Vann på lotteri och hamnade i fängelse

Jakten efter den mystiske Hot Lotto jackpottvinnaren, som hade vunnit 14,3 miljoner $, tog en oväntad och dramatisk vändning.

Mystisk vinnare gör anspråk på jackpott

lawyer claims jackpot

I december 2010 vanns Hot Lottojackpotten på 14,3 miljoner $ av en spelare som hade köpt sin kupong på en bensinstation i Des Moines. Ingen gav sig tillkänna, men strax innan tidsfristen löpte ut fick lotteriorganisationen äntligen ett anspråk från New York-advokaten Crawford Shaw, som hävdade att ett bolag i skatteparadiset Belize var jackpottvinnaren.

När lotteriet frågade Shaw om kupongens ägare vägrade advokaten att svara på frågorna och drog tillbaka anspråket. Varningsklockorna började ringa hos lotteritjänstemännen. De hade förr varit med om bedrägeriförsök där personer undvikit att svara på frågor och därför började man fundera på alla möjliga sorters konspirationsteorier. Var advokaten involverad i bedrägeriet? Hade den riktiga vinnaren utsatts för lotterimord? Var vinnaren utsatt för utpressning?

När en spelare har en fysisk jackpottkupong kan det innebära risk för dennes liv. Ibland har vinnare råkat i faror och olyckor och en del har haft turen att undkomma med livet i behåll. Därför har ägare till fysiska vinnarkuponger försökt gömma dem på de mest konstigaste ställen.


5 års brottsutredning

criminal investigation

Lotteriförbundet startade en undersökning. Det verkade misstänksamt att en jackpottvinst på 14,3 miljoner $ helt blivit övergiven. Vinnaren hade köpt sin lottokupong på en bensinstation, så det mest logiska var att börja utredningen där.

Utredarna satt i timmar och gick igenom bensinstationens säkerhetsfilmer. De kontrollerade bilarnas registreringsskyltar och de analyserade även köparnas röster i videon.

Till sist kunde utredarna ringa in en eventuell vinnare och för att kunna identifiera personen publicerade de bilder på en luvförsedd man och bad allmänheten om hjälp att identifiera mannen. Utredarna var inte säkra på om mannen var bedragare eller om han var offer för ett brott. Efter ett tag kontaktade en exkollega till mannen utredarna och spelarens identitet kunde avslöjas.

En ansedd lotteritjänsteman arresteras

lottery official

Den luvförsedde mannen var ingen annan än den 51-årige säkerhetsdirektören för Multi State Lottery Association i Iowa, Eddie Raymond Tipton. Han hade varit fullt medveten om att han inte hade rätt att delta i lotteriet som han var chef över. Tipton hade sett sig tvungen till att dölja sin identitet och med hjälp av advokat få ut priset.

Om Tipton hade spelat på ett annat lotteri i en annan stat eller på ett utländskt lotteri skulle han inte ha hamnat i den här situationen. Tipton arresterades och åtalades för två fall av bedrägeri för det visade sig senare att han hade lyckats manipulera datorsystemen.