjorde det helt enkelt för att han kunde. Det var aldrig tänkt att det skulle leda till lotteribedrägeri.

Det allvarliga i det här brottet är inte att Tipton hade deltagit i en lotteridragning trots att det var förbjudet för honom, utan att han hade riggat lotteriet för att säkerställa att han skulle vinna.

Hur exakt riggade han lotteriet? Tydligen hade han programmerat slumptalsgeneratorn till att ge ett bestämt resultat när dragningen inträffade vid ett visst datum.

År 2019 närmade sig lotteritjänstemännen ett slutligt förlikningsavtal i en grupptalan för tusentals lotterispelare som hade köpt kuponger till den riggade Hot Lotto-dragningen. Inför den förväntade förlikningen hade en en fond på 4,3 miljoner dollar inrättats för att ersätta spelare och betala advokatavgifter och andra kostnader. På Iowa Lottery skapade man en webbplats för spelare där de kunde ladda ner ansökningsblanketter och skicka in sina anspråk. Det här bedrägeriet anses vara den största lotteribluffen i Amerikas historia.

Spela tryggt och säkert

På theLotter Sverige hittar du ett stort ut av lotterier som du kan spela på genom att betta på de officiella lotteriernas utfall. Där finns även många amerikanska lotterier med massiva jackpottar som du kan välja mellan. Lotteribettingtjänsten theLotter Sverige är en trygg webbplats och du kan känna dig trygg och säker när du bettar på lotterierna.