Annorlunda lotterier

Lotterier som US Powerball och Mega Millions får oss att börja drömma om ett spännande liv i lyx. Men det finns även lotterier, som avviker sig från de så kallade “vanliga” lotterierna, lotterier som gränsar till det absurda. Här nedan kan du läsa om några annorlunda lotterier som har funnits och några som fortfarande existerar.Innehåll:

Taiwan: Hundbajslotteri

Nej, du läste inte fel. Hundbajslotteriet existerar. Detta lotteri grundades i staden Taipei i Taiwan. Reglerna är enkla: för varje påse hundbajs som någon plockar upp och lämnar in får plockaren en lottokupong. Lotteriet är tillgängligt för alla, både hundägare och för de som inte har någon hund.

Även om det verkar vara svårt att tro så är lotteriet populärt. Cirka 4 000 personer samlar 14 500 påsar hundbajs till varje dragning. Är det värt? Huvudvinsten är guld värt för 2 200 TW$ och de övriga vinsterna består av hushållsapparater. På grund av det här lotteriet har mängden hundbajs på stadens gator halverats.

Rumänien: Kvittolotteri

Rumänsk karta

I Rumäniens huvudstad Bukarest kan man tjäna pengar på shopping. Så här fungerar det: När kunden har gjort sina inköp för högst 999 RON (ca 2 200 kronor) ska kunden fylla i ett formulär och lägga det i lotterilådan. Kunden behåller kvittot. I dragningen dyker det upp ett nummer mellan 1 och 999 samt datum.

För att vinna måste kundens köpesumma som står på kvittot och inköpsdatum matcha med dragningens nummer och datum. Om till exempel 435 dyker upp i dragningen och kunden har 435,70 och datumet är det rätta får kvittoägaren en vinst.

Du hittar två rumänska lotterier här på theLotter Sverige. Kolla gärna in oddsen för 6/49 för i potten ligger en jackpott som startar på en miljon lei och oddsen för Joker som delade ut sin rekordjackpott på drygt 33 miljoner lei i mars 2022!

USA: Baconlotteri

Alla lotterier i USA är inte likadana. Det finns en del som är minst sagt annorlunda. Gillar du bacon? Det är en fördel att tycka om bacon ifall man har turen att vinna på det här lotteriet. Baconlotteriet är egentligen ett skrapspel. När spelaren börjar skrapa sin skraplott börjar det lukta av... bacon, vilket i och för sig är logiskt, då det trots allt är ett baconlotteri.

Detta lotteri är känt som “Bacon Lottery” och har sitt ursprung i delstaten Indiana. Huvudvinsten är kanske inte så tilltalande för vegetarianer, men för en del spelare är det en dröm eftersom toppvinsten utgörs av 10 000 $ och gratis bacon för 20 år.

Visste du om att Amerika byggdes upp med hjälp av intäkter från lotterier? Ta gärna del av spännande lottohistoria från olika länder!

Storbritannien: Sexlotteri

Du undrar säkert vad sambandet mellan sex och lotterier kan vara. En dejtingförmedling i Storbritannien fick nämligen den galna idén att arrangera ett sexlotteri år 2014. Tusentals spelare deltog i lotteriet i hopp om att vinna huvudvinsten som bestod av en helg i kuststaden Brighton.

De lyckliga vinnarna fick helpension, inklusive ett rum med takspegel, strippstång och champagne på Pelirocco hotellet.

Sverige: Hastighetslotteri

Det finns flera kloka sätt att använda lotterier på. I Sverige hade man för några år sedan ett hastighetslotteri. Syftet var att uppmuntra bilförare att respektera hastighetsbegränsningarna och de som inte körde över den tillåtna hastigheten hade chans att vinna. Hastighetslotteriet testades på fem orter och med fortkörningsböterna finansierade man vinsterna.

Lotteriet hade positiv effekt på bilisternas körbeteende och det visade sig att mer än 22 % respekterade hastighetsbegränsningarna och genomsnittshastigheten gick ner från 32 km/h till 25 km/h.

Grekland: Lotteri mot skatteflykt

För att undvika skattebedrägeri, som tyvärr är vanligt i Grekland, uppmuntrar den grekiska staten folk att använda sina bankkort och kräva kvitto för varje köp. Varje år oganiserar finansdepartementet ett lotteri där man drar ett kvittonummer. Vinnaren som matchar kvittonumret är berättigad till en vinst på 1 000 €.

Alaska: Vårlotteri

För mer än 100 år sedan bestämde sig invånarna i Nenana, Alaska, för att fira vårens ankomst på ett lite annorlunda sätt. Första februari varje år fixeras ett stativ på isen och ett rep med en klocka ansluts till den. När isen smälter börjar stativet att röra på sig tills det faller och klockan stannar.

För att vara med i det här annorlunda lotteriet ska deltagare gissa datum och tid för issmältningen. Vinsten kan gå upp till 300 000 $.

Lotterier med litet nummerval

I många länder finns lotterier med ett mycket litet nummerurval. Fördelen med dessa lotterier är att oddsen är överkomliga jämfört med många andra lotterier. theLotter Sverige erbjuder för närvarande tre lotterier med litet nummerval. Två kommer från Texas och en från Mexiko. I den mexikanska varianten som heter Tris Clasico finns endast tio nummer som du kan välja mellan. Även Texas Daily 4 och det andra populära Texas Pick 3 har ett urval på tio nummer. Det som är annorlunda med dessa lotterier är att du bestämmer insatstyp och storleken på insatsen.

På theLotter Sverige hittar du inga konstiga lotterier

Det finns säkert fler konstiga lotterier runt om i världen. Om du är intresserad av att delta i ovannämnda lotterier är det tyvärr omöjligt då man måste vara på plats. Men på theLotter Sverige hittar du i stället ett stort antal lotterier från många länder. Där hittar du även tre lotterier från exotiska Japan som du kan läsa mer om i den japanska lottoguiden.