Intensiv jakt på lottobedragare

Jakten efter den mystiska vinnaren till en Hot Lotto-jackpott såg ut att få en lösning när polisutredningen i Iowa tog en oväntad och dramatisk vändning. Utredarna upptäckte att vinnaren var mycket närmare än vad de hade kunnat ana. Det här fallet bevisar att lottoarrangörerna gör allt de kan för att hålla lottobedragare borta, speciellt när det är tal om stora jackpottar.Innehåll:

Advokat representerar misstänkt offshore-företag

Allt började med en Hot Lottodragning som ägde rum i december 2010. En lottokupong köpt på en bensinstation i Des Moines var värd 14,3 miljoner $. Men ingen trädde fram för att göra anspråk på vinsten och det spekulerades vilt om den mystiska vinnarens identitet.

Till slut hörde Philip Johnston, en kanadensisk advokat, av sig och gjorde anspråk på jackpotten. I november 2011 hävdade advokaten att han var för sjuk för att komma och hämta ut vinstchecken, men gav tjänstemännen på lottokontoret det 15-siffriga säkerhetsnumret som var på den vinnande lottokupongen. Även om den uppgivna koden var rätt kunde han inte svara på flera säkerhetsfrågor och man avslog Phillips ansökan om att få ut vinsten.

Den 6 december 2011 försökte advokaten igen och den här gången hävdade han att kupongens riktiga ägare ville vara anonym. Vinnaren hade enligt advokaten skapat en fond, Hexham Investments, i skatteparadiset Belize. Även den här gången avslogs begäran om uttag med hänvisning till staten Iowas lottoregler om att vinnare måste identifiera sig.

Några veckor senare, den 29 december 2011, strax innan tidsfristen löpte ut, fick Iowa lotto ett jackpottanspråk från en advokatbyrå i Des Moines. Med i ansökan fanns den vinnande kupongen undertecknad av Hexhams Investments och New York-advokaten Crawford Shaw. Problemet den här gången var att Hexham Investments var felstavat. Detta misstag kostade den mystiska vinnaren jackpotten än en gång. I januari 2012 träffade Shaw en företrädare för Hot Lotto, som bad honom att avslöja namnen på varje person eller stab som haft kupongen i sin ägo. New York-advokaten Shaw vägrade och drog därefter tillbaka fordran. Detta utlöste misstankar om att allt inte stod rätt till.

Alla möjliga konspirationsteorier uppstod. Var detta ett fall där lottovinnaren hade mördats? Var vinnaren ett offer för utpressning eller stöld? Faror och olyckor har drabbat tidigare lottovinnare, varav några haft tur och undgått döden.

Brottsutredare letar efter en mystisk huvförsedd man

man smiter

På Iowa-lotto var man förbryllade över att ingen dök upp för att hämta ut jackpotten på 14,3 miljoner $. En undersökning inleddes för att få en förklaring till fallet. Faktum var att vinnarkupongen hade köpts hos en lottoåterförsäljare, så myndigheterna kunde relativt enkelt inleda sin utredning.

Brottsutredarna började med att gå igenom många timmars film från säkerhetskamerorna från bensinstationen i Des Moines. De kollade bilarnas registreringsskyltar och analyserade till och med köparnas röster i videon. Efter otaliga timmars detektivarbete kunde utredarna ringa in en eventuell vinnare och man beslutade sig för att be allmänheten om hjälp att identifiera den huvfösedde mannen.

Så småningom kontaktade en före detta kollega till kupongköparen myndigheterna och med hjälp av informationen kunde utredarna äntligen identifiera den mystiske köparen.

Framstående säkerhetschef hos lotto begick lottobedrägeri

Den huvförsedde vinnaren var ingen mindre än den 51 årige säkerhetschefen för Multi-State Lottery Association i Iowa, Eddie Raymond Tipton. Som anställd på lottokontoret hade Tipton varit fullt medveten om att han lagligen var förbjuden att delta i det lotto han arbetade för. Tipton hade därför vidtagit åtgärder för att dölja sin identitet och istället låtit en advokat göra anspråk på vinstpengarna. Tipton arresterades efter den chockerande upptäckten och 2017 dömdes lottobedragaren till 25 års fängelse för grovt bedrägeri och vite på 2,2 miljoner $.

Varför gjorde han det? Förvånansvärt nog var det i början inte för pengarna. År 2005 frågade en före detta kollega vid namn Gene Schaller Eddie om han hade spelat med sina turnummer. "Tja, du vet, du kan rigga numren eftersom du skrev programvaran." Enligt Tipton var det här samtalet som fick bollen i rullning och han erkände för utredarna att han ursprungligen gjorde det helt enkelt för att han kunde. Det var aldrig tänkt att det skulle leda till lottobedrägeri.

Det allvarliga i det här brottet är inte att Tipton hade deltagit i en lottodragning trots att det var förbjudet för honom, utan att han hade riggat lottot för att säkerställa att han skulle vinna.

Hur exakt riggade han lottot? Tydligen hade han programmerat slumptalsgeneratorn till att ge ett bestämt resultat när dragningen inträffade vid ett visst datum.

År 2019 närmade sig lottotjänstemännen ett slutligt förlikningsavtal i en grupptalan för tusentals lottospelare som hade köpt kuponger till den riggade Hot Lotto-dragningen. Inför den förväntade förlikningen hade en en fond på 4,3 miljoner dollar inrättats för att ersätta spelare och betala advokatavgifter och andra kostnader. På Iowa Lottery skapade man en webbplats för spelare där de kunde ladda ner ansökningsblanketter och skicka in sina anspråk. Det här bedrägeriet anses vara den största lottobluffen i Amerikas historia.

Spela tryggt och säkert

På theLotter Sverige hittar du många lotterier som du kan spela på genom att betta på de officiella lottoutfallen. Där finns även många amerikanska lotterier med massiva jackpottar som du kan välja mellan. Lottobettingtjänsten theLotter Sverige är en seriös webbplats och du kan känna dig trygg och säker när du bettar på lottoresultaten.

Tycker du om att läsa korta underhållande och intressanta lottohistorier? Ta då och klicka dig till sidan och låt dig underhållas!