Lottotermer

Inom lotterivärlden finns många ord och termer som kan vara lite svåra att förstå. Vi har samlat många av dem här så att det är lättare att betta på lotterier online.
Term Förklaring
Ansvarsfullt spelande Ansvarsfullt spelande innebär att ha kontroll över hur mycket tid och pengar man spenderar på spel. Lotterier och spelleverantörer är skyldiga att informera om ansvarsfullt spelande och uppmuntra spelaren till självkännedom om sina spelvanor och ge stöd och hjälp till spelare som tror att de kan ha ett spelproblem.
Avdrag För att spelaren som bettar ska hamna i samma ekonomiska situation som spelaren som spelar med kupong i den officiella lotteridragningen hamnar i, görs ett avdrag som motsvarar de lokala skatterna som spelaren med kupong måste betala.
Bet En vadslagning, ett vad, en satsning
Betta på lotterier Spelaren satsar pengar på ett lotteris dragningsresultat. Läs mer om hur lottobetting fungerar!
Bolagsspel En spelform där spelarna spelar tillsammans i grupp och var och en köper andelar i spelet. Läs mer om bolagsspel!
Bonusnummer Ett extra nummer. Spelaren kan inte välja bonusnummer utan den dras under dragningen från samma trumma som huvudnumren och med hjälp av den har spelaren chans att vinna högre priser. På resultatsidan är bonusnumren blåa.
Dagliga lotterier ELotterier som har dragning minst en gång om dagen, till exempel italienska italienska MillionDAY och mexikanska Chispazo.
Dragning Evenemang när de vinnande numren lottas fram. Dragningarna äger rum på specifika dagar.
Engångssumma Även kallad klumpsumma. En vinstutbetalning där spelaren får ut hela vinsten i en utbetalning. Det andra betalningsalternativet som erbjuds vid stora jackpottvinster är livränta.
Estimerad jackpott En jackpott som kan vara mer eller mindre än det annonserade värdet baserat på den förväntade försäljningen och antalet vinnare.
Flerdragningspaket Spel som köps i förskott och därefter är spelaren med i 5, 10, 25 eller 52 konsekutiva dragningar. Flerdragningspaket är tillgängliga i standardspel och bolag.
Heta nummer Nummer som ofta dyker upp i dragningar.
Jackpott Den högsta vinsten som kan vinnas i ett lotteri.
Jackpott-tak Det maximala värdet som en jackpott kan uppgå till. En del jackpottar kan växa tills de vinns, medan andra har en övre gräns och när den är nådd kan jackpotten inte växer mer. Ett exempel på lotteri som har ett tak är Tysklands Lotto.
Kalla nummer Nummer som sällan dyker upp i dragningar.
Kommissionsfri Ingen provision tas ut.
Livränta Utbetalningar som görs till en jackpottvinnare under en längre period, vanligtvis 25 till 30 år. Det andra betalningsalternativet som erbjuds är en engångssumma.
Lotteri Även kallad lotto. Ett spel med slumpmässigt dragna nummer. Innan spelet startar gissar spelare vilka nummer som kommer att vinna och med ett visst antal nummermatchningar får spelaren en pengavinst.
Lotteribettingservice En lotteribettingservice, som theLotter Sverige, erbjuder spelare att betta på officiella lotteriers dragningsresultat. Läs mer om hur lotteribetiing fungerar!
Manuella nummer Nummer som spelaren själv väljer.
Multiplikator En avgiftsbelagd tilläggsfunktion som multiplicerar en sekundärvinst. I Powerball lotteriet heter multiplikatorn Powerplay och i Mega Millions Megaplier.
Måste-vinnas-dragning När en jackpott når sitt tak, genomförs en dragning där jackpotten måste delas ut. Om ingen vinner jackpotten i en måste-vinnas-dragning delas jackpottvinsten ut i den näst högsta priskategorin.
Nummermatchning När spelarens nummer stämmer överens med dragningens nummer.
Odds Oddsen anger hur stor sannolikheten är att vinna ett pris.
Pari-mutuel En utbetalningsmetod där den totala tillgängliga vinstpotten delas mellan alla vinnarna i den specifika priskategorin. Beloppet varje vinnare får ändras beroende på hur många spel som sålts för just den dragningen.
Prenumeration En prenumeration på ett lotterispel löper på tills kunden avbryter den.
Priskategori Vinstnivå. I varje lotteri finns ett antal priser fördelade i olika kategorier. För att vinna priset i en viss kategori behöver spelaren matcha ett visst antal nummer.
Rad Ett spel
Reintegro Reintegro-nummer finns i alla spanska lotterier. När spelaren matchar Reintegro-numret återbetalas kostnaden för den raden.
Resultat De nummer som lottas fram i lotteriet, de vinnande numren.
Rulla över Om det inte finns någon jackpottvinnare förs prissumman till nästa dragning och jackpotten växer. Även kallad rollover = överföring av jackpott till nästa dragning.
Sekundära vinster Alla vinster förutom jackpotten.
Snabbval Funktion som automatiskt och slumpmässigt genererar numren.
Standardspel Ett spel som gäller för en dragning.
Superdragning En speciell dragning med extra stora vinster som arrangeras några gånger om året. EuroMillions har Europas populäraste superdragningar.
Svensk spellicens Från och med 1 januari 2019 måste alla spelbolag, som erbjuder spel i Sverige, ha spellicens från spelinspektionen. De kontrollerar att svenska spelregler och lagar följs.
Stjärnnummer Extra nummer. I EuroMillions ska spelaren välja 5 nummer och 2 stjärnnummer. Med hjälp av stjärnnumren kan spelaren vinna högre priser.
Systemspel I systemspel spelar man med flera nummer i olika kombinationer. Vinstoddsen är högre med systemspel.
Tilläggsnummer Extra nummer som dras från en separat trumma. Med hjälp av tilläggsnummer har spelaren chans att vinna högre priser. Spelaren väljer tilläggsnumret/n. På resultatlistan är tilläggsnumren röda.
Turnummer Nummer som för vinst med sig.
Utfall Lotteriets resultat, de nummer som dyker upp i dragningen.