Konstiga lotterier runt om i världen

Alla har förmodligen hört talas om de största lotterierna i världen och de enorma jackpottarna. Namnen US Powerball, Mega Millions och EuroMillions får oss att börja drömma om ett spännande liv i lyx. Men det finns även lotterier, som avviker sig från de så kallade “vanliga” lotterierna, lotterier som gränsar till det absurda. Här nedan kan du läsa om ett litet urval av de konstigaste lotterier som har funnits och några som fortfarande existerar.


1. Taiwan: Hundbajslotteri

loterie insolite

Nej, du läste inte fel. Hundbajslotteriet existerar. Detta lotteri grundades i staden Taipei, Taiwan. Reglerna är enkla: för varje påse hundbajs som någon plockar upp från gatorna i staden får hen en lottokupong. Lotteriet är tillgängligt för alla, både hundägare och till de som inte har någon hund. Även om det verkar vara svårt att tro, fungerar det väldigt bra. Cirka 4000 personer samlar 14 500 påsar hundbajs till varje dragning. Är det värt? 1:a priset är guld värt för 2200 $ och sekundärpriserna består av hushållsapparater. Det här stora initiativet har också halverat mängden hundbajs på stadens gator.

2. USA: Baconlotteri

loterie insolite

Alla lotterier i USA är inte likadana. Det finns en del som är en aningen annorlunda. Gillar du bacon? Det är en fördel att tycka om bacon ifall man skulle ha turen att vinna på det här lotteriet. Baconlotteriet är egentligen ett skrapspel. När spelaren börjar skrapa sin skraplott börjar det lukta av - bacon! Vilket i och för sig är logiskt, det är ju trots allt ett baconlotteri. Detta lotteri är känt som “Bacon Lottery” och har sitt ursprung i delstaten Indiana. Lotteriets högsta pris är kanske inte så tilltalande för vegetarianer, men för en del spelare är det en dröm att vinna det eftersom topp-prisetet utgörs av 10 000 $ och gratis bacon för 20 år.


3. Rumänien: Kvittolotteri

loterie insolite

I Bukarest i Rumänien kan du tjäna pengar på shopping. Så här fungerar det: När kunden har gjort sina inköp för högst 999 RON (220 €) ska hen fylla i ett formulär och lägga det i lotterilådan. Kunden behåller kvittot. I dragningen dyker det upp ett nummer mellan 1 och 999 samt datum. För att vinna måste kundens köpsumma som står på kvittot och inköpsdatum matcha med dragningens nummer och datum. Om till exempel 435 dyker upp i dragningen och kunden har 435,7 eller 435,2 vinner hen om datumet är det rätta.

4. Storbritannien: Sexlotteri

loterie insolite

Undrar vad sambandet mellan sex och lotteri kan vara. En dejtingförmedling i Storbritannien fick den galna idén att arrangera ett sexlotteri 2014. Tusentals spelare deltog i detta lotteri i hopp om att vinna första priset: en helg i kuststaden Brighton. De lyckliga vinnarna fick helpension, inklusive ett rum med takspegel, strippstång och champagne på Pelirocco hotellet.


5. Sverige: Hastighetslotteri

loterie insolite

Det finns flera kloka sätt att använda lotterier på. I Sverige hade man för några år sedan ett hastighetslotteri. Syftet var att uppmuntra bilförare att respektera hastighetsbegränsningarna. Varje förare som höll hastigheten hade chans att vinna på lotteriet. Hastighetslotteriet testades i fem orter och priserna finansierades med - fortkörningsböter. Lotteriet hade positiv effekt på förarnas körbeteende och det visade sig att mer än 22 % respekterade hastighetsbegränsningarna och genomsnittshastigheten gick ner från 32 km/h till 25 km/h.

6. Grekland: Lotteri mot skatteflykt

loterie insolite

För att undvika bedrägerier, som tyvärr är vanligt i Grekland, uppmuntrar den grekiska staten folk att använda sina bankkort och kräva kvitto för varje köp. Varje år oganiserar finansdepartementet ett lotteri där man drar ett kvittonummer. Vinnaren som matchar kvittonumret är berättigad till ett pris på 1000 €.

7. Alaska: Vårlotteriet

loterie insolite

För mer än 100 år sedan bestämde sig invånarna i Nenana, Alaska, för att fira vårens ankomst på ett lite annorlunda sätt. Första februari varje år fixeras ett stativ på isen och ett rep med en klocka ansluts till den. När isen smälter börjar stativet att röra på sig tills det faller och klockan stannar. Lotteriet består av att fylla i en kupong med exakt datum och tid för issmältningen. Priserna kan gå upp till 300 000 $.


Det finns säkert fler ovanliga lotterier runt om i världen. Det går inte att delta i ovanstående udda lotterierna via nätet, men theLotter Sverige erbjuder i stället ett stort antal populära lotterier från hela världen på sin webbplats. Där hittar du även tre lotterier från exotiska Japan som du kan läsa mer om i den japanska lotteriguiden.