Vilka bilar köper lotterivinnare?

Lotterivinnare gör stora rubriker när de vinner enorma jackpottar. En del köper nya, fina hus, medan andra åker på semester till exotiska platser. Det som lottovinnarna har gemensamt är att de flesta köper minst en bil. Vilken bil de köper varierar en del mellan ländernaMångas dröm är att vinna på lotteri och med pengarna köpa en riktigt lyxig bil för att sedan kunna fräsa runt i den, självklart med kärestan bredvid.


Nedanstående statistik kommer från 3 olika lotterioperatörer: Storbritanniens nationella lotteri, Irlands nationella lotteri och Veikkaus Oy, som drivs av den finska regeringen. Den fjärde statistiken baseras på resultaten från en undersökning utförd av theLotter.

Vi har inkluderat fall med lotterivinnare som har en unik historia förknippat med bilköpet. Fäst säkerhetsbältena, så kör vi!

Statistik från 3 nationella lotterier

Storbritanniens nationella lotteri

Storbritanniens nationella lotteri undersökte 3 000 brittiska medborgare som hade vunnit 1 miljon £ eller mer. De ville veta hur många lyxbilar och vilka modeller som lotterivinnarna hade köpt.

Enligt statistiken köpte vinnarna mer än 17 000 bilar till ett genomsnittligt pris på 73 000 £. De mest köpta bilarna var Land Rovers följt av Audi på andra plats. Tyska bilar verkar vara det mest populära valet när lotterivinnare går och bilshoppar.

I listan över de 10 mest populära bilarna som köptes av de nyblivna lotterimiljonärerna i Storbritannien framkom att tyska bilar var ett självklart val för många engelska lotterivinnare. Resultaten kommer från Storbrtanniens nationella lotteri.


 1. Land Rover (England)
 2. Audi (Tyskland)
 3. Jaguar (England)
 4. Mercedes-Benz (Tyskland)
 5. Ford (USA)
 6. BMW (Tyskland)
 7. Peugeot (Frankrike)
 8. Porsche (Tyskland)
 9. Toyota (Japan)
 10. Vauxhall (England)

Överraskande nog finns inte Ferrari, som är den mest populära biltillverkaren på lyxmarknaden, inte ens med på listan. I stället har brittiska lotterivinnare valt att stödja nationella märken som Land Rover, Jaguar och Vauxhall.


Veikkaus Oy

Vilken sorts bil köper lotterivinnarna i Finland? Helsingforsbaserade lotterioperatören Veikkaus gjorde en egen undersökning bland lotterimiljonärerna i Finland. Veikkaus undersökte spelare som hade vunnit minst 500 000 € mellan 2007-2017. Totalt 155 vinnare deltog i undersökningen. Svaren var helt anonyma.


 1. Audi (Tyskland)
 2. Mercedes-Benz (Tyskland)
 3. Nissan (Japan)
 4. Volvo (Sverige)
 5. Volkswagen (Tyskland)
 6. BMW (Tyskland)
 7. Renault (Frankrike)
 8. Toyota (Japan)
 9. Suzuki (Japan)
 10. Citroen (Frankrike)

I undersökningen framkom att endast 66 % av de svarande hade köpt en ny bil efter sin lottovinst. Detta var förvånande med tanke på hur många vinnare som i regel gör denna typ av köp.

Vad som är intressant med den finska undersökningen är att Porsche, Land Rover och Jaguar inte ens kom med på topp 10. De var med på den brittiska listan, men finska lottovinnare verkar både tänka annorlunda vid bilköp.Irlands nationella lotteri

2016 undersökte Irlands nationella lotteri vilka bilar de irländska lotterivinnarna hade köpt under 2016. Resultaten visade att 7 av 10 vinnare var män som var 45 år eller äldre vid tidpunkten för sina vinster. Resultaten i den irländska undersökningen var lite annorlunda jämfört med de två andra undersökningarna ovan:
 • 27,5 % sa att deras första köp med lotteripengarna skulle vara en ny bil.

 • 32,5 % av de svarande sa att Ferrari är deras drömbil. 27,5 % föredrog Mercedes-Benz och 15 % valde Audi.

 • Endast 5% sa att de skulle sluta arbeta.

 • På tal om vinnarnummer, så vann 42 % med slumpmässigt valda nummer, medan 37,5 % hade använt födelsedagar.

Resultaten av de 3 nationella lotteriernas undersökningar visade ingen favoritbil bland lotterivinnarna, men det fanns en tydlig preferens för tyska biltillverkare.

Resultat från andra lotterier

Som du kan se på de ovangjorda undersökningarna kan bosättningslandet ha betydelse för lotterivinnarens bilbeslut. Tabellen nedan visar bilköpsdata från några kända lotterivinnare och kan jämföras med undersökningsresultaten ovan.

 Winner  Lottery*  Prize  Car Purchased
Lisa och John Robinson
Powerball
528.8 milj. $ Gold Tesla Model S
GMC Yukon Denali 2017
Aaron Fawden
EuroMillions 1 miljon €
Audi SQ5
Matt Topham och Cassey Carrington
EuroMillions 45 milj. £ Jaguar XK 2-door coupe
Range Rover Evoque
William Shanteau
Powerball
1.2 milj. $
Chevrolet Corvette
Ford
Petra L.
Tyskland Lotto
15.28 milj. €
Fiat Panda
Garina Fearon
Mega Millions
54 milj. $
BMW 5 serie
Gillian Bayford EuroMillions 148 milj. £ Tre: Audi Q7 SUV
Två: Audi Q5
Mark och Cindy Hill Powerball 587.5 milj. $ Yamaha Rhino 700 UTV
Ira Curry Mega Millions 324 milj. $ BMW
Lexus
Simon Fagan Irland Lotto £3.6 milj. £ Begagnad Kia
Derry Ryan Magee EuroMillions 6.4 milj. £ Ferrari 458
Tom Naylor UK Lotto 15.5 milj. £ Mustang V8
Jaguar XJR
Jaguar XJ220
Jaguar F-Type
Aston Martin DB9
(Begränsad utgåva)
Aston Martin DB9
Land Rover Discovery


Ytterligare information och intressant fakta

Varje lotterivinnare har sin egen unika historia om hur det kom sig att de valde just den specifika bilen.

 • Adrian och Gillian Bayford från Haverhill, Suffolk, blev Storbritanniens näst största jackpottvinnare 2012 när de vann EuroMillions jackpotten på 148 miljoner £. De använde en del av sin enorma vinst till att köpa några stycken Audi 5 bilar och de lät bygga ett 6-bils garage för att förvara dem i.

 • Alla lotterivinnare är inte lika. År 2007 vann Petra L. 15,28 miljoner € i det tyska Lotto 6 aus 49, men istället för att köpa en lyxbil köpte Petra en liten Fiat Panda, som var värd 10 000 $. När hon kommenterade sitt köp sa hon att hon ville ha en enkel bil med krockkudde istället för att spendera sina pengar på lyx.

 • Den enorma Powerball-jackpotten på 587,5 miljoner $ i november 2012 vanns av två spelare. Mark och Cindy Hall tog hem sin andel, som uppgick till 136,5 miljoner $ efter skatt. Mark berättade om sina planer på att köpa en ny Camaro. Till sist köpte han något som fick folk att gapa av förvåning. Liksom Petra L. köpte han något enklare, en Yamaha Rhino 700 UTV. Det kan låta som en racerbil, men i verkligheten är det en liten 2 sitsare, som ofta används för att transportera varor i.

 • I maj 2013 vann Simon Fagan från Castlebellingham, Irland, på Irland Lotto. Han vann 3,6 miljoner £ och han använde en liten del av pengarna till att köpa en begagnad Kia. Bilen hade gått 15 000 mil. Simon berättade för reportrarna att han tänkte fortsätta att bo hos föräldrarna.

 • Derry Ryam Magee vann 6,4 miljoner £ i EuroMillions lotteriet. Hans första köp var en 170 000 £ Ferrari. Strax efter förändrades Derrys liv dramatiskt. Först blev han skild, sedan fick han 13 trafikböter, sedan kraschade han, fick körkortet konfiskerat och därtill 200 timmars samhällstjänst. Derry behöver kanske vinna en gång till på lotteri så att han kan bygga upp sitt liv igen.

 • Kan du tänka dig att ha en bil för varje dag? Det är precis vad en lycklig brittisk lottospelare har. Tom Naylor vann en jackpott på 15,5 miljoner £ år 2001. Naylor älskar bilar och nu när han hade råd gick han och köpte 7 lyxbilar. På måndagar kör han en V8 Mustang, på tisdagar en Jaguar XJR, på onsdagar Jaguar XJ220, på torsdagar en Jaguar F-Type, på fredagar en begränsad upplaga av Aston Martin DB9 (vilket James Bond skulle vara stolt över), på lördagar en Martin DB9 och på söndagar och för shopping en Land Rover Discovery.


Vilken bil skulle du köpa om du vann på lotteri?

Vinnarnas beslut påverkas förmodligen av de olika årstiderna i respektive land och att bilen ska fungera och vara pålitlig under rådande väderförhållanden. Men man kan dra slutsatsen att tyska bilar verkar är populära då de hamnar i topp 10. Trots att många går och drömmer om en viss sorts bil behöver inte betyda att det är just den bilen som köps när det väl gäller. Du kanske också drömmer om en speciell bil, men kommer du att köpa den i fall tillfälle ges?