Powerballs rekordvinnare delade på 1,58 miljarder $

Jackpotten i US Powerball hade vuxit i månader och i mitten av januari 2016 stod förstapriset på sin högsta nivå någonsin. Efter dragningen den 16 januari fanns det tre rader med de rätta vinnarnumren och kupongägarna fick dela på priset på 1,58 miljarder $. De tre Powerball-rekordvinnarna kom från tre olika stater; Tennessee, Florida och Kalifornien.
Powerballs rekordvinnare från Tennessee

Tennessee-paret John och Lisa Robinson och deras dotter Tiffany framträdde på Today show innan de gick till lotterikontoret för att lösa ut sin vinst. Senare vid presskonferensen, som hölls i samband med prisutdelningen, fotograferades familjen med en stor 528,8 miljoner-$-check. De kunde välja mellan att ta ut priset som ett kontantbelopp eller som livränta under 29 år. Eftersom John och Lisa valde kontantsumman fick de ut 327 miljoner $. Om de hade valt utbetalningar under 29 år hade det gett dem 533 miljoner $.

I februari blev paret Robinson stämda av Jonathan Lee Riches, en före detta dömd brottsling som är känd för att stämma somaliska pirater, ex-presidenten George Bush och en mängd andra kändisar och organisationer. Riches skrev i sin stämning att han är frisläppt från fängelset, hemlös och att han borde få hälften av priset eftersom han är "den faktiska vinnaren". Han bad också domaren att utfärda besöksförbud mot familjen Robinson.

Rekordvinnarna från Florida

Maureen Smith och David Kaltschmidt från Melbourne Beach i Florida fick ut 327 miljoner $ då även de valde engångsbeloppet. David uppgav att han tänker pensionera sig, men skulle inte annars ändra sitt dagliga liv. Maureen ville bara ha en bra massage. Efter vinsten har paret fortsatt att leva som de gjorde innan. Maureen återanvänder till och med sina shoppingpåsar när hon åker och handlar.

Det var Maureen som hade köpt den vinnande kupongen på Publix mataffär i Melbourne Beach, Florida. "Jag har spelat med samma nummer i åratal." Ryktet säger att hon har fortsatt att spela US Powerball efter rekordvinsten.

Men var är Powerballs rekordvinnare från Kalifornien?

Strax efter dragningen trädde den professionelle skateboardåkaren Erik Bragg fram i sociala medier och hävdade att han var en av Powerballs rekordvinnare. Braggs påstående kom att visa sig vara falskt, men för en dag följde världen vartenda steg han tog.

Medan de två första vinnarna gav sig tillkänna snabbt tog Marvin och Mae Acosta det lugnt och väntade i nästan ett halvår innan de hämtade ut sin andel på 327,8 miljoner $ efter skatt. Under halvåret hade paret varit i kontakt med advokater och finansiella rådgivare för att få hjälp med att förvalta jackpottpriset. Paret valde att inte ställa upp på presskonferenser, men släppte senare ett uttalande:

"Vi är tacksamma och välsignade för den sällsynta gåvan som vi har fått. Vi har anlitat ett team av rådgivare för att få hjälp att guida oss genom denna process."

Fastighetsregister visar att Marvin och Mae hade köpt ett hus med 5 sovrum för 475 000 $ hösten 2015. Platsen är rätt så nära 7-Eleven där den vinnande kupongen köptes (ca 16 km). En granne berättade att paret hade två barn och att de flyttade ut torsdagen den 14 juli 2016, en dag innan de hämtade ut sitt pris. Acostas har raderat sina sociala medieprofiler och ingen verkar veta vart de har tagit vägen.


Betta på US Powerballs utfall på theLotter Sverige

Spelare från Sverige kan betta på US Powerballs utfall på theLotter Sveriges webbplats. Lottobetting är ett nytt sätt att spela på spännande lotterier. I artikeln hur lottobetting fungerar kan du få mer information om hur man lägger bets på lotteriresultat.

Amerika har mycket att erbjuda när det gäller lotterier. I vår guide tar vi upp några av de populäraste lotterierna i USA.