Annorlunda lotterier

Alla har förmodligen hört talas om de största lotterierna i världen och de enorma jackpottarna. Namn som US Powerball och Mega Millions får oss att börja drömma om ett spännande liv i lyx. Men det finns även lotterier, som avviker sig från de så kallade “vanliga” lotterierna, lotterier som gränsar till det absurda. Här nedan kan du läsa om några annorlunda lotterier som har funnits och några som fortfarande existerar.Innehåll:

Taiwan: Hundbajslotteri

Annorlunda lotteri

Nej, du läste inte fel. Hundbajslotteriet existerar. Detta lotteri grundades i staden Taipei i Taiwan. Reglerna är enkla: för varje påse hundbajs som plockas upp på gatorna i staden får plockaren en lottokupong. Lotteriet är tillgängligt för alla, både hundägare och för de som inte har någon hund.

Även om det verkar vara svårt att tro så är lotteriet populärt. Cirka 4000 personer samlar 14 500 påsar hundbajs till varje dragning. Är det värt? Första priset är guld värt för 2200 TW$ och de övriga priserna består av hushållsapparater. På grund av det här lotteriet har mängden hundbajs på stadens gator halverats.

Rumänien: Kvittolotteri

I Rumäniens huvudstad Bukarest kan man tjäna pengar på shopping. Så här fungerar det: När kunden har gjort sina inköp för högst 999 RON (220 €) ska kunden fylla i ett formulär och lägga det i lotterilådan. Kunden behåller kvittot. I dragningen dyker det upp ett nummer mellan 1 och 999 samt datum.

För att vinna måste kundens köpesumma som står på kvittot och inköpsdatum matcha med dragningens nummer och datum. Om till exempel 435 dyker upp i dragningen och kunden har 435,7 eller 435,2 och datumet är det rätta vinner kvittoägaren ett pris.

USA: Baconlotteri

Annorlunda lotteri

Alla lotterier i USA är inte likadana. Det finns en del som är minst sagt annorlunda. Gillar du bacon? Det är en fördel att tycka om bacon ifall man skulle ha turen att vinna på det här lotteriet. Baconlotteriet är egentligen ett skrapspel. När spelaren börjar skrapa sin skraplott börjar det lukta av... bacon, vilket i och för sig är logiskt, då det trots allt är ett baconlotteri.

Detta lotteri är känt som “Bacon Lottery” och har sitt ursprung i delstaten Indiana. Lotteriets högsta pris är kanske inte så tilltalande för vegetarianer, men för en del spelare är det en dröm eftersom topp-priset utgörs av 10 000 $ och gratis bacon för 20 år.

Storbritannien: Sexlotteri

Du undrar säkert vad sambandet mellan sex och lotteri kan vara. En dejtingförmedling i Storbritannien fick den galna idén att arrangera ett sexlotteri 2014. Tusentals spelare deltog i lotteriet i hopp om att vinna första priset som bestod av en helg i kuststaden Brighton.

De lyckliga vinnarna fick helpension, inklusive ett rum med takspegel, strippstång och champagne på Pelirocco hotellet.Sverige: Hastighetslotteri

Det finns flera kloka sätt att använda lotterier på. I Sverige hade man för några år sedan ett hastighetslotteri. Syftet var att uppmuntra bilförare att respektera hastighetsbegränsningarna. De förare som höll hastigheten hade chans att vinna ett pris i lotteriet. Hastighetslotteriet testades i fem orter och med fortkörningsböter kunde man finansiera priserna.

Lotteriet hade positiv effekt på förarnas körbeteende och det visade sig att mer än 22 % respekterade hastighetsbegränsningarna och genomsnittshastigheten gick ner från 32 km/h till 25 km/h.

Grekland: Lotteri mot skatteflykt

För att undvika skattebedrägeri, som tyvärr är vanligt i Grekland, uppmuntrar den grekiska staten folk att använda sina bankkort och kräva kvitto för varje köp. Varje år oganiserar finansdepartementet ett lotteri där man drar ett kvittonummer. Vinnaren som matchar kvittonumret är berättigad till ett pris på 1000 €.

Alaska: Vårlotteri

Annorlunda lotteri

För mer än 100 år sedan bestämde sig invånarna i Nenana, Alaska, för att fira vårens ankomst på ett lite annorlunda sätt. Första februari varje år fixeras ett stativ på isen och ett rep med en klocka ansluts till den. När isen smälter börjar stativet att röra på sig tills det faller och klockan stannar.

För att vara med i det här annorlunda lotteriet ska deltagaren gissa exakt datum och tid för issmältningen. Priset kan gå upp till 300 000 $.

På theLotter Sverige hittar du vanliga lotterier

Det finns säkert fler ovanliga lotterier runt om i världen. Om du är intresserad av att delta i ovannämnda lotterier är det tyvärr omöjligt då man måste vara på plats. Men på theLotter Sverige hittar du i stället ett stort antal lotterier från många länder. Där hittar du även tre lotterier från exotiska Japan som du kan läsa mer om i den japanska lotteriguiden.