Kazakstanska lotterier

Du har förmodligen aldrig tänkt på att spela på kazakstanska lotterier eftersom du har säkert inte hört talas om dem och för att deras jackpottar är långt ifrån de största lottovinsterna i världen. Det är sant att många lotterier har större vinster, men det betyder inte att de kazakstanska lotterierna inte har sina egna fördelar. Visste du till exempel om de fantastiska vinstoddsen i kazakstanska 5/36?Innehåll:

Vinstchanserna på kazakstanska lotterier

Kazakstan

På grund av små nummerintervall är oddsen för att vinna på ett litet lotteri ofta betydligt bättre än på de större lotterierna. Kazakstanska lotterier är inget undantag här - sannolikheten för att vinna jackpotten i Lotto 5/36 är 1 av 376 992. Detta är några av de bästa jackpottoddsen hos lotteribettingtjänsten theLotter Sverige. Lotteriet erbjuder verkligen inte de största jackpottarna – startjackpotten är bara på 3 miljoner KZT (cirka 60 000 kr), men å andra sidan finns ingen övre gräns och jackpotten har varit uppe i 47 144 500 KZT (lite mer än en miljon kr).

Om du vill spela om större priser kan kanske Kazakstans Lotto 6/49, vars jackpott börjar på 20 miljoner KZT, vara av intresse. Sannolikheten att vinna är lägre - 1 av 13 983 816. Lotteri har delat ut en jackpott på över 100 miljoner KZT.


Lotteri Rekordvinst Vinstodds Dragning

Kazakstan Loto 6/49

110 miljoner KZT

1:13 983 816

ons & lör

Kazakstans 5/36

47 miljoner KZT

1:376 992

tis & fre

Är det möjligt att spela på kazakstanskt lotto från Sverige?

Även om papperskuponger till kazakstanska lotterier säljs endast inom landet förbjuder inte Satti Zhuldyz, den officiella kazakstanska lotteriperatören, internationella spelare att spela på landets lotterier. Spelare som bor i Sverige kan spela på kazakstanska lotterier genom att betta på de officiella lotteriernas dragningsresultat. Och det kan du göra tryggt och säkert på lotteribettingtjänsten theLotter Sverige.

Själva spelprocessen online skiljer sig inte mycket från om du skulle köpa kuponger i själva landet. Du börjar med att välja det lotteri du vill delta i och det antal nummer som krävs. I det här fallet ska numren markeras med hjälp av datormusen och inte med en penna. Svårare än så är det inte att spela på kazakstanska lotterier online. Om det visar sig efter dragningen att du har vunnit skickar theLotter Sverige ett vinstmeddelande och vinsten sätts in på ditt konto.

Vilka kazakstanska lotterier kan man spela online på theLotter Sverige?

För närvarande kan theLotter Sveriges kunder betta på Kazakstans Loto 6/49 och Kazakstans 5/36. Tabellen nedan visar den viktigaste spelinformationen. Du kan läsa mer om dem längre ner.

  Loto 6/49 5/36

Skapades år

2018

2020

Spelformat

6/49

5/36

Startjackpott

20 miljoner KZT

3 miljoner KZT

Vinstklasser

6

4

Dragningsdag

mån, ons & lör

tis, tor & lör

Loto 6/49

Som du kanske har gissat utifrån lotteriets namn behöver du välja 6 nummer från intervallet 1 till 49 för att spela Loto 6/49. I varje dragning dras även en bonusboll från samma trumma som huvudnumren. Bonusnumret krävs inte för att vinna jackpotten som börjar på 20 miljoner KZT, men det behöver matchas för att vinna priset i andrakategorin (5 + 1). Lotteriet delar ut ytterligare fyra sekundära priser. För att vinna i den lägsta kategorin behöver du bara matcha två nummer.

Vinstgrupp Antal rätt

1:a pris

6

2:a pris

5+1

3:e pris

5

4:e pris

4

5:e pris

3

6:e pris

2

Den första Loto 6/49-dragningen ägde rum 21 mars 2018. Under de första två åren hade lotteriet en dragning i veckan och i februari 2020 fick lotteriet sin andra dragning för att sedan år 2022 få sin tredje veckodragning. De tre dragningarna arrangeras på måndagar, onsdagar och fredagar kl. 20.55 lokal tid.

På grund av att det inte finns ett övre jackpott-tak dröjde det inte länge förrän den första stora jackpotten delades ut. Redan i september 2019 vann en spelare från Pavlodar nästan 40 miljoner KZT (ca 800 000 kr). Rekordet höll i sig i drygt ett år, fram till den 21 november 2020.

Exakt ett år och sju månader efter lanseringen av lotteriet, blev Loto 6/49 det första lotteriet i landet som delade ut en vinst på över hundra miljoner tenge, rättare sagt 109 745 300 KZT (ca 2,2 miljoner kr). Den lycklige vinnaren var 66-årige Yerlan från hamnstaden Atyraw vid Kaspiska havet.

I det kazakstanska TeleBingo, som är ett mellanting av lotto och bingo, delas ut ännu större jackpottar, men eftersom dess regler skiljer sig avsevärt från traditionella lotterier och TeleBingo erbjuds inte av theLotter Sverige tar vi inte med det i den här guiden.

Loto 6/49:s resultatsida hittar du mer om de stora vinnarna i lotteriet och det senaste dragningsutfallet som publiceras efter varje dragning.


Lotto 5/36

Lotto 5/36 är en av de nyaste lotterierna i Kazakstan. Den första dragningen ägde rum den 11 september 2020. Med ett litet gissningsintervall och avsaknaden av tilläggs- och bonusnummer gör att lotteriet har en av de bästa vinstoddsen i lotterivärlden: 1:376 992. Spelformatet är enkelt - för att vinna jackpotten måste du matcha 5 nummer mellan 1 och 36. Du kan också vinna sekundära vinster med 4, 3 eller 2 nummermatchningar.

Vinstgrupp Antal rätt

1:a pris

5

2:a pris

4

3:e pris

3

4:e pris

2

Lotteriets huvudvinst börjar på 3 miljoner KZT och har ingen övre gräns. 5/36-lotteriets rekordvinst är strax över 47 miljoner KZT och vanns den 19 april 2022 av en spelare i Kaskelen.

Har du spelat och vill se om du har nummermatchningar? Se Lotto 5/36-resultatet online! Vinnarnumren uppdateras strax efter varje dragning.


Beskattas kazakstanska lotteripriser?

Spelare i Kazakstan betalar skatt på lotteripriser. Vinster upp till 17 502 KZT är avdragsfria. Detta betyder att när du spelar på kazakstanska lotterier från Sverige och vinner ett pris som är över 17 502 KZT gör theLotter Sverige ett avdrag på 20 % så att du hamnar i samma finansiella ställning som den inhemska kazakstanska spelaren i motsvarande vinstkategori hamnar i.

Kazakstansk lotterihistoria

Lotterier dök upp i Kazakstan när landet fortfarande var en sovjetisk republik. Sportloto-lotterierna var till exempel mycket populära, främst kända för att deras intäkter täckte ungefär en fjärdedel av kostnaderna för OS i Moskva år 1980.

Lotterier har behållit sin popularitet efter landets självständighet och Kazakstan blev ett av de första post-sovjetiska länderna som grundade en nationell lotteriorganisation med målet att grunda och finansiera en pensionsfond. Organisationen öppnade 8 juni 1998 och dess första spel var en skraplott.

Under de följande åren fortsatte lotteribranschen att utvecklas, och i mitten av 2010-talet fanns det nästan 70 (och enligt vissa källor mer än 80) operatörer på Kazakstans lotterimarknad. Spelintäkterna i Kazakstan är fortfarande blygsamma i jämförelse med vad till exempel de europeiska lotterierna drar in. Till exempel köpte den genomsnittliga europeiska spelaren lottokuponger för cirka 200 € år 2013 medan i Kazakstan spenderade den genomsnittliga spelaren mindre än 3 € på lotterier.

Kazakstans flagga

Situationen förändrades dramatiskt 9 april 2016 efter antagandet av lag nr 495-V "Om lotterier och lotterivärden", vilket resulterade i att den nybildade lotteriorganisatören Satti Zhuldyz JSC fick exklusiv rättighet att hålla i landets lotterier. Initiativtagarna till lagförslaget menade att lotterimarknaden i Kazakstan var utom kontroll och att det fanns ett stort antal företag som inte betalade skatt.

Som anges på operatörens webbplats är Satti Zhuldyz uppdrag att tillhandahålla "säkra, högkvalitativa, ärliga och socialt ansvarsfulla lotterispel, i enlighet med lagkraven och internationella standarder." Enligt Forbes.kz investerade Satti Zhuldyz 30 miljoner $ för att städa upp i branschen och hyra in tjänster från det välkända amerikanska företaget Scientific Games så att dragningarna kunde genomföras på ett rättvist och säkert sätt.

Nuförtiden anordnar Satti Zhuldyz både klassiska lotterier, inklusive 6/49 och 5/36, och skraplotter. 15% av intäkterna från försäljningen går till att stötta idrott och välgörenhetsändamål. Mellan mars 2018 och december 2020 överförde Satti Zhuldyz över 1 miljard KZT till olika idrottsorganisationer. Organisationen ger också stöd till Internationella Olympiska Kommittén (IOK) och samarbetar aktivt med organisationer som hjälper familjer med låg inkomst. I april 2021 sponsrade organisationen till exempel 1 000 livsmedelskorgar som vägde mer än 50 kg vardera, som en del av kampanjen "El Tiregi - Elbasy" som Halyk stiftelsen höll i.Kazakstanska lotterier hos theLotter Sverige

Intresset för kazakstanska lotterier växer stadigt och chansen att vinna är högre än i många andra mer kända lotterier. På theLotter Sverige bettar du tryggt och säkert och du hittar många fler internationella lotterier på webbplatsen.

Gillar du lotterier från Asien? Ta reda på alla detaljer om lotterierna i solens land i vår japanska lotteriguide!